2022-10-28 125 浏览
Tried their beetroot vegetarian soup as it was marketed as an easily defrosted meal. Indeed it was flavourful and convenient. No need to stain my hands and the frozen box of soup could be easily consumed after reheating. I like how the beetroot soup does not have an earthy woody flavour. Instead, it has a sweet aftertaste. I believe this is due to the good mixture of vegetables, perhaps with the mixture of carrots

2022-10-14 143 浏览
佢嘅羅宋湯真係好好飲!好足料又多菜又多牛腩😘😘😘😘!同埋feel到佢煲咗好耐因為真係好香濃🤤🤤🤤叫咗個牛舌飯,雖然賣相一般,但係真係好好食💕💕💕,牛舌飯仲配有一隻流心蛋🫶🏻,算唔錯因為出面通常得半隻🥹🥹🥹 講返個牛舌先,牛舌勁有牛味,每一粒都切得厚厚地💯💯,所以咬落去好煙韌!食過返尋味🤭🤭🤭🤭🤤🤤佢嘅餐仲會送咖啡奶茶,成日聽人講覺得性價比唔高,因為佢哋主打係湯,但係其實我又覺得性價比幾高喎,因為個人幾鍾意飲湯🤭,然後佢哋個湯仲要咁足料咁濃,我好中意🥰

2022-09-26 197 浏览
全盛時期在旺角,銅鑼灣,中環都有開分店,現時只剩下較偏遠地區的三間分店,大概都知咩料啦。以平時茶餐廳或西餐廳個餐湯 - 羅宋湯為主題的餐廳,其實碗湯飲落味道唔差,但真係唔算好特別,算幾多料,大量雜菜,大大舊牛肉有三件,唔係太腍身,但還好唔痴牙。①  秘製醬油撈麵套餐 $68餐廳有不同套餐配搭,這個套餐就一碗醬油撈麵加羅宋湯,配凍飲要另加$8。上海麵份量算足夠,但就真係得醬油,蔥,炸蒜。基本上無叫小食的話,個餸就係羅宋湯渣。佢友人點經典羅宋湯套餐 $72,貴過撈麵幾蚊,就係得個餐包同一球薯仔沙律,感覺唔係好抵食。不過呢個餐配凍飲只需加$3。
羅宋湯

秘製醬油撈麵套餐

①  秘製醬油撈麵套餐 $68
薯仔沙律

用餐时段
羅宋湯
2022-09-26 139 浏览
Wheatfield X 羅宋湯專門店💚海派豬髀肉羅宋湯 配菠菜麵(走肉) $62海派牛腩羅宋湯 配手打烏冬 $62另收+1服務費人均消費: $68 (2人) -海派豬髀肉羅宋湯 配菠菜麵(走肉)🥬🍜比較大碗個麵身比較淋佢嘅質感就係一咬即斷🥺唔會話太淋 不過就係冇乜咬口 冇乜彈性味道上 唔會特別菠菜味但都比較掛湯嘅個湯比較杰撻🍜🥣杰得嚟 雖然有啲飽肚但因為個羅宋湯本身係有啲辣辣地嘅🌶嗰種辣 我係接受到👌🏽所以都可以開胃下~整體比較上因為太杰同味道太重有啲會令人想要杯水/嗌嘢飲💦不過味道上係OK嘅😝另外讚一讚啲水 唔會有種水喉水味·😮‍💨:海派牛腩羅宋湯 配手打烏冬🍜佢啲麵比較麵還麵 湯還湯🥺啲烏冬比較一pat pat 但又唔係淋嗰種佢話係手打烏冬 但係好大陣粉味🥺唔會好似平時稻庭烏冬咁樣冇粉味可能佢冇過冷河/用咗同一兜水好耐啦👷🏽‍♀️可能叫甜餐包會好啲🍞佢啲牛腩比較煙靭就嚟攝晒落我啲牙罅度🤣個湯底真係太杰 打得太多芡不過味道上都OK嘅😚·以上評價 同😮‍💨一齊寫所以帶返頭盔先👷🏽 -21/9/2022 ate好sad囉本身係想試佢嗰個素嘅紅菜頭湯但因為佢賣晒🥺問咗個店員 仲有冇其他素🌱
Wheatfield X 羅宋湯專門店💚

個湯比較杰撻🍜🥣
杰得嚟 雖然有啲飽肚
但因為個羅宋湯本身係有啲辣辣地嘅🌶
嗰種辣 我係接受到👌🏽
所以都可以開胃下~
整體比較上因為太杰同味道太重

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛

2022-09-21
2022-08-17 222 浏览
羅宋湯專門店🍅評分:🌕🌕🌕🌖🌑·糖心蛋鹽燒牛舌飯呢個餐份量好大,肉質燒出嚟都算嫩,同埋佢嘅肉量同飯量都好多,配上大量雜菜同糖心蛋,不過不失之選。·羅宋湯配豬髀肉一向都好鍾意飲羅宋湯,貪佢酸味味咁又有蔬菜好開胃!餐有送細碗試飲~ 如果中意食大大碗,可額外點自選搭配-羅宋湯/紅菜頭湯,配上手打烏冬,煙靭彈牙同埋好飽,性價比都高嘅!
羅宋湯專門店🍅

評分:🌕🌕🌕🌖🌑

·糖心蛋鹽燒牛舌飯

·羅宋湯配豬髀肉
2022-08-08 164 浏览
最近呢間羅宋湯專門店都幾大熱!呢排wfh 都買咗急凍包返屋企食🥢產品都喺香港製造🇭🇰獲得SGS驗證:不含反式脂肪/ 添加劑 / 人造色素🏵🍲湯包成包滾熱就飲得!🍖肉類解凍後番熱食就可以~🍲豬髀肉紅菜頭湯 $652大塊豬髀肉!500g 2人份量好大份!屋企3個人分🤣 紅菜頭湯配料滿滿,有紅菜 頭條、薯仔粒、西芹粒、洋蔥粒~口感都好豐富,湯包紅菜頭味道濃郁🤩對女仔好好補血一流🎀湯包無添加劑,飲完喉嚨唔會乾渴~🍗秘製豬扒 $58已經醃好嘅豬扒,都有成3大塊,煎好出嚟香噴噴,醃料醃得好夠味道,唔會太過重口味~有啲似茶記豬扒嘅味道~ 解凍番熱就食得~方便我呢啲懶人🥹🍗秘製雞翼 $58已經醃好啲雞翼,有8隻咁多!每隻都大大隻,唔喺瘦仔!估唔到肉質都幾嫩滑😋 如果唔夠時間醃雞翼嘅話,可以買返去番熱就食得~
🍲湯包成包滾熱就飲得!
🍖肉類解凍後番熱食就可以~

🍲豬髀肉紅菜頭湯 $65

🍗秘製豬扒 $58

🍗秘製雞翼 $58
外卖自取
2022-08-07 116 浏览
有消費卷支持下,我決定出去行街買下嘢。順便去食返碗羅宋湯,今日青衣城特別多人,不過我係4點左右先食lunch,所以唔使逼。我冇食早餐,特別肚餓。叫咗份套餐$62有1碗超足料牛腩羅宋湯配撈拉麵。我見Menu內小食拼盤有我至愛,蝦多士。所以我又order咗。蝦多士味道惹味而且超脆口。薯仔沙律凍冰冰,而且味道獨特,正。今日有消費卷埋單,所以最後決定升级特飲+$12,不過忘記影。老實講,食得好飽,今晚唔使食晚餐。
有消費卷支持下,我決定出去行街買下嘢。

我冇食早餐,特別肚餓。叫咗份套餐$62
有1碗超足料牛腩羅宋湯配撈拉麵。
我見Menu內小食拼盤有我至愛,蝦多士。

老實講,食得好飽,今晚唔使食晚餐。

牛腩羅宋湯配撈麵
小食拼盤
2022-08-07
等候时间
2 分钟 (堂食)
牛腩羅宋湯配撈麵
小食拼盤
  • 牛腩羅宋湯
2022-06-19 215 浏览
我叫左經典羅宋湯餐+10蚊轉豬仔包,成個餐係湯+沙律+包組成,但冇諗過叫沙律佢比雪糕球大細我,沙律有幾貴啊會唔會過份左,又唔係好食過人,成82蚊啊大佬,昆水都唔好昆得咁過份,唔會再幫襯🙄入到去店面職員又掛住講電話,入去坐低落單定出面落單都冇講清楚,要自己搵職員問先知係入去叫,叫人入左去坐先,但又要等好耐先有人遞餐牌過黎,成個用餐體驗非常不良好。味道一般,性價比極低,建議大家唔好叫經典昆水餐,見到個沙律勁嬲,唔想再黎食

麥田薯仔沙律
2022-06-18 162 浏览
之前係旺角分店試過覺得好食,可惜旺角個間結業,難得去開青衣行街,知道青衣有分店,當然要再嚟食多次,牛腩羅宋湯真係超好飲,試過係某大型超市見到佢有出急凍裝,買反屋企煮熱飲一樣咁正🤤🤤今次見佢出左兩款飯餐,試試個咖喱雞扒飯,雞扒好嫩又入味,個咖喱汁冇得頂,直頭嫌唔夠白飯,超香咖哩味,最驚喜係咖喱入面既薯仔,平時食既咖喱薯仔都係炆到又淋又爛,但呢到既咖喱薯仔,竟然食到焗薯既味道🤤🤤🤤一定會再Encore🤤🤤🤤
咖哩雞扒飯
牛腩羅宋湯
2022-06-11
等候时间
15 分钟 (堂食)
咖哩雞扒飯
牛腩羅宋湯
  • 咖喱雞扒飯
2022-06-07 123 浏览
Wheatfield X 羅宋湯專門店 (青衣) 同朋友準備去迪士尼,就近近地去青衣搵下野食。以前都未食過呢間就一於試下啦。叫咗碗豬脾肉羅宋湯,同埋牛腩羅宋湯撈麵。有加一服務費💲。個人覺得整體略為少貴。 🍴豬脾肉羅宋湯米線 ($62)羅宋湯有椰菜,紅蘿蔔,豬脾肉,食落酸酸辣辣,重黑胡椒味,幾開胃,味偏淡。豬脾肉有2大塊,都幾腍。 😋😋😋😋🍴牛腩羅宋湯撈麵($68)朋友揀咗上海面,有蔥有蒜,有淡醬油味,似上海蔥油撈麵,份量都足夠😋😋😋😋

Wheatfield X 羅宋湯專門店 (青衣)

🍴豬脾肉羅宋湯米線 ($62)

😋😋😋😋

🍴牛腩羅宋湯撈麵($68)

😋😋😋😋
2022-05-30
2022-03-24 334 浏览
講真的,疫情下Work From Home有時忙到好似打仗咁😆,邊有時間諗煮乜!見到羅宋湯專門店推出加熱即食湯包、餸包,真係好啱我嘅需要,又好味又有營養😋。5分鐘加熱就食得,肯定快過叫外賣。🐷豬髀肉羅宋湯 $65午餐我好鍾意呢個豬髀肉羅宋湯配蒜蓉包,好足料,內有椰菜🥬、 紅蘿蔔🥕、西芹、蕃茄🍅;味道濃郁。🥙紅菜頭素湯 $65採用新鮮紅菜頭、淮山等健康蔬菜。🐮秘製牛扒 $58牛扒配上獨家醃料及原粒黑椒,我只係簡單煎一煎,已經十分好味。🐥秘製雞翼 $48/8隻 雞翼好大隻、好惹味。

🐷豬髀肉羅宋湯 $65

🥙紅菜頭素湯 $65
採用新鮮紅菜頭、淮山等健康蔬菜。

🐮秘製牛扒 $58

🐥秘製雞翼 $48/8隻
雞翼好大隻、好惹味。
外卖自取
2021-12-30 414 浏览
🍲又回到青衣城,四周的人還在排旁邊的天丼,只有主打羅宋湯的餐廳還有幾個位子,就趕緊進去,其實就是商場的中心,圍欄圍住了,欄外的人自動想像那是一道牆,肆無忌憚地靠近和談天,欄內的人突然有隱身術。😵😵😵😱別桌的人比我們遲來,餐點都送來了,侍應瞄一下餓得東歪西倒的我們,驚慌地走開,拿了單據再匆匆問我們,食物是否都沒有來。🥫🐮其實看見入單時間才一分鐘前,知道她漏單了,我們勉力微笑,回答她的明知故問。之後餐點很快來了,我叫的是重口味的上海撈麵配牛腩羅宋湯,兩邊的調味都很重,雖然湯中有幾塊牛腩,喝起來還是一般茶餐廳的羅宋湯感覺,沒甚麼特別的。👨😥😥😥看過訪問,說是上海西廚父親的影響。有時候很為把家人押到桌上的受訪者捏一把汗,水準好時,固然臉上添光,但若稍有差池,少不免惹人非議。🤔🤔青衣不是總店,說不定他原本想熬的,不是我喝到的那碗羅宋湯吧。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️上海撈麵加牛腩羅宋湯 💲6️⃣8️⃣加溏心蛋 💲8️⃣📍Wheatfield X 羅宋湯專門店青衣青敬路33號青衣城1期地下G26-27號舖😬座位很夠🤔羅宋湯像一般茶記水準😅調味很重🥲價錢不算實惠#青衣城 #青衣 #wheatfield #美食沙漠

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

😬座位很夠

🤔羅宋湯像一般茶記水準

😅調味很重

🥲價錢不算實惠

#青衣城 #青衣 #wheatfield #美食沙漠 #青衣美食  #西餐  #羅宋湯專門店 #撈麵 #上海麵 #牛腩 #試伏 #青衣城一期 #溏心蛋#sloweatfoodie #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #吃貨 #慢食 #吃貨女生 #真實食評 #instafood #foodporn #相機食先 #hkfoodstagram #文青

2021-11-19 415 浏览
第一次見到呢個店名初時以為係咪只有湯賣同朋友見到店外餐牌有套餐,有湯有飯又有麵。一同3人冲咗入去試下。收銀妹妹好迎賓,好有禮貌,讚我哋第一次試呢個味道嘅羅宋湯,勁驚喜,羅宋湯非常濃郁,牛脂味濃而且香,材料足,$62呢個價,日式拉麵店都未必找到數啦。真心覺得價錢超相宜,自己買牛腩都唔止呢個價。朋友仔話勁肚餓,所以佢1個女仔食套餐以外再加多2款小食(牛扒+麻辣雞柳絲),朋友話超豐盛,2款小食都好好味喎
第一次見到呢個店名初時以為係咪只有湯賣

收銀妹妹好迎賓,好有禮貌,讚

,朋友話超豐盛,2款小食都好好味喎

• 麻辣雞柳絲
  • 牛扒
  • 牛腩羅宋湯
2021-11-14 289 浏览
14/11/2021第一次食,失望。叫咗羅宋湯牛腩菠菜面。嗰羅宋湯飲第一口已經被油封住嗰喉。份量少。連同贈送嘅麻辣雞柳都係冇口感。$68仲要加10%,真心覺得又貴又普通至極,一個字,「差」!
14/11/2021
第一次食,失望。

2021-11-14 276 浏览
今日放假自己1人去青衣行街,去到青衣城己經1點半,商場食店種類聚多。心唸自己1個,又想食得清清地,最好有湯麵。見到地下個層有間名為Wheatfield X 羅宋湯嘅小店,心思思想入去試。有位女侍應好有耐性咁向我介紹店舖菜式及種類,於是我便入去了。由於我有選擇困難症,於是聽女侍應介紹試咗佢哋新產品(清雞湯配菠菜麵以及迷你蝦多士)配熱四季春。由門口到入坐,我本人就感到非常窩心,女侍應貼心對待,再加上雞湯清甜雞絲嫩滑,菠菜麵比我想像好。而且蝦多士又有驚喜。我係會再介紹我朋友去支持

我係會再介紹我朋友去支持

清雞湯配菠菜麵