2019-07-23 1744 浏览
自從出來社會工作,再加上兄弟姊妹們各自組織家庭之後,各有各忙,一家人相處嘅時間真係越來越少,雖然今次都未能約齊人,始終家庭聚會就一定要揀一間cozy 嘅餐廳!今次就選擇位於The One 21/F嘅Wooloomooloo,尼度坐擁維港景,景觀開揚枱與枱之間有足夠空間,加上當日並唔多人,一家人可以舒舒服服傾下講下笑下都唔會影響到其他食客今日嚟尼度食Brunch嘅,係時候介紹下個Brunch menu,基本上係4 course 包括:前菜、湯、主菜同甜品!小朋友們就揀兒童餐入面嘅意粉,不過我掛住影頭盤時佢地已經食左一半,所以無影到首先送上Welcome drinks以及麵包!前菜係四選一: 我地只選crab cake、沙律同Oysters 。Crab cake係用鵪鶉蛋、大量蔬菜製成,同tartar醬好夾!沙律菜好新鮮,重有雞胸肉同ham chips,都算幾豐富!3 pieces of freshly shucked Oysters, 吸引嘅程度係未影相,隔離嗰位食緊crab cake嘅男朋友已經偷左隻食配合洋葱煙肉焗,蠔細細隻但味道一流二選一嘅湯,我地都揀龍蝦湯,湯頭好濃主菜八選一,媽

首先送上Welcome drinks以及麵包!
沙律菜好新鮮,重有雞胸肉同ham chips,都算幾豐富!
配合洋葱煙肉焗,蠔細細隻但味道一流
二選一嘅湯,我地都揀龍蝦湯,湯頭好濃
主菜八選一,媽咪同大妹都揀尼個煎鱈魚·露筍·青豆拌海藻汁,佢地都讚個魚好滑!
慢煮雞胸伴虎蝦,妹夫話慢煮嘅雞胸肉都真係幾嫩下
我自己就揀左尼個Egg Benedict on toasted muffins ,因為網上好多人讚,可能期望過高,我本人真係覺得麻麻,poached eggs 配黑魚子都還可以,煙三文魚偏咸,muffins好硬身,不過口味嘅野好個人,唔好意思,但我真係唔like
男朋友就揀左尼個燒澳洲150天榖飼西冷,五成熟,好Juicy
甘筍蓉好甜!

甜品方面係四選一,我地四款都揀左,不過我放唔到咁多相,所以只放其中兩款!
cream brûlée,好滑好好味道!
朱古力味嘅千層蛋糕配hazelnut 雪糕拌焦糖醬

另外有個Cheese selection,啱一啲唔喜歡甜品嘅朋友!
至於個雪芭雪糕屬正常味道啦!
總括嚟講尼間餐廳嘅食物不過不失,可以一試的!
午餐
  • 龍蝦湯
  • 生蠔
  • Grilled  Australian  150  day  Grain  Fed  Sirloin
2019-07-22 1447 浏览
4個人去食,得一個朋友冇食生蠔唔洗入院。我地另外3個食完生蠔,急性腸胃炎...醫生話係食物中毒,食左唔乾淨嘅野食。冇諗過係一間咁大型嘅餐廳都會食到入院!仲衰過大排擋。最嬲係,打返去餐廳到講!一句道歉都冇!仲要好冇禮貌咁問返我地想點。我地朋友叫佢一係賠$700醫藥費算,餐廳回應:All you need is only money? 完全冇覺得自己餐廳有問題,請問你地係已經唔係第一次比客人投訴嗎?點解會咁態度?Three of my friends have Food Poisoning after having brunch in wooloomooloo prime on 22/7. Two of them are in hospital right now !!!! We have called the restaurant 7 times in 2 days, they said will follow up . However till now no follow up action at all!!!! I do not recommend anyone to go here
冇諗過係一間咁大型嘅餐廳都會食到入院!仲衰過大排擋。
Three of my friends have Food Poisoning after having brunch in wooloomooloo prime on 22/7. Two of them are in hospital right now !!!! We have called the restaurant 7 times in 2 days, they said will follow up . However till now no follow up action at all!!!! I do not recommend anyone to go here ! Bad quality of food and bad service!!!!
2019-07-22 1256 浏览
星期日人山人海 難得放假當然要食下好西啦上到黎 冇人既......... 等左陣終於有人見到我地帶我地入去。原來飲野就坐出面近𨋢既 食野就行到最入。 都就到tea time 但都坐爆 。環境係靚 落地玻璃對住海景。但可惜 嘈到爆 咩氣氛都冇哂咁呢 就有個brunch set 包appetizers +soup+main course+desserts 仲有飲品☕️同埋welcome drink 🍸 我地叫左 crab cake and oyster for appetizer, mushroom and lobster 🦞 soup 好creamy 好濃郁,叫左個Atlantic cod fillet & 🥩叫左modicum rare 雖然上到枱熟左少少 (但好有肉味)甜品就揀左手creme brulee (做得好滑 加埋脆脆焦糖面)and 千層🍰(略為實左d但唔太甜 平時西餐甜品多數偏甜)
星期日人山人海 難得放假當然要食下好西啦

我地叫左 crab cake
and 千層🍰(略為實左d但唔太甜 平時西餐甜品多數偏甜)
Oyster  (natural)
🥩
Atlantic  cod
Creme brûlée
2019-07-21
🥩
Atlantic  cod
Creme brûlée
2019-07-01 2311 浏览
第一次有機會試呢間位於the one 既餐廳,之前都聽過呢間餐廳係出名食steak 既,今次就試一試佢到底好唔好食啦。Crab cake: 個面煎得幾香既,蟹肉無殻,配合埋醬汁同埋沙律食效果十分唔錯。Cauliflower soup: 呢個湯係我呢餐最鐘意,真係好好,cream得黎唔會太過creamy 攪到好heavy,但食落好滑好好味。 Grilled Mignon (medium rare) - 呢間餐廳係主打steak,所以本身係有一定既期望,點知期望愈大,失望愈大,佢又唔係難食,但真係比較平庸,牛既質素本身唔算好高,有少少肉味質地只算合格水平。榛子葩菲 伴紅桑子雪糕 - 呢個我又幾鐘意食佢個紅桑子雪糕,平時我食紅桑子雪糕好怕佢酸/味好假,佢呢個2者都無,做得好食。

2019-06-27 1996 浏览
終於到本人既生日飯喇,今年既生日有幾樣野想食,就係生蠔,牛肉他他同洋蔥湯。上網search 過呢間扒房無oysters 唔緊要,我地係另一個地方食,有牛肉他他同洋蔥湯就得啦,最重要就係有維港既夜景呀嘛,食都食得開心d 。洋蔥湯都幾好呀,我呢個洋蔥湯lover 已經飲得好開心,點知.....個牛肉他他真係令我讚不絕口呀,好新鮮,食極都無好”留”,個配菜一齊食,我地兩個好快就食哂,差d 仲想黎多添呀!😳仲有個扒都好高水準呀,即燒好香!好juicy,我諗真係要高級少少既餐廳先有大爐先燒到咁既效果!好滿足呀Yes

好滿足呀

Yes
2019-06-23 2838 浏览
朋友生日,請佢食餐好既。想去間好少少既地方食,諗黎諗去,最後都係wooloomooloo prime。叫左半打生蠔,生牛肉他他,招牌蟹餅,wooloomooloo steak+黑松露薯蓉。本身紅酒麻麻地既我想叫一支白酒。侍應建議我地不如叫一杯紅同一杯白,始終牛肉應該配紅酒。我地見價錢差唔多,就跟左佢意思。生蠔非常鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻生牛肉他他,有少量魚子醬喺面,所有食材既份量比例岩岩好,超級好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹餅超多蟹肉,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛排點左medium rare,真係岩岩好,無過熟,非常juice,平時少食牛既我都食唔停口,不愧係 signature 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑松露薯蓉,薯蓉好滑身,重松露味。鐘意食松露既都唔可以錯過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後叫左個tiramisu 做甜品結尾,因為訂枱時有講係生日飯, 上甜品時2個侍應唱住生日歌慢慢行埋黎,佢地品會唱到好大聲。所以都品會有尷尬既感覺。呢一餐食得非常滿足。所有野都好好好好味😋😋一定會再黎

生蠔非常鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻
蟹餅超多蟹肉,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢一餐食得非常滿足。所有野都好好好好味😋😋一定會再黎

生蠔
生蠔
生牛肉他他
招牌蟹餅
2019-06-17 2031 浏览
在香港如果想要吃好吃的中餐選擇可以有很多。even 你沒有去很貴的餐廳 ,大排擋 茶餐廳等等...食物的質素一定要保證🤔可是在香港如果吃西餐每一次就好像是去賭博一樣,只能說 輸的機會很大😰已經不是一次失望,連最基本的義大利麵很多餐廳都煮不好 我在家弄都比它好吃。而且重點是義大利麵從來都是一款便宜的東西,在超值市場買 20蚊內一大包。 可是! 如果您問我,香港邊到食西餐好,wooloomooloo一定是one of the best !Wooloomooloo灣仔分店我都去過,但如果講靚景,一定係the one 21樓的Wooloomooloo Prime. 記得book位request窗口的位置 。你一定不會失望。 這一次我是去慶祝父親節。 $1560,一個牛排一個scallop, 一個crab cake .3杯cocktail. 低! 雖然牛排的質素 要base on您叫邊款 幾錢 , 但at least , one of the signature係您可以有more than 4 款的sauce. Peppercorn, red wine, mayonnaise等等 重點推薦: s

記得book位request窗口的位置 。你一定不會失望。

低!

重點推薦: starter 的scallop.
真心好食。 煎得好香,熟的程度岩岩好, pair with 個煙肉sauce, 魚子etc. 睇得出是用心整既

Scallop
Crab  cake
Rib  eyes
  • crab cake
  • Rib Eye Steak
耐無食扒,同同事上來試下個環境幾好,落地玻璃睇落舒服中午冇咩人,唔會太嘈而且中午都較平3 courses 同事飲湯,我食帶子帶子中間個塊black pudding 以前見親都唔會想食但想試下佢帶子冇辦法,不過都冇想像中咁難食帶子煮得剛剛好,可惜唔夠新鮮而且無seasoning, 主菜同事食豬我食牛牛我要5成熟,比左7成我。。。不過味道在線,算啦甜品lemon tart,好一般不過300都唔洗咁高要求做咩?服務係一般,最差就係有個女仕應睇落做最耐全程西面講起都嬲嬲
耐無食扒,同同事上來試下
個環境幾好,落地玻璃睇落舒服
中午冇咩人,唔會太嘈
而且中午都較平
3 courses
同事飲湯,我食帶子
帶子中間個塊black pudding
以前見親都唔會想食
但想試下佢帶子
冇辦法,不過都冇想像中咁難食
帶子煮得剛剛好,可惜唔夠新鮮
而且無seasoning,
主菜同事食豬我食牛
牛我要5成熟,比左7成我。。。
不過味道在線,算啦
甜品lemon tart,
好一般
不過300都唔洗
咁高要求做咩?
服務係一般,最差就係有個女仕應
睇落做最耐
全程西面

講起都嬲嬲
2019-05-26 1943 浏览
今天和中學同學來到這間位於The one 的餐廳敘舊,餐廳環境十分開揚,超級舒適!Sunday Brunch 做緊$389 ,可選前菜、餐湯、主菜和甜品各一,而且還配一杯餐飲。先來一杯welcoming tea,有少許酒精成份,再配以甜甜酸酸的柚子多士。生蠔有海水味,非常鮮甜肥美!超級美味!餐湯我選了黑松露蘑菇湯,蘑菇味濃,個人認為可以再creamy多一點點。煮食叫了medium rare牛扒,廚師的火喉拿捏得太棒,牛扒不會太熟和太生,而我最喜歡它的醬汁,辣辣地,非常惹味!甜品揀選了Cream Brûlée,蛋味香濃,非常香滑!這個價錢我認為主要是享受景觀,另外有待改善的是上菜較慢,所以我們吃了3小時多的午餐呢!😆

生蠔有海水味,非常鮮甜肥美!超級美味!

甜品揀選了Cream Brûlée,蛋味香濃,非常香滑!

2019-05-17 5803 浏览
這間澳洲餐廳我們都來過了好多次,有時是晚餐,有時純粹上來喝酒,因為他們有維港海景,純粹來喝酒的話,性價比更高,因為如果比較附近的酒吧和餐廳,這裡的酒類沒有特別貴又沒有最低消費而且環境舒適乾淨和最重要有美景!餐廳比較暗調,浪漫舒適,座位有很多,可選擇到外面坐,但就不設晚餐,但可點小吃。或是可以在晚飯後轉坐到外面,欣賞一下景色。注意外面的坐位不多,經常滿座!入正題,starters的Wooloomooloo Crab Cake(最好吃的starters)、Australian Wagyu Beef Tenderloin Carpaccio(不過不失)生蠔(沒有種類選擇,較爽口,不濃味,一般)湯的話分別是Cream Of Forest Mushroom(一貫水準)、French Onion Soup(一貫水準,很多洋蔥絲,蘑菇湯與洋蔥湯的話,會選蘑菇湯,因為比較喜歡有厚度的口感)和Lobster Bisque(在3種裡最好喝)。主菜有嚐過Roasted Spatchcock Chicken(過熟,其實不止這裡,有很多餐廳的雞肉都有過熟的情況出現,是因為西方的煮法嗎?)、Grilled Kin

2015 浏览

生蠔(沒有種類選擇,較爽口,不濃味,一般)

Grilled King Fish(過熟,乾)
Grilled King Fish

Beef Wellington(一人份量,一貫水準,沒有驚喜)
Beef Wellington

Queensland grain fed-rib eye(熟成度剛好,都算是juicy,肉味不算濃)
Queensland grain fed-rib eye

Grilled Rhug Estate Organic Pork Chop(juicy,不是slow cook來說,肉質算是不錯,藍莓味是幾有趣的)

Pan Seared New Zealand King Salmon(要了5成熟,有點乾和鞋口,皮脆)。

在outdoor的時候,嚐過lounge menu中的Fish ‘n’ Chips(有點過油膩)和Chorizo Pizza(簡單而又很不錯)。
Fish ‘n’ Chips
Chorizo Pizza

平均每次晚餐(starter+soup+main, 酒水另計),2個人大約$1500左右,加上環境一流,每次都要打打卡!
Queensland grain fed-rib eye
Chorizo Pizza
2019-05-08 1642 浏览
尖沙咀靚景必選餐廳!上過來太多次,每次預訂都會ask for window side!因為每次看到的香港都是不一樣這次上來是食晚特別要重點推介的是 Crab cake ,我每次都點,實在不能在其他餐廳找到這一道菜!試試想像,不用剝殼,但大啖大啖蟹肉,不會太膩,回味無窮。另一特別是,他們會幫你跟朋友拍照,然後附上Wooloomooloo 的相片紀念套,一并送給客人,締造難忘回憶。快點找個晚上,上去享受香港的美景,享受浪漫的一餐!
尖沙咀靚景必選餐廳!
因為每次看到的香港都是不一樣
這次上來是食晚

試試想像,不用剝殼,但大啖大啖蟹肉,不會太膩,回味無窮。
快點找個晚上,上去享受香港的美景,享受浪漫的一餐!
2019-05-07 1729 浏览
Wooloomooloo Prime - Hong Kong今天有兩個人生日、所以特別到這一間餐廳來慶祝一下、但食完之後確實感覺不像食評說得那麼好、性價比很差、食物出品質素太差、我期望極高的法國洋蔥湯味道很淡和湯面又沒有芝士覆蓋、豬扒煮得太過火不是從遠的、韓國牛扒也是有渣的、斧頭扒可能太大件,出來之後太差、我們要重新再煮!所以如果一點都不值HK$900元品質!如果我付這個價錢我覺得去 @Ruth Chris Steak House品質起碼比他好超過一倍、但唯一有一個優點這裏的氣氛確實不錯、這裏是在The One的21樓、270度維港景色、呢個是唯一的優點!所以如果有朋友想食氣氛又唔介意啲品質嘅話、可以來這裏一試!

所以如果有朋友想食氣氛又唔介意啲品質嘅話、可以來這裏一試!
2019-05-07
生日
Chef don’t know what is medium and medium well. Manager and server don’t know how to handle wrong dish, wrong cook......Highly not recommended 👎🏻😣😖😫😩😤😡
2019-04-04 1939 浏览
星期天,想找個清靜一點的地方和朋友吃個飯,聊聊天,這裡絕對是很值得來的地方😁😁😁 雖然服務和食物都有點強差人意,但地理位置真的很不錯,所以彌補不好的那一部分😂😂關於訂枱的部分,明明確認訂了枱,去到說沒有訂枱然後表明今天很忙😞不過還是會先給menu我們看,如果合適的話就安排我們進去,當然我們既然來到就一定進去吃吃看,然後她再一次讓我們在外面等,說不知道有沒有位置,誰知道原來裡面有很多的空桌,我們吃了兩個小時,根本就沒有什麼客人,真不明白他們有多忙才推推讓讓不想我們進去...服務真的有點差依然還記得那個服務態度很差的女生...little bread, quite nice很喜歡這個前菜, salmon + crab + truffle lobster soup樣子很不錯, 但味道不夠, 也沒有什麼龍蝦肉...這個主菜真的不好吃這個也一般般, 超級普通的...這個應該是這餐飯吃得最開心的甜品了環境就真的很好, 約三五知己來聊聊天, have a drink and enjoy the view

依然還記得那個服務態度很差的女生...

little bread, quite nice

lobster soup
樣子很不錯, 但味道不夠, 也沒有什麼龍蝦肉...

這個主菜真的不好吃

這個也一般般, 超級普通的...

這個應該是這餐飯吃得最開心的甜品

2019-04-02
2019-03-21 1942 浏览
約左一班朋友來慶祝生日,諗住搵間坐得舒服啲,有海景,食物又ok 的地方,最後揀左呢間價錢適中的wooloomooloo. 呢個品牌都食過好幾次,佢地既lunch set都好抵食,諗住佢dinner都應該唔會太差掛。我地5人叫左一份steak, 蟹餅, 沙律, 原隻龍蝦同帶子。 普通個啲唔講啦,不過個蟹餅係真心好食的,都值返個價錢,而且蟹肉好多好實,無偷工減料。牛扒都唔差,係略嫌有小小燒焦左。龍蝦都不錯,尚算新鮮,蝦肉唔會霉霉地咁。Overall我覺得還可以,坐位可以再舒適一點,服務可以再好一點。