2019-01-21 895 浏览
香港地少人多,空气污染严重。想呼吸新鲜空气,感受一下久违嘅大自然,最近嘅地方就系上川龙饮茶。响荃湾上川龙只要搭一程小巴就到,算系几方便嘅! 端记茶楼系一间怀旧点心嘅茶楼,为村民,行山客提供服务多年。茶楼基本上由冲茶到攞点心都系自助形式。热辣辣嘅点心不断出炉,啱食就自己攞,无星级服务,但见人人开心满足 点心款式方面,全部都系阿爸阿爷𠮶辈嘅传统点心,如腊肠卷、蒸鲮鱼球、灌汤饺、蒸萝卜糕、猪肉烧卖、鸭脚扎…… 款款足料扎实,味道同儿时同嫲嫲去饮茶一样,味道怀旧,回忆依旧如初,感觉自己思念嘅人同味道一齐返晒嚟!嚟到端记如果啱时候嘅话,一定要试吓佢哋自家种植嘅西洋菜,大大碟劲香西洋菜味。饮完茶行出路口 就见到好多有机菜档,行过路过,埋嚟睇埋嚟拣!