2018-11-26 88 浏览
個名作得好高級咁 火燒喎🤔🤔 實際上係hea料😅😅薯角顯然係唔新鮮㗎啦🙄🙄 雪味重到不行🤢🤢那些少得可憐嘅芝士 生嘅椰菜絲 燒焦的炭味 同一粒鹽都冇嘅一碟嘢。。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️好好好好好好好好好好好好好好好好失望🙃🙃味道:0White Button Cafe火燒薯角$48
個名作得好高級咁 火燒喎🤔🤔 實際上係hea料😅😅
薯角顯然係唔新鮮㗎啦🙄🙄 雪味重到不行🤢🤢
好好好好好好好好好好好好好好好好失望🙃🙃

味道:0

White Button Cafe

火燒薯角

2018-11-17 105 浏览
同朋友晚上830到達cafe, 因為仲有一位朋友未到,所以先叫小食。小食到左後,侍應通知要last order... 我地見menu寫order任何小食可以加$38叫飲品,所以嗌左3個主食,再加一杯飲品。到9點,侍應已經叫埋單,結果飲品收$58。侍應解釋 “你地要同小食一齊order先有優惠,menu已經寫左”。好理直氣壯,都算。到930,食物到齊但朋友仲未到,侍應再黎通知10點要關門。於是問侍應拎外賣盒打包,侍應回應 “我地呢度冇外賣盒,menu都已經寫左,我地收10點,之後就當包場,收費另計”。問侍應”入黎已經830,我地話左仲有朋友未到,點解唔提醒我地收10點,門牌明明寫11點”侍應只回應 “咁last order代表咩?”又一句好理直氣壯。結果食物晒曬,一肚氣離開。乜都話menu有寫,其實門牌都有寫收11點,又唔見你做到?垃圾服務態度,食物亦唔出色,收費亦唔平。想受氣就去試下。
侍應只回應 “咁last order代表咩?”
又一句好理直氣壯。

垃圾服務態度,食物亦唔出色,收費亦唔平。想受氣就去試下。
2018-11-12 71 浏览
地點方便 同閨蜜一齊食tea叫左桃smoothie同埋雪人朱古力慕斯 一黎到個雪人就係最好打卡既嘢 望落幾得意 再加埋店deco好靚 好少女粉紅色加傻豹 仲有粉紅牆最for影相 真係好靚 加埋啲甜品都幾好味 同朋友傾計只好不過❤️
  • snowman
  • 宇治抹茶梳乎厘奄列
2018-11-12 114 浏览
放工同朋友食生日飯上到去好PINK FEELING俾個佈置吸引了環境舒適寬敞感覺幾舒服我地選左個靚靚座位選完食物再影下相食物選擇不算很多甜品款式較多同埋都吸引我們選了兩個意大利粉😆同埋三個甜品😊櫻花蝦蟹籽意大利粉好多櫻花蝦同多籽鋪在粉面攪拌均勻先食味道不錯👍🏻墨汁海鮮意大利粉有蝦、墨魚仔、青口圍碟正常的墨黑色的意粉有點咸,味道不及櫻花蝦果個到甜品出場玫瑰千層蛋糕好香濃的玫瑰花味 一層層甜甜的花香味道玫瑰味的cream有點甜抹布梳乎厘奄列好正😋好大份,有球抹茶雪糕同一球忌廉個奄列好軟綿綿充滿濃濃的抹茶味面頭又有抹茶醬汁好喜歡呢個味道同質感雪人 壓軸出場好大好特別碟上寫了朋友的名字Happy Birthday 雪人頭頂上有枝蠟燭因為是鬆軟的兩球綿花糖所以要快開動好快會斜斜的側下再耐些會溶雪人底下有個杯點埋咖啡慕絲食更好吃呢餐晚飯好滿足甜品最好吃又適合友聚暢談

放工同朋友食生日飯

好多櫻花蝦同多籽鋪在粉面
攪拌均勻先食
味道不錯👍🏻
墨汁海鮮意大利粉
有蝦、墨魚仔、青口圍碟
正常的墨黑色的意粉
有點咸,味道不及櫻花蝦果個
甜品出場
玫瑰千層蛋糕
好香濃的玫瑰花味
一層層甜甜的花香味道
玫瑰味的cream有點甜

抹布梳乎厘奄列好正😋
好大份,有球抹茶雪糕同一球忌廉
個奄列好軟綿綿

2018-11-06
庆祝纪念
生日
2018-11-05 122 浏览
第一次同朋友食飯 揀咗呢間樓上cafe 環境舒服 粉紅色為主題 岩哂一班女仔去 .有傻豹公仔比客人影相上菜時間唔算耐 最推介係玫瑰千層蛋糕 以及 雪人棉花糖味道好正 會再去如有機會, 推介
2018-10-30
  • 雪人
  • 玫瑰蜜糖千層餅
約埋幾個閨蜜上黎傾計食飯,環境唔錯,又有影相位,滿足晒又食又傾又影相靚既要求餐牌唔係話太多野揀,但食完之後發現每一款都整得好用心同好味芒果水蜜桃沙冰$58裝飾好靚,飲落去好fresh小食拼盤$108由於做promotion, 叫一款小食的話飲品可以減$10,所以叫左呢個大家share墨汁蒜香海鮮天使麵$118炒得好香 好味軟殼蟹香草燉飯$138其實同食risotto差唔多,好入味好香,隻軟殼蟹都炸到脆卜卜,呢個好好食草莓梳乎厘奄列$68平時食梳乎厘pancake 就食得多,奄列真係第一次食。出乎意料到好好味,一上枱脹卜卜都幾大份,入面鬆軟好香蛋味,呢個必點啊

餐牌唔係話太多野揀,但食完之後發現每一款都整得好用心同好味

芒果水蜜桃沙冰$58
裝飾好靚,飲落去好fresh

小食拼盤$108

墨汁蒜香海鮮天使麵$118
炒得好香 好味

軟殼蟹香草燉飯$138

草莓梳乎厘奄列$68
2018-10-26 2915 浏览
今天午餐encore這間位於尖沙咀亞士厘道的cafe. 一到訪,是滿驚喜的,因為餐廳的陳設煥然一新!由本來的童話主題變得幾feminine ,牆身和枱面變成藍色,再配上粉紅玫瑰花的畫,好有少女的感覺。Set lunch 有八款選擇,有牛扒、意粉或飯,包湯及沙律、主菜. 餐飲等,價錢由$58-$98。沙律是西瓜、生菜加胡麻沙律醬,不過也不失;餐湯是蕃茄湯,蕃茄味濃郁,水感質地,感覺輕盈。香煎挪威三文魚配扁意粉$98這三文魚煎到表皮金黃焦脆,而魚肉完全唔腥,口感結實。若果有醬汁可能無咁乾身會更為味美。而那扁意粉口感彈牙,每條意粉都有均勻的忌廉汁,不厚不薄的掛在麵上,味道唔錯。西班牙火腿意粉$78這意粉看似平平無奇,又乾又無汁。細味之下,原來意粉是用了蒜油炒香,蒜味十足又弾牙。再配上西班牙火腿的軟滑甘香,清而不寡,同事十分喜歡。丹麥豬扒配飯$88這是三款之中最好吃的。這丹麥豬扒以鐵板盛著,煎得幾香口。加上豬扒帶一點厚度,既有口感,而肉質軟嫩又juicy, 配上白飯,真叫人滿足。一頓午餐,大家聚一下,食下嘢,selfie 一下,就是簡單的快樂。
再配上粉紅玫瑰花的畫,好有少女的感覺。

香煎挪威三文魚配扁意粉$98

西班牙火腿意粉$78

丹麥豬扒配飯$88

2018-10-24
午餐
2018-10-25 55 浏览
去呢到食都係為左滿足港女心😂👭Instagram facebook周圍都係呢間餐廳啲相,一於去試下入到去的確裝修得好靚,每一到都影到靚相(唔怕冇靚位😆)意粉同雞翼都有水準,蛋糕係士多啤梨蛋白蛋糕,不過甜左少少Overall都幾好味!
去呢到食都係為左滿足港女心😂👭
入到去的確裝修得好靚,每一到都影到靚相(唔怕冇靚位😆)

意粉同雞翼都有水準,蛋糕係士多啤梨蛋白蛋糕,不過甜左少少
Overall都幾好味!
2018-10-24 75 浏览
港女最愛一定係high tea 🍵啦⋯⋯10月近呢2個星期我唔同嘅朋友不約而同咁約我去下午茶⋯呢個係一間KOL嘅護膚品店同cafe crossover 搞嘅,ig見到佢話仲有禮物送添 貪心嘅港女就係咁比佢吸引左黎喇粉紅電視機裡面有5款食物*金色熊仔盒裡面嘅係 士多啤梨馬卡龍,食唔到士多啤梨味,同埋口感係脆嘅。*抹茶蛋糕仔 - 食到抹茶味,但有d偏乾,上面嘅粉紅色cream朋友話食到有紅豆味,我就食唔到*黑松露煎帶仔 - 呢個唔錯,食材簡單易控制,但係凍嘅(唔怪佢嘅,呢個都係一般tea嘅問題)*西班牙火腿配蜜瓜 - 蜜瓜甜,火腿質素平平只有一般死鹹味道*海蝦玉子亞力架餅乾 - 面有3隻蝦幾闊佬底嘅就係碎蛋沙津,唔錯嘅但係食到嘅時間餅乾已經冧冧地了跟住另外上嘅一碟*紅菜頭三文魚漢堡 - 個包偏硬,冇咩紅菜頭味道,食落好乾*蜜瓜奶凍 - 係蜜瓜奶嘅味道,面頭嘅蜜瓜好碎唔甜*玫瑰蜂蜜千層餅 - 味道有d奇怪,大家都唔係咁鍾意呢個tea set $398/2人,有4款鹹點同4款甜點份量同質素其實真係平平,但係賣相搭夠禮物搭夠啦
貪心嘅港女就係咁比佢吸引左黎喇

粉紅電視機裡面有5款食物

跟住另外上嘅一碟
*紅菜頭三文魚漢堡 - 個包偏硬,冇咩紅菜頭味道,食落好乾
*蜜瓜奶凍 - 係蜜瓜奶嘅味道,面頭嘅蜜瓜好碎唔甜
*玫瑰蜂蜜千層餅 - 味道有d奇怪,大家都唔係咁鍾意

呢個tea set $398/2人,有4款鹹點同4款甜點
份量同質素其實真係平平,但係賣相搭夠禮物搭夠啦
一個下午茶集合粉紅、護膚、玫瑰、甜點、打咭等女生最愛原素,教姐妹們如何抵擋? 講緊的係Whitebutton X carrie carries 粉紅美肌限定下午茶(9月1日至10月31日)! 快D 約埋閨蜜去high tea 啦~Whitebutton則將秋日粉紅為題材,特意用上復古電視機以及秋季當做的海鮮以作鹹點。@whitebuttoncafe 與 @carriecarrieshk於暑假初秋時節相遇,以女生最愛carrie carries粉紅個性為靈感,精心製作多款精緻鹹點及甜品,呈現初秋愛美同時愛分享生活的時尚品味 。禮物內含:•Huesia 治癒面膜一片(25ml)•禮物卡*供客人前往carrie carries分店免費體驗皮膚分析服務,完成服務後可獲贈Cream2ate皇后面霜一個(50ml, 價值$499)此外,客人憑卡惠顧任何正價貨品即可獲9折優惠。 憑carrie carries會員卡或消費單據惠顧WhitebuttonX carrie carries粉紅美肌限定下午茶更可尊享有8折優惠。

呈現初秋愛美同時愛分享生活的時尚品味 。

禮物內含:

•Huesia 治癒面膜一片
(25ml)

此外,客人憑卡惠顧任何正價貨品即可獲9折優惠。

题外话/补充资料: 🎀Whitebutton x carrie carries粉紅美肌限定下午茶 供應時間 :星期一至五下午2時30分至6時; 星期六、日及公眾假期下午12分至6時 定價 :HK$398(兩位)另設10%服務費,包括carrie carries禮物一份(每位)
2018-10-13
用餐优惠
試食活動
2018-10-23 1670 浏览
White button 轉手後首次光臨,立刻被眼前滿滿的粉紅色包圍💓身為粉紅控的我當然興奮不已!😍大愛這全新夢幻少女風🌸喜愛到White button 其中一個原因是因為敞大的空間,坐得舒適又有私人空間,能與三五知己談𣈱談整個下午。也看到不少人選址做會議地方,邊吃邊開會。📈午餐點了蕃茄海鮮燉飯 $118🍅試試新店食物水準如何!蕃茄汁均勻地包裹著每一飯粒,酸中帶甜,不太刺激,甚是開胃!飯粒間滿佈半溶芝士,可造出拉絲效果🧀海鮮份量也十分大方,有魷魚圈、蝦、蜆肉等,吃得十分滿足😝個人認為飯粒韌度可以生一點,會更具口感。鑑於坊間喝黑糖珍珠奶茶的熱潮,餐廳亦推出了黑糖珍奶,外觀也做得十分神似,有漂亮的黑糖花紋。味道不太甜,黑糖味適中,奶味較重🍼。不過珍珠煮過淋,口感欠佳。吃過午餐休息一下,肚子又有空間再吃甜品😋玫瑰千層餅 $48 造型浪漫,淡淡粉紅色充滿少女情懷💕餅皮做得透薄,每層之間夾著忌廉,再淋上淡淡的玫瑰味糖漿。👏🏻吃一口蛋糕,喝一口花茶,清潤解膩,人生一大樂事也!🎉
午餐點了蕃茄海鮮燉飯 $118🍅
蕃茄海鮮燉飯
吃過午餐休息一下,肚子又有空間再吃甜品😋

吃一口蛋糕,喝一口花茶,清潤解膩,人生一大樂事也!🎉
玫瑰千層餅
2018-10-18
午餐
蕃茄海鮮燉飯
2018-10-23 104 浏览
這間cafe有一個不錯的打卡位置 (在入口旁邊), 我們吃晚飯時, 不時也會看到有些客人到了那個位置拍照。Cafe的室內佈置充滿少女風, 主要以粉紅色系為主, 每張枱上亦會放有一些擺設。//英式早餐//有香腸、煙肉、炒蛋、茄汁豆、炒蘑菇、蕃茄、 薯餅、多士。 炒蛋帶點奶香, 炒得也算嫩滑。我喜歡將炒蛋放在多士上, 然後大啖大啖地吃, 會有一種滿足感。甜品方面, 店員推介我們試一試他們的千層餅, 本來想試綠茶千層餅, 但店員說暫時未有供應, 所以我們最後點了一件黑糖珍珠千層餅。千層餅來到的時候, 上面冒著少少煙的, 應該是剛剛煮好的黑糖珍珠所散發出來的。千層餅的餅皮夠薄, 每一層也夾住鮮忌廉。餅皮軟熟, 忌廉軟滑, 食落有蛋香。黑糖珍珠是偏甜的, 黑糖珍珠配千層餅, 這個配搭幾得意和新鮮。 宇治抹茶梳乎厘奄列是我最期待的甜品! 大概等了十五分鐘, 這個梳乎厘奄列便呈到上我們的枱上了。梳乎厘就吃得多, 梳乎厘奄列還是第一次試。它的分量很大, 我們兩個吃完 , 要捧著大肚子回家。雖然賣相一般, 但味道也不錯。梳乎厘奄列上淋上抹茶漿, 上面有少少綠茶粉, 旁邊有鮮忌廉、綠茶雪糕和一些脆片。它的
Cafe的室內佈置充滿少女風
, 主要以粉紅色系為主, 每張枱上亦會放有一些擺設。

英式早餐

黑糖珍珠千層餅

宇治抹茶梳乎厘奄列

宇治抹茶梳乎厘奄列是我最期待的甜品
宇治抹茶梳乎厘奄列

它的空氣感不重, 吃時不是一陣風那種口感, 而是比較實在的感覺。
梳乎厘奄列有蛋香, 綠茶味突出, 茶味是偏重的, 所以會吃到少少綠茶 天然的苦味。整體來說不太甜, 吃完沒有太過甜膩的感覺。
2018-10-22
  • 英式早餐
2018-10-20 45 浏览
餐廳以特式甜品為主打,外表及味道都相當不錯!仲set哂backdrop 俾大家影相及自拍,所以成間cafe都係女士!咸點食物味道一般,選擇不多,所以甜品較特出。價格尚算合理,值得一試。
2018-10-16
庆祝纪念
生日
2018-10-11 37 浏览
朋友上網看到youtuber係呢間cafe 影相好靚,話都要去影相!cafe 位置近尖東站,上到去cafe 的時候時間仲好早,但係已經有幾位枱的客人。cafe主要用粉紅色佈置十分浪漫,仲有一D道具可以用黎影相(例如電話)整體感覺似拍韓國MV的場景啊。影左一陣相之後我地叫左野食。Cafe 食物資素唔差,分量都夠Share,明太子意粉賣相需然單調,但味道不俗。西冷意粉的牛排都算大塊,意粉有西冷的肉汁味,配上蔬菜減低油膩感。食完之後我地請店員幫我地合照,店員十分Nice,仲色幫我地就角度影!仲有杯熱朱古力都好好飲ar。

整體感覺似拍韓國MV的場景啊。影左一陣相之後我地叫左野食。

仲有杯熱朱古力都好好飲ar。
  • 明太子意粉,
  • 熱朱古力
2018-10-10 54 浏览
見到朋友係呢間cafe打卡,環境全部都勁粉紅又少女,咁多令位打卡,自己都忍唔住去潮聖下😍👉🏿✨櫻花蝦明太子天使麵 Hkd 108 💸📌朋友已經做晒research 😂話呢個最多人使用叫!咁就一於試下啦😆上到台,櫻花蝦陣味都幾出,就咁睇已經佢冇乜汁會好乾,不過撈勻之後啲汁係岩岩好👍🏿唔會太水又唔會乾到爆~食落味道係好creamy又唔膩,唔怪得咁多人叫啦🙈👉🏿✨紅菜頭珍珠帶子粉紅燉飯 Hkd 108💸📌真係屎忽痕咁見佢係粉紅色既飯同埋出面冇乜點有紅菜頭既菜式,就叫左黎試下👀因爲本身自己都頂得順紅菜頭陣味,所以係接受到架👌🏽佢既紅菜頭都幾甜,食落係爽口個隻,帶子細細粒但份量好多,係幾特別既🌟👉🏿✨黑糖珍珠奶茶虎紋 set + hkd28💸📌就係好想飲珍珠奶茶!甜度冇得調較,好在飲落係唔甜的,岩岩好,珍珠有啲偏軟糯,如果再彈牙啲就good la ! 👉🏿✨荔枝玫瑰檸檬果汁 Hkd 58 💸📌整到成個水晶球既造型好吸晴😍飲落都好fresh!底下仲會有啲椰果,好有咬口👍🏿中意呢杯多啲🤣👉🏿✨草莓疏乎里奄列 hkd 68 💸📌平時食既都係圓形震騰騰個款,呢個整成奄列既造型,黎到係超大份😅不過味道真係

👉🏿✨櫻花蝦明太子天使麵 Hkd 108 💸

👉🏿✨紅菜頭珍珠帶子粉紅燉飯 Hkd 108💸

👉🏿✨黑糖珍珠奶茶虎紋 set + hkd28💸

👉🏿✨荔枝玫瑰檸檬果汁 Hkd 58 💸

👉🏿✨草莓疏乎里奄列 hkd 68 💸

📌平時食既都係圓形震騰騰個款,呢個整成奄列既造型,黎到係超大份😅不過味道真係幾好食!
每啖都充滿住蛋香,入口軟綿綿,空氣感唔重,唔會話食緊空氣咁🤣重點係佢配個個草莓雪糕超好味呀!酸酸甜甜正架😈
👉🏿✨玫瑰峰蜜千層餅 Hkd 48 💸

📌其實本身真係冇諗住叫多😞但係店員推介話呢款都好好食,都係叫左🙄女人食甜品係有多個胃架麻!如佢所講,真心超!好!食!啲cream勁幼滑,甜而不膩又帶點玫瑰既清香,真係會令你想n call 架!😆