2019-09-30 1268 浏览
应该冇乜人会一个人去饮茶、食点心,因为食得一两轮已经饱晒,食唔到多嘢。价钱都要around $60-70,都不如去食常餐、快餐,仲抵啲。上次梨呢度食过蒸饭都觉得唔错,见到原来都有唔少差评,同我所食所感好唔同,所以决定再次嚟,试吓其中饱受差评嘅炖汤,同蒸庐拼美点。先讲炖汤,我叫咗党参天麻鱼头汤,如图所见汤料好多,成大旧鱼头。第一啖确实唔够味,正如侍应姐姐所讲,冇加味精冇加盐,自己加返然之后味道就确实唔错,药材味好丰富。而我更钟意呢个蒸庐拼美点,9件点心:1件虾饺,2件菜苗饺,1件马拉糕,1件姜汁糕,1件叉烧包,2件烧卖,1件马蹄糕。份量一个人绝对食得晒,系唔系现制我就唔知,但全部味道都唔错。不过建议其中一件菜苗饺或者烧卖可以转做牛肉球,咁就可以食得更多唔同点心,满足更大😄

• 蒸庐拼美点
  • 天麻川弓白芷炖鱼头汤