2020-12-10 205 浏览
以前CAFÉ在工業區環境會較差想不到在四星級酒店旭逸雅捷的地面那邊位置特別的衛生和乾淨店家沒有做晚市及早市生意只有午市餐牌及飲品餐牌定期更換款式烤蒜忌廉煎雞扁意粉 - $83高溫能軟化大蒜質地,嗆辣程度也會降低,取而代之的是濃濃的蒜香香煎完全鎖住肉質的鮮嫩多汁,雞腿肉也特別嫩滑意粉軟硬適中,掛忌廉能力高,很惹味斑蘭鮮奶咖啡 +$10咖啡味道香濃,而表面奶泡少,質感細滑如絲,入口舒暢帶有斑蘭獨特的天然芳香味,增添一份清新、香甜的味道
以前CAFÉ在工業區環境會較差

烤蒜忌廉煎雞扁意粉&斑蘭鮮奶咖啡
烤蒜忌廉煎雞扁意粉&斑蘭鮮奶咖啡
烤蒜忌廉煎雞扁意粉

烤蒜忌廉煎雞扁意粉 - $83
香煎完全鎖住肉質的鮮嫩多汁,雞腿肉也特別嫩滑
意粉軟硬適中,掛忌廉能力高,很惹味
斑蘭鮮奶咖啡

斑蘭鮮奶咖啡 +$10
咖啡味道香濃,而表面奶泡少,質感細滑如絲,入口舒暢
帶有斑蘭獨特的天然芳香味,增添一份清新、香甜的味道
2020-12-10
👧🏻不專業食評👧🏻*評分超過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻為推薦餐廳飲品做得較為出色 店內佈置溫馨 葵涌區午餐之選卡邦尼意粉評分:👍🏻👍🏻👍🏻意粉軟硬剛好 不錯不錯朱古力*評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入口香濃 好味Latte 鮮奶咖啡*評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道淳厚 店內亦有其他咖啡種類選擇
👧🏻不專業食評👧🏻

味道淳厚 店內亦有其他咖啡種類選擇
2019-09-23
早餐
  • 朱古力
今次同朋友去左葵興行下佛羅倫斯小鎮睇下名牌OUTLET,唔講唔知原來過兩條街就有一間好有FEEL嘅CAFE  ,朋友係識途老馬就一於跟左佢去搵食。睇返個餐牌,以葵涌區黎講,7-80蚊一個午餐都幾貴,但佢包一杯HK$30價錢嘅飲品,揀貴D補返差價就OK,咁感覺上又好似可以接受。我自己就點左一個香辣伏特加茄醬海鮮意粉,朋友叫左意大利風乾火腿芝士火箭菜意式三文治,另外飲品我就叫左榛子鮮奶咖啡,朋友叫左蜂蜜檸檬薑味梳打。意大利風乾火腿芝士火箭菜意式三文治 HK$78比較薄身同脆嘅麵包中間夾左風乾火腿、芝士、火箭菜,我個人覺得材料實在落得太少,如果再落多D會開心好多,睇相都見到有幾單薄,不過味道上係OK嘅,因為風乾火腿比較咸,火箭菜又有種好強烈香味,所以本身加埋一齊都已經好夠味,只係我覺得如果可以再多D饀料會開心好多LOL香辣伏特加茄醬海鮮意粉 HK$88呢個意粉份量上大碟好多,比麵包更飽肚,佢裡面有少少少少少酒味,再有濃濃蕃茄酸味醬底,有好輕微到直頭唔覺嘅辣味。海鮮有幾隻蝦,有D魷魚圈,仲有好多好細粒嘅元貝,整體感覺好足料,比個麵包更豐富 哈哈榛子鮮奶咖啡 跟餐+HK$15鮮奶味好重嘅咖啡,有

意大利風乾火腿芝士火箭菜意式三文治 HK$78

香辣伏特加茄醬海鮮意粉 HK$88

榛子鮮奶咖啡 跟餐+HK$15
鮮奶味好重嘅咖啡,有少少咖啡嘅苦味,仲有好甜嘅榛子醬味,無諗過會係咁甜,不過中和返咖啡嘅苦澀味,都飲得幾舒服,但怕肥人士就真係唔好啦。

蜂蜜檸檬薑味梳打 跟餐+HK$8
呢杯梳打有種好咸嘅味道,因為梳打水係落左sodium呀嘛,而佢嘅薑味比較淡,蜂蜜反而出少少,都有少少檸檬香同埋檸檬酸味,如果你點左一個好heavy嘅菜式飲呢個就好適合不過啦。

題外話,餐廳隔離就已經係好似車房嘅地方,坐玻璃位嘅景觀係一大堆車呔+工友掠嘅衫,成件事好唔match,建議佢係eye level加返個磨紗玻璃貼紙,遮一遮呢個view.....
2020-10-29
2020-10-31 226 浏览
係葵興呢個美食沙漠區🏜️.呢間黄色💛 小Cafe 係最多朋友推薦既今次決定再黎食多次 今次質素好好多.🌀 三色椒車打芝士 意式三文治原本想食牛油果三文魚三文治 但好快就賣曬於是就叫咗個三色椒🙆🏻‍♀️ 一絲絲嘅三色椒份量唔少配埋車打芝士🧀食 成件事好balance 好食.而且麵包烘得香脆 沙律菜又夠新鮮 🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️..咖啡奶味偏重 拉花依然高水準 飲到最尾 心心仲維持原形💕.

係葵興呢個美食沙漠區🏜️.
呢間黄色💛 小Cafe 係最多朋友推薦既
今次決定再黎食多次 今次質素好好多
🌀 三色椒車打芝士 意式三文治

原本想食牛油果三文魚三文治 但好快就賣曬
於是就叫咗個三色椒🙆🏻‍♀️ 一絲絲嘅三色椒份量唔少
配埋車打芝士🧀食 成件事好balance 好食
而且麵包烘得香脆 沙律菜又夠新鮮 🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️.
咖啡奶味偏重 拉花依然高水準
飲到最尾 心心仲維持原形💕.
Cappuccino
三色椒車打芝士 意式三文治
午餐
Cappuccino
三色椒車打芝士 意式三文治
2020-10-02 466 浏览
作為葵興地膽都係近排先發掘依間餐廳。大家平時食意粉食得多係唔係覺得質素參差不齊呢?一個白汁可以做到好難食個汁衰過罐頭湯仲衰過自己煮?今次帶大家食一間$100樓下嘅滋味意粉咖啡店店名VII 係羅馬數字七 餐廳菜單每天只有七樣東西經過我die hard fans觀察!頭三款是意粉第四款是沙律最後三款是意式三文治最欣賞他們的是忌廉意粉唔好太多水份。掛汁力強一大舊芝士大大力刨絲煮意粉10分揼本令到個汁好creamy!依度咖啡都唔趕得少製作認真,牛奶咖啡味道多 最特別嘅係斑斕咖啡佢地咖啡豆係dark roasted 即係大家所講嘅咖啡味濃 配合班蘭葉清新的味道 味道好出!食得多飲得多都會想試吓其他味嘅我就試咗一次凍mocha!咁就中毒了!佢地個cream 打得好企身! 好似食緊甜品咁朱古力味唔搶個主角都係留俾咖啡味 大家河水不犯井水互相尊重香港人生活急促壓力大生活空間少呢間咖啡店因為係工廠區所以留底特別高冷氣特別勁即使唔近車站行到身水身汗好快到吹乾晒從此呢度就變咗我嘅飯堂🥰
作為葵興地膽都係近排先發掘依間餐廳。

大家平時食意粉食得多係唔係覺得質素參差不齊呢?
一個白汁可以做到好難食個汁衰過罐頭湯仲衰過自己煮?

今次帶大家食一間$100樓下嘅滋味意粉咖啡店

店名VII 係羅馬數字七
餐廳菜單每天只有七樣東西

經過我die hard fans觀察!
頭三款是意粉
第四款是沙律
最後三款是意式三文治

最欣賞他們的是忌廉意粉
唔好太多水份。掛汁力強
一大舊芝士大大力刨絲煮意粉10分揼本
令到個汁好creamy!

食得多飲得多都會想試吓其他味嘅我就試咗一次凍mocha!

咁就中毒了!

佢地個cream 打得好企身! 好似食緊甜品
朱古力味唔搶個主角都係留俾咖啡味 大家河水不犯井水互相尊重

從此呢度就變咗我嘅飯堂🥰

2020-09-02
2020-08-28 625 浏览
Avocado & Smoked Salmon Panini👑推介👑 首先,我本身係鍾意panini酥脆嘅口感,加分✔ 再加埋牛油果同煙三文魚,無敵配搭。上枱時熱烘烘,立即極速消滅,超好味。Smoked Salmon Salad in Honey Mustard Sauce沙津菜好新鮮,份量充足,三文魚卷成玫瑰形態,足見店家好用心。Cucumber Latte w/ Soy Milk唔記得之前有無飲過青瓜味latte,幾特別,幾清新。Deluxe Chocolate豆腐隊友話好好飲,我都同意😀,佢仲要指明話自己平時好少專登讚飲品😂,好似又係喎。店員們都好有禮貌好nice,小店加油💛

Cucumber Latte w/ Soy Milk
唔記得之前有無飲過青瓜味latte,幾特別,幾清新。

Deluxe Chocolate

店員們都好有禮貌好nice,小店加油💛
Avocado and Smoked Salmon Panini
Smoked Salmon Salad with Honey Mustard Sauce
2020-08-27
  • 牛油果煙三文魚意式三文治
2020-07-25 851 浏览
首次試的舖頭,地點有點隱蔽,要跟地圖搵,環境唔錯,文青feel cafe疫情關係都係買外賣,中午店內食客都不少,有人要等位叫左個香蒜白酒雞肉意粉,一個all day breadfast,一杯espresso,一個藍莓cheese cake意粉家人話好食,我試左啲都唔錯,但份量太少盒野得7,8成滿,大食家人表示唔夠喉all day breadfast有兩條腸仔,一條煙肉,沙律菜,茄汁豆,松露炒蛋,一片三文魚,牛角包,材料豐富,牛角包好脆,但份量同樣可以多番啲就好藍莓cheese cake($40)好好食,價錢合理

疫情關係都係買外賣,中午店內食客都不少,有人要等位

藍莓cheese cake($40)好好食,價錢合理

2020-07-17 489 浏览
#viidripandbrew 有D時間🤩過黎呢頭攞嘢順便試下bookmark咗好耐嘅Cafe😩地點都幾隔涉🥵熱死人🤔估唔到無乜人喎😳㨂咗煙肉煎雞卡邦尼闊條麵🍝Flavored coffee (班蘭味)☕️朱古力芝士蛋糕🍰🍫🤔闊條麵幾掛汁🤤唔過鹹又多雞肉😋飲品跟餐加$10幾抵👍🏻飲咗淡原來係班蘭香油溝埋咖啡味道又幾特別喎🤣🤣蛋糕跟餐+$30🍽夠朱古力味無比芝士酸味蓋過👍🏻👍🏻地點雖然隔涉😐環境勝在幾闊落夠慢活
#viidripandbrew
有D時間🤩過黎呢頭攞嘢

蛋糕跟餐+$30🍽夠朱古力味
無比芝士酸味蓋過👍🏻👍🏻

地點雖然隔涉😐環境勝在幾闊落夠慢活

2020-07-04 547 浏览
位置位於葵涌工廠地段嘅一間小店。雖然香港嘅土地問題嚴重,呢間小店的座位之間唔算太逼夾,坐得都算舒服。用膳時間沒有限時,係傾偈嘅好地方。價錢都算親民,食物質素都OK。
位置位於葵涌工廠地段嘅一間小店。
2020-07-04
2020-06-25 406 浏览
在葵興KCC附近辦完事想休息一會兒,經過這家咖啡廳門面簡約,裡面裝修特別但挻涼快,所以就決定點杯咖啡休息一會兒☕🐿。除了咖啡外還有午餐等等食物,但約了朋友吃午餐就不吃東西了,休息一下便好了。💥斑蘭鮮奶咖啡 HKD$40,咖啡的拉花天鵝的心型拉花很美😍😍,也聞到很香的咖啡味。咖啡味道挻濃郁,斑蘭味道不會太甜挻不錯。在工廈附近有點隱世的感覺,來吃東西的大多是上班族。在未到食飯時間前去店舖挻寧靜,可以放空一下飲咖啡挻不錯呢😚。

2020-06-24
$40 (其他)
2020-06-22 312 浏览
呢間cafe位於葵涌工業區,如果揀星期六日去的話,因為工業區d人放晒假,所以會比較休閒~我去嘅時候就正正係星期六,所以就算中午時間去到都唔洗等位我地一行三個人叫左三款唔同嘅食物首先係個All Day Breakfast,都見到好豐富,成隻碟都鋪滿晒野d粉蛋好香滑,而且個牛角包好好味,上到碟係仲鬆脆!作為all day breakfast黎講,價錢都算係幾抵All Day Breakfast呢個佢雖然話香辣,不過都唔覺得有辣味,但味道係好香嘅蕃茄味而且見到蜆肉數量都唔少,都不錯不過個汁就有d水,唔係好掛到麵,所以都扣左少少分香辣蕃茄乾蜆肉意粉佢地個青醬好濃、好好味,而且呢碟意粉真係大碟到嘔我自己一個完全係食到一半都要投降而且都多海鮮配料青醬海鮮意粉
我去嘅時候就正正係星期六,所以就算中午時間去到都唔洗等位

我地一行三個人叫左三款唔同嘅食物

d粉蛋好香滑,而且個牛角包好好味,上到碟係仲鬆脆!

作為all day breakfast黎講,價錢都算係幾抵

All Day Breakfast

呢個佢雖然話香辣,不過都唔覺得有辣味,但味道係好香嘅蕃茄味

而且見到蜆肉數量都唔少,都不錯

不過個汁就有d水,唔係好掛到麵,所以都扣左少少分

香辣蕃茄乾蜆肉意粉

佢地個青醬好濃、好好味,而且呢碟意粉真係大碟到嘔

我自己一個完全係食到一半都要投降

而且都多海鮮配料

2020-05-15 687 浏览
就在繁忙的舊工業區,大大小小貨車來來往往,想坐低食個靚lunch好似無乜可能。竟然發現你!低調的外圍,小小門口,藏著一間十分四正的餐廳!一入門口已經見到一大推良心認證!再加上荃扣里盒仔同好多文宣!食好西!餐廳內環境寧靜舒服,高樓底 超有空間感,工業風的裝修時尚簡約,食物的溫度味道賣相通通滿分!員工個個醒目有禮貌!仲要一大浸黃到金嘅氣息,正!個人推介 牛油果煙三文魚意式三文治!鴨胸天使麵!Honey Cake有驚喜!青檸梳打!

小編出去做野個陣, 係工作地點附近搵到呢間cafe一間開係工廠區既cafe ☕.CAFE 既裝修風格係輕工業風坐既位唔算太迫不過lunch 就經常爆滿.之後小編再係網上搵先知佢有時夜晚同星期六日都會有live show.1) 蕃茄肉丸意粉 ℍ𝕂𝔻 𝟞𝟠肉丸都幾多粒下, 連埋蕃茄汁一齊食好juicy 🤤🤤意粉既軟硬程度係岩岩好, 好食 😍.2) 青瓜味鮮奶咖啡 跟餐加 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟘小編係個咩都想試既人見到咁特別既咖啡, 就緊係唔可以放過佢喇本身小編以為青瓜味既咖啡會好怪但飲落又出奇地夾青瓜味好香, 令到成件事好ғʀᴇsʜ 😎...小pop會繼續不停食食食,所以如果想得到更多似食資訊,請like & follow~😋
小編出去做野個陣, 係工作地點附近搵到呢間cafe
一間開係工廠區既cafe ☕
CAFE 既裝修風格係輕工業風
坐既位唔算太迫
不過lunch 就經常爆滿
蕃茄肉丸意粉
1) 蕃茄肉丸意粉 ℍ𝕂𝔻 𝟞𝟠
肉丸都幾多粒下, 連埋蕃茄汁一齊食
好juicy 🤤🤤
意粉既軟硬程度係岩岩好, 好食 😍
青瓜味鮮奶咖啡
2) 青瓜味鮮奶咖啡 跟餐加 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟘
小編係個咩都想試既人
見到咁特別既咖啡, 就緊係唔可以放過佢喇
本身小編以為青瓜味既咖啡會好怪
但飲落又出奇地夾
青瓜味好香, 令到成件事好ғʀᴇsʜ 😎
蕃茄肉丸意粉
青瓜味鮮奶咖啡
2020-04-09 508 浏览
毫無生氣嘅葵涌工業區入面竟然有間小黃店cafe,無論係裝修還是擺設都充滿濃濃嘅工業味,落地玻璃令自然光打入店內都幾舒服,最緊要係店內擺有各種文宣,兄弟爬山齊上齊落!睇門口塊黑板lunch set都幾多款式,決定叫份野菌忌廉煎雞意粉食住等朋友,煎雞又幾好味喎夠哂香嫩,而且意粉同雞肉嘅份量都好大一啲都唔手軟,打工仔想食餐好嘅完全係飽肚又好味!另外叫咗個熱班蘭latte,下次試下凍嘅可能會無咁甜!呢到比人靜靜哋咁嘆個午餐都唔錯!

2019-11-14 2294 浏览
之前去開朋友個工作室 佢話e間d咖啡同蛋糕唔錯 係唔太就腳 今日無無聊聊就叫埋丫媽一齊行去試下d咖啡啦!d裝潢有d工業風!一入門就係落單架收銀處! 又唔肚餓所以只係叫左2杯咖啡!凍架mocha 熱架Cappuccino 點完坐低左 就有人會送比你 有高椅 但張野冇背 冇得hea坐!有普通高度慨 果d就有背 睇下你想型定舒服啦!講反我杯凍摩卡 一放底都有少少咖啡同朱古力味!!飲落有咖啡味 朱古力味就淡d! 都可以接受!!熱果杯就唔係我慨 丫媽話有咖啡香 但唔夠濃 個比例可以再教好d! 下次得閒再去試下佢其他野!!!

d裝潢有d工業風!

一入門就係落單架收銀處! 又唔肚餓所以只係叫左2杯咖啡!

凍架mocha
熱架Cappuccino
點完坐低左 就有人會送比你

有高椅 但張野冇背 冇得hea坐!

有普通高度慨 果d就有背 睇下你想型定舒服啦!