Book 咗位,所以唔使等,裝修似酒吧,燈光有啲暗(其實成個商場都好暗)😅,所以感覺有啲眼瞓,冷氣好大,6月著上長袖衫都覺得凍,檯有啲細,點咗兩款食物差啲擺唔落雪櫃放用餐區,打開會發岀Vivi 聲,感覺有啲騷擾, 唔舒服😓黑松露pizza 共八件,大量菜同芝士,Pizza 焗得幾好,個邊好脆😆。燒海鮮併盤 HKD488有蝦,蜆,青口…..用料一般,唔特別新鮮,小龍蝦無乜肉,啲刺無磨平,會刮倒手,無主動提供工具食鉗😓,帶子大隻, 燒得香口。
黑松露pizza
共八件,大量菜同芝士,Pizza 焗得幾好,個邊好脆😆。

燒海鮮併盤 HKD488

2022-06-30
2022-06-29 2577 浏览
Velo位於K11 Musea,有做半自助餐同埋單點。我去過兩次,一次食下午茶三層架,另一次食單點嘅晚餐。三層架賣相精美,味道唔錯,甜品唔會過甜,配上飲品,HK$388兩位,定價合理,上klook預先買定現金券,仲有得平啲。我哋入座嘅時候,見到侍應就咁倒走喺餐墊上面嘅食物碎,就俾我哋用,感覺唔係太良好,但係除此之外,所有嘢都OK。單點嘅晚餐樣樣嘢都幾好,特別推薦蟹肉牛油果沙律(第四張圖)同埋松露和牛薄片配火箭菜沙律(第五張圖)。第六張圖你以為係cappuccino?其實係黑松露野菌湯!有驚喜😝💰: HK$388 for 2 (Afternoon Tea)💰: HK$500 pp (Dinner)💝: 8/10

💰: HK$500 pp (Dinner)
💝: 8/10
去K11 Musea睇戲,快快係附近食個晚飯~ 呢間個環境都唔錯,見係openrice推介就去試下~前菜,包質感有點硬🤨 醬醋食都ok~波士頓龍蝦香辣蕃茄意粉色水幾靚,不過份量有d 少,都真係食環境為主。濃味重龍蝦,多肉唔錯👍🏻 D意粉都整得幾入味👍🏻他他小牛肉比我想像中無咁濃味,牛肉味還是新鮮的,醬汁可以調得再入味點會好點~意式紅蝦鵝肝Risotto juicy, 打卡一流,鵝肝好好味🥰 個汁濃👍🏻👍🏻 好食,不過價錢上有點高🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

前菜,包質感有點硬🤨 醬醋食都ok~

波士頓龍蝦香辣蕃茄意粉

他他小牛肉

意式紅蝦鵝肝Risotto
2022-06-09 2471 浏览
這是一個很特別的食評因為還未進入餐廳已經比果班冇禮貌既職員邀走左...當日是book了lunch buffet入場時我們展示早前購買的coupon職員說這些coupon不適用我們解釋買coupon 之前已經致電Velo問清楚才買職員說:- 冇可能!當時你同邊個staff電話對話?我哋唔會咁講㗎喎!(當然,我們又怎會知道那位接電話既staff叫乜名呢!)那職員再一次講:- 餐廳員工上下也冇可能告訴你可以用這coupon既!他再加一句:- 而家你冇証冇據!呢啲就是服務態度了...一怒之下,不吃了.走...
這是一個很特別的食評
因為還未進入餐廳
已經比果班冇禮貌既職員邀走左...

當日是book了lunch buffet
入場時我們展示早前購買的coupon
職員說這些coupon不適用
我們解釋買coupon 之前已經致電Velo問清楚才買
職員說:
(當然,我們又怎會知道那位接電話既staff叫乜名呢!)
那職員再一次講:
- 餐廳員工上下也冇可能告訴你可以用這coupon既!
他再加一句:
- 而家你冇証冇據!

呢啲就是服務態度了...
一怒之下,不吃了.走...
2022-06-07 2157 浏览
Good service冇得彈Buffet食物可以都夠新鮮,但主菜完全唔得-太一般!用Beans比較易比較,4個主菜都比Beans差一截。作為buffet hater,諗住semi buffet會好d點知都好失望。
Good service冇得彈
Buffet食物可以都夠新鮮,但主菜完全唔得-太一般!
用Beans比較易比較,4個主菜都比Beans差一截。
2022-06-05 2124 浏览
食物質素還可以,不過唔俾打包食淨嘅main course 我覺得太浪費。。。有無諗過咁樣浪費食物係非常不要得,希望呢間餐廳可以改善。。。都唔講其實個main course 我係俾咗錢。。。我去cova 食semi buffet, main course 食唔晒都可以打包,點解呢間就唔得?細食嘅人諗清楚去唔去,以免間接浪費食物

細食嘅人諗清楚去唔去,以免間接浪費食物
2022-06-01 2185 浏览
即日訂位都有位,唔算好full , 之前試過Lunch Semi Buffet 都唔錯,試下佢個Dinner Semi Buffet Salad bar 好豐富,好多款菜揀。另外海鮮有長腳蟹、生蠔、蝦、青口。長腳蟹一般,味道偏咸,生蠔細隻左啲,但幾新鮮。燒牛肉好生,我唔太喜歡食咁生。甜品選擇唔多,味道ok。主菜叫左豬鞍,好淋好好食,整體尚算可以。

燒牛肉好生,我唔太喜歡食咁生。

甜品選擇唔多,味道ok。

主菜叫左豬鞍,好淋好好食,

整體尚算可以。
2022-05-30
2022-05-28 2385 浏览
第一次寫食評,因為幫襯完覺得太令人失望,所以不吐不快,要讓其他搵食嘅朋友參考吓。揀呢間位於K11 Musea嘅餐廳,係期望環境舒適寛敞,服務周到,食物高質,$398加一,當然希望符合期望。但事實令我們一行三人大失所望首先係座位比較迫,檯與檯之間很近,隔離講緊咩都聽到,由於半自助餐嘅關係,沙律,海鮮冷盤和甜品都要出去拎,進食時總是不停有人行來行去,感覺頗吵鬧,尤如去中式酒樓般嘈雜。服務員收碟都算快,可是叫人加水和拿餐具就叫了多次才取得。食物方面,海鮮只有4種:蜆,蝦,螺和青口,質素好普通,唔係好大隻,好在算新鮮嘅。有燒牛肉,都OK嘅唔韌。沙律算多款,都好新鮮。主菜有8款,不過得三款無需加錢。我地三個人就揀咗唔加錢嘅三款:牛肝菌肉腸燴飯香煎紅鯛魚配黃椒醬瑪格麗塔薄餅甜品就有點小家,切餅開頭係藍莓芝士餅,我地食完主菜先拎甜品,所以想拎時已冇晒,之後換上一款唔知係咩嘅cream cake ,我地冇興趣就再等下一款出,之後係有oreo嘅蛋糕,都OK 嘅,唔會太甜。其他甜品都係細細件/杯,但其中有些如焦糖燉蛋,tiramisu等,每次出三四個,我行了三次先至拎到。個餐包一杯咖啡或茶,想點 moch

服務員收碟都算快,可是叫人加水和拿餐具就叫了多次才取得。
主菜有8款,不過得三款無需加錢。
我地三個人就揀咗唔加錢嘅三款:
牛肝菌肉腸燴飯
瑪格麗塔薄餅
個餐包一杯咖啡或茶,想點 mocha都要加錢,惟有叫咗兩杯iced cappuccino 和一杯iced lemon tea,味道都算不錯。

總括而言,性價比低,$398另加一,仲要限時2小時,感覺有啲急趕,不適合又要食嘢又想傾偈嘅朋友聚會。
牛肝菌肉腸燴飯
oreo cream cake
small dessert
iced cappuccino & iced lemon tea
oreo cream cake
2022-05-25 1809 浏览
公司大秘書召集當然要搵返間咁上下的餐廳先配得上佢身份於是在友人介紹下去了這間餐廳品嚐意大利菜的半自助晚餐在餐廳門口先被這個甜品櫃吸引住不過這是自費項目真正用餐的甜品是這些看似只佔一小角但他們會將不同款拼在一起所以款式不少而我食到最後已經好滿足所以只能挑兩三件試一開始用餐我當然唔放過海鮮四款海鮮我全部都有試樣樣都好鮮甜全枱無人有吃到任何一件有霉肉的情況而且他們補充得很快大秘書話第二轉拎到的蟹腳比第一轉的還要好吃前菜選擇都唔少燒茄子一向是我杯茶蕃茄芝士夠清新三文魚又唔會太濃味食多兩轉都可以另外仲有燒春雞同燒西冷牛扒為免食唔落主菜,我揀了牛來試牛扒燒得粉嫩肉汁豐富好想當成主菜一食再食不過係唔可以忘記主菜_黑松露風乾豬面頰手捲意粉夠香香烤南瓜蘑菇芝士意式燴飯夠甜香焗藜麥三文魚夠嫩瑪格麗塔薄餅夠脆每碟都吃光光
公司大秘書召集

蕃茄芝士夠清新
三文魚又唔會太濃味
食多兩轉都可以
另外仲有燒春雞同燒西冷牛扒
為免食唔落主菜,我揀了牛來試
牛扒燒得粉嫩肉汁豐富

瑪格麗塔薄餅夠脆
每碟都吃光光
2022-05-05
2022-05-15 1902 浏览
又唔係唔好味 d嘢食一般般。唔係唔好味 不過係K11食未食之前會expect好味d。牛角酥 係一個好普通ge牛角酥 無咩龍蝦味。carb cake食落ok ge, 不過唔睇返menu唔會覺得出現過。煙三文魚卷個個都係,, 唔睇menu唔會知佢出現過。巴哈馬火腿蜜瓜多士同鴨肝多士個2塊多士,, 唔係脆 係硬 le個麻麻地。本身中意咸食多, 所以甜品同cake我普通。不過個提子鬆餅幾好味ge。朱古力mousse cake都幾好味 (長方形個件好味d, 係dark chocolate, 另外個件我覺得甜咗d漏咗d) (*個人中意dark chocolate多d,, 所以有偏好)。紅色donut形應該係raspberry cake,, 酸酸地 唔漏幾好味。Le個high tea無咩特別 不過唔係貴,, 下午茶輕輕食ok ge,, 但係就唔係話會係打卡/surprise 個隻high tea。
又唔係唔好味 d嘢食一般般。
唔係唔好味 不過係K11食未食之前會expect好味d。

牛角酥 係一個好普通ge牛角酥 無咩龍蝦味。

本身中意咸食多, 所以甜品同cake我普通。

2022-05-12
下午茶
2022-05-03 14117 浏览
朋友聚會揀咗呢間位於K11 Musea嘅餐廳食飯,中午時間試咗佢哋嘅Semi- buffet,估唔到好高質,性價比超高🤩Semi-buffet指嘅係每人會有一份主菜,而沙律吧同埋甜品就會以自助餐形式任食。沙律都係大路野,不妨一試佢嘅南瓜湯,好飲👍 cold cut有salami同Parma ham。同埋都有即叫即切嘅牛扒同燒雞,唔洗驚主菜唔夠飽。主菜我揀咗Braised Lamb Flap(慢煮燴羊腩),羊腩上面舖咗火箭菜同芝士,下面有薯蓉,醬汁係迷迭香燒汁。整體好好食,羊腩好腍同入味,火箭菜平衡返油膩感。份量略少,只有五舊大約2cmx2cm大嘅羊腩,未夠喉😩另外朋友試咗Truffle Strozzapreti(黑松露風乾豬面頰手捲意粉)同埋Roasted Salmon (香焗藜麥三文魚)都大讚。甜品係一個大驚喜。好少自助餐甜品質素咁高,特別推介藍莓芝士蛋糕、蘋果金寶、朱古力撻。📍Velo Italian Bar & Grill尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 1樓103號舖

📍Velo Italian Bar & Grill
2022-04-25 3145 浏览
海鮮選擇唔算多但勝在好新鮮,比起d 5 星級酒店仲新鮮。甜品好靚,以為得個外表冇驚喜,但真係幾好食,可惜係座位編排係房,可能有帶小朋友坐房會比較適合,但如果坐開揚大廳係梗加有feel, 如果平日去食,真心抵 可以Encorn
可以Encorn
Semi-buffet
1955 浏览
2022-04-18 2296 浏览
由於全香港都冇自助餐食嘅關係😐所以連續兩個禮拜都去咗食半自助午餐喺未食下一間之前都覺得呢一間OK不過食咗之後就覺得呢一間性價比唔夠高首先分享左呢一餐嘅經驗先餐廳環境唔算迫亦唔算闊落枱與枱中間嘅通道夠一個中等身形嘅人過雖然當日餐廳都叫做八成滿座不過侍應們都算有效率不錯海鮮冷盤唔止剩係得蝦同埋蜆其實仲有青口同埋螺蝦就幾大隻同埋彈牙蜆就冇乜味老公話啲螺都OK不過我就冇試燒牛肉都幾好食唔會有肉膻味而且唔會過老不過另外仲有款燒雞就鞋到無朋友建議唔洗食慳返quota😂主菜叫咗一個魚同一份鴨胸魚夠滑唔會腥個鴨胸我就覺得好膻🤢而且個味道亦都唔夠濃可以話淡而無味同場見到其他主菜叫Pizza嘅人無一枱係食得晒😵所以細食嘅朋友唔想做大嘥鬼就慎叫有啲甜品出完一輪就冇所以下次再食一坐低會拎定啲甜品先😂甜品當日食就覺得不過不失不過食完下一間之後都係嗰句就會覺得呢一間啲甜品麻麻哋🫢呢一間嘅優勝之處就係佢嘅沙律菜有好多不同款式對於食素嘅人來講應該係一個福音但係如果你本身麻麻哋沙律菜嘅話咁其實除咗海鮮同燒牛肉之外自助頭盤都冇乜嘢好試🙈最後杯咖啡反而好出色好香又唔會過苦同澀埋單呢個價錢抵唔抵食就真係見仁見智冇比較冇傷害睇
由於全香港都冇自助餐食嘅關係😐
抵唔抵食就真係見仁見智
冇比較冇傷害
睇完下一篇食評就會明🤫
2022-04-15 1618 浏览
Guys, I really dun wanna write this as the past month was rough for catering business… but really… please just dun go…. Unless u wanna spend $8-900 (semi buffet lunch with free flow Prosecco) for a fast food experience. The salad & so called seafood buffet bar choices were boring, limited and low class… the quality of main course was like something can be easily home-made, the main course was pushed out while we were still working on the salad buffet, we had been asked several times coffee or tea while we were still drinking Prosecco… (K11 Musea, I thought ur picky on ur tenant, well… u needa do a better job man…)
2022-04-15
2022-04-12 1546 浏览
疫情下同大班朋友慶祝係件難事🎂第一次嚟呢間餐廳 雖然只做午市 但坐位寬倘總算坐得舒舒服服半自助午餐 每人有一個main course待應好細心 一黎到會問你食咩然之後望下你食沙律吧嘅進度 再上主菜 最後會問你食咩 服務周到👍🏻想唔要主菜 淨係要沙律吧都得沙律方面 會有一行好沙律菜比你夾 感覺都新鮮 我就每樣夾少少 樣樣都試啲沙律吧包括幾款凍海鮮 🦞但今次無長腳蟹 蠔😢其他有 巴馬火腿 芝士 切春雞同牛扒都有幾款小蛋糕🍰 味道都唔錯
疫情下同大班朋友慶祝係件難事🎂
第一次嚟呢間餐廳 雖然只做午市