The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

平时行铜锣湾都觉得好逼又多人,尤其宜家开番关之后,想揾个地方静静地倾吓偈,介绍刚搬新铺嘅The Grill Room俾大家😬本身都想叫扒,不过到左之后再望menu好随意来点不一样😆Steak Tartare 牛肉他他配法式千层薯牛肉他他好冧,肉味先出,herbs味慢慢飘出来,后来轻轻辣一辣味蕾,再配埋好松化薯味十足,两者配埋好香口好开胃🫢Smoked Suckling Pig 烟熏香脆乳猪伴焦糖菠萝店员拎住一个好似装首饰木箱出嚟,请我哋准备手机,一开,首先系轻柔而啖烟熏味先飘出,肉眼见到乳猪皮油好足好令。到食一块肉时,啲烟熏味一啲都唔会过浓,肉身非常嫩,皮好脆🤤再有焦糖菠萝嘅甜送个烟熏肉味,系好夹🤩Braised Wagyu Beef Ragu Pappardelle烩和牛蕃茄阔意大利面,我哋都喜欢食pappardelle,要煮得好又要均匀地捞得好又入味,呢间做得好好,蕃茄汁食得出系有浓浓鲜茄,唔会偏膏味。烩和牛肉感非常幼嫩得嚟肉味重,而且好多旧一口牛,真系食得好滋味😋作为包控,特别推介佢哋嘅酸种包,非常香,脆边,一定要搽埋佢嘅牛油,香到爆炸,搞到我忍唔住要追加🙃餐厅做紧drinks

本身都想叫扒,不过到左之后再望menu好随意来点不一样😆

Steak Tartare 牛肉他他配法式千层薯

餐厅做紧drinks promotion,我哋就点红酒嚟配,味道好重木味,air耐小小就黑梅
另外餐厅亦有提供free-flow,嚟自Nordaq sparkling or still water,每位10蚊😆

入到嚟隔离原来系人气寿司店,道门隔声做得好出色,所以一定唔驶担心餐厅唔够静。

楼底算高,唔会压迫。一间有限空间做到可以咁多独立梳化位,仲要睇到半开放式厨房入坦大厨显身手😍从装修睇得出系希望带俾客人入到嚟马上静到个人,好快就可以投入进食氛围,灯光刚刚好,唔会过暗👍🏻

想拍拖、同三五知己倾吓偈,非常推荐