2022-10-01
今天剛於屯門和朋友睇戲,就佢於大興邨附近等,順便食過快快趣晚餐,佢就介紹一間叫日月星辰嘅小店,門面ok入到去都好闊落,由兩個月年輕人打理,嘩睇下營業時間竟然係由朝早六點到夜晚兩點,佢哋真係好魄力;坐落就好快趣咁樣點咗肉鬆起司蛋餅,加薯條,再加杯百香果活乳酸梳打;再點招牌鹽酥雞加魯肉飯,再加隻太陽蛋和一杯無糖嘅冷萃伯爵茶,跟住見過刈包幾特別,就叫咗個蒜蓉豬腩肉刈包;雖然佢得兩個年輕人做嘢但好快趣個蛋餅餐就嚟咗喇,個蛋餅新鮮煎起,蛋面面仲有小小脆,而且外脆內軟,還有少少拉絲;薯條就當然十分之脆喇,個百香果乳酸梳打,就真係好醒胃;跟住個鹽酥雞滷肉飯都好快趣嚟到,旁邊仲有啲酸菜青瓜粟米等伴碟,食落都好有台灣風味,值得一試;杯冷萃冷萃伯爵茶,就應該用茶分開嘅,但飲落都好有茶香都算合格,而個醬爆腩肉刈包,包面算林包底有啲硬,但係食落都還可以;最後見甜品糖水只係十蚊,咁就試咗個香芋紫米露。我哋好快趣咁樣,食完個晚餐,跟住一條直路行返出去凱都戲院睇戲。
肉鬆起司蛋餅
,而且外脆內軟,還有少少拉絲
肉鬆起司蛋餅
;薯條就當然十分之脆喇
脆薯條
,個百香果乳酸梳打,就真係好醒胃;
百香果乳酪梳打
招牌鹽酥雞滷肉飯加蛋
冷萃伯爵茶
,而個醬爆腩肉刈包,包面算林包底有啲硬,但係食落都還可以
醬爆燒腩肉刈包
;最後見甜品糖水只係十蚊,咁就試咗個香芋紫米露
香芋椰汁紫米露