2017-07-31 326 浏览
Standard lunch with familyWe are having lunch in Ma on Shan after we finished check body in hospital. I still remember what I had ordered last time.This time we had order chicken rice with salt and wonton noodles. I think it's better than last time. Wonton is fresh and taste good .
Standard lunch with family
2017-07-20 268 浏览
今晚一人見到有泰餐,就試下, 好後悔冇睇open rice 先, 好難食。 我叫左個綠curry 雞翼反, 等左10分鐘左右等既期間, 我叫到有小強在我位附近行來行去, 好噁心。之後就想快d食完就走。綠咖哩樣子好像不差, 都大份試左個咖哩汁,正路但到我食果雞翼就想死咸到一個極點。 飲左杯水都唔得個雞翼應該係用香芧雞翼去放係綠咖哩度。炸粉超厚, 諗住算呀, 唔食個皮會好點點知,個肉都係好超級咸。一間泰國餐都整到個綠咖哩甘, 我真係無言以對。 我只係食左幾口飯, 之後就放底走人。 真係冇下次

我叫左個綠curry 雞翼反, 等左10分鐘左右
等既期間, 我叫到有小強在我位附近行來行去, 好噁心。
之後就想快d食完就走。

綠咖哩樣子好像不差, 都大份
試左個咖哩汁,正路

但到我食果雞翼就想死

咸到一個極點。 飲左杯水都唔得
個雞翼應該係用香芧雞翼去放係綠咖哩度。
炸粉超厚, 諗住算呀, 唔食個皮會好點

點知,個肉都係好超級咸。

真係冇下次

2017-07-20
2017-06-16 264 浏览
一行4人,點了4款食品,質素一般,衞生一般偏差。服務很好,侍應都快手,亦坐得舒服。牛腩河配凍鴛鴦,牛腩唔肥,唔"林"身,一河粉底算多,湯底一般,無特別。例湯,味精湯一碗前所未有咁半呢紅豆冰,紅豆唔起沙,又無落糖煮,花奶勁多,基本上似係飲花奶冰。芙蓉蛋飯,差,得5粒蝦,幾條芽菜,一條葱,咁精髓叫甜豉油都係無咩嘅,可能百物飛騰貴吧。。。青咖喱牛腩,個青咖喱汁,應該係買現成嗰日~,坐熱,倒出,完成。什燴炒麵,份量偏細,麵底都ok係脆嘅,個配搭就好似怪怪地

牛腩麵加凍鴛鴦

例湯,味精湯一碗
餐湯

紅豆冰

芙蓉蛋飯

青咖喱牛腩

什燴炒麵,份量偏細,麵底都ok係脆嘅,個配搭就好似怪怪地
什錦炒麵
2017-06-16
2017-06-10 199 浏览
星期六下午到馬鞍山新港城午餐,見到呢間價錢合理,不會像大商場中的餐廳,收到貴一貴。下午茶三十幾至五十不等,但價錢有好大出入,一個雞飯38蚊,一要佢廚房炒野就最炒放低50蚊以上。所以無得選擇下,選擇左雞飯配凍奶茶。size都唔細,味道一般,不過不失。以38蚊黎講算是合格,可惜選擇比較單一。希望佢地改善到就會比較好,始終做餐廳選擇同食物質素都好重要。再上OpenRice 睇返留言,原來呢間餐廳的評語都好一般。
雞飯
雞飯
因為嗰日去完馬鞍山踩完單車,所以來新港城睇吓有咩食,咁啱見到呢度又有中、西、泰,唔同種類嘅嘢食,見幾吸引就入嚟試吓,點知原來係大伏先講友人嘅星洲炒米,勁細碟,有冇乜料,啲米粉又冇乜味至於我呢個陳皮鴨髀湯飯真係經典,以為湯飯一定係湯入邊有啲飯咁樣,點知落咗order唔使2分鐘就上到,心感不妙,食落更加係大伏,個湯冇乜味,又勁多油,好彩啲飯都算多,至於隻鴨比啲肉完全爛晒,又勁"鞋"食完仲有隻烏蠅飛左落隻碗到,好彩我哋食完姐,如果唔係都唔知點算不過值得一讚嘅係服務態度好好

先講友人嘅星洲炒米,勁細碟,有冇乜料,啲米粉又冇乜味

不過值得一讚嘅係服務態度好好

2017-05-15 134 浏览
有朋友推介呢間中西泰料理Tom的鴨比湯飯好好味,咁我就同細妹兩個去試下啦,佢叫鴨比,我就叫返傳統魚蛋粉同皮蛋粥,我覺得一間餐廳的基本食物都唔好食,其他野好食極都有限。先講鴨比湯飯,據我妹描述,D皮係浸到皺哂,肉又孩,湯亦都唔係幾好像,結果佢成舊都冇食哂,一面不悅的樣子,心痛!我碗河粉都係麻麻,魚蛋好圓,冇咩味,河粉好幼身,亦都唔滑,不過重點係冇咩味,要加辣椒油先多番少少味,唔算真係好好食,德興好味好多,但呢間價錢就賣$42,我就覺得唔多值得。至於皮蛋瘦肉粥又係冇咩味,如果冇落味精都仲講得通,但係碗粥太稀,皮蛋冇咩味,最慘係瘦肉極少,明顯係偷工減料,唔抵亦都唔好食。侍應上菜幾快,態度都唔錯,餐廳裝修都還可以,我覺得最大優勢係響商場唔洗行太遠,不過我諗應該唔會再試,有時候試新野就係要冒少少險,呢間都可以列入馬鞍山其中一間中伏餐廲。

魚蛋河、皮蛋瘦肉粥及鴨比湯飯
2017-05-14
2017-05-04 140 浏览
人生從未食過,最難食既椒鹽豬扒飯。椒鹽,邊鬼到係椒鹽 ?塊肉煎兩煎,加幾粒蔥花紅椒就算Q數。塊肉又硬又乾,難食過豬肉乾。連白飯都衰格過人,冷飯硬米,硬係會食到煲邊既硬米。食物質素如此,味道一樣有咁上下。唔識調味就亂咁黎,奇奇怪怪,唔咸又唔辣。最離譜既係,間野真係連最基本既食物要求都冇。凍冰冰都可以俾客食 !就算係一早整好晒都扮下野,整返熱先好上盤啦。連扮野都唔做,誠意都冇,真係...其實佢自己知衰難食又冇料,唔切到塊豬扒幾件堆埋一齊搞外表,都上唔到碟。人生的一個美好午餐又浪費了。良心何在? 老闆何在?絕不建議!
人生從未食過,最難食既椒鹽豬扒飯。

椒鹽,邊鬼到係椒鹽 ?塊肉煎兩煎,加幾粒蔥花紅椒就算Q數。

人生的一個美好午餐又浪費了。良心何在? 老闆何在?
絕不建議!
椒鹽豬扒飯