2022-01-11 482 浏览
【Turning Point by Coffee Art】在旺區行街行到攰,約左朋友又未到時間,想搵個地方休息嘆杯咖啡?今次行過The Mira 美麗華廣場有好地方喇❗️.咖啡店店名:Turning Point,姊妹店在觀塘東廣場。店名有一層深意:Turning Point 是烘焙咖啡豆的術語,意旨由高溫轉下來再升溫!猶如逗號的停頓讓你稍作舒緩,享受片刻的恬靜,回溫後再次啟航。.尖沙咀新店鋪面大左好多,地方寛趟。今次筆者係3點後黎,同朋友點杯啡坐下chill 下,無試Meal。.今次點選:❇️鮮生薑蜜糖咖啡💰HKD 38Amaricano 做Base,混入薑絲再加蜜糖,蜜糖中帶薑汁味,都幾特別。.❇️海鹽焦糖拿鐵💰HKD 42又係口味特別,焦糖甜味中帶有.....。
店名有一層深意:
尖沙咀新店鋪面大左好多,地方寛趟。
今次點選:
❇️鮮生薑蜜糖咖啡
💰HKD 38
❇️海鹽焦糖拿鐵
💰HKD 42
又係口味特別,焦糖甜味中帶有.....。
2021-12-23 468 浏览
環境不錯嘅良心cafe🤤💛裝修都幾靚 梳化又好好坐🤣🤣👍🏻野食明明都唔貴仲要幾好食 但都冇乜人🤔本來抱住試伏嘅心態入去食 點知又ok喎!燒鵪鶉脾真係第一次食🤣食落苦苦地加埋啲果jam食即刻唔同曬!好醒胃!Btw, 海鹽朱古力好飲👍🏻
環境不錯嘅良心cafe🤤💛
裝修都幾靚 梳化又好好坐🤣🤣👍🏻
野食明明都唔貴仲要幾好食 但都冇乜人🤔
本來抱住試伏嘅心態入去食 點知又ok喎!
燒鵪鶉脾真係第一次食🤣食落苦苦地
加埋啲果jam食即刻唔同曬!好醒胃!
Btw, 海鹽朱古力好飲👍🏻
2021-12-19 450 浏览
我大半年前食過一次,覺得餐牌裏便好多選擇,份量又足夠,性價比好高。點知琴日我再去食,成個餐牌轉晒,裏面選擇好少。百幾蚊嗌咗個卡邦尼意粉,點知得幾啖,我真係覺得細到離晒譜。我唔明白點解會有呢個改動,感覺價錢貴咗之餘,啲份量細得好緊要。我諗我去第二度食,起碼會飽.同埋可能佢唔想你飲清水,想你飲佢啲咖啡,佢用嚟在清水俾你嗰隻杯,又係細細隻,又係飲幾啖又要叫佢加水,其實可能真係生意難做,所以乜都要慳。不過都咁講,佢啲份量雖然細,但係啲嘢係好食嘅,不過以性價比來講,就唔值.
我諗我去第二度食,起碼會飽.
2021-11-30 514 浏览
諗住求其係搵間cafe坐低,飲杯咖啡食件蛋糕,就腳入左呢間。我同朋友叫左兩杯咖啡同一個tiramisu,咖啡都算係正正常常。重點係個tiramisu,一入口已經知伏, 佢個芝士嘅質地仲杰過芝士蛋糕,一啲都吾輕盈,食完好似痴住係喉嚨咁,飲多幾啖咖啡都沖吾走😞😞😞另外,芝士完全冇咖啡味同甜味,真係吾知佢用咩整出黎,淨係得係底嘅海綿蛋糕有小小咖啡味(吾係用手指餅)話係食過最難食嘅tiramisu都冇誇張🙂🙂
重點係個tiramisu,一入口已經知伏,
話係食過最難食嘅tiramisu都冇誇張🙂🙂
2021-11-30
2021-11-28 285 浏览
見到好多人都話依間野麻麻地,但又無想像中咁差😟😟餐廳本身都好光猛舒服,簡好野食就可以自己出去counter落單平日lunch set有跟沙律or 餐湯沙律都幾新鮮😳 加左少少柚子汁,感覺開胃Flat white唔錯,咖啡好香👀Egg benedict 反而有驚喜都幾大份,隻蛋整得啱啱好牛油果再配埋下面個包真係絕配依班反而冇乜特別,不過算足料蜆肉比想像中多成個counter都係lulu小豬😂員工好友善見我地望住佢讚好得意,仲特登拎出黎比我地影相
見到好多人都話依間野麻麻地,
但又無想像中咁差😟😟
餐廳本身都好光猛舒服,
簡好野食就可以自己出去counter落單

平日lunch set有跟沙律or 餐湯
沙律都幾新鮮😳
加左少少柚子汁,感覺開胃

Flat white唔錯,咖啡好香👀
flat  white

Egg benedict 反而有驚喜
都幾大份,隻蛋整得啱啱好
牛油果再配埋下面個包真係絕配

煙三文魚牛油果班尼迪蛋

依班反而冇乜特別,不過算足料
蜆肉比想像中多
蒜香蜆肉羅勒忌廉汁扁意粉

成個counter都係lulu小豬😂
員工好友善

見我地望住佢讚好得意,
仲特登拎出黎比我地影相
2021-11-17
煙三文魚牛油果班尼迪蛋
2021-11-28 302 浏览
這間店是在籠貓精品店對面。雖然這間餐廳是開放式,但環境很舒服,與閨密細細聲聊聊天也可以。當然如果你不想有人在你用餐時行來行去,也可以入去最入面,那邊的燈光會比較柔和。 All day breakfast 全日早餐  $138整體上,不論外貌和味道都是不錯不失的,比較偏港人口味,不會加好多調味料。但是,最令我驚喜是蕃茄吞拿魚牛油果醬,真的太出色了。蕃茄的酸味和吞拿魚會令你食牛油果不會太膩。熱情果牛油果醬配蝦、墨西哥脆片 $58蝦很新鮮,配上牛油果和熱情果醬很出名,墨西哥脆片也很脆。Mocha $28朱古力味與咖啡味很平均,暖暖地容易入口。Yellow  $48 這杯特飲很有趣,很好味,是由熱情果、芒果、薄荷葉、梳打水組成。

All  day  breakfast
All day breakfast 全日早餐  $138

熱情果牛油果醬配蝦、墨西哥脆片

熱情果牛油果醬配蝦、墨西哥脆片 $58
蝦很新鮮,配上牛油果和熱情果醬很出名,墨西哥脆片也很脆。

Mocha
Mocha $28
朱古力味與咖啡味很平均,暖暖地容易入口。

Yello
Yellow  $48

2021-11-14
All  day  breakfast
熱情果牛油果醬配蝦、墨西哥脆片
Mocha
Yello
  • Passion Fruit Jam. Shrimp and Santa Maria
2021-11-19 348 浏览
食物正常,但staff 就不太正常。出去櫃枱埋單時,職員先生問:「現金還是信用卡。」當我問多句係咪唔收八達通,職員先生不耐煩地只說:「現金 還是信用卡?」相信連茶餐廳都會答你:「我地唔收八達通。」但記住e 度唔係收緊茶餐廳既價錢。講句「唔收」咪得,有幾難?既然咁容易對客不耐煩,既然說話如此機械式,相信上述職員不太適合做餐飲茶。正所謂今時今日嘅服務態度係唔得架。服務同口碑係最重要。沒有下次光臨,亦會叫同事不用幫襯。唔怪之得人流咁少
2021-10-31 537 浏览
點左個無花果乳酪多士,賣相好靚,打卡一流😊味道出奇地夾,材料新鮮好緊要。夜晚想食清清地最好選擇。之前試過佢哋嘅咖啡亦唔錯,估唔到佢哋嘅嘢食都有返咁上下,下次試吓第二啲菜式。
點左個無花果乳酪多士,賣相好靚,打卡一流😊

味道出奇地夾,材料新鮮好緊要。夜晚想食清清地最好選擇。

行咗好耐,就求其行揀咗一間望落去都ok嘅餐廳,諗住應該都正正常常。叫咗碟蟹肉三文魚子海膽汁意粉,好難食,真心好難食,啲意粉好硬,硬到食到一半已經頂住個胃,唔知係咪趕住收工,所以整到咁⋯⋯不過個味都一般,食到一半有少少凍咗就一pat嘢⋯⋯最後都廢事食埋落去,因為真係食唔落!真係好耐未食過咁難食嘅嘢!!!!有時啲嘢唔係整到好似靚一靚就得比人打卡就得,都要好食先得㗎⋯⋯你咁樣嘅價錢都要對得住啲野食先得㗎⋯⋯依家太多依啲流流地嘅cafe,都係可免則免⋯⋯絕對唔會有下次,食返茶記好過⋯

2021-10-29 301 浏览
行過見到個環境都幾靚,又有位,所以入去試下,點知比佢fake左⋯⋯叫咗碟牛油果野菌意粉,哇!d意粉硬到不得了,熱個時都好d,凍咗之後咬得好辛苦。成碟野完全冇牛油果,個汁仲要好膩。唔知係咪趕住收工,d配菜好乾,就咁pat上碟意粉度,一d賣相都冇。碟野太難食,最後食唔晒。其實仲叫咗杯海鹽朱古力,不過普通到都費事講….唔知其他野係點,不過真係比依次嚇親,唔敢再試。希望佢可以改善下。really not recommend this…

really not recommend this…
2021-10-25 289 浏览
跟朋友在尖沙咀逛街,想找一間咖啡店休息下、聊聊天,見到在美麗華廣場有一間環境不錯的咖啡店,就入去試試,結果頗為失望。首先餐牌用普通A4紙打印,上面的圖畫及文字起格,已經給人一種不專業的感覺。另外價錢亦偏貴,分量亦少,味道只屬普通,性價比低。我跟朋友點了青蘋果芝士蛋糕、香茅檸檬芝士蛋糕、美式咖啡,以及水果麥片乳酪蜂蜜。芝士蛋糕只屬非常普通水平,上面的餅乾碎磨得不夠細膩,用料普通,似用廉價餅乾再磨碎。芝士蛋糕部份亦不夠軟滑,味道淡,底層的青蘋果醬味道還可以,只是份量少,而且硬生生放在底層,跟上面的芝士蛋糕毫無關係。至於另一款麥片主菜,份量少得可憐,價錢卻要過百。幾有特色的是蜂蜜原塊上,而不是糖漿,有噱頭,但蜂蜜塊並不能與其他材料攪勻進食,單獨食又有過甜感覺。水果偏酸,感覺材料只屬一般。總括而言,此餐廳環境寬躺,坐得舒服,適合朋友到此聊天小聚,但食物卻平平無奇,而且定價過高,性價比低。加上服務亦一般,有少許似普通茶餐廳服務質素,試過一次,有少少中伏感覺,希望此咖啡店將來有所改善。

2021-10-24
2021-10-15 423 浏览
尖沙咀美麗華行完Donki 就想坐下來,休息下用下餐。走到一個轉角位,見到Turning Point By Coffee Art 這間餐廳便坐下試試。🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
【牛側腹羅勒汁意大利飯】 $168牛肉煎得很漂亮,咬下去也很嫩口。配上綠綠的羅勒汁意大利飯,又有一種清新的感覺。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
【香煎法國鵪鶉髀4隻配白酒杏脯汁】追加價 $ 58平時食乳鴿就食得多,鵪鶉髀就未食追。食下去有點淡淡的肉味,肉質是挺嫩的。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸【Art of Bowl】$88很豐富的蔬果,色彩豐富。最喜歡它的麵包粒,脆脆地口感,配上牛油果食,挺過癮。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸【青檸柚子雞翼】追加價$25/3隻酸酸甜甜是挺好食的。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸【Coffee Mojito】跟餐價$55冰冰的一口喝下去,夏天恩物,咖啡味一般。
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸【海鹽焦糖拿鐵】跟餐價$28它的焦糖很特別,是放上在面上,再燒焦的焦糖,誠意之作。🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞整體評價:餐廳職員很用心地為我們介紹招牌菜及招牌飲品,很貼心的服務,但竟然免加一。環境也
🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
【牛側腹羅勒汁意大利飯】 $168

【香煎法國鵪鶉髀4隻配白酒杏脯汁】追加價 $ 58

【Art of Bowl】$88

【青檸柚子雞翼】追加價$25/3隻
酸酸甜甜是挺好食的。

【Coffee Mojito】跟餐價$55
冰冰的一口喝下去,夏天恩物,咖啡味一般。

【海鹽焦糖拿鐵】跟餐價$28
它的焦糖很特別,是放上在面上,再燒焦的焦糖,誠意之作。

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
整體評價:

餐廳職員很用心地為我們介紹招牌菜及招牌飲品,很貼心的服務,但竟然免加一。環境也很寬敝,坐得很舒服,食物質素也不錯,下次會再光顧去試別的菜式。

尖沙咀商場來說,它的價錢及質素,真心不錯。

總評:(🐱🐱🐱🐱🐱為滿分)
環境:🐱🐱🐱
味道:🐱🐱🐱🐱
服務:🐱🐱🐱🐱
性價比:🐱🐱🐱🐱
推薦度:🐱🐱🐱🐱
2020-12-16
經過美麗華見到有間裝修幾好的Cafe就入去試試食物賣相其實不錯的,但係味道就一般一杯Mocha注名用左70%濃度朱古力,可惜只有咖啡苦澀味 一點朱古力味也沒有😣柚子蛋糕相對好吃只係餅底偏軟,個人比較喜歡餅底偏實少少🤏Staff的服務都幾好及有禮貌
經過美麗華見到有間裝修幾好的Cafe就入去試試

食物賣相其實不錯的,但係味道就一般

柚子蛋糕相對好吃只係餅底偏軟,個人比較喜歡餅底偏實少少🤏

Staff的服務都幾好及有禮貌
2021-10-14
從前的我一直不太會光顧在商場裏的店舖 因為覺得都是連鎖店 味道都是standardised的 不會太有驚喜🤣 但這天剛好在這裡掃貨了一波 有點頭昏腦脹 便決定在Coffee Art休息一番✨Carbonara 🫕上枱時熱騰騰 溫度令芝士的香氣更衝一波👅 份量不多 女生吃的話就剛好 芝士鹹香 扁意粉彈牙煙肉和蘑菇的份量適中 不錯吃的一道菜 每一桌客人都會點🤣All Day Breakfast 🍳 裡面所包含的食物很豐富 有炒蛋🥚、紐倫堡腸2條、啡菇、吞拿魚牛油果他他🥑、車厘茄、烘吐司、沙律🥗 炒蛋十分滑溜 帶點牛油味🧈 吞拿魚牛油果他他有驚喜! 牛油果打成蓉 軟綿綿 有檸檬的酸味 好像還有藜麥😛口感很豐富! 其他食材就是大家想像得到的味道〰️沒有太大的分別 值得一讚的時 除了沙律🥗和吞拿魚牛油果他他 其他食物都是熱騰騰的🥰 這很考廚師的功夫吧!冷泡茉莉花綠茶🍵清香 夠冰凍 解膩一流!Iced Latte 🥤就是正常latte有的味道😂😂-就說了商場內的店舖都是走平常的路線〰️食物和飲品都是中規中矩 沒有什麼可以挑剔的 但也未有令人很想要回頭的亮點😬 平時逛街逛得累了也是可以在這裏小休一會兒🥰

Carbonara 🫕
煙肉和蘑菇的份量適中 不錯吃的一道菜 每一桌客人都會點🤣

All Day Breakfast 🍳

冷泡茉莉花綠茶🍵
清香 夠冰凍 解膩一流!

Iced Latte 🥤
就是正常latte有的味道😂😂

2021-10-03
  • All  day  breakfast
2021-09-28 275 浏览
就朋友响附近返工,近近地book左美麗華商場呢間餐廳,坐位好舒服,大大張獨立厚墊座椅,傾計一流。午市有6款set選擇$88-$168,我選了溫泉蛋 日本黑豚肉醬扁意粉$108,份量正常,汁同肉都多,汁味太濃,搶晒肉味,完全吃唔出日本黑豚的感覺。跟餐飲品只提供咖啡及茶包茶,餐廳沒有奶茶供應。

跟餐飲品只提供咖啡及茶包茶,餐廳沒有奶茶供應。