2022-02-14 481 浏览
在家工作令我有更多機會試吓屋企附近嘅餐廳,今日就去咗九龍灣商貿區幫襯呢間新開嘅牛壹台食。其實之前都有試過同集團嘅餐廳,味道係唔錯,而家係屋企附近開咗呢間外賣專門店,就有機會試吓佢哋嘅台式食物。第一次試,當然揀番啲傳統啲嘅台式美食,呢個紅燒牛肉麵湯底非常濃郁,麵質亦夠彈牙。佢嘅牛肉仲好好味,大大件又夠腍身,肉質嫩滑又有牛味,老媽子都讚不絕口。另一款台式美食當然係滷肉飯,呢個古早味滷肉飯比平時見開嘅較多汁,而佢嘅肉沫主要係切肉,所以仍充滿咬口,而且仲有蔬菜同醃蘿蔔,味道更加豐富。跟餐仲可以優惠價追加小食,我就揀咗海苔鹽酥雞,鹽酥雞外脆內軟,如果可以有更多海苔就更加吸引。而我就最鍾意食麻辣鴨血,入面除咗有五大件鴨血之外,仲配有豆腐同蔬菜,小辣嘅麻辣汁令我可以一食再食。黑糖珍珠鮮奶茶嘅茶底又香又滑,不過珍珠就唔夠Q彈。金桔檸檬茶都充滿茶香,冰凍而少甜嘅檸檬茶絕對解渴又怡人。
招牌紅燒牛肉麵
古早味滷肉飯
海苔鹽酥雞
麻辣鴨血
黑糖珍珠鮮奶茶嘅茶底又香又滑,不過珍珠就唔夠Q彈。
黑糖珍珠鮮奶茶
金桔檸檬茶都充滿茶香,冰凍而少甜嘅檸檬茶絕對解渴又怡人。
金桔檸檬茶
外卖自取