2007-06-26 54 浏览
店內裝修環境的確不錯,寬敞而有格調.2人叫了4件小蛋糕: zoe, opera (緊記,不要讀歌劇院的英文opera, 否則小妹會教你要讀"or" "pe" "ae"), chocolate mousse,lemon cheese cake. 一杯Cappuccino, 和一杯熱的lychee rose tea.蛋糕非常小巧精緻,很有home made的味道,而且不算太甜.但總括來說,在對於味蕾要求方面, 味道真的不算突出.相信坊間有更多相差無幾的home made的選擇.論服務, 有禮, 但不殷勤...可能我們生面口的關係,相比起後進來的幾位男士, 服務態度明顯有層級之分,譬如自己行去雪櫃望vs有人行過黎問你食乜蛋糕,又譬如十點廿分有位小弟提你打烊, 十點廿五分小弟再提你五分鐘夠鐘收舖, vs別人高談濶論侍應答嗲一齊暢所欲言.說實在,大家都可以到該店"一"試,話晒有咁多食家&電視介紹.試完, 值不值則見人見智.何況店舖都唔會介意多幾個試0下既客仔/少幾個唔會再黎既客仔埋單203,未計打散了的小費,對我來說,最值,莫過於看到這樣的裝修和另一感受.
店內裝修環境的確不錯,寬敞而有格調.

論服務, 有禮, 但不殷勤...可能我們生面口的關係,
相比起後進來的幾位男士, 服務態度明顯有層級之分,
譬如自己行去雪櫃望vs有人行過黎問你食乜蛋糕,

埋單203,未計打散了的小費,
對我來說,最值,莫過於看到這樣的裝修和另一感受.
2007-06-25 17 浏览
Plan to visit this cake shop with my fd after work today, so that I try to make a reservation by a phone call. And I feel not in a gd mood after I had called them. I would like to book a table for tonight but the staff of the shop present in an unfriendly tone for telling me that they are NOT accept any kind of advance booking. ...Well...not accept advance booking that's fine but I don't agree with their presentation way in fact...with NO 'sorry'...NO manners as well.
2007-06-10 2 浏览
記得對上一次來Zoe是數月前了, 雖然店內有空桌, 但侍應只說是留座, 結果留了電話卻沒接到回覆。這次再來, 終於在不用等位的情況下一嗜算是頗貴的蛋糕。先算裝修方面, 幾有日本的西餐廳feel, 很光猛, 全場只有六張桌子。我們order了一杯latte (含一片朱古力), cold capaccino, 及blush (cherry mousse cake), 一件以層數定名的蛋糕(拿破崙餅), 一件cheese cake。咖啡算不錯, 濃淡適中, 惟capaccino上的玉桂粉不夠味; 蛋糕超級迷你, 幸好不太甜, 味道也不錯。假日若不用等位, 到這裡也可感受在日本的閑適。

這次再來, 終於在不用等位的情況下一嗜算是頗貴的蛋糕。

假日若不用等位, 到這裡也可感受在日本的閑適。
(非会员)
最低消費呢樣野,你坐得係到就當你食架啦,就算你唔食你都用緊佢地d野啦(桌子,椅子休息),咁你去食自助餐,唔通只係坐唔食野,佢又可以唔洗你比錢咩其實我都成日去個到食cake,d服務都唔係咁差,肥肥地個個女仔仲好好傾,仲好好笑容,環境又舒服,d cake又一流,當然唔好選d瀪忙時間啦

2007-05-19 9 浏览
昨日下午四時許,與友人特地到這兒嘗試她的蛋糕,因為堂食每人最低消費五十元,所以點了蘋果唔知什麼茶,再加Tiramisu一個。朋友點了banana cream pie,拿鐵和莫加咖啡。因為只想食文華的朱古力蛋糕,便點了tiramisu,點知都係朋友說得對,應該點出名的。Tiramisu味道適中,但出奇的軟,連餅底都是『林』的,令人好失望。只感它的質量非常少,不是一般的軟熟。試了點banana cream pie,說實話它和一般餅店的沒有分別,實在不用太貴。反而飲品遠比蛋糕高水準,Ice Moncha濃濃的朱古力味,雖然飲得出朱古力粉的味道,但也十分出色。試埋Ice Latte,真的好滑!可能係多奶的關係,融合陣陣的咖啡味,令人精神為之一震!最後到蘋果茶,飲下時先感一股冰冷的感覺從口中滑下,再來便是由淡轉濃的蘋果香氣充滿口腔,出面是炎熱的天氣,但所有的煩惱好像被杯茶沖淡得一乾二淨,彷彿身處寧靜的大自然中。飲料出色,但印象被蛋糕破壞了。
飲料出色,但印象被蛋糕破壞了。
2007-05-16 25 浏览
吃甜品, 值得一提Zoe這店子.以店名命名的蛋糕Zoe, 上面是Hazelnut的cream, 加上賣相可愛, 愛吃榛子的女士們一定走不掉.另一個值得推介的是A.cheese. 芝士味相當濃郁, 愛吃New York Cheese Cake的同樣會被A.cheese吸引.可恨是每次去到, 1459都售罄, 始終無緣一嘗.服待態度未致於太差吧, 都看得見他們勉強擠出的笑容.
甜品, 值得一提Zoe這店子.

可恨是每次去到, 1459都售罄, 始終無緣一嘗.

服待態度未致於太差吧, 都看得見他們勉強擠出的笑容.
(非会员)
10-5-2007:我同朋友一齊去食cake,點知一去到我朋友唔想食,咁我咪叫3件坐低食,一坐低個侍應就話點堂食最低消費要$50,咁我叫3件,論理上我都夠錢,佢就話唔係咁計,每一個入坐低就要最低消費$50,咁我地兩個人就要$100,我當時覺得依一間zoe cafe實在唔老實,太過份,如果係咁計,你應該一早講,而唔係人地坐低先講,D態度又唔好,唔怪知得冇人食啦!咁黑人憎依間cafe同D員工,咪以為你係上市公司先得!

10-5-2007:
2007-04-22 7 浏览
Some desserts are meant to be eaten at room temperature. But they served it ice cold! I don't know why they don't take off the plastic wrap-around when they serve their cakes. The plates are so small, there is no place to put the plastic wrap except leave it on the table - bad table manners. The service is horrible. Their attitude is we have so many business already, we won't mind losing you as a customer!
2007-04-22 1 浏览
光顧Zoe 已好幾次, 但每次都忘記寫它的食評~記得第一次光顧呢間小店都係因為被店子裡面的水晶燈吸引住, 所以先入去試下~ 店子有0的日本feel, 燈不多, 枱與枱之間亦較窄, 要傾密計有0的唔放便~ 哈所以我較鍾意平日放大假0既時候先光顧, 可以靜靜咁過一個休閒下午~ 如果假日或者晚上時段, 你會感覺到佢地0既服務質素會差些以及速度會較慢(我試過等結帳都等左20分鐘)店子內0既旦糕幾精緻, 味道都不錯, 但有時會諗"以這個價錢, 同Cova 可能是同價, 為何不去Cova 呢?" 可能我鐘意來這店因為我愛一路食旦糕, 望望水晶燈, 再望望街境, 感覺真的好閒! 哈哈不過這裡0既果茶, 我覺得不及Le Salon De The & La Boutique 的果茶好
光顧Zoe 已好幾次, 但每次都忘記寫它的食評~

2K
2007-03-26 18 浏览
再0黎試新0野, 今次仲好好彩有Zoe, 二話不說就order 0左一件, 仲試0左Ganache Tart 同Sumiyaki; 朋友就又食Chocolate Mousse 同Double Decker. 我0地真係愈0黎愈誇張, 愈食愈多XDZoe 今次變0左正方形, 個樣一樣趣緻, 一樣好食... 不過今次呢d 唔係好夠凍, 個人prefer 冰凍d 的.Ganache Tart d 黑朱古力味好濃香, 不過個人覺得唔多夠苦; 食落比chocolate mousse cake 漏. 不過個餅底好得, 好香好脆!Sumiyaki 面頭0既圖案幾得意; 味道唔甜唔漏, 不過咖啡味聞落/食落都唔多夠.Chocolate Mousse 同Double Decker 之前講過, 唔再comment 太多.整體感覺同之前差唔多, 不過今日d service 真係唔知想點... d 人已經唔係特別nice, 明明見到客人唔小心整跌0左隻叉落地, 點解完全無intention 拎過另一隻俾佢, 要客人開聲問你? 令人費解.P.S. 笑面完全係for d 蛋糕, service 喊面!

2007-03-23 24 浏览
聽見大家咁好評,今日順路即管試試,點知試o左幾件都咁失望,唔會有下次1. Zoe招牌,一定要試佢啦,我來到時又有wor,lucky,要o係我食o左三個中揀一個,呢個唯有係最好果個lor2. Tiramisu唔夠creamy又無乜cheese味,又唔夠滑,想點?3. Creme Bruleeok啦,都夠滑o既,不過唔係好夠甜wor4. Cream Caramel Macchiato可能我飲唔順掛,都唔係想像中好似某star x / pacific x 果d咁o既...service方面都係一般,兩個男一個女o係度,個女的auntie應該唔係waitress,我講tiramisu都唔知係咩,叫我同另一個男waiter講,auntie係唔夠pro不過都係好nice o既...anyway,都係算啦,大把cake shop好食過呢間,唔明點解咁好生意wor,大家無食過其他ga咩?

1. Zoe

2. Tiramisu
唔夠creamy又無乜cheese味,又唔夠滑,想點?

3. Creme Brulee
ok啦,都夠滑o既,不過唔係好夠甜wor

4. Cream Caramel Macchiato

難得有一天在下午可偷懶不用工作,約了好友去Zoe試試傳聞中美味的餅點.這間店舖所處位置,真的比較隱閉.可能因為剛開舖不久,所以款式齊備,我們點了Zoe, 1459, A.cheese 及芒果撻, 店員問我們堂食定外買,我們當然選擇堂食,因為急於試食嘛.坐下來,店員送上飲品餐牌,看到有最低消費及加一服務費,有這收費係好平常,但作為一間誠實的店舖,是否應該對顧客講一聲有這收費嗎?Zoe 值得做招牌主打,1459 夠鬆化可口, 芒果撻沒有驚喜, A.cheese 芝士未不足.好快食完,因為實在太細件了,飲完每杯價值28元的檸檬茶,好友就取出信用卡結帳,店員告訴我們不收卡,我就多口問了為什麼,店員用傲慢的態度話佢地從來都唔收卡,沒有什麼解釋,咁樣的服務,我唔知道點可以係現今的香港立足.
這間店舖所處位置,真的比較隱閉.
2007-03-10 4 浏览
睇見咁多人話好.就一於試下係咪真係咁好味.來到想試Zoe ,點知賣曬.加上又有最低消費,一於就試足佢六種口味.Lemon Cheese - 檸檬味幾清香, Cream Cheese 好幼滑.Classic Cheesecake - cheese 味濃,不過餅底好似淋左,扣少少分.Sumiyaki - 咖啡味.個人覺得幾苦下.Chocolate Mousse - 朱古力味好重.成件食完都唔覺苦,會再試.Double Decker - 榛子加朱古力,朱古力味唔係好苦甜果種.鐘意榛子味就一定鐘意e 款.1459 - 味道似麥牙酥加吉士. 做得好脆口同埋鬆化.下次有機會會再探Zoe.睇下同佢有冇機會見面.
睇見咁多人話好.就一於試下係咪真係咁好味.

來到想試Zoe ,點知賣曬.
加上又有最低消費,一於就試足佢六種口味.

Sumiyaki - 咖啡味.個人覺得幾苦下.

1459 - 味道似麥牙酥加吉士. 做得好脆口同埋鬆化.

下次有機會會再探Zoe.睇下同佢有冇機會見面.

也是看阿蘇介紹,上月同男友上午11點去食,入到去見到有枱,咪唸住坐低食O羅!選了ZOE及DOUBLE DECKER,好味,好香,好味! 尤其是ZOE,真係幾得!又唔太甜,DOUBLE DECKER都好好食. 唯一不滿的是, 我地問姐姐是否可堂食, 佢話得, 坐低後見個小餐牌有小字寫住, 最低消費75/100元(我唔記得是否75, 還是100 總之等於四件餅左右啦!)我以為只是繁忙時間用遮, 姐姐又無提我, 埋單時, 姐姐先同我講有最低消費, 不如你買兩件外賣啦!唓!物做生意禁唔老實架!你提完我, 我可以考慮啊! 依家"焗"買多兩件, 唔係錢既問題, 條氣唔順啊麻!各位想堂食的朋友要小心!

各位想堂食的朋友要小心!
2K
2007-03-01 15 浏览
同朋友0係隔0黎街食完一個唔多好食0既3-course set lunch, 走0黎呢度食甜品. 1:00pm 到, 仲未正式開門, 我0地就企0係出面等到佢開門為止XD終於買到Zoe 食喇... 件餅個樣好趣緻, 係hazelnut mousse cake 仲有底層的脆餅餅底, 好得! Hazelnut mousse 好香好滑, 唔甜, 一d 都唔漏; 加埋好脆0既脆餅餅底, 真係好好食! 我0地兩個人叫0左4 件, 其中3 件都係Zoe!真係好得, 極力推介!

真係好得, 極力推介!
zoecakes