1amfoodie
【屯門區】【我媽的菜】
1amfoodie
2025-09-30
关注
【屯門區】【我媽的菜】同唱歌哥喺屯門做完嘢搵嘢食,佢話唔知屯門有咩食,揀唔落手,一嘢帶咗佢嚟屯門市廣場 Food Maze 慢慢揀。佢之前唔知有呢度,第一次嚟,覺得好新奇。我就嚟過一次,都好幾年前喇。見到呢間台灣嘢「我媽的菜」好似幾好,幾多人食,就試吓佢啦。

我哋 share 食,冇分喇。主食叫咗 $60 嘅「魚片藥膳湯麵」配油麵同埋 $63 嘅「我媽鹽酥雞肉燥飯」,前者個藥膳味勁香濃,魚片又多又嫩滑。後者都幾大份,鹽酥雞都幾多粒,香脆得嚟啲雞味都正。最重要係啲肉燥,撈飯一流,我哋都勁快就食晒喇。

小食就叫咗各 $29 嘅「花枝丸」同「香烤大雞排」,有叫主食就各減 $10,兩者都炸得勁香,前者足料,後者外脆內嫩,正呀。甜品就要 $30 嘅「雪山波波球」同 $35 嘅「楊枝甘露」,有叫主食各減 $5。前者有芝士同朱古力味,炸得幾香,後者果味夠濃。

嘢飲係台灣菜好重要嘅一環,唱歌哥飲 $23 嘅「芒果沙冰」,佢話有驚喜,大讚有質素。我就飲都係 $23 嘅「仙草西米鮮奶露」,個鮮奶底唔錯,其他料又足,係好飲嘅。埋單 $262,食咗咁多嘢先係呢個價,性價比都好高,畀錢嗰吓係有少少估唔到嘅。。。

(地址:屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號舖 FOODMAZE 內)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #lunch #dinner #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #市中心 #我媽的菜 #foodmaze #魚片藥膳湯麵 #我媽鹽酥雞肉燥飯 #花枝丸 #香烤大雞排 #雪山波波球 #楊枝甘露 #芒果沙冰 #仙草西米鮮奶露 #1am1883 #1ambackup

赞好
检举