2021-12-13 128 浏览
定期都要带妈咪食吓家乡上海菜,呢间系香港上海菜里面少数我地会翻兜嘅,价钱唔贵又接近原地道风味。天气暖返,最岩食啲凉菜开胃,对眼阔肚窄嘅女士嚟讲呢个凉拌五小拼就乜哂;一次过可以试五款,每样小份又唔怕造成浪费。猪皮水晶冻用上猪腿部分,近乎瘦肉及火腿口感,配合果冻嘅凝胶感,层次丰富,比单食肉来得清爽;鸡丝粉皮麻酱足,入口好香花生味,粉皮薄身唔会乸埋一团。海蜇较一般市面粗身,食起嚟更爽口;麻油香重、醋同豉油比例恰到好处,唔会过咸,好岩我口味。糖醋小排酱汁香甜,够惹味,但骨头占咗七成,中意摞骨嘅会中意啲;烤麸中规中矩,略嫌过油。糖醋鱼块比酒楼好食得多,酸略多于甜,更加醒胃不腻;够厚肉,炸浆脆而不厚,即使兜酱汁煮都唔会淋哂,唔错。炸银丝卷炸得好香口,只系外皮略为煎成焦脆,唔会成旧包索哂油,蘸上炼奶好可口🤤🤤餐厅仲有秋季限定嘅大闸蟹放题,四百几就有得任食蟹!即叫即蒸,见隔离枱两夫妇食咗两三轮(三四十只),目测只只都有三两半至四两重,下次嚟一定要试!
凉菜五小碟

一次过可以试五款,每样小份又唔怕造成浪费。

鸡丝粉皮麻酱足,入口好香花生味,粉皮薄身唔会乸埋一团。

海蜇较一般市面粗身,食起嚟更爽口;
麻油香重、醋同豉油比例恰到好处,唔会过咸,好岩我口味。

烤麸中规中矩,略嫌过油。
糖醋鱼块

糖醋鱼块比酒楼好食得多,酸略多于甜,更加醒胃不腻;

够厚肉,炸浆脆而不厚,即使兜酱汁煮都唔会淋哂,唔错。
炸银丝卷

餐厅仲有秋季限定嘅大闸蟹放题,四百几就有得任食蟹!

2021-12-09
糖醋鱼块