2021-08-20 1197 浏览
中環隱世高質越南菜🇻🇳🤩 [Soho Viet]喺蘇豪區嘅一條小巷發掘左一間隱世越南菜 佢嘅位置有小小隱蔽 平時行過真係未必留意到佢🥺但以佢哋嘅服務質素 價錢同份量都非常合理 cp值極高💯 加埋佢哋嘅裝修設計都好有feel🤤簡直就好似去咗越南旅行咁添啊✈️🌟牛油果軟殻蟹卷🥑($94) 呢度嘅米紙同出面越南餐廳有啲唔同 比較厚身煙韌 好有咬口🤩半透明既米紙入面包住主角軟殼蟹 牛油果 生菜 粉絲 青瓜 紅蘿蔔絲🦀軟殼蟹炸得香脆可口 又唔會太厚粉 仲要我地放咗喺度一陣都仲脆架🤤 配上酸酸甜甜嘅魚露食真係非常開胃👍🏻🌟海鮮椰青焗飯🥥($108)睇住佢哋特登係雪櫃拎個新鮮椰青入廚房 包保唔係用二手嘅😂😂佢個面舖住一層用椰奶整成嘅cream 好重椰香味帶有少少甜 口感食落去好軟綿入面嘅焗飯係炒飯底 飯炒到乾身做到粒粒分明嘅效果🌾加上好香嘅椰青味🥥清甜又有咬口而海鮮方面入邊有有蝦🦐魷魚🦑青口同埋象拔蚌但食落去冇乜鮮味應該係用雪藏貨😕✨記得當個飯食到一半嗰陣要刮埋啲椰肉岀黎撈埋落啲飯度一齊食!即刻清新左💦令到成個飯大大加分 食晒成個飯都唔覺得好膩🤩🌟蟹肉炒粉絲🦀($92)呢碟粉絲炒得啱啱好又唔好油👅粉絲
中環隱世高質越南菜🇻🇳🤩 [Soho Viet]

🌟牛油果軟殻蟹卷🥑($94)
呢度嘅米紙同出面越南餐廳有啲唔同 比較厚身煙韌 好有咬口🤩

配上酸酸甜甜嘅魚露食真係非常開胃👍🏻

🌟海鮮椰青焗飯🥥($108)
睇住佢哋特登係雪櫃拎個新鮮椰青入廚房 包保唔係用二手嘅😂😂

入面嘅焗飯係炒飯底
飯炒到乾身做到粒粒分明嘅效果🌾
加上好香嘅椰青味🥥清甜又有咬口
而海鮮方面入邊有有蝦🦐魷魚🦑青口同埋象拔蚌
但食落去冇乜鮮味應該係用雪藏貨😕

🌟蟹肉炒粉絲🦀($92)
呢碟粉絲炒得啱啱好又唔好油👅
粉絲咬落去好有咬口 仲有好多蟹肉放係面🦀

配上芽菜 洋蔥 紅蘿蔔絲 冬菇 椰菜花 味道層次豐富

🌟薄荷青檸梳打🍸($40)
好似飲緊Mojito好香新鮮既薄荷同青檸味加上梳打水飲落去好醒神🥳

📢 依家係eatigo book位仲有8折 飲品仲有買一送一添🤩真係十分扺食🤙🏻 有興趣嘅朋友一定要快啲去試吓啦!
牛油果軟殻蟹卷
海鮮椰青焗飯🥥