Y Pasta

#MC带你去沙田.沙田好运中心翻新后重开,超过30间餐厅进驻,形成一个新嘅「美食中心」,当然要去看一下啦!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ Y Pasta.“Y Pasta”主打创意手工制作嘅意粉、薄饼,采用每日新鲜手制手工意粉,当中嘅手制丝带面、手制宽带面、手制戒指粉、手制薯团更系人气之选。除了手工意粉,传统法式芝士浮台洋葱汤更系热门菜色。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 法式芝士浮台洋葱汤|$68.洋葱丝炒至半溶软化,带出洋葱嘅香甜味,口感浓厚。半溶芝士嘅法包就系浮台!法包吸尽洋葱汤嘅精华,每一淡都味道香浓。另外,上枱时还有一小支用玻璃滴管盛载嘅白兰地,可以加一两滴酒香吊味,令层次更丰富。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 溶浆芝士小龙虾手制戒指粉|$148.戒指粉外型相当特别!手制戒指粉嘅口感烟靭可口,配上半溶嘅芝士酱汁,食落好Creamy、香滑浓郁,又唔会觉得好饱腻。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 千岛夏威夷薄饼|$128.饼底采用传统薄批,够晒松软够薄身,饼边位又够香脆,口感丰富。薄饼面层铺满了菠萝粒、火腿粒、同芝士做馅料,配以酸甜惹味嘅千岛酱,大人细路都啱食!➖➖➖

#MC带你去沙田

✨ Y Pasta

🥢 法式芝士浮台洋葱汤|$68

🥢 溶浆芝士小龙虾手制戒指粉|$148

🥢 千岛夏威夷薄饼|$128
✨ 环境
餐厅采用日系简约设计,木系文青嘅小清新风为主。店内装潢雅致,以洁净嘅白色系为主调,柔和色调配以木系餐桌及绿色装饰植物,营造出清新自然嘅感觉。