餐厅: 茶飯叁少
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
🎬 周星馳式戲劇版:📽️ 片名:《爆場之謎:鴨唔得、魚唔郁》(開場,主角一家走入餐廳,慢動作,背景播《射鵰英雄傳》主題曲)👨‍👩‍👧‍👦【主角旁白】:「今晚係阿媽大壽,一於食返餐好嘢——邊知,原來走錯片場。」🍽️ 【侍應(似足龍五)上場,拿住啤酒鴨】:「呢個係我哋鎮店之寶!啤得出奇,鴨得過份~」(全家人期待咁夾一啖,下一秒……)🗯️【主角】:「呢啲係…鴨?點解啤完仲腍過濕毛巾?!」💥背景響起“嘭”一聲,字幕:「啤唔落去嘅啤酒鴨!」🐟【炸魚出場,特寫,煙霧繚繞】:「呢個係我哋嘅招牌——秘製魚王!」🎣【阿爸一啖咬落去】:「點解條魚浸住湯都乾得出聲?我屋企條魚乾都冇咁乾呀!」📢【阿媽大叫】:「我食唔出味,連罐頭都嬴佢!」🎻(背景悲情小提琴)🥩【轉場,孜然牛肉閃亮登場,帶埋閃電特效】:🌟【主角】:「終於有啲像樣嘅嘢食,雖然得一碟,感覺就好似洪水中一塊浮板。」💳【埋單時】:🧾【收銀員(表情冷淡)】:「現金定卡呀?(玩手機)」📣【主角】:「你好似唔係收錢,係收氣我。」🔚【大結局】:👨‍👩‍👧‍👦一家人走出餐廳,背景播《男人最痛》【主角旁白】:「今晚唔係慶祝,係上咗一堂飲食哲學堂。主題:失望可以有味道。」
🎬 周星馳式戲劇版:
📽️ 片名:《爆場之謎:鴨唔得、魚唔郁》

👨‍👩‍👧‍👦【主角旁白】:
「今晚係阿媽大壽,一於食返餐好嘢——邊知,原來走錯片場。」

🍽️ 【侍應(似足龍五)上場,拿住啤酒鴨】:
「呢個係我哋鎮店之寶!啤得出奇,鴨得過份~」

(全家人期待咁夾一啖,下一秒……)

🗯️【主角】:
「呢啲係…鴨?點解啤完仲腍過濕毛巾?!」
💥背景響起“嘭”一聲,字幕:「啤唔落去嘅啤酒鴨!」

🐟【炸魚出場,特寫,煙霧繚繞】:
「呢個係我哋嘅招牌——秘製魚王!」

🎣【阿爸一啖咬落去】:
「點解條魚浸住湯都乾得出聲?我屋企條魚乾都冇咁乾呀!」

📢【阿媽大叫】:
「我食唔出味,連罐頭都嬴佢!」

🎻(背景悲情小提琴)

🥩【轉場,孜然牛肉閃亮登場,帶埋閃電特效】:

🌟【主角】:

💳【埋單時】:

🧾【收銀員(表情冷淡)】:
「現金定卡呀?(玩手機)」

📣【主角】:
「你好似唔係收錢,係收氣我。」

🔚【大結局】:
👨‍👩‍👧‍👦一家人走出餐廳,背景播《男人最痛》

【主角旁白】:

🎞️ 片尾字幕:
「本片根據真食實錄改編,任何雷同,都係唔小心踩中地雷。」
💥#失望盛宴 #周星馳都救唔到 #食咗等於冇食過
2025-06-14