【西贡区】【正记元朗茶餐厅】好耐冇写过西贡区,一来少咗机会入学校做嘢,二来香港超级联赛腰斩咗,连入将军澳睇波嘅机会都冇,咁我就真系谂唔到再有咩理由畀到自己无啦啦走入将军澳食嘢喇。所以,都系为咗大家可以多啲嘢睇而入去嘅。去到坑口行咗去将军澳运动场门口怀缅吓往日支持理文嘅日子,而香港单车馆亦都系我曾经工作过一星期嘅地方,始终系场地单车嘅国际级场馆嘛。不过谂返起𠮶时一星期内连续食十餐牧羊少年,谂起都惊,直到而家都冇食。一场嚟到当试吓啲将军澳运动场附近嘅嘢食,为之后狂睇理文做好准备。见到新宝城对住和明苑𠮶边都有几间食肆㖞,几啱我呢个目的。有时睇波前后都几赶要食个快饭,但作为一个 foodie 又唔想食得太劣,所以睇定先都好。见到第一间系茶记就走咗入去,睇 menu 见到「特选芝味餐」有「芝士火腿奄列」就想试,点知佢话冇㖞,哎,又唔想谂,所以就要「香茅猪扒炒蛋」,个猪扒都几细块吓,炒蛋又唔见得好帮到件事,感觉非常一般嘅。之后系「叉烧米粉」同「冻奶茶」,都真系几普通料,咁都收我 $50,虽然有两样肉类,但街坊食堂嚟讲唔算抵。本身想叫多个下午茶,点知见到「禾味烧 BB 鸽」海报,发现佢系同元朗冰室有

之后系「叉烧米粉」同「冻奶茶」,都真系几普通料,咁都收我 $50,虽然有两样肉类,但街坊食堂嚟讲唔算抵。本身想叫多个下午茶,点知见到「禾味烧 BB 鸽」海报,发现佢系同元朗冰室有「啦能」,咁块猪扒就唔合格喇。。。

(地址:将军澳银澳路1号新宝城商场地下G4-G10号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #globaleats #tastyfood #lunch #dinner #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西贡区 #将军澳 #坑口 #正记元朗茶餐厅 #元朗正记茶餐厅 #叉烧米粉 #特选芝味餐 #芝士火腿奄列 #香茅猪扒炒蛋 #冻奶茶 #香茅猪扒 #炒蛋 #1am0698 #1ambackup