餐厅: 黃珍珍泰國菜館
资讯:

2023-09-25 1951 浏览
每当同人讲起我喺九龙城附近返工,话题就会即刻转移咗去泰国菜😋今日约朋友食饭,嚟到九龙城,基本上都唔洗谂食咩😌,一定系食泰国菜 😋之前试过小曼谷,都几抵食,份量大价钱又平。但系今次想揾间坐得舒服啲嘅,可以倾下计嘅地方。同事就介绍黄珍珍,话一定有位 👍🏻餐厅好大,有两层,就算冇订位,walk in 应该都有机会唔洗等位。青木瓜沙律 ($98)木瓜沙律配生菜,我望住朋友,系咪要用生菜包住沙律 😳见识少,第一次见木瓜沙律配生菜上,唔系好知点食 😅木瓜沙律好惹味,越食越开胃。泰汁烧日本鱿鱼 ($148)其实系第一次喺泰国餐厅食烧鱿鱼 😝鱿鱼烧得好香,而且好嫩。好多时最怕煮鱿鱼,一系惊唔熟,一系就硬到食橡筋。哩个唔会,好好食‼️食唔停口‼️马拉盏炒通菜 ($98)虽然话系马拉盏,但一啲都唔辣。基本上食泰国嘢都一定会叫嘅嘢食。杂锦串烧 (6件) ($138)猪肉、牛肉、鸡肉我哋两个人食,叫一个细嘅杂锦串烧岩岩好,每人两串,猪、牛、鸡都食到。今次哩个串烧系点沙爹汁啦。烧得好香,火侯岩岩好。肉质好淋,唔会烧到好干,推荐 👍🏻椰青 ($52)珍多冰 ($42)落单后,第一样嘢到嘅就系珍多冰🍹珍多冰唔系好甜,而
之前试过小曼谷,都几抵食,份量大价钱又平。
但系今次想揾间坐得舒服啲嘅,可以倾下计嘅地方。
同事就介绍黄珍珍,话一定有位 👍🏻

青木瓜沙律 ($98)

木瓜沙律配生菜,我望住朋友,系咪要用生菜包住沙律 😳
见识少,第一次见木瓜沙律配生菜上,唔系好知点食 😅
木瓜沙律好惹味,越食越开胃。

泰汁烧日本鱿鱼 ($148)

其实系第一次喺泰国餐厅食烧鱿鱼 😝
鱿鱼烧得好香,而且好嫩。
好多时最怕煮鱿鱼,一系惊唔熟,一系就硬到食橡筋。
哩个唔会,好好食‼️
食唔停口‼️

马拉盏炒通菜 ($98)

虽然话系马拉盏,但一啲都唔辣。
基本上食泰国嘢都一定会叫嘅嘢食。

杂锦串烧 (6件) ($138)
猪肉、牛肉、鸡肉

今次哩个串烧系点沙爹汁啦。
烧得好香,火侯岩岩好。
肉质好淋,唔会烧到好干,推荐 👍🏻

椰青 ($52)
珍多冰 ($42)

落单后,第一样嘢到嘅就系珍多冰🍹
珍多冰唔系好甜,而且好足料。
系儿时回忆,以前细个屋企人带我去食泰国嘢,一定会叫。

喺九龙城叫做食过两次泰国嘢,两间比较之下,我会推荐哩间。
环境坐得舒服啲,又干净啲。
价钱中间,唔算太贵。
食物味道、卖相、份量都同价钱成正比,值得一试。