2017-02-11 529 浏览
九龙城一各出名食泰国菜~ 真心, 大大话话应该至少有10间或以上, 好多时食完下次都唔记得左自己食左边间~今次朕就黎左一间叫做"金兰花泰国菜馆"~ 点解会发现到佢~因为佢就正正系合成糖水对面~我地一行5人~ 3女2男总共叫左11样野食 LOL 都似一班前世未食过野既饿鬼一样~最先黎到既系菜食得泰国菜就紧系会叫马拉盏炒XXX啦~依个菜$69, 份量唔太多唔太少~ 5个人食唔会每人得1-2条~ $69价钱非常合理~ 味道方面都系马拉盏炒味啦~之后系生虾~ 佢比其他餐厅有D唔同~佢真系会炸埋个虾头俾你食~同时佢上面放左蒜片同辣椒~ 重申朕系唔食辣的~ 但拎走左辣椒佢都仲有小小辣味系到~ 但都接受得到既~ 虾都唔错~ 完全冇放左好耐梅梅地既感觉~食左2个前菜~再黎一个冬荫公汤~系一个唔系辣既情况下, 朕都胆粗粗试左一啖, 点知一试就爱上~ 佢一D都唔辣, 系酸酸地~ 材料方面都好足~有大只只虾同好多菇~饮完一碗真系仲肚饿~之后其他小菜就开始上喇~首先系拼盘~ 但佢既串烧只系每样得一串, 虾饼都系得2旧~ 如果钟意食串烧或者虾饼最好分开独立叫~味道都不过不失~依个鸡翼里面系壤左糯米, 外面既皮唔

最先黎到既系菜
马拉盏椰苗
生虾刺身
鲜虾冬荫功汤 (中)

之后其他小菜就开始上喇~
拼盘
糯米鸡翼
依个鸡翼里面系壤左糯米, 外面既皮唔好expect佢系炸得好脆~如果惊饱的话就劝大家唔好叫喇~因为糯米相对系比较饱~
大圆法包椰皇咖哩鸡
食食下, 主菜就黎喇~ 个包焗得相当唔错~ 佢既皮面好脆, 虽然里面d包唔系好好好软~ 系因为佢唔可以焗得太软, 如果太软再浸埋d咖哩, 基本就完全食唔到d包肉~

佢最出色个个位系边?? 就系你见到白色一旧旧既, 以为佢系煮咖哩要落既洋葱? 咁你就错喇~ 佢系一块块好似洋葱咁大块椰皇肉!! 咁浓味既咖哩再配清爽既椰皇肉, 依个配搭真系好好! 佢个咖哩同平时食咖哩蟹有d唔同~ 佢主要系甜咖哩, 味道比较甜, 冇咩辣味~

之后食下食下, 准备切开佢黎试下个包, 点知中间有旧野顶住左, 原来佢直头系放埋个椰壳落去~ 好等你仲可以食埋d椰肉~

另外一个主菜, 就系佢地限量出既咖哩龙虾
泰式青龙虾
净系睇个样, 真系以为佢系芝士龙虾~ 平时唔太钟意食龙虾系因为好难食, 成日都唔知d肉系边到黎~ 如果唔叫大只d真系小小肉都冇~但叫好大只又好贵~

佢依碟野其实都只系$2xx, 上既时候佢已经帮你分好晒一旧旧肉, 而每一旧都系啖啖肉~ 依个青咖哩同上面个咖哩面包有d唔同~ 佢系椰汁味比较重, 咖哩味都比较辣, 但都系可接受既辣~ 系龙虾下面仲有d 金边粉系到~

相信佢既idea系酒楼既芝士龙虾依面~ 而d金边粉都因为吸晒d青咖哩汁~老细应该系谂到金边粉会吸晒d汁, 所以都不能太辣~ 味道方面都几好几好~
香酥抓饼 (2件)
食咖哩配薄饼晁常识吧~ 而新鲜出炉更加不能抵抗~
脆皮猪手
食泰国野第一次见有炸猪手食~

依个猪手, 我只可以用3个字去形容! 不得了!!! 佢外面层皮炸得非常非常脆!! 同德国猪手有d唔同, 就系佢少好多肥膏个part, 亦都系女仔最担心个part~ 虽然骨肠原好重要, 但脂肪更重要! 而肉既味道适中, 唔会太咸~ 真心值得一试!!

最后我地仲叫左一个爆炸蟹~
爆炸辣蟹
我到最后都唔系好知其实佢用左咩一齐去炒~ 只系知道食落去有小小辣味, 虽然只蟹唔系好大只, 但肉质都好好~ 而家仲炒得好香口~
因为惊d仔仔冇饭食会好快饿~所以我地最后再加多一个饭~
虾酱炒饭
平心而论~味道方面系唔错既~ 但因为朕钟意食硬饭, 粒粒分明个只炒饭~所以朕只系食左小小 (同时因为之前已经食左好多野lol), 但最终成碟饭都系俾2位仔仔清晒~

总结:

而九龙城咁多数一数二既泰国餐厅, 朕觉得依间系味道方面都有80分~ 价钱都相当合理~ 我地叫左都成11样野食~ 当中有3样系海鲜~ 每人再一杯野饮, 都只系around $1500到~ 老板都好好人, 食食下会走黎倾下计问下意见!

其实食饭唔只味道~服务同态度亲唔亲切都系一个好重要既原因令到朕会再返去食~ 大家真系不防一试
2017-02-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
马拉盏椰苗
鲜虾冬荫功汤 (中)
泰式青龙虾
香酥抓饼 (2件)
脆皮猪手
  • 脆炸猪手