Three on Canton

你喝酒嗎?我不太能喝,但卻對Apple Cider情有獨鍾,甜甜的,就像汽水,細看酒瓶,原來有4.5%酒精成分,唏,誰管她有沒有酒精呢?好喝就是了。最近發現港威酒店推出了Somersby主題下午茶,還是會噴煙的呢!是仙氣呀!試問有哪位女性能抵擋這畫面?不用想了,一於來試試!<醉人「SOM」動下午茶>煙燻三文魚去皮車厘茄配水牛芝士番紅花帶子配椰菜花醬芝士番茄蘑菇漢堡士多啤梨雲呢嗱撻配玫瑰果醬自家製雜莓奶凍配玫瑰啫喱橘子乳酪配玫瑰泡沫柚子青蘋果白朱古力紅桑子黑朱古力蛋糕藍莓芝士餅鬆餅配果醬及奶油忌廉飲品:Somersby蘋果酒、咖啡或茶煙燻三文魚、去皮車厘茄配水牛芝士番紅花帶子配椰菜花醬芝士番茄蘑菇漢堡鹹點之中,我最喜歡是漢堡,肉排沒有了,取而代之是一塊大蘑菇,不會有肉食的膩滯感,配以番茄和生菜等,感覺更清新;帶子也是我喜歡的美食,用番紅花調製過,變成黃色好特別。士多啤梨雲呢嗱撻配玫瑰果醬自家製雜莓奶凍配玫瑰啫喱橘子乳酪配玫瑰泡沫除飲品可以選Somersby之外,原來大廚還將Somersby Sparkling Rosé融入三款甜品之中,包括:士多啤梨雲呢嗱撻、雜莓奶凍、橘
<醉人「SOM」動下午茶>
柚子青蘋果白朱古力
紅桑子黑朱古力蛋糕
藍莓芝士餅
鬆餅配果醬及奶油忌廉
飲品:Somersby蘋果酒、咖啡或茶
煙燻三文魚、去皮車厘茄配水牛芝士
番紅花帶子配椰菜花醬
芝士番茄蘑菇漢堡

士多啤梨雲呢嗱撻配玫瑰果醬
自家製雜莓奶凍配玫瑰啫喱
橘子乳酪配玫瑰泡沫

除飲品可以選Somersby之外,原來大廚還將Somersby Sparkling Rosé融入三款甜品之中,包括:士多啤梨雲呢嗱撻、雜莓奶凍、橘子乳酪配玫瑰泡沫,甜甜的,不錯啊。
柚子青蘋果白朱古力

不過我就更喜歡這白朱古力了,蘋果造型超可愛,紅色的一小顆,打卡不可少。
紅桑子黑朱古力蛋糕、藍莓芝士餅
鬆餅配果醬及奶油忌廉
飲品:Somersby蘋果酒

飲品可以選蘋果酒或咖啡茶,除招牌Sparkling Rosé之外,我們還要了Elderflower and Lime口味,後者帶花香,兩款都不錯。
小禮品

吃完下午茶後,每位客人都可獲贈小禮品一份 (對,是每人一份啊,真大方),讓我拆開看一看,原來是Somersby Sparkling Rosé及酒杯;另外,如果追蹤Somersby的IG帳戶,還可額外獲贈小禮品一份,不要錯過啊。

<醉人「SOM」動下午茶>

供應日期:即日至6月30日,每天15:00-17:00

價錢:$568/2位用,$388/1位用
2021-02-05
喝咖啡是時尚文青嘆 High Tea 是貴氣寬太世事無絕對原來 Afternoon Tea 也可以是青春與田園氣息 醉人 「SOM」動下午茶可選擇在精心佈置的 Somberby 戶外花園內享用,感受揉合蘋果酒的下午茶主題最為直接不過。花園內單車、花卉、鞦韆與綠草,還有散發著少女味的粉紅色調,讓我和友人忘卻了年齡,同時也忘記身在鬧市之中!三款鹹點、六款甜點、鬆餅、自選 Sombersby Apple Cider、咖啡或茶,構成醉人「SOM」動下午茶(HK$568 兩位 / HK$388 一位)!Somerby Sparkling Rosé 具有幽雅閃熠的玫瑰色澤,When Rosé Get In My Mouth,原是一份微甜、果香中帶有輕柔汽泡,討好的味道令人忘形的連進兩口,不過還是要向不啫酒的友人作出溫馨提示,蘋果果酒精濃度為 4.5%,偷飲蘋果酒的後果自負。。。。。。醒來後會發現我已把點心吃得光光,哈哈哈!Rosé 以外,另備有 Somerby Elderflower  & Lime 和 Somerby Apple Cider 兩款口味的選擇!When smoke gets in
喝咖啡是時尚文青
嘆 High Tea 是貴氣寬太

世事無絕對
原來 Afternoon Tea 也可以是青春與田園氣息

When smoke gets in our eyes,雙手便按著手機不停地拍拍拍拍,每一下都是快樂的觸感!
夢幻似的輕煙眨眼間消散,清楚看到各式鹹甜美點的真實一面!
Smoked Salomon
Peeled Cherry Tomato with Buffalo Ball
Saffron Scallop with Cauliflower Dip
Mushroom Burger with Cheese and Tomato

四款鹹點雖不及甜點數目多,但每款也各有特色!先嚐了最簡單的去皮車厘茄配水牛芝士,再來釀入三文魚籽、鹹香鬆化的煙燻三文魚,而清怡不膩的芝士蕃茄磨菇漢堡就帶來了非牛肉的意外喜悅。
鹹點中最富新意的要算得上是番紅花帶子配椰菜花醬,帶子彈牙可口,帶有幽香的番紅花味道,沾上幼滑的椰菜花醬,搭配恰到好處!
Strawberry Vanilla Tart with Rosé Jam
Homemade Berries Compote with Rosé Gelee
Yuzu and Green Apple White Chocolate Sphere
Raspberry Dark Chocolate Cake
Blueberry Cheesecake

嚐過鹹點,便輪到有六款之多的甜點,當中三款更是焦點所在,盡將 Rosé  的主題呈現在味蕾之上!
第一款焦點甜點是士多啤梨雲呢嗱撻配玫瑰果醬,試過便知上層的士多啤梨雖精緻 ,但其實只是配角一個,而撻內由新鮮致瑰花花瓣製作的玫瑰果醬與雲喱嗱吉士忌廉,才是美不可擋的精髓,噢 ...... When Rosé Get In My Tum!
繼續第二款焦點甜點的 Citrus Fruit Yogurt with Rosé Foam。它是我的大愛,不單半圓形的雜莓白朱古力特別可愛,裡頭盛載酸香的柑橘果肉、順滑的乳酪,與及充滿空氣感的玫瑰泡沫,噢 ...... When Rosé Get In My Tum!
急不及待品嚐第三款焦點甜品。自家製雜莓奶凍配致瑰啫喱層次突出,一口可感受由新鮮雜莓醬、意大利媃凍及鮮莓和玫瑰啫喱組成的滋味,既柔滑、又香甜清新,噢 ...... When Rosé Get In My Tum!
藍莓芝士餅紅桑子黑朱古力蛋糕帶出一酸一甜的對比,藍莓味芳香十足,而紅桑子配黑朱古力味道雖較甜,但偏偏質感十分討好,譜出濃濃的味道合拍得很!
最後是柚子青蘋果白朱古力,外表是可愛的蘋果造型,內層卻散發出怡人的柚子芳香,表裡不一,但令人驚喜,讓我們來一口 Somerby Sparkling Rosé,Cheers!
一頓完美的下午茶又怎可缺少提子鬆餅,還有果醬和奶油忌廉的配搭!
來一杯 Dilmah Tea 的薄荷葉茶和伯爵茶,清清口腔,感覺暢快!
提提大家,在享用醉人「SOM」動下午茶之餘,記得追蹤 Somersby 的 Instagram 帳戶,因為酒店已為大家準備好驚喜小禮品送贈 (送完即止),臨走前別遺下獲贈的 Somersby Sparkling Rosé 及精美酒杯,須知道 Sombersby 戶外花園實在太迷人、太多拍點、太令人分心了 !

醉人 「SOM」動下午茶的結論是  When Rosé Get In My Tum ,便是青春無敵的醉人!
2021-02-08
  • 醉人 「SOM」動下午茶
2021-01-28 1553 浏览
好耐冇出過街上個星期六同埋老婆帶埋小朋友出嚟行下book左個下午茶buffet人唔係好多嘢食都還可以。見到佢門口有年糕蘿蔔糕嗰啲賣走嗰陣時都買咗兩個不過就冇現貨買咗coupon走可以同Reception book定幾時拎好似話係拎之前一晚製造的最好就係商場有泊車優惠點對點回家
好耐冇出過街上個星期六
同埋老婆帶埋小朋友出嚟行下
book左個下午茶buffet
好似話係拎之前一晚製造的
最好就係商場有泊車優惠點對點回家
2021-01-27 1801 浏览
餐廳與英國茶飲品牌TWININGS聯乘推出,以茶入饌的英式下午茶。由於當天天氣晴朗,我們選擇坐在戶外位置。空氣較為流通,環境比室內好。每位客人都可以獲一個茶包及名信片。餐廳更可以為客人免費寄出名信片。個人特別推介入口濃郁的英式早餐紅茶,以滋味度過寫意下午。Tea set 並不是用傳統三層架,而是配合郵寄主題,放在信封。對英式下午茶存有期望的朋友要留意。視覺上有鹹有甜色彩繽紛,賣相還尚算精緻。鹹點: 香焗蘑菇酥: 個人比較喜歡迷你芝士植物肉漢堡,口感與正常的肉沒有太大分別。入口即溶的肉,肉味亦濃。香焗蘑菇酥:未夠香脆粒粒吞拿魚卷:沒有鮮味甜點: 軟芝士慕絲忌廉蛋糕、菠蘿熱情果蛋糕、芒果蜜柑撻、紅桑子蛋糕、焦糖牛奶朱古力慕絲,以及英式提子鬆餅配奶油忌廉及果醬甜點大部份都不過不失,唯一失色是紅桑子蛋糕及焦糖牛奶朱古力慕絲入口黏性太重,張住嘴巴。總括而言,約$480享受一個下午茶,性價比都合理。

個人特別推介入口濃郁的英式早餐紅茶,以滋味度過寫意下午。

視覺上有鹹有甜色彩繽紛,賣相還尚算精緻。

香焗蘑菇酥:未夠香脆
粒粒吞拿魚卷:沒有鮮味

總括而言,約$480享受一個下午茶,性價比都合理。
2021-01-09
  • 值得推薦
2021-01-18 2557 浏览
好似都無出去食嘢,最近海港城有優惠食券,連 Three on Canton 都用得! 當然我都book枱啦!午餐無得輸,用優惠券後半價就食到,即係$200!刺身:鮮熱食:中菜、西菜、牛扒、黑松露dip dip fries、印度菜湯:好有誠意都有3款!飲品:無限添飲,去drink bar自己叫同攞最喜歡甜品區‼️ 超多款式‼️有差不多15-20款甜品及生果! 另外仲有即焗的心太軟,真係唔可以錯過! 雪糕就轉左 haagan dazs, 不過都ok性價比可說是城中數一數二抵食!

午餐無得輸,用優惠券後半價就食到,即係$200!

刺身:鮮
湯:好有誠意都有3款!
飲品:無限添飲,去drink bar自己叫同攞

最喜歡甜品區‼️ 超多款式‼️

性價比可說是城中數一數二抵食!

2020-12-23
2021-01-13 1715 浏览
同好姊妹補祝生日,說説笑笑又一個下午,開心🥰.這間的下午茶jo覺得質素還可以,不過我期望係更好食,又無左棉花糖主題有點失望呢.整來講,如果鹹點可以多d就好,得三款,最好食係漢堡都幾juicy,但慕絲蛋糕太多了大肚婆好無奈呢🥺好多都唔食得☹️環境係最加分,喜歡有個大梳化,坐得超舒服,嘆住甜品hea一個下午就岩哂
同好姊妹補祝生日,說説笑笑又一個下午,開心🥰

2021-01-12 1841 浏览
港威Three on Canton 午餐🥂其實正價唔會食,因為有飛行里數夠期要換,免費食,所以冇乜要求🙈因為而家二百幾嘅午餐,其實已經好多間可以選擇,好多嘢食🤔而E間我覺得熱盤比較多選擇,其它方面就一般啦🙊甜品算多味道還好,同埋呢度係咖啡奶茶任飲。冷盤方面有長腳蟹,翡翠磥,青口,凍蝦,小龍蝦。長腳蟹有個問題就係第一輪啲蟹係靚嘅之後再補級嘅已經好瘦同好細隻🙃。刺身方面嘅品質亦都一般試咗幾嚿就冇再食了。服務還好,坐位安排算寬敞😊
港威Three on Canton 午餐🥂
服務還好,坐位安排算寬敞😊
2021-01-09 3078 浏览
成年無食過buffet, 今日同老公特登去食。讚:1.可以用海港城dining B coupons, 實價仲有九折,兩位成人都係$520, 抵!2. 長腳蟹鮮甜,一d都唔咸,食咗幾轉,可惜冇生蠔3. 座位有距離,隔得都ok,唔算多人4.咖啡茶任飲5.HD 雪糕有五款口味彈:1. 附近有枱客可能係熟客,不停有厨師侍應同佢地傾計,有d嘈2. 厠所如果清潔d會更好
成年無食過buffet, 今日同老公特登去食。
讚:

2. 厠所如果清潔d會更好
lunch buffet
lunch buffet
2021-01-03 1559 浏览
鹹點🍄香焗蘑菇酥外皮酥脆,內餡蘑菇有著黑松露的香味。🍔 芝士植物肉漢堡上層麵包皮很特別,有種淡淡的甜味類似菠蘿油的感覺,肉的口感扎實。甜點🥭 芒果蜜柑塔外型可愛,草莓意外的不會很酸,蜜柑跟芒果配合的剛剛好,擠上牛奶醬讓整體不會太乾。🍍 波羅熱情果圓圓的外表,外層Q軟類似果凍,不會太甜味道香濃~🍇 提子英式鬆餅真的非常好吃,以往吃到的都偏乾,吃太大口有時會噎到,但這家的不會,裡面是比較濕潤的,糕體起司味很香,配上店家附贈的奶油忌廉&草莓果醬很搭~🍓😷服務人員很有禮貌,感覺隔著口罩都能感受到他們的笑容~💰套餐兩人份是HK568
鹹點

🍄香焗蘑菇酥
外皮酥脆,內餡蘑菇有著黑松露的香味。
🍔 芝士植物肉漢堡

甜點

🥭 芒果蜜柑塔
🍇 提子英式鬆餅

😷服務人員很有禮貌,感覺隔著口罩都能感受到他們的笑容~

💰套餐兩人份是HK568
1月2號食,原本book左夜晚但林鄭勒令唔准食,唯有試下lunch。食物算ok,冷盤海鮮算多,螺夠大但冇鮮味,蝦ok冇梅,青口算最ok;但沙律吧選擇少,失望;熱食一般樣樣試啲,留意角落有鵝肝意大利飯,冇鵝肝多士食個飯頂住先。最重要埋單用左海港城coupon,仲比多個九折我,五百幾兩個人,正常價食到假期buffet,算開心了。詳情可睇片:2021試尖沙咀酒店自助餐,人均260蚊?
詳情可睇片:
2021試尖沙咀酒店自助餐,人均260蚊?
2021-01-02
好滿意呢個下午茶!呢個三層盒好特別,好易打卡易到靚相!幸好外賣甜品食物都唔差呀!嘩今年疫情受影響,周圍都出賣下午茶吸客,實在太邪惡太吸引。今次去野餐玩,云云中最後揀左Three on Canton 外賣下午茶。價錢吸引,我有會員75折,折後$426扣埋會員現金劵補$176 補百幾蚊食個下午茶所以係好開心既另外,我特別推薦買完可以搭的士去最近既西九個邊野餐。因為近近地坐下草地打下卡,享受睇日落特別寫意,不過在場間唔時有職員提示戴好口罩保持社交距離,大家除低口罩食完野,記得一停口就好戴番好口罩傾計喇。

嘩今年疫情受影響,周圍都出賣下午茶吸客,實在太邪惡太吸引。

價錢吸引,我有會員75折,折後$426
扣埋會員現金劵補$176
補百幾蚊食個下午茶
所以係好開心既

2020-12-23
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • Afternoon tea set
2020-12-29 911 浏览
推出了一段時間的特式 High tea set。星期六、日及公眾假期一定無位,平日又要等自己放假,加上限聚,座位少了又要延後,終於在過年前可以品嘗了。第一次看到tea set不是用三層架,而是放在信封上的。有鹹有甜 色彩繽紛,連果醬也放上了。食品不差,impossible meat的漢堡是鹹襯甜包,不致於難吃但感覺怪怪的。它旁邊的炸雲吞反而不錯。朱古力控的我,當然要大大力捧場。其次薑餅、小果撻、草莓mousse也很好入口。鬆餅夠鬆,切的時候很易散落一碟,要小心處理。雖則是一人份量,吃著吃著也是挺飽的。加上熱水無限添,可以多喝幾杯茶清新一下。最後,吃飽後,便可以把茶包信封到郵筒裡寄出了~~
夏日雜莓綠茶

下午茶在信封上

最後,吃飽後,便可以把茶包信封到郵筒裡寄出了~~

2020-12-28
$368.6
夏日雜莓綠茶
下午茶在信封上
2020-11-27 2178 浏览
真的好耐無食下午茶了~~因為要用埋海港城的飲食卷,同茶蜜約左在Three on Canton 食川寧品茗寄意下午茶因為太多人要用埋海港城的飲食卷,真的差不多可以食到下午茶的餐廳都滿曬,幸好仲可以食到川寧品茗寄意下午茶~~下午茶有6款甜品及4款鹹點,大部份都會用到加上不同口味的川寧茶~另外都會有埋茶包送,鹹點特別的系以「Impossible Meat」植物肉炮製的漢堡~~味道都同真的牛肉無分別,吞拿魚都唔錯,其他鹹點就真的一般~~甜點方面英式早餐紅茶的慕絲及咖啡泡沫最得我心,唔會太甜,其他甜點伯爵紅茶朱古力芝士慕絲蛋糕,仕女伯爵紅茶菠蘿熱情果蛋糕都唔差,只系整體感覺都一般,由其鬆餅有少少過火的味道~~幸好用優惠卷,價錢平DD,又可以坐好耐,另外我點左無酒精雞尾酒,GENTLE ROSY,都好容易入口,好重的士多啤梨味~~整體來說,用埋優惠卷,一百多鬆D就可以食TEA,都OK!
真的好耐無食下午茶了~~
因為要用埋海港城的飲食卷,
因為太多人要用埋海港城的飲食卷,
真的差不多可以食到下午茶的餐廳
都滿曬,幸好仲可以食到川寧品茗寄意下午茶~~
下午茶有6款甜品及4款鹹點,
大部份都會用到加上不同口味的川寧茶~
另外都會有埋茶包送,
味道都同真的牛肉無分別,吞拿魚都唔錯,
其他鹹點就真的一般~~
甜點方面英式早餐紅茶的慕絲及咖啡泡沫最得我心,
唔會太甜,其他甜點伯爵紅茶朱古力芝士慕絲蛋糕,
仕女伯爵紅茶菠蘿熱情果蛋糕
都唔差,只系整體感覺都一般,由其鬆餅有少少過火的味道~~
幸好用優惠卷,價錢平DD,又可以坐好耐,
另外我點左無酒精雞尾酒,GENTLE ROSY,
都好容易入口,好重的士多啤梨味~~
整體來說,用埋優惠卷,一百多鬆D就可以食TEA,都OK!
2020-11-21
下午茶
2020-11-27 1945 浏览
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀#double_酒店餐廳【自助餐系列| 𝒢𝒶𝓉𝑒𝓌𝒶𝓎 ℋ𝑜𝓉𝑒𝓁】..#🥭👧🏻今次揀咗同樣位於尖沙咀嘅港威酒店試吓佢哋嘅Dinner buffet😆 呢度嘅食材都幾高級✨食物款式算多(比起上次中伏嗰間🤫)..海鮮有生蠔 龍蝦 同蟹腳 生蠔都新鮮嘅~冇人排隊會俾三隻 人多就得兩隻🙈 另外有鵝肝多士🤩 不過件多士唔香脆 似方包多啲 有點失色 羊架嘅羶味可以接受粉麵檔就有泰式船麵😋 有兩款湯底揀 旁邊仲有冬蔭公 👧🏻叫咗個麵底再自己加冬蔭公湯 又幾好食🤤啲料好足(最後食咗兩碗🤣) 比較特別係呢度有片皮鴨🤣 生果就有少見嘅西柚同熱情果🙈 甜品亦都唔錯 款式幾多👍🏼 窩夫整得好香脆 超好食!! 仲可以自己整pancake同朱古力噴泉🤣---------
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀

• dessert
  • 羊架
  • 龍蝦
2020-11-22 1607 浏览
今日第一次嚟到呢間酒店試吓佢嘅下午茶係因為比佢嘅棉花糖吸引住,你都果然好大一盤,上面仲有好多小蛋糕,和喊點冇諗過原來個棉花糖會着燈🤩兩個人嘅下午茶都好多多到食唔晒,好抵食😍😍😍
今日第一次嚟到呢間酒店試吓佢嘅下午茶
冇諗過原來個棉花糖會着燈🤩
兩個人嘅下午茶都好多
多到食唔晒,好抵食😍😍😍