2022-02-15 31 浏览
自從韓劇興起,炸雞和啤酒都隨之風靡亞洲區,就愈來愈多韓國炸雞店係香港進駐,有競爭自然有起跌。不少大品牌為了應付疫情,而推出了炸雞放題,不過我就揀左依間,雖然佢唔係放題,但佢有質素。以全新既裝修,CAFE既風格,吸引左唔少人黎打卡。 室內空曠,有一排櫈近窗口,景觀唔錯,中間有張大圓台,坐得舒服!並在牆身都花過心思,以全粉紅外牆吸引眼球,簡單而舒適我叫左個港美式炸薯條,普通既薯條加上上面既醬汁,食落好開胃又幾特別之後仲有個韓式及芒果叉燒爆谷炸雞拼盤,依個就真係出色啦,炸雞整得好香好脆,入面又好juicy,太多肉怕膩,完全無,因為佢有D配菜加芒果醬,點一點在食唔會覺得好濟,完全符合香港人既口味又創新,正到爆阿

2022-02-14 23 浏览
Trios Cafe係一間創新既cafe,不論食物及裝修風格都同其他分店唔同,主打fusion菜式,設計風格都較有特色。Cafe由門口外牆到店內環境以珊瑚粉紅色為主調,再配合湖水綠色既餐桌位,設計創新獨特。門口既圓型大玻璃窗、仿籃球場設計既餐桌位配圓型燈牆都係熱門打卡位,今次同幾個朋友黎試下佢唔同既野食😆😆首先有一份吉烈豬扒,豬扒會有一陣酥香既味道,肉質彈牙之餘又好多汁,仲有醬汁既搭配又提升左食物既層次之後仲有鰻魚牛油果,依道菜式唔係每個地方都有,所以叫左黎試下,一試幾令我意外既,因為咁既搭配食落唔會覺得奇怪,鰻魚好香,仲有牛油果一齊好fresh,完全唔會覺得飽叫多兩份小食大家一齊食港美式炸薯條同韓式及芒果叉燒爆谷炸雞拼盤,薯條唔多講啦,因為都差唔多,不過佢個炸雞就真係唔錯啦,食落好嫩口,配埋芒果醬,嘩~好爽,又有水果既味道,好似日本個D咩柚子拉面之類,又係出奇地格

2022-02-10 29 浏览
位於灣仔主打韓國fusion菜,估唔到Lunch 幾抵食,仲好有驚喜...環境同格局都經過專心設計,比你感覺可以搵到係繁華既都市入面搵到一絲既寧靜,好享受依種舒服,今日自己黎食,都見到好多人黎打卡,因為係香港,主打依種feeling既餐廳好少,又唔係話貴,所以會吸引好多人前來。我叫左個鰻魚牛油果,因為食個lunch,無叫太多,一個主食一杯野飲,坐左好耐😂😂 不過佢個鰻魚好香,配埋法包食,口感幾特別,味道都吾會單調,因為上面仲有好多牛油果同醬汁調味,慢慢去品嚐,享受依遍寧靜,仲叫左杯抹茶.士多啤梨拿鐵,食完鰻魚同牛油果,覺得膩都吾怕,飲一啖,口入面充滿士多啤梨味☺️☺️ good 阿!!

2022-02-10 21 浏览
如果你係香港想要搵一個時尚又好吃的餐廳,依間真係一個一百分的餐廳!價錢又ok!依到既服務幾好,裝潢既氣氛其實有一啲chill既感覺暗暗的,非常適合飲一杯嘆吓,呢度嘅嘢飲都非常有特色,如果唔注意睇時間真係好容易係依到坐一日,難怪店家規定用餐時間是90分鐘。我覺得依到最好食既係set餐!所以我叫左個鹽酥雞配印度酸辣醫,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉.咁講你可能會覺得我好誇張但係不論是口感還是調味,真係可以說係我吃過的前幾名好食既炸雞,好juicy!All day breakfast就唔洗多介紹啦,大部分餐廳都差唔多,不過佢有分牛油果,食落都幾healthy😚😚最後嗌多杯意大利冰啡,結束今日晏就嘅飲食🤣

最後嗌多杯意大利冰啡,結束今日晏就嘅飲食🤣
2022-02-09 26 浏览
今次為慶祝男朋友既生日,選擇係依間cafe食個午餐,因為依加疫情關係,無得出去食夜晚,所以揀左係到食晏就,依到無論食物及服務,全程我地都十分滿意。 餐牌既中英對照都非常貼心。我地叫左2個set,首先係鹽酥雞配印度酸辣醫,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,鹽酥雞好脆,味道適中,無話太鹹,食得膩都唔怕,仲可以點下酸辣醬,又開胃又好味,茶葉蛋冷面都好好食,好香既鐵觀音味,配埋沙律夠曬飽🥰之後仲有個吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,食既配菜大致一樣,主要係變左豬扒,外脆內軟,同男朋友交換食下,唔會食死自己個個咁dry。怕唔夠食所以都叫左個小食水牛城辣雞搥 😂😂今次經歷十分滿意,絕對會推薦朋友再來光顧!

怕唔夠食所以都叫左個小食水牛城辣雞搥 😂😂
今次經歷十分滿意,絕對會推薦朋友再來光顧!
2022-02-09 12 浏览
灣仔附近既cafe,睇落外牆既裝修一啲都吾普通,服務員笑容親切又細心,Menu有中英對照,服務吾同國家既客人黎到,佢地會逐個菜式介紹及推介,就是服務態度已經加分了!點左個韓式及芒果叉燒爆谷炸雞拼盤 ,上面有啲素菜絲加沙律菜係底,非常美味!食落冇話好有飽肚感,味道濃淡適中,炸雞都好多汁,讚!😍另外叫左個吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,同想像的不一様口感!炸豬扒好鬆軟,吾會話好厚粉!真係極力推介....冷面同沙律都好fresh,成個set餐就好似為左個豬扒而搭配上去餐廳真係好舒適好靚,環境無得頂,加上服務態度又好,真係值得再光顧既!

2022-02-09 17 浏览
係繁忙都市中, 有一地方令你忘記現實枷鎖, 自己盡情享受依2個鐘。 音樂調節我既心靈、令我放下食客以外的身份,目不暇給牆上裝飾, 不期然想了解多一些餐廳,特別係3點黎到此地, 幸好是近窗位置,吾係睇吾到近街外既景色,食物全部對板,野飲都好好我叫左個吉烈豬扒,豬扒炸得好脆好香,吾會有好大油億既味道,內裏都好juicy,吾會怕膩,因為面頭既汁加啲沙律菜從中調和,排盤都非常精致,點影都好靚之後叫左杯抹茶.士多啤梨拿鐵,享受一下獨自既時間,放下平日既煩惱☺️

2022-02-08 29 浏览
同朋友兩個人去完尖沙咀行左陣,搭左船過對面海,係灣仔行行下,見到依間野,個門口裝修得好好,我地兩個事前無話講定食野,但我以經好肚餓,佢就話依間坐下啦,還掂幾舒服又似cafe😂😂一坐低!我即刻叫左個set餐🤣🤣吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,大大塊豬扒,見到都流口水🤤 好脆好多汁,跟住茶葉蛋冷面都好特別,未食過咁既冷面,配埋沙津好解膩,之後加杯拿鐵感覺良好☺️之後叫多個水牛城辣雞搥一齊share😂加埋佢杯意大利冰啡,當係下午茶夠!

今日同朋友係灣仔附近行左陣街,但我地兩個本身都有選擇困難症,完全揀唔到食咩好,講黎講去,又西餐,又韓國野,又茶記咁,諗到頭都大埋,咁岩行過依間,見到門口以紅整得好靚,睇落似cafe,但係有野食,我話就依間啦,朋友都心心眼,因為可以影靚相掛😂😂入去前以經影左幾張,入到去緊係叫野食先啦,叫左個東京熱😂😂個名夠特別,但其實係all day breakfast ,營養均衡,蛋煎得好靚,仲有一大堆牛油果之後在黎個鹽酥雞配印度酸辣醫,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉. 一個set,好足料,炸雞外脆,入面多汁,冷面都好特別,茶葉蛋好香鐵觀音味,食到膩吾怕,仲有沙律可以食,感覺健康曬😆😆怕吾夠最後整多個水牛城辣雞搥,兩個人食到飽住個肚走😂😂

怕吾夠最後整多個水牛城辣雞搥,兩個人食到飽住個肚走😂😂
2022-02-08 26 浏览
依一間餐廳係最近我個朋友物識揀左段時間既地方,因為我同佢平日無聊都會約埋出去食下野影下相,但依到我就吾放我地啲相啦🤪 不過野食排盤都好適合我地去影,加上環境無得彈😳我叫先叫左個水牛城辣雞搥,吾好睇佢剩係幾件雞搥,見佢放以經係幾有心思,食落都吾錯,辣既程度可以接受,吾會好乾,又吾會好麻煩,一咬就甩,2個人分,一人3件幾好😋😋之後在黎個韓式及芒果叉燒爆谷炸雞拼盤,佢炸雞配芒果醬食法幾新奇,又係好識合打卡,配埋下面既配搭,吾會剩係得炸雞咁dry,雞炸得岩岩好,皮吾會多粉又厚,Good👍🏼👍🏼😎加杯躍場好清,不過我飲吾太出有啲咩係入面,不過整體黎講幾適合女仔飲☺️☺️

2022-02-07 21 浏览
新年前,同男朋友出街打下卡,食下好野,灣仔依加野睇下滿足曬我幾個願望,環境勁適合打卡,入面一大圓枱先😳😳 仲有窗口味阿,大圓窗,男朋友依到打完卡,轉位在打過,好彩個時間段間餐廳無咩人😂😂首先叫左個韓式及芒果叉燒爆谷炸雞拼盤 ,配埋芒果醬,令到件雞吾會剩係鹹同脆,會有種水果既鮮甜,吾會膩,雞都好多汁,吾會柴得黎又乾,野食排盤都靚☺️之後叫多個台意炸雞同蟹粉小籠包,漢堡皮幾鬆軟,配埋入面肉汁又多既炸雞,好match,而蟹粉小籠包係幾好食,蟹粉都好足,不過湯就有小小偏鹹,不過可以接受好彩我地叫左兩杯野飲,就岩岩好,一杯躍場 ,一杯留白,名幾特別,飲落清新既,打卡又靚😳😳👍🏼 nice choice

2022-02-07 12 浏览
係灣仔兜兜轉轉左好多個圈,尼間餐廳都途經過好幾次,見到外面排左好幾對情侶,我同老公係外面睇完餐牌之後,就選擇左食尼間餐廳。係等位期間,都叫老公係門口幫我影下😳當係消遣下時間。因為我同老公都吾係話太肚餓,所以諗住叫左個吾係好多野叫左個台意炸雞,,蟹粉小籠包個漢堡咬落口感好豐富,炸雞都好juicy,又脆,又無油億味,漢堡皮都無話好硬,不會覺得單調,蟹粉小籠包都好足料,無話太鹹,湯都好易入口,小籠包吸曬啲汁,一咬,係有小小噴汁🤣🤣跟住老公叫左杯意大利冰啡,幾香既咖啡豆味,幾解膩出乎意料好食!作為下午茶黎講,係一次唔錯既體驗,環境打卡number one
因為我同老公都吾係話太肚餓,所以諗住叫左個吾係好多野

叫左個台意炸雞,,蟹粉小籠包

跟住老公叫左杯意大利冰啡,幾香既咖啡豆味,幾解膩

2022-02-07 14 浏览
今日我同個frd出去做瑜伽,當然我哋淨係去影相姐😂影完相之後決定搵間野坐低食下野,都係口痕,我哋喺OpenRice search到依間野,見到個評論唔錯,一於黎試下。坐低咗之後我哋揀咗好耐,因為我哋都想食肉,一共嗌左2樣野,其實我哋都吾係好大食姐,哈哈哈😂我哋首先試吓佢個鰻魚牛油果,對於岩岩運動完嘅我哋黎講,好想食啲肉加營樣野,鰻魚岩曬,一啖擺落口,好滿足,當然最重要都係佢整得好、食落去唔會好油膩,加上有牛油果放面頭,個醬都upgrade左道菜跟住就係吉烈豬扒,我地吾想食飯,所以無叫set,就試吓佢,我哋都好怕騷,不過佢真係整得好好,一啲豬騷味都無,而且食落去好鬆脆,又多汁咁🤣味道配埋上面既醬,辣辣地,但係真係幾好食。下次會過嚟試下佢嘅其他既野食🎉

下次會過嚟試下佢嘅其他既野食🎉
今日同女朋友出去搵食,佢話有個朋友推介食呢間餐廳,咁我即刻話好,諗少餐🤣🤣又可以發掘新嘅餐廳推介比朋友😎即刻走黎試下。佢個朋友推介一定要食個set,所以我地一人嗌左一個set😂先講鹽酥雞配印度酸辣醬,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,佢個炸雞炸得勁好,肉質好嫩,又好juicy,皮脆,配埋個印度酸辣醬,口味層次都提升左,不過我就麻麻哋沙律,所以比左女朋友食😂😂因為我係食肉獸,女朋友就話唔錯,佢個份都睇落吾錯。其次就係吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉,都一樣幾好味,同我個份除左主食都一樣,佢個豬扒又係一樣整得好腍好多汁,我幾鍾意,至少夠特別,特別好食😎之後叫左杯意大利冰啡,有好香咖啡豆既味真係冇推介錯,下次會再嚟試吓佢其他野食☺️☺️
佢個朋友推介一定要食個set,所以我地一人嗌左一個set😂

之後叫左杯意大利冰啡,有好香咖啡豆既味

真係冇推介錯,下次會再嚟試吓佢其他野食☺️☺️
2022-01-27 32 浏览
今日真係超級開心呀,嚟到呢間餐廳,呢間餐廳係我frd 介紹比我,因為呢間餐廳佢話佢呢度食嘅野係非常之好味嘅餐廳,幾創新,又有啲fusion菜式,環境又坐得舒服又多,因為佢話好高質素。😌過到嚟嘅時候人都唔算太多,唔係好多人排隊,所以我好快就入咗啦,環境非常之典雅,感覺好輕鬆好chill😌😌然之後我剩係叫左個set去食。吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉呢一個吉列豬扒,真係覺得好好食,因為佢豬扒炸得好蘇脆,唔會好重嘅油億既味,再配合埋佢嘅飯,食得我好飽,食得膩,在食茶葉蛋冷面,陣味好創新,鐵觀音味都香,感覺就更加有提升啦。😀 田園沙律食落都好fresh,成個搭配食落好健康☺️

然之後我剩係叫左個set去食。

吉列豬扒,鐵觀音茶葉蛋冷麵,日本米配田園沙拉