2021-10-04 348 浏览
行完上窑,夜晚直落。泰国同越南料理之间,最后超过半数站了Pad Thai的一边😙入到西贡当然食OP最多好评嘅餐厅啦~运动后出咗一身汗,即刻叫个椰青嗒吓先。椰青既系饮品又系甜品,重点系每次刨椰肉都有种莫名嘅满足感😂虾酱炒饭同肉松捞匀,入口香到不得了,唔会太重厚味,加入虾酱升华咗呢碟蛋炒饭👍🏻几个女仔𢳂完一羹又一羹。btw上枱𠮶阵见到熟悉嘅烧味朋友——腊肠喺度。烧乌头鱼讲起泰国人家常饭点少得乌头鱼?呢条鱼前腹塞咗一扎香茅吊味,两层鱼肉蘸甜辣酱系几正,不过本人唔食辣嘅关系,侍应好好咁畀咗碟鱼露我沾嚟食🤗态度100分。顺带一提,唔好食鱼下面啲菜,初头以为索晒精华,点知劲咸😓just for decoration.金边粉🤩好耐冇食啦!拌花生碎+榨柠檬汁,酸酸甜甜嘅感觉又番嚟啦!不过呢个唔系我食过最好味嘅,原因佢质感有啲黏,如果佢再干番啲啲、冇咁稔就好啦。生菜包碎猪肉一向好钟意呢种食法,用菜包住1-2羹辣碎肉,食落去chop chop 声,几过瘾,就算唔食辣都坚持试一嚿😛特登等齐先影相,好在出餐都快,唔系等到颈长。晚饭过后,大家都怀胎三月咁走😜😮‍💨饱到冇机会试芒果糯米饭。
入到西贡当然食OP最多好评嘅餐厅啦~
青柠梳打

运动后出咗一身汗,即刻叫个椰青嗒吓先。
椰青既系饮品又系甜品,重点系每次刨椰肉都有种莫名嘅满足感😂
鲜味虾酱炒饭

虾酱炒饭
泰式烧乌头鱼

烧乌头鱼
泰式风味炒金边粉

青菜包猪肉碎

生菜包碎猪肉

特登等齐先影相,好在出餐都快,唔系等到颈长。
椰青

2021-10-01
等候时间
20 分钟 (堂食)
鲜味虾酱炒饭
泰式风味炒金边粉