平日中午自助餐都咁爆... 唔駛做?! 款式算多, 味道可以。壽司都算新鮮, 熱盤比冷盤佳。而冷盤又比甜品佳, 未食過buffet d cake 款款一樣味道。麵豉湯好ok, 足料好味!即制pancake呢, 條友好求其, 但即整仲自己搭, 一定對胃口。120蚊食個叫做過下buffet癮的話, 食得過!
平日中午自助餐都咁爆... 唔駛做?!

款式算多, 味道可以。壽司都算新鮮, 熱盤比冷盤佳。

麵豉湯好ok, 足料好味!

120蚊食個叫做過下buffet癮的話, 食得過!
2005-08-09 11 浏览
我一心去TODAI食蟹腳同壽司, 結果無令我失望..蟹腳好甜, 壽司多款式, 好味又抵食! 不過D熟食同甜品就麻麻.. 龍蝦, 蛋黃醬蝦, 帶子等等, 試過一件就唔會再去攞..我最鍾意食嘅Tiramisu, 梳乎梨同pancake...整得幾差下=.='
2005-08-06 9 浏览
係美國加洲Todai食過,印象幾好,上次同老婆六點幾行街,見到香港都有,於是o稔住試試,點知個女仔話要我地排隊等,唔係等開門,而係等後補!有無咁誇!?不過要我等半粒鐘等後補,重分分鐘無得食,正一睬你都生積!就去左第二處食。今次有個老友話想去食,於是一早訂好位,入到去行個圈,地方好大,有壽司,魚生,生蠔,長腳蟹,有熱盤,有甜品,基本上選擇好多。好,開波,先要生蠔,長腳蟹、青口同蝦,生蠔ok la,但又無特別好味,蠔味淡,無乜鮮味,又未至難食,長腳蟹,好食過以前萬福個d,但又唔係好好食,青口,作進口黑色的,但無味之餘,texture好差,食左一隻就無食,蝦亦一樣無乜驚喜。魚生有三文、Toro、立魚等,三文同toro都好好,好新鮮,有鮮甜味,立魚就無味,兼有筋,如果鐘意食Toro 同三文就開心。之後就要燒牛肉同扇貝,扇貝細細隻,又只準每次挪一隻,唔好食,牛肉都幾好味,同其他酒店自助餐食的差不多,但發現佢有個法國辣根醬好特別,配牛肉好正。排隊要個開邊龍蝦,有d 乞食感覺,龍蝦都叫ok ,唔會令人討厭,但上面個芝士醬就無好過有。之後都唔記得食過d 乜,只記得老婆俾過d 同百x 超市差唔多的壽司我
之後都唔記得食過d 乜,只記得老婆俾過d 同百x 超市差唔多的壽司我食,d 海膽又係一般。甜品一向唔係我杯茶,所以只係要左d西瓜同蜜瓜,波羅,都ok la。
最得意就係,我個老友要食烏東,見有雲吞,就叫雲吞烏東,點知個好cool的哥仔,同佢講,雲吞唔可以跟烏東,我個老友問佢,點解雲吞唔可以跟烏東,個哥仔都無答佢,攪到佢兩樣都無要就番番黎!
總結只有一句,就係ok la,未至討厭,但係又無驚喜,好似好多選擇,我就覺得花巧而已,都係係加洲食好味d。俾到2百幾一個人,選擇好多,唔駛要排waiting list咁慘!
2005-08-06 0 浏览
我尋晚食o左啦, @$258未加一, 壽司有成廿款, 弊在壽司飯唔得, 硬, 壽司唔正宗, 全部冇芥末搽中間。長腳蟹剩得蟹鉗有甜味, 其他部位冇味。芝士開邊龍蝦排o左10min至攞到, 蝦身原來得好少兼且咸。梳呼里幾好, 法式蘋果批個千層好味但蘋果太甜。芝士餅完全唔掂, 我未食過咁難食既芝士餅呀!Tiramisu ok啦。士多啤梨cake呀藍苺cake呀咖啡泡夫呀全都一般, 雪糕幾好, 總括多野食得來其實多同類唔同款o者, 希望越大失望越大...我未試過食buffet食得咁折墮, 勁掉野食。咁死貴, 食完覺得有o的對唔住老公添。
2005-08-02 3 浏览
上星期五晚食過, 唔係預期中咁好, 壽司款式只有十幾款, 同吉之島差不多, 魚生只有3款, 長腳蟹冇想像中咁好食, 其他都係一般係酒店食到既食物,最受人歡迎既係芝士開邊龍蝦,不過要排長龍攞,食落都係冇乜特別結論係名過於實, 如果係200元以下就好抵食...特別要注意既係佢地既鼓油非常咸, 影響哂的壽司,魚生味道
結論係名過於實, 如果係200元以下就好抵食...
特別要注意既係佢地既鼓油非常咸, 影響哂的壽司,魚生味道
2005-07-30 10 浏览
朋友請我食生日飯,我聽d同事講呢間餐廳d buffet 好正,於是黎試下~ 真係冇講錯!好多野食...龍蝦,長腳蟹,海膽壽司,生蠔,刺身,仲有好多甜品同埋其他美食~ 熟食普通,可以唔試!蛋糕細細件,可以食多幾款,唔錯!不過龍蝦要排長龍等...唔係任取!
2005-07-29 5 浏览
d 甜品好細件,d壽司,海鮮都幾新鮮,大排長龍!~
d 甜品好細件,d壽司,海鮮都幾新鮮,大排長龍!~
2005-07-29 5 浏览
$238 再加一質素比百幾蚊任食果D所謂日本菜好上十倍刺身, 長腳蟹, 龍蝦, 生蠔...尤其是甜品, 其他地方真係未見過有咁多選擇(三百蚊以上酒店自助餐\除外) 有機會一定會再黎
$238 再加一
質素比百幾蚊任食果D所謂日本菜好上十倍
有機會一定會再黎
2005-07-24 2 浏览
雖然我唔係近排食既,但以往食過幾次既經驗都好ok我覺得好低食...二三百蚊可以任食海胆....呢樣對於我唻講絶對係重點好多buffer都有魚生但真係冇幾多間有海胆(如果大家知除此仲有邊間都係任食海胆請話我知,要差唔多價錢喎)龍蝦,長腳蟹,生蠔,日本比較高級既壽司,多元化既甜品基本上一有d咩節日我都諗起呢間野囉食buffer我又唔太介意有d咩特別招呼喎最緊要成日換碟都ok靱
雖然我唔係近排食既,但以往食過幾次既經驗都好ok
我覺得好低食...
二三百蚊可以任食海胆....呢樣對於我唻講絶對係重點
好多buffer都有魚生但真係冇幾多間有海胆
龍蝦,長腳蟹,生蠔,日本比較高級既壽司,多元化既甜品
基本上一有d咩節日我都諗起呢間野囉
食buffer我又唔太介意有d咩特別招呼喎
最緊要成日換碟都ok靱
2005-07-21 4 浏览
2005年6月19日(星期日) 下午12時我們一大班人來這裡吃自助餐,因我們人多關係,他們安排我們分別坐在兩張長檯。這裡地方很大,座位也好多;因這天是父親節,餐廳差不多全滿。這裡擺放食物的地方頗寬敞,拿食物沒有擠迫的感覺。食物種類不少,還不停refill,大家不用爭食。食物大致上可分成三部份,有冷盤、熱盤和甜品。冷盤:個人覺得以午市自助餐來說,這裡的冷盤算好豐富,例如壽司有十幾款,賣相不差,師傅把壽司飯弄得較細小,這樣可以令食客們試多幾款;還有切成細細塊及加了醬汁的雜錦剌身,味道也不錯。至於凍蟹蚶,這款食物比較搶手,吃落淡淡肉,好有口感,但略嫌咸了些。熱盤:種類繁多,因要留肚吃甜品,我只吃了燒羊肉、燒雞肉串、煎三文魚扒、蝦天婦羅、扁意粉和炒飯。整體上熱盤食物的質素和賣相都好好,沒有因大量製作而處理馬虎;個人頗喜愛煎三文魚扒,肉質非常嫩滑,配上面層的香草,好美味。甜品:這裡供應各式各樣的蛋糕、甜點和本人至愛的雪糕;雪糕有幾款味道,如朱古力、菠蘿、芝麻和綠茶,每種都十分軟滑好味。至於甜點,每樣都細細件,製作精美,我只吃了Tiramisu 和香橙焦糖布甸,Tiramisu味道幾好,當然不能拿
2005年6月19日(星期日) 下午12時

甜品:這裡供應各式各樣的蛋糕、甜點和本人至愛的雪糕;雪糕有幾款味道,如朱古力、菠蘿、芝麻和綠茶,每種都十分軟滑好味。至於甜點,每樣都細細件,製作精美,我只吃了Tiramisu 和香橙焦糖布甸,Tiramisu味道幾好,當然不能拿來和Sabatini的Tiramisu相比。他們在甜品卓上放了一個吃得的海盜船蛋糕【見附圖】來裝飾一番,蛋糕師傅還笑說劇集「情迷黑森林」的海盜船蛋糕也不夠他們的精美,他說只看船上的帆已分了高低,個人都頗同意!

洗手間:雖然這間餐廳可容納的食客頗多,這裡的洗手間仍能保持衛生,不錯。

2005-07-05 10 浏览
幾星期前發現呢個website,鍾意食o既我好自然就左摷右摷搵好o野食,無耐就俾我發現Todai食評幾一面倒,可謂好評如潮,適逢男友升職加薪,即刻提議食Todai賀一賀佢,點知...令我o地可以盡情發揮,當日全日行Ocean Park兼唔食正餐,心想咁餓o既情形下,食乜都會更滋味.一入座,即攞兩隻招牌長腳蟹腳試.... 即刻異口同聲嗌好咸,真係咸到食唔到,雖然預o左唔會有北海道食o既咁清/鮮甜,但都唔使咸到呀媽到唔認得... 唔知係唔係因為咁,當睌由我把口入肚最多o既應該係我o地o既生命之源- 水.唔知係唔係咸親係脷,當睌食o既刺身都唔覺得好味,不過公道講句海膽同生蠔都仲okay.... 跟住食食下見到好多人排隊,於是去睇下,原來係輪一人半隻o既白汁焗龍蝦.見限住一人一份,miss o左呢一轉又要等十五分鐘,又想兩個人一齊食,於是全枱出馬...雖然都幾好食,但我見到差唔多原場仲有得攞,仲唔使排隊,覺得可以彈性少少俾一人(Max)兩份,等D客可以留番個人係度睇住張枱呀,話晒都坐o左入o黎食緊,唔使再做勢宣傳啦,不如做好D口啤!除o左龍蝦之外,扇貝同埋芝士焗蝦都係一人一份,但好無聊,無人排

除o左龍蝦之外,扇貝同埋芝士焗蝦都係一人一份,但好無聊,無人排隊,出到聲叫俾多隻蝦都係話一人一份,攪到要捧住隻碟返埋位,再攞過隻碟再攞,都係無人排,勁無聊!!仲要唔知係隻蝦唔新鮮定係佢炮製方法獨特,隻蝦碎濕濕,綿到爆. 隻扇貝唔知係有沙定係開殼時唔小心有殼碎彈o左入去,食時"咋"一聲,幾驚咬崩牙.

最後到甜品,覺得只有Blueberry yoghult,梳乎梨,Peach Sherbet比較正常, 其他都一係太甜(eg. sesame icecream), 一係太酸(e.g. pure yoghult), 一係就好難食(e.g. mini cakes), 我曾經質疑過好能係我飲水飲得太飽,所以覺得唔好食,但見我最後都食多到個blurberry yoghurt, 我相信都係水準問題.

順道一題佢o地有一道海鮮煲,我都有飲一啖,但宜家回想起材料全部都係有供大家選擇o既素材,如長腳蟹腳,凍蝦,凍蜆,感覺有點核突.

Maybe 我都係唔太識食, 我估以後都未必會再o黎, 因為就算o黎, 都只有五個選擇:蠔,海膽,龍蝦(如果有),梳乎梨同blurberry yoghurt...但我覺得唔值...

2005-06-19 6 浏览
好多選擇,大多數o既質素都好得boo! 好味o既有: 海壽司,三文魚子壽司,三文魚刺身,吞拿魚刺身,小柱刺身,Chocolate Truffle Cake, Chocolate Mousse, 芝麻雪糕,朱古力碎雪糕,菠蘿雪葩,白汁焗龍蝦,周打蠔仔湯,薄切西冷,意式生牛肉伴沙律,疏乎里.中價o既自助餐,好多選擇! YEAH
好多選擇,大多數o既質素都好得boo!
中價o既自助餐,好多選擇! YEAH
2005-06-06 4 浏览
本人在六月三日晚上七時在該餐廳和朋友食自助餐,大約在九時,該餐廳職員在沒有提供理由的情況下要求我們提早結賬,雖然我們感到出奇,但亦不以為然.最後我們約九時三十分離開該餐廳後,當我們準備離開美麗華商場時, 才知道警方因懷疑附近有炸彈而把道路封鎖.本人認為該餐廳沒有第一時間把消息告知食客,甚為不負責任,完全沒有理會食客的安全,只顧及公司本身的利益.本人感到極度不滿!!!!!!!!! >.<
2005-05-30 2 浏览
星期日bf在這兒慶祝生日在openrice睇左好多食評,最後choose左呢到,果然無介紹錯,一d都無令我失望,仲有驚喜tim12點1去到~~wah~~幾多人wor, 眼見好多一家大細一大班fran又有, 亦有d couple,小朋友,老人家都好多~~要line up入座眼見原來有咁多野食,好surprise,out of expectation環境都ok ar~~~不過係台同台之前距離好近so我bf都拉開左張台d地方都幾乾淨企理, 同埋我好鐘意佢d food分3part的計設,地方都幾大,so就算咁人攞野食都唔會話好迫野食分3part: 冷食/熱食/甜品同大部分人一樣, 我一開始就攻sushi,日本野先1) 冷食countersushi我無試晒, 不過甘蝦,軟殼蟹,碎salmon,甜腐皮sushi very gd~~同埋佢d 飯細細舊, 唔會'則'飽你但我bf就話d魚類sushi麻麻~~手卷就有tuna,加洲...好唔得, 紫菜超un...個人又無心機整, 好難食d烏冬冷麵都唔錯,冷麵油左d個凍蟹....唉~~~~又咸又鞋,好彩我不嬲都唔好~~不過真係好咸好咸law,我食左兩啖就放棄
星期日bf在這兒慶祝生日

12點1去到~~wah~~幾多人wor, 眼見好多一家大細

環境都ok ar~~~不過係台同台之前距離好近
so我bf都拉開左張台d

野食分3part: 冷食/熱食/甜品
同大部分人一樣, 我一開始就攻sushi,日本野先
1) 冷食counter
但我bf就話d魚類sushi麻麻~~
d烏冬冷麵都唔錯,冷麵油左d
bf話呢個真係好差ar...但唔知點解眼見都好多人拎....可能值$gra
另外有汁撈salmon刺身,唔錯幾fresh,撈海鮮一般,普遍黎講d冷小食都幾咸,個黃薑我鐘意, 另外仲有蟹子salad(一般),南瓜(ok,幾甜),牛肉salad唔得,紅椰菜幾好,生果方面就有木瓜,西瓜,雜果,菠蘿,提子,大路貸色,不過依然好多人捧場

2)熱食方面,由於不嬲我都唔好o既~~所以只係試左少少,有'九'菜餃,焗海鮮,杏汁龍利柳但都係麻麻
bf就話小籠包,餃子同糯米雞亦係一殷,不過我覺得有呢d食其實已經係bonus了,無試o既仲有炒飯,燒賣,燒羊脾,羅宋湯同boiling counter等等...

3)甜品counter
身為甜品迷的我其實係第一round拎野食o個陣'立'到有咁多dessert已經異常興奮,hahhah~~所以到拎dessert個陣非常之急不及待
>綠茶紅豆旦糕:呢個我拎完又拎,食左4件到la,綠茶味比較淡,紅豆蓉餡就好正~!
>藍莓乳酪:好食ar~~面頭有2粒大o既blueberrt,入面就有d細o既~~~好好味or,我食左2杯
>硬身cheesecake: 都有d cheese味,ok
>chocolate truffle cake好重chocolate味,濃味左d,好漏,我同bf都麻麻,不過我諗鐘意的人會好buy
>cream瑪利餅: 又ok wor~d ceram唔太甜,所以唔漏
>2款chocolate 同cookies: 一般,無咩特別
>ice cream: 有green tea, strawberry, orange, chocolate flavor ,試左strawberry 同green tea,green tea好d,不過都係一般
>即制pancake: 係一個counter有人整o既~不過個女仔好cool,完全無笑容,好似做得好頹咁,餡我choose左黑莓,乳酪同草莓,酸maymay咁,我幾鐘意食,如果唔係太飽我會整多件tim~
>tiramisu: 除左面o個層粉好苦我好鐘意之外,成個cake都一般

無試o既仲有chocolate mosses,香橙焦糖pudding,chocolate bread pudding,strawberry cream cake,每款都細細件,幾好

服務方面,斟水唔夠密,好多時無晒水好耐都無人黎斟,台台都係,food counter d人亦唔夠nice,個個都無表情o既~~um...係做得辛苦ma...如果有番d笑容就perfect了~~~

臨走o個陣,我地叫隔離台幫我地take photo, 個manager見到即刻喝住:"等我等我",反應之大令我地三個都呆左呆~~~唔洗咁緊張下fa~~
食緊野個陣又唔見d service咁貼心...反而影張相個反應就咁大,真奇怪~~~

題外話,坐我地對面台的那對夫婦由頭到尾都無停過
d野食擺到全台都係,好似參加緊d勁食大賽作戰咁.....食到面不改容,驚為天人,個個經過見都眼望望....
自問食量有番咁上下的自己都不得不噗句:佩服佩服!!

總括來說,食物的種類夠多,味道又唔錯,完全能夠滿足晒我, bf就無我咁熱衷,可能o個日佢仲病緊
lunch buffet抵食la~~~~冒住致肥的危險我都會再去
hehe~~~!!^^

2005-05-30 2 浏览
今晚同班舊同事慶祝生日第一次嚟,睇返之前D食評話呢度D嘢好掂,但我覺得並冇太大驚喜(其實有點浪得虛名就真)。嘢食唔係差,service就勉強合格,應該可以改善。但o甘嘅價錢我寧願去洒店食。