【九龙城区】【雁门山西刀削面】喺土瓜湾见到呢间嘢个名就已经一阵热血,当然系谂起中国历史里面宋朝嘅雁门关之战啦。𠮶阵宋国军队喺现址山西省嘅雁门关击败辽国军队㖞,中国历史里面由成日被辽国恰嘅宋国所打嘅胜仗,当然要提吓,餐厅就系呢个名。我就比较少涉猎山西菜,不过知道山西最出名嘅就系「山西刀削面」,咁佢哋都系以呢样嘢作为吸引客人嘅方法。佢哋系写纸仔嘅方式落单,双拼只可以拼肉类唔可以拼饺子,所以都系叫碗 $56 嘅「牛展面」就算,一个𩠌。而我食就当然系食佢哋嘅「刀削面」,有其他款式嘅面我都唔谂住拣喇。啲牛展切得唔算厚,不过几腍几好食,个刀削面亦都唔粗,口感烟靱,好味。本身谂住食少少就算嘅我,都忍唔住直接食晒成碗,好彩我冇叫少面咋。我用 $5 加咗只「卤水鸡蛋」,卤得好够味,个卤水汁可以。所以我再叫 $21 嘅「卤水鸡翼」,有三只,肥美得嚟味香,好食。嘢饮我饮 $6 嘅「王老吉」,罐装𠮶只,提供埋饮筒。埋单 $88,我觉得唔错,听讲冬天有羊食添。。。(地址:土瓜湾马头围道292号地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #fo

(地址:土瓜湾马头围道292号地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #土瓜湾 #雁门山西刀削面 #牛展面 #刀削面 #卤水鸡蛋 #卤水鸡翼 #王老吉 #1am1314 #1ambackup
2024-02-19