2020-08-13 41 浏览
细个果时最钟意跟父母去食铁板餐~ 最开心既moment系拎住张纸巾、伸半个头出嚟望住果块伴随「时lee莎la」声音的牛扒。时代变了、选择多了,眼前盛载著牛扒的由铁板变了石烧板~晚市禁堂食还未解除,午餐要食个好既平衡一下😂今日嚟到位于深水埗既✨🐮多利 牛石烧~顾名思义就系食牛石烧la (😂sorry呢句有d废)入店前探热捽手无走鸡~ 店内外各有一部点餐机~跟足日式食店做法~ 无得去旅行都可以感受下呢种感觉😭食物上枱前店员派咗口罩袋同一次性围裙,又好细心地介绍面前的调味料~由于牛小排卖晒🙈 好la... 咁我拣肉眼la,友人就拣咗翼板~ 每款肉类都有不同重量可以拣上枱la~ 好香呀!「时lee莎la~时lee莎la」肉肉上枱时表面都烧熟咗,再烧多阵就可以切开烧~ (都是随个人喜好la~) ‼️最紧要小心只手唔好hi到石板呀‼️🐮黑安格斯肉眼 200g肉眼扒都几厚身,有嚼劲但又未算系韧~ 烧到个面焦焦地,入面刚好五成熟~🐮安格斯翼板 300g相对肉眼较薄身,烧的时候要控制得好d,几腍同肉味较浓,呢个就算熟多咗小小都无韧~2款肉我地都试咗沾烧肉汁同芥辣,不过本身已有黑椒调味,就算不沾任何酱汁都好味

时代变了、选择多了,眼前盛载著牛扒的由铁板变了石烧板~

晚市禁堂食还未解除,午餐要食个好既平衡一下😂

上枱la~ 好香呀!「时lee莎la~时lee莎la」

🐮黑安格斯肉眼 200g

🐮安格斯翼板 300g
安格斯翼板

2款肉我地都试咗沾烧肉汁同芥辣,不过本身已有黑椒调味,就算不沾任何酱汁都好味~

所有肉类都包沙律、饭同汤各一客~
(我地知自己食肉都够,😆所以唔好浪费人地个饭la)
另外加钱购买不同款式的饮品~

枱面有个好似水喉既物体,唔好以为真系水龙头呀😂其实用嚟吸油烟ga!

希望疫情过后,可以约成班朋友再嚟「时lee莎la」la~~
2020-08-04
安格斯翼板