2010-06-12 10 浏览
原本book左另外一間,不過見呢間咁多人,環境又ok,所以轉左肽因為天氣差,落雨,又冇book位既關係所以冇得坐靚位~~~ >.<可能係做外國人生意既關係呢度d野食全部都係king size真係大碟到嘩左一聲而且都好好味,好鬼死抵死7個女仔一個男仔最後都係食唔晒走人仲送船飛搭返中環
2010-04-10
生日
好好味salad ^^ 最鐘意三文魚~~
好似粟米片咁,超好味~
成條手臂咁長既ribs...食唔晒
燒春雞一隻
pizza,$100 only.....平到呢~~
自備蛋糕,唔收charge~~~^o^
relax~
2010-06-05 164 浏览
其實之前我生日已經想黎呢度,可惜果日落雨冇黎到,咁岩女友今日放假,朝早起身見天氣超好,於是決定去昂平360跟住再入愉景灣食飯。Book 咗枱1900,可能星期二人唔多啦,1900入到去坐低映下相,再睇下個Wine List,居然發現有NZ既Scared Hill Sau Blanc,仲可以一杯杯叫,即刻叫咗杯黎飲,女友就叫咗杯Cosmopolitan,再慢慢睇下個Menu,都仲未有人催你落單,唔錯唔錯~Order 完都成1945,個Starter上果時岩岩放煙花,食住睇又真係唔錯~環境:我地坐外面,果日唔太熱有D風幾舒服。不過本人認為有少少暗得滯,有時連自己食緊乜都睇唔到,好似浪費咗個賣相,如果再光返少少可能會好D。坐得外面可能會有昆蟲我諗唔駛我提醒大家啦。服務:有個老細既物體好熱情咁招呼我哋,但咁大既地方真係唔係好夠人,有時要周圍搵人,等一陣先見到有Waiter出現,D Waiter既服務態度都OK,未去到話熱情,不過都有做足要做既,冇其他食評寫得咁差喎,可能我果日閒日冇咁忙掛。食物:飲料Scared Hill Sauvignon Blanc (New Zealand) (HK$70
其實之前我生日已經想黎呢度,可惜果日落雨冇黎到
,咁岩女友今日放假,朝早起身見天氣超好
,於是決定去昂平360跟住再入愉景灣食飯。
環境:
服務:
食物:
飲料
Scared Hill Sauvignon Blanc (New Zealand) (HK$70 / Glass)
呢隻酒好香,以前都會買返屋企飲。
Cosmopolitan (HK$60)
女友話略甜,可以唔駛咁甜。
前菜
New Zealand Mussels in Alio-Olio Pepper Sauce (HK$95)
D青口好似一早煮熟咗,跟住再放返落去煮二下就上碟咁。D青口完全唔入未,老老實實,我係屋企煮都好食過佢。不過個汁幾好味。
主菜
Beef Tenderloin (Medium Cooked) (HK$195)
雖然唔係好靚好高質果D牛扒,牛味不算太濃郁,但收你200蚊你想要乜Grade?雖然牛扒一般,但個廚師真係煮得好好味,塊扒超級Juicy同好香,非常好味!我極力推介!
Chicken Fajitas (HK$120)
D雞肉炒得好嫩好入味,我當初仲諗住會好孩口添,真係有D驚喜,同埋好少見到有得食。
甜品
Chocolate Pudding (HK$55)
朱古力味好香渨,口感好滑。個心一界開D朱古力熱辣辣咁流出黎,再混埋D冷冰冰既雲呢拿雪糕,超正。
整體:
其實以呢個價錢,個環境、食物質素和服務黎比,我覺得都真係叫做幾平啦,起碼我比得開心先,我相信我有時間會再黎。

天朗氣清,風景優美。
有煙花睇,不過都幾遠架。
NZ Mussels in Alio-Olio Pepper Sauce
Chicken Fajitas
Chocolate Pudding
2010-05-25
纪念日
天朗氣清,風景優美。
有煙花睇,不過都幾遠架。
Chicken Fajitas
Chocolate Pudding
  • Beef Tenderloin
2010-05-23 42 浏览
Here are the dishes we ordered:1. Mini baby back ribs $130 2. House special pizza $1003. Spaghetti Bolonaise (L) $954. Chocolate pudding $55Sll: Food is okay, but the service is really bad... the ribs is cold, it seems like "pre-cook"spp: we came here to celebrate my birthday, but the service is really sucks.when i was making a wish, the waiter asked us " are you finishing the dishes?"...can you imagine it will happen in such restaurant???
1. Mini baby back ribs $130
2. House special pizza $100
4. Chocolate pudding $55

2010-05-22 25 浏览
第一次去呢間食. 真係唔錯,多謝各位網民介紹. 不枉此行.一早訂左枱, 行到reception有個經理過來問我訂左幾多點同咩名, 我諗住睇住個booking list 睇下有冇我名, 點知佢唔比我睇, 咁都幾好, 起碼其他人都睇唔到我來過. good.上到去有坐window seat. 跟手叫左三樣野食, 同一支白酒.1) caesar salad2) grilled mini baby ribs3) salmon steak4) penfolds white wine一來就馬上送支白酒過來, 個waiter 係一個中國藉男子, 做得好好, 佢做足晒開酒既程序, 抺乾支酒身, 比我睇下係唔係呢支, 倒少少比我試下支酒既味道, 試既時候就將支酒既label放响我面前, 比我望住支酒, excellent, 做得非常好. 不過支酒唔係好夠涷. 食完個caesar salad, 坐左一陣, 個ribs 同fish 就一齊送過來, 不過我覺得條魚為左等埋條ribs, 所以涷左少少. 下次叫佢分開上, 因為都係share 食.食到8點, 仲有煙花睇.食完拎埋張收據去玻璃屋換2張船飛.整體幾好,
第一次去呢間食. 真係唔錯,多謝各位網民介紹. 不枉此行.

1) caesar salad
2) grilled mini baby ribs
3) salmon steak
4) penfolds white wine

食到8點, 仲有煙花睇.

食完拎埋張收據去玻璃屋換2張船飛.

整體幾好, 不過未必再來, 因為太長途拔涉.

2010-05-21
纪念日
2010-05-22 33 浏览
夢寐以求的愉景灣,終於與男友仔在一週年來了果然這裡很有外國小島FEEL!出出入入也是外過人,自己有一陣去了外地自己才是外過人的感覺!!言歸正傳,其實一下船沒多久就已看見了見的地,不過也當然要先四處遊覽一下吧!BOOK了七點半,但早了進場,老闆開玩笑地跟我們說要每早了一分鐘加收費用~!可愛的老闆~!原來他是懂得點點廣東話~!原本我們BOOK了OUTDOOR可以看到迪迪尼煙火的位置,但真的太多飛蟲=--="太不自在,也許還是外國人比較喜歡OUTDOOR位置!於是我們換了二樓INDOOR的窗旁位置,樓上跟樓下的感覺不太一樣~樓上會比較有浪漫燭光晚餐感覺而樓下則有怡情小島之情,位置寬敞舒適,盡響二人世界化樂~^^我們也好好享受了一回才點菜,原來這裡也有本地人的WAITER,如果看不懂餐牌或想問問推介也可以問他們!我們二人點了一個前菜一個主菜及一個甜品Starter點了Prawn tenpura原本WAITER介紹一個ZAKS脆片也好像挺吸引,不過男友好像興趣不大就打消了這念頭它配了二個SAUCES,一個是很濃的豉油,另一個是像泰式辣醬的~個人認為泰式辣醬比較好吃~蝦炸得不錯,沒有很油膩的感覺而

夢寐以求的愉景灣,終於與男友仔在一週年來了

Starter點了Prawn tenpura
個人認為泰式辣醬比較好吃~
蝦炸得不錯,沒有很油膩的感覺
而且肉質也有口感,外脆內爽~!

MAIN DISH 選了Fettucinui Carbonara
它與STARTER一起上菜,這樣不太好,因為不能在最好的時間享用美食~
一如其他食客所言,果然是很CREAMY!!!!

個人其實很喜歡!!!呵呵~~^V^
煙肉很香很脆,與Fettucinui成了化學作用,互相配合~!
味道濃郁!!!!不過真的很易感到FULL!可能CREAMY吧~~!

Dessert才是小妹的心頭好~

預先BOOKING了的CHOCOLATE PUDDING!!!
WAITER很識趣的保持神秘感上DESSERT
外圍的花邊很漂亮 ^^!!
切開CHOCOLATE SAUCE 流出來~!正!!!
真係流到爆!!!

成功的心太軟~

另外我們點了ICED CHOCOLATE AND STRAWBERRY MILK SHAKE
這裡的酒精類飲品比較多
BEER很大杯~!
不過小朋友就沒有太多選擇了~=V="

OVERALL
NICE ENVIRONMENT!!!!!FAIR PRICE!!!
值得一去~@V@!
Fettucinui Carbonara
2010-05-20
Fettucinui Carbonara
2010-04-30 267 浏览
忙裡偷閒,係星期二到了愉景灣一遊個到風景都OK,不過唔係好大,1-2個鐘咩都睇哂黎之前都知道ZAKS依間野好似幾出名雖然係平日,但都係打左電話book位,不過好似都好多位去到真係好多位揀,因為揀依間既其中一個原因係有得睇廸士尼煙花,所以都叫左侍應帶我地到室外坐凱撒沙律 ($100) D菜都幾新鮮,沙律醬既味道同份量都岩岩好,幾好食,不過有點貴卡邦尼亞意粉 ($105)個汁幾好食,夠Creamy(個人比較鐘意creamy),唔錯Mini Baby Back Ribs ($110)見咁多人話依個好食,所以叫左.但個人認為好麻麻,的確多肉,但得個肉感,D汁唔夠好食Orange squash ($25)甜左D,不過不失總括而言都唔錯,食物都above average,價錢比合理貴少少,不過勝在環境好,睇到煙花(雖然我就覺得個煙花咁細冇咩好睇,要睇不如到廸士尼好過)
忙裡偷閒,係星期二到了愉景灣一遊
個到風景都OK,不過唔係好大,1-2個鐘咩都睇哂

黎之前都知道ZAKS依間野好似幾出名
雖然係平日,但都係打左電話book位,不過好似都好多位

凱撒沙律 ($100)

卡邦尼亞意粉 ($105)

Mini Baby Back Ribs ($110)

Orange squash ($25)
甜左D,不過不失

Carbonara
Caesar Salad
Mini Baby Back Ribs
Orange Squash and Lemon Lime Bitter
Disneyland fireworks
2010-04-27
Carbonara
Caesar Salad
(非会员)
2010-04-04 20 浏览
一年一度easter egg hunt又到, 約了2個family 一齊玩. 中午到達, 見到Zaks的環境不錯, 想和小朋友到樓上食lunch. 誰不知有位態度惡劣的男侍應說不招待小朋友. 間餐廳又冇receiption, 門外並沒notice. 今時今日咁差服務態度, 我們立即決定不會幫襯. 我相信大家同意一間餐廳的服務質素都十分重要的.

誰不知有位態度惡劣的男侍應說不招待小朋友.
間餐廳又冇receiption, 門外並沒notice.

2010-04-02
2010-04-03 17 浏览
:huffy今天晚上和小朋友來到愉景灣玩. 本來想坐在岸邊進餐,見Zaks的氣氛不錯,本想一試,卻換來一肚氣.因沒有book桌,有一位女待應請我排隊等,在等候期間已有2個family因帶位男待應的惡劣態度而離開.當到我時,那男待應告訴我己full booking.正想離開時,發現我身後的外國家庭同樣沒有book桌但被安排坐位.於是問那男待應原因,他只說我很忙,名字也不肯說.我追問他的外籍經理那男待應名字,他便立刻說有位可給我.
:huffy
我追問他的外籍經理那男待應名字,他便立刻說有位可給我.
2010-04-03
  • ...
2010-03-28 19 浏览
前2星期是我的生日, 男友帶我去了愉景灣慶生。整個島都是外國人, 很有處身於外國的感覺。 這一天我們玩得很開心, 附近的環境優美, 晚上他帶了我來 Zaks他book 了7點, 但我們由於在廣場入的, 它的地點是 G04, 找了幾分鐘才找到 (原因是G04 是在G03 和G05 的一個小入口進入, 如果在廣場外圍找會容易些找到) 然而, 我們到了餐廳後, 侍應都很殷勤的帶我們去餐廳露天的枱子, 這個位置不錯, 而且當天天氣很和暖, 又有些微風, 周圍的環境都很浪漫, 有一對對的情侶, 也有家庭式的聚會。另外, 我們進餐中時有煙花可看到的, 雖然距離有點遠, 但也很驚喜吧。我們點了2個Starter (椒鹽魷魚, 三文魚凱撤沙律) 和 2個Main dish (海鮮意大利飯, 蜆肉意粉) 和2杯drink (lemon squash 和orange squash)先說 starter, 其實d starter 好大碟, 我地食食下, 傾傾下咁都已經飽飽地, 所以如果2個人來的話, suggest 可以叫1個main dish + 2 – 3個starter。椒鹽魷魚聽男友說, 這是招牌

先說 starter, 其實d starter 好大碟, 我地食食下, 傾傾下咁都已經飽飽地, 所以如果2個人來的話, suggest 可以叫1個main dish + 2 – 3個starter。椒鹽魷魚聽男友說, 這是招牌菜, 一吃果然不錯, 很有 fusion 的味道, 它是西式煮法, 吃下去咸咸的, 脆但不是很炸的感覺; 至於凱撤沙律, 那個三文魚排得很像一朵玫瑰花, 不易散開, 我是用叉子弄開的, 味道也很不錯, 不過我們都覺得這個凱撤沙律不加三文魚也可以。

至於主菜, 意人利飯是混著魚一起煮的, 吃來不會有很膩的感覺, 但蜆肉意粉就不如網友說很出色, 味道正常啦, 可能我們太期待吧。

最後, 男友說叫待應拿menu 看甜品時, 待應生突然捧著一個心太軟, 上面點著蝋燭, 碟邊用朱古力寫上我的名字, 還未吃下甜品, 心已經甜了。

整體來說, 我們都很滿意這個地方, 食物, 環境, 更有可能是和喜歡的人一起來。
從廣場入看到這個牌子, 記住是牌子的右邊
可看到煙花
2010-03-17
可看到煙花
2010-03-16 19 浏览
生日時到愉景灣這間好評餐廳慶祝。餐廳不論佈置及景色也很有情調,面向無敵海景,加上燭光,令人有浪漫的感覺。侍應有外藉人士和中國人,訂枱有可能要用英語。他們的態度大都非常良好,細心有禮。要了一個迷你豬仔骨及pasta。那個豬仔骨雖然是迷你,但兩人食也已經十足夠醬汁,十分惹味。而pasta是屬於十分多cream的那種,意粉彈牙可口。整體而言,食物質素不錯。值得一提,是如果生日的話,可特別要一個寫有祝賀字句的甜品。

值得一提,是如果生日的話,可特別要一個寫有祝賀字句的甜品
2010-01-16
2010-03-07 19 浏览
店員推介焗磨菇,沒意料如此好吃! 不可不試!蕃茄意粉味道不錯,老公說燒春雞一般。這餐廳可看到迪士尼煙花... 冒著寒風跑來這海島看煙花,很浪漫。
店員推介焗磨菇,沒意料如此好吃! 不可不試!
蕃茄意粉味道不錯,老公說燒春雞一般。

焗磨菇
鮮蕃茄意粉
放煙花
2009-12-13
焗磨菇
鮮蕃茄意粉
放煙花
2010-02-24 90 浏览
好耐之前已經想去ZAK , 生日夜女友一早神神秘秘訂好枱,帶我嚟食餐好既。^^女友話原本訂左室外,但係今日係2010年最凍既一日,所以ZAKS 都無安排室外位,俾我地坐二樓既對窗位。枱面一早READY好爉燭,NICE 。CANDLE NIGHT DINNER WINDOW SIDE,WOW SO 浪漫。睇一睇餐牌,噢...好多英文字,咁唯有識咩字就點咩啦。食西餐,都預左佢野食大份,兩口子都唔敢點咁多野食, MINI BABY BACK RIBS 係必點菜,所以叫多兩樣,一個沙律, 一個意粉。提醒大家,每樣食物應分開點菜,如果唔係會一次過上,又唔知食邊樣好,又大份食唔晒。Caesar Salard with Chicken ($100)好大碟,仲有好大粒的麵包粒,脆卜卜。雞肉有黑椒粒調味,不錯。Mini Baby Back Ribs ($110)成隻乳豬仔咁大隻,好多肉,而且肉好腍,不過醬汁就好甜。佢話係bbq汁,但我覺得似茄汁。Fettucinui Carbonara ($105)忌廉汁,很creamy,放入口都漿住左,很膩,食左之前兩樣,搞到食幾啖都食唔落,結果淨左半碟。Chocol

Mini Baby Back Ribs ($110)

Fettucinui Carbonara ($105)

Chocolate Pudding ($55)
原來女友訂位時預先留了甜品,仲請店員在碟邊寫上"happy birthday"同我的名字。訂位時店員吩咐只要清了枱面,即表示可以上甜品甜品突然來到,因之前隔離枱出現將甜品上錯第二張枱,我起初以為又上錯枱,撒手檸頭。之後女友示意望下隻碟,才知道這驚喜,還點起蠟燭。店員亦自動幫我地影相,服務很好。上完心太軟窗外即刻有迪士尼煙火,非常浪漫。
這招牌甜品不是外面的心太軟,一切開沒有朱古力漿湧出。不過朱古力漿已在蛋糕外圍,蛋糕比較濕。

食完,去左換船票。剛好消費400元,換了兩張船票回中環。
凱撒沙律
蠟燭晚餐
  • chocolate pudding
  • mini baby back ribs
2010-02-10 31 浏览
因為工作關係, 所以要同男朋友預祝情人節. 講左好耐要黎呢間餐廳度, 終於都食到喇。一去到叫左2杯pinot noir... 點知其中一個杯入面有d 油脂咁既野, 其實都好明顯, 但佢都照送過黎。 之後我地叫左佢換個杯, 態度都OK, 可以接受。appetizer叫左nz mussel, garlic 味好重(岩我個人口味), 青口本身新鮮, nice!我叫左 Linguine Vongole, 蜆肉好細,但味道唔錯男朋友叫左個rib eye. 好好味. 不過旁邊既mash potato 應該係mix左芥辣, 冇晒薯味又唔match d肉.最後再叫左個apple and blueberry crumble, 男朋友大讚好味, 好似發現新大陸咁呀!(平時我呢個chocolate lover 一定會叫chocolate cake! haha!)環境的確係好好, 我去到既時間已經冇煙花睇, 不過outdoors 位感覺十分悠閒.服務都唔錯, 雖然waiter們大部分都係講英文, 但我又唔覺得有歧視呀. 舉手都即刻埋黎幫.因為我地SHARE 食, 一有DIRTY DISH, 都收起再比番隻新既

因為我地SHARE 食, 一有DIRTY DISH, 都收起再比番隻新既我地, NICE!
蜆肉很細, 但味道幾好
rib eye, 好味, 但個mash potato 太勁芥辣味!
apple and blueberry crumble! very gd!
chile- pinot noir (個人覺得太甜, 易入口, 岩女仔)
2010-02-09
情人节
蜆肉很細, 但味道幾好
2010-02-03 10 浏览
早2個weeks book定枱慶祝男友生日講明8pm 要睇到firework, 對海去到等左好耐都唔見有得放煙花先知原來平日迪士尼8pm已經係放晒煙花...>.<不過唔緊要...平日無乜人好靜, 所以無損我地既心情叫左:- mini baby back rids - $110- zaks house special pizza - $100- salt lemon lime - $25- ice lemon tea - $25- chocolate pudding - $55水準跟outback既差不多, 但依度勝在個view同埋一早book枱時講明dessert 要加名同happy birthday, 可以比你朋友一個驚喜 ^^順帶一提, 如果天氣凍既坐outdoor都ok, 因有類似暖爐既野係你附近的同埋全間餐廳得一個manager識講廣東話, 佢唔會任何時間係你附近既, 所以英文麻麻的要練定先好去la~ ^^
早2個weeks book定枱慶祝男友生日
講明8pm 要睇到firework, 對海
不過唔緊要...平日無乜人好靜, 所以無損我地既心情
叫左:
- mini baby back rids - $110
- salt lemon lime - $25
- ice lemon tea - $25
- chocolate pudding - $55

水準跟outback既差不多, 但依度勝在個view

$173.5 (晚餐)
2010-01-19 32 浏览
Yesterday, It's a good day for me, I went with my mummy to Disceovery bay and had lunch there, both of us ordered the dishes,I ordered Pasta porcini- Angel hair pasta tossed w/ cherry tomato, fresh basil infused in a porcini mushroom cream sauce.HOw nice the angel hair! the quality material could be made the high quality product. Bombay Chicken Curry -Tender chicken breast infused in spicy curry sauce served w/ rice & popadums - my mummy ordered. i dun like the chicken breast but the curry is no

Bombay Chicken Curry -Tender chicken breast infused in spicy curry sauce served w/ rice & popadums - my mummy ordered. i dun like the chicken breast but the curry is not bad..everyone can try cos it is the sweet curry not spicy ...honestly, it 's so common for me...so i recommend take the former one...

i love that place, Discovery bay. is tranquil is calm and peaceful.
weekdays would be better here ...