2013-01-20 9 浏览
今日终于试到呢一间Cafe,第1次亲身去到被人包试,第2次打电话去又系俾人包场,今日第3次打电话去,虽然都系俾人包起,但系早d去,都仲有时间试下Gooday Cafe既lunch,第咗3次,当然要去啦,可以食到,谂番起同三国时既则备三顾草芦一样。见到好几位食家都去过赞好,又有各大报刊报导,几难都要Go Go Go。再次去都门口见到佢既招牌,感觉一定好适合女士来试,我虽然系系男士,当然亦想试试,所以今次同2位女友人过试试。推开门好快已经估记应该系女老板。佢既笑容好好,令人见到佢都好开心,同Gooday Cafe既开心感觉一样。其中一位友人入cafe前响门口侧拎咗本杂志入去睇,只系睇呢个设计,已经足已证明老板既细心之处。经老板既安排,我地3人坐近Window旁,我地旁边亦有各种调味料同instruments,哈哈,点解会放响lee度呢????我地枱侧放咗个喇叭,播放紧柔和既音乐,配合店既装修同光线,俾人一种好relax好舒服既感觉。我觉得最特别既系cafe既chair香槟金色,好match,加埋佢既餐具,相信女士都会钟意。讲番d野食先,先黎既系最出名既蔷薇洛神花包,未食之前都谂点解咁多人赞

讲番d野食先,先黎既系最出名既蔷薇洛神花包,未食之前都谂点解咁多人赞呢,食落先知,好香既花味,花味入口之后keep咗阵都留响口,包焗得外脆内软,温度刚好,加埋个cream cheese,果真Yummy。另外个南瓜忌廉汤都系一绝,南瓜味唔会太重,好creamy,浓度刚好,对于我呢度小食南瓜既人都可以接受到。2位女友人都好同意呢个汤好味。
我地3个分别叫咗3个餐,友人Z叫咗个芝士白汁西兰花焗意粉,友人D就叫咗伏特加汁什锦海鲜炒意粉,我就叫咗个芝士汁鸡腿肉焗饭。

我先食个杂菜薯蓉沙律伴蜜糖芥末酱,火箭菜、紫椰菜等都好新鲜,加埋薯蓉,好健康呢。只可惜本人唔多like薯蓉。跟住到个黑松露天使蛋,呢个ok啦,唔太重蛋味,小冻,不过又ok㖞。之后食佢地既焦糖菠萝,我想讲可以叫一口菠萝,唔系因为佢细一口食哂佢,而系食落口好想一口食哂佢,佢既甜,系我响其他地方食既菠萝相对黎讲系甜,而其他地方系冇乜味或太酸。

好喇,要食个饭,老板好细心咁提醒我地要小心热,我食完几个菜,仲keep到暖,好好!!芝士汁鸡腿肉焗饭,好够芝士加落个焗饭度,其实都真系几ok,因为个饭够热,芝士唔会一旧旧或者变得好难入口。鸡肉有唔太大旧,刚刚好,平时唔会食鸡既我都试试。总括黎讲饭系唔错。

另外2位友人亦都盛赞佢地既意粉唔会有过多既油份同埋好creamy!!!

食完饭食个甜品,木糠布甸,cream好滑,的确抵赞,木糠还可以,只系冇酒味,但佢地既器皿底部系心形,好有心思...

最后系佢地既法式花茶,唔知系唔系我唔太识欣赏,味就冇乜野特别,但佢地既茶清算,重茶味,如果可以详细解释你话几好呢。

走前,买番个包返屋企俾屋企人食,我谂佢地一定钟意。好多谢亲切老板既招待
  • 蔷薇洛神花包,南瓜忌廉汤