2021-07-22 294 浏览
-🚩 Time Coffee (葵芳)葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖—————————————————————🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️♥️❇️每人平均消費:$50(Tea)⭐️打卡指數:✨✨✨在Instagram search 葵芳cafe ,就行到黎呢度。咁岩冇人,同男朋友坐低撐下枱腳,冇諗過男朋友都比呢間綠色小店吸引住,話要影相呃like🤭Iced Mocha $50⭐️⭐️⭐️⭐️Ice Latte $45⭐️⭐️⭐️⭐️雖然唔太特別,但望住店員係舖頭入面沖咖啡另有一番風味🥰其實佢地仲有Bagel 賣,不過小妹實在唔餓,下次再試♥️

🚩 Time Coffee (葵芳)

—————————————————————
🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️♥️
❇️每人平均消費:$50(Tea)
⭐️打卡指數:✨✨✨

在Instagram search 葵芳cafe ,
就行到黎呢度。

咁岩冇人,
同男朋友坐低撐下枱腳,
冇諗過男朋友都比呢間綠色小店吸引住,
話要影相呃like🤭

Iced Mocha $50
⭐️⭐️⭐️⭐️

Ice Latte $45
⭐️⭐️⭐️⭐️

雖然唔太特別,
但望住店員係舖頭入面沖咖啡另有一番風味🥰

其實佢地仲有Bagel 賣,
不過小妹實在唔餓,
下次再試♥️
2021-07-22
2021-07-15 281 浏览
【葵芳後巷文青咖啡店🍃】/////葵芳一向係掃街勝地 原來近運動場後巷位置開左間coffee shop☕️🌀我同朋友假日臨近收鋪時間去到 唔算太多人 個時間涼涼地 坐係出面都覺得幾舒服😌小店裝修以墨綠色同白色為主 配有幾款舊式錄音帶 坐係高臺可以望住店員沖咖啡 享受慢活生活💭.👉🏻Smoked Turkey Cheddar Cheese bagel🥯($65)Bagel包體熱熱地幾脆身 I love this😛車打芝士有少少融身 配Bagel 食好滋味~煙燻火雞片鹹鹹地 仲有清新嘅生菜 番茄 食到後面有啲乾 加多一款醬料會更好.👉🏻Matcha🍵($45)👉🏻Hojicha☕️($45)兩杯拉花圖案拉得唔錯 配埋杯墊一齊打卡😚飲落去茶同牛奶比例一半一半 幾温和 作為茶控 私心想茶味再濃啲~————-📍Time Coffee (葵芳)@time.coffee.co 葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖
【葵芳後巷文青咖啡店🍃】
/////

唔算太多人 個時間涼涼地 坐係出面都覺得幾舒服😌
小店裝修以墨綠色同白色為主 配有幾款舊式錄音帶
坐係高臺可以望住店員沖咖啡 享受慢活生活💭

Bagel包體熱熱地幾脆身 I love this😛
車打芝士有少少融身 配Bagel 食好滋味~
煙燻火雞片鹹鹹地 仲有清新嘅生菜 番茄
食到後面有啲乾 加多一款醬料會更好

👉🏻Matcha🍵($45)
👉🏻Hojicha☕️($45)
兩杯拉花圖案拉得唔錯 配埋杯墊一齊打卡😚
飲落去茶同牛奶比例一半一半 幾温和
作為茶控 私心想茶味再濃啲~
————-
📍Time Coffee (葵芳)
@time.coffee.co
2021-07-01
2021-07-12 140 浏览
黎到呢間綠色既小房子度飲杯coffee 食件cake 真係好舒服♡ 最中意就係佢既Earl gray香橙慕絲蛋糕 淡淡既香橙味 加上茶去中和無咁甜 仲好清新🌿✾ Earl gray香橙慕絲蛋糕🍊✾ Latte ✾ Dirty

✾ Earl gray香橙慕絲蛋糕🍊
✾ Latte
✾ Dirty
2021-06-24 130 浏览
早前相約男友都迪迪尼遊玩,見距離相約時間⌚️尚早決定找一間Cafe喝杯咖啡☕️,享受一下metimeFlat White $40(只限熱飲)想看好看的拉花,就選了Flat White這款了喜歡Flat white的牛奶🥛味比latte濃但奶泡相對少這杯的拉花非常漂亮又完整,咖啡☕️味道濃郁且回甘,入口順滑綿密,而且還是我最喜歡的nutty口味😍店家與葵涌廣場相距不夠10分鐘的路程,但氛圍完全截然不同💁🏻‍♀️ 感覺更為🤫寧靜點,更可以專注於享受面前的咖啡店面只有幾個室外座位🪑,天氣太熱🥵和下雨☔️天都會有所影響,如果到店的話請留意天氣由於店鋪細,更能清楚看到咖啡師由磨豆、沖配🫖到成品都一目了然而且很喜歡那個皮造的杯墊❤️ 很精緻很漂亮✨ 很想要一個
早前相約男友都迪迪尼遊玩,見距離相約時間⌚️尚早
決定找一間Cafe喝杯咖啡☕️,享受一下metime

Flat White $40(只限熱飲)
想看好看的拉花,就選了Flat White這款了

感覺更為🤫寧靜點,更可以專注於享受面前的咖啡
而且很喜歡那個皮造的杯墊❤️ 很精緻很漂亮✨ 很想要一個
2021-05-19
☀暑假都未到就已經咁熱,行行下街都就嚟熱到頭痛,錄歌之前真係要搵個地方休息下順便差個電~ 碌碌下搵到呢間新開嘅葵芳咖啡小店☕,店主們都好好傾,大家想同佢地傾咩都得,客人可以坐在Bar台和咖啡師&店主交流😙,店舖雖然沒有冷氣,但空氣流通,位置非常通風~ 本來頭痛嘅我,係呢到都可以好好放鬆下,頭痛盡消~😌1. 🐣Smoked Turkey Cheddar Cheese Bagel🧀 ($65)Bagel表面焗到微脆,口感煙韌,中間夾住煙火雞片、用火搶燒過嘅車打芝士😈、蕃茄、生菜,食落幾清新!😝👍2. Matcha Cake🍵 ($50)茶味回甘,蛋糕鬆軟濕潤,甜度剛剛好! 😍 旁邊仲放咗啲藍莓&士多啤梨伴碟😙,茶控一定唔可以錯過~😋3. Expresso Gin Tonic🥃 ($70)呢杯咖啡好特別,係Expresso、Gin酒、Tonic Water 加上冰塊,剛入口覺得比較苦澀,慢慢細嚐,帶點苦韻,係炎炎夏日,飲完更加清涼解膩!😌4. Mocha🍫☕ ($45)咖啡同朱古力融合得好好,飲落好香好順滑,甜度適中,仲有個靚靚💛拉花~😝👍

2. Matcha Cake🍵 ($50)

Matcha Cake

3. Expresso Gin Tonic🥃 ($70)

4. Mocha🍫☕ ($45)

Matcha Cake
  • Expresso Gin Tonic
  • Mocha
2021-06-07 68 浏览
葵芳終於有一間精品咖啡店,開在一堆五金舖和車房中間。鋪面雖小,五臟俱全。我趁早上剛開業的時間光顧,點了手冲咖啡。當時不多客人,咖啡師很熱心的分享手冲咖啡的技巧和心得。
2021-05-31 69 浏览
喺IG見過呢間舖頭好耐,開喺車房附近嘅位置,而星期六日行過,都唔算太多人,而且環境非常之寧靜。成間舖頭都已綠色同白色為主題,感覺非常之清新,適合一班文清或者請你過嚟傾吓計,chill下。而啲間咖啡店,只有少量嘅座位,座位都係戶外!佢個門口都非常之適合打卡!佢哋啲咖啡都幾好飲,牛奶都好滑!另外我再嗌左佢哋嘅抹茶卷,中間有濃郁嘅抹茶cream,非常之濃郁嘅抹茶味道,如果係抹茶控都可以叫黎嚟試吓!另外佢哋都有提供其他味道嘅蛋卷。
而啲間咖啡店,只有少量嘅座位,座位都係戶外!

佢個門口都非常之適合打卡!

佢哋啲咖啡都幾好飲,牛奶都好滑!
2021-05-10 61 浏览
喜愛咖啡的人,無時無刻都想享受自己的咖啡時間。葵芳的 Time Coffee 以綠色為主調,Coffee Stand 的規格,讓顧客可欣賞咖啡師製作咖啡的過程。點一杯熱鮮奶咖啡,欣賞咖啡師細心的拉花,配上芝士量澎湃的牛油果芝士貝果,好好地在這咖啡角落享受 me time。
鮮奶咖啡
牛油果芝士貝果
鮮奶咖啡
2021-03-29 143 浏览
再一次回訪,我一定要點手沖咖啡,因為呢度個咖啡師好專業㗎!佢會問我要什麼味道嘅咖啡,什麼口感,之後因應個人口味而去調整水嘅熱度,用不同嘅濾杯,用不同嘅沖水手法,可以沖出我想飲嘅味道。*手沖咖啡 — Columbia Caldas Finca San Jose Rum Barrel Fermented咖啡豆 (HK$130).因為我喜歡濃味啲 full body一啲嘅咖啡,所以揀咗隻貴價咖啡豆.呢款咖啡豆可以由熱飲到凍都得,因為唔同溫度可以飲到咖啡的不同味道.熱飲時,飲到好香嘅冧酒酒香,之後有淡淡嘅朱古力味,回味中有提子味.暖啲時飲,味道會豐富下啲.凍飲時,味道就好似冧酒提子雪糕咁,一次過品嘗到嘅豐富味道
.暖啲時飲,味道會豐富下啲
.凍飲時,味道就好似冧酒提子雪糕咁,一次過品嘗到嘅豐富味道

2021-02-11
2021-03-13 138 浏览
墨綠色Corner位咖啡店喺葵芳嘅咖啡店真係唔多有新開咖啡店實在太好喇 葵廣行過去幾分鐘提供輕食bagel pancake 同埋咖啡咖央係自家製 唔會太甜 配落bagel🥯都唔錯咖啡豆味幾香 高質其實想坐耐啲 不過太陽曬住好熱😂🙈.Kaya Bagel $48Latte $40.
墨綠色Corner位咖啡店
其實想坐耐啲 不過太陽曬住好熱😂🙈
Kaya Bagel $48
Latte $40
2021-03-08 113 浏览
行完葵廣就過去間cafe飲野。Cafe全綠色,環境似外國街頭風格,幾有特色。好寫意既感覺。叫左個kaya bagel,聽講係佢地既鎮店之寶。本身對kaya無話特別喜好,朋友話想叫就叫左個黎試下。上菜已經好香椰子既味道。戴住口罩都聞到。bagel外面脆脆地入邊煙韌,口感好舒服!加埋kaya,好香濃!口感好有層次。因為之前食過好多馬拉餐廳既kaya都覺得好甜,但呢個kaya真係好唔同,超香濃,甜度又啱啱好,真係好正!!之後叫左杯matcha latte。好靚既拉花,latte好滑,唔甜,抹茶味夠濃。飲住latte食下bagel,好chill好舒服。估唔到細細間,有啲咁有特色既野食!好有心思既小店!
行完葵廣就過去間cafe飲野。
上菜已經好香椰子既味道。戴住口罩都聞到。
正!!
夠濃。
飲住latte食下bagel,好chill好舒服。
估唔到細細間,有啲咁有特色既野食!好有心思既小店!
後 巷 歎 啡 ☕️ 特 式 貝 果 🥯 芫荽𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕都有?🌿擺設都是帶點復古味的~藝術氣氛也很濃厚 照片集 錄音帶等等店面很小 但五臟俱全☺其實除左店面果𝟺個𝚋𝚊𝚛枱位之外後巷都有𝟸張枱!別有一番風味🥸.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 🍽.佢地𝚖𝚎𝚗𝚞都好特別 除左𝚔𝚊𝚢𝚊仲有芫荽𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕🤢我就...不了🤣我試左咖央貝果🥯𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙺𝚊𝚢𝚊 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟺𝟾可以揀普通/麥包 很貼心~佢地自家嘅咖央𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕夠𝚌𝚑𝚎𝚠𝚢 咖央香得黎又不會過甜!帶著淡淡椰香🥥𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟻朱古力味十分濃郁 香滑也不會太甜膩!𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶覺得抹茶味可以再濃多小小🍵不過可能熱飲會好啲☺️-🔅 #hkfoodmapcafetour

擺設都是帶點復古味的~
藝術氣氛也很濃厚 照片集 錄音帶等等
店面很小 但五臟俱全☺

其實除左店面果𝟺個𝚋𝚊𝚛枱位之外
後巷都有𝟸張枱!
別有一番風味🥸

佢地𝚖𝚎𝚗𝚞都好特別 除左𝚔𝚊𝚢𝚊仲有芫荽𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕🤢
我就...不了🤣我試左咖央貝果🥯

𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙺𝚊𝚢𝚊 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟺𝟾
可以揀普通/麥包 很貼心~
佢地自家嘅咖央𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕
夠𝚌𝚑𝚎𝚠𝚢 咖央香得黎又不會過甜!
帶著淡淡椰香🥥
Homemade  kaya  bagel

𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟺𝟻
朱古力味十分濃郁 香滑也不會太甜膩!
Hot  chocolate

𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶
覺得抹茶味可以再濃多小小🍵
不過可能熱飲會好啲☺️

🔅 #hkfoodmapcafetour
Homemade  kaya  bagel
Hot  chocolate
Cafe睇落細細間,但好有feel,當真係坐係cafe度,個感覺好似去左另一個國家咁,好chill,慢活。我諗係friendly嘅咖啡師令cafe增加左放鬆同舒服嘅氛圍,加埋自己忙完一輪終於可以係度停落黎,好好感受下laid back嘅感覺,好似去左外國旅行咁。叫左個咖央bagel。未食已經聞到好香嘅咖央味!bagel熱熱地,咬落去口感煙韌,加埋咖央陣香濃嘅味道,真係好好味。之前係其他餐廳食嘅咖央都無咁出色,呢個係我食過最好味嘅咖央。bagel夾埋中間厚厚一層嘅咖央醬,口感有層次。咖央味道香濃又唔甜,出色!

• 咖央bagel
2021-03-03 105 浏览
.飲到一杯好飲既咖啡真係好開心🥳哈哈今次無試咖啡,又係焙茶同抹茶既組合,竟然焙茶好飲過抹茶🤣🤣🥰這小店真的很小,但甘岩星期六去無咩人,環境好舒服丫☺️仲試左bagel同pancake 支持小店🥰價錢合宜又好食,好過成日食大集團既鋪頭🙂.Banana with chocolate pancake $65Avocado cream cheese bagel $55Matcha $50Hojicha $50.📌 Time Coffee (葵芳)葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖
飲到一杯好飲既咖啡真係好開心🥳
支持小店🥰價錢合宜又好食,
好過成日食大集團既鋪頭🙂
Matcha $50
Hojicha $50
📌 Time Coffee (葵芳)
2021-03-02 80 浏览
係社交平台見到依間小店,特登揸車嚟葵芳支持.雖然cafe很細,但係五臟俱全.見到店主很用心經營,餐具,擺設都比一般小店出色.Flat white$40咖啡味道濃郁,回甘味很香.Pancake擺盤很美.入口鬆化.只是略嫌稍貴$65.因為是早上到cafe,太早.沒有機會試聽聞是鎮店之寶bagel.下次有機會一定再試.因為杯fat為實在好飲,臨走之前再叫了一杯Dirty.結果亦冇令我失望,Espresso同奶嘅比例剛好.