原来佐敦有间旧式餐室「 马华餐厅 」❁据闻喺 新加坡菜🇸🇬招牌海南鸡饭🐔 咖哩🥘但我嚟讲最~~~~~~出色喺扒餐🥩🥰(其实我喺抱住私心🙈为铁板餐冲着而来)价钱相当亲民🫶🏻 又大碟夹抵食但就算正值晚市时段😯入座率都颇低⁡停留70年代复古装潢 💃🏻🪩🕺🏻 线条粗犷🟤🟢🔴🟠大胆鲜明用色🔴⚪️🟢🟡应该有五十年历史🤔🤔整间餐厅一件一物充满岁月痕迹 ❁☝🏾怀旧☝🏼唔代表破旧!翻新过嘅橙黄色真皮櫈🧡仍充满弹性又无限制用餐时间😌🧡 💛 🧡用餐体验相当舒适💛 🧡 💛⁡💭 💭听住👩🏻‍🦰细说想当年💭 💭:呢类餐厅周围都有,好似依家啲茶餐厅一样普遍,但绝对喺奢侈嘅消费💸,细个时屋企好穷,极少外出用餐,有得入去锯扒已经叫好犀利喇,奢侈Level差唔多同我哋依家去outback~酒店自助餐之间…💭⁡🥩 大虾拼牛仔柳 ❁精选晚餐❁ $85-· · · 配 洋葱汁🧅 罗宋汤、水果沙律· · · 👩🏻‍🦰话「 你一定要show俾其他人睇到我只大虾🍤几大只😤😤 」所又栋起比我打咭🤣太可爱吧~· · ·罗宋汤够热腾腾,酸酸甜甜味道浓郁,唯独美中不足系太多红萝卜🤯每一啖都好明显红萝卜味 (🥵我成世人最憎就喺🥕)· · · 水

原来佐敦有间旧式餐室「 马华餐厅 」❁
据闻喺 新加坡菜🇸🇬招牌海南鸡饭🐔 咖哩🥘
但我嚟讲最~~~~~~出色喺扒餐🥩🥰
(其实我喺抱住私心🙈为铁板餐冲着而来)
价钱相当亲民🫶🏻 又大碟夹抵食
但就算正值晚市时段😯入座率都颇低

停留70年代复古装潢 💃🏻🪩🕺🏻 线条粗犷
🟤🟢🔴🟠大胆鲜明用色🔴⚪️🟢🟡
应该有五十年历史🤔🤔
整间餐厅一件一物充满岁月痕迹 ❁
☝🏾怀旧☝🏼唔代表破旧!
翻新过嘅橙黄色真皮櫈🧡仍充满弹性
又无限制用餐时间😌
🧡 💛 🧡用餐体验相当舒适💛 🧡 💛

💭 💭听住👩🏻‍🦰细说想当年💭 💭:

🥩 大虾拼牛仔柳 ❁精选晚餐❁ $85-
· · · 配 洋葱汁🧅 罗宋汤、水果沙律
· · · 水果沙律🥗 薯仔、青瓜、粉苹果、红萝卜🥕 配稀稀沙律酱,稀都好嘅🫢由于份量太多,唔会觉得太快腻
· · · 出街锯扒 🥩 点都会被松肉粉”那”过,尤其茶餐厅为肉质更快软嫩,会落大量”那”到无晒牛肉味,但马华比我预期轻手 🤎 只有少许松肉粉味,但以呢个价钱.. 呢个质素.. 🥩质感软腍嫩滑真心过得去!算喺咁㗎喇~🤎🧡🤎🤎

🥩 什扒餐 ❁特别介绍扒餐❁ $102-
· · · 配 蒜蓉汁🧄(唔够蒜蓉香) 罗宋汤、加意粉+8-
· · · 一次过满足我多个贪心愿望 😆 火腿 猪扒🐷 牛扒 🐮鸡扒🐔 全部大大块,本身已基本腌过,唔落蒜蓉汁都够味,软腍唔韧,少许松肉粉味;鸡翼 肠仔 薯条🍟 本身油炸过;底下椰菜吸晒酱汁,绝对邪恶😈但我好钟意👾💜 💜 💜
· · · 茄汁意粉🍝微酸甜甜,味道清新,爽口弹牙👾无负担😳喺旧式快餐店味道

2024-01-15
用餐时段