2018-12-02 1004 浏览
呢間位於土瓜灣嘅鬍鬚安係區內為數不多嘅打邊爐專門店,店入面有好多唔同嘅湯底俾人選擇,包括海鮮、牛骨、胡椒等等。秋意越來越濃,所以筆者就選擇胡椒牛肚作為湯底,除左主角嘅牛肚,仲有番茄加左係個湯入面,微辣嘅黑胡椒胡椒加埋煮到爛融融嘅番茄簡直係一絕配。筆者之後叫左美國牛肉片,切工唔算差,大部分都非常之薄,只有一兩塊零零舍舍厚,不過都無太大影響,薄牛肉片只需要淥幾秒就ok,再加埋辣椒豉油帶翻牛嘅鮮味同埋胡椒特有嘅香氣,令筆者忍唔住叫多牒!響鈴亦都係必食嘅打邊爐食品,建議可以係食肉之前落,令到個響鈴唔會吸收咁多肥油,當然如果你追求味道遠遠大於健康就唔洗理啦。另外呢度有唔同嘅釀豆卜,特別嘅包括蝦滑、鯪魚肉等等,款式多樣,味道都唔錯,值得一讚嘅係個餡料都比較多,食起上黎感覺會比較滿足。至於金菇肥牛卷就比較普通,而且份量唔多,同埋點完豉油就即刻俾豉油嘅鹹味蓋過左金菇嘅味道,但如果咩都唔點味道就會太寡。最後不得不提,呢度嘅片頭非常好食,係即叫即整,送到上檯面嘅時候仲係非常辣口,酥脆嘅外皮包住彈牙嘅口感,但係調味略顯有少少淡,所以筆者建議可以配埋豉油一齊食。
番茄簡直係一絕配。

牛肉片

響鈴