-𝙏𝙝𝙚 𝙏𝙝𝙞𝙧𝙙 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙧𝙮 🍞之前就已經有留意開呢間cafe 文青得黎又帶點古代風+現代既fusion係平時好少會見到既fusion cafe ✨一入到去餐廳裝潢係分成2邊 現代啲一邊係簡約白淨既coffee shop 一邊係用木同湖水綠為主調既用餐區而餐具係中式 會用古代用既酒埕同酒杯🦞香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉 ($158)呢個都真係幾豐富 有龍蝦半隻 虎蝦3隻肉質爽口 仲好細心咁將蝦腸清乾淨 👍幾中意個意粉均勻撈左蝦籽粉 更加惹味成個意粉都唔會太油/ 太鹹 又好有鮮味💕🦞龍蝦湯中式湯既做法 飲落暖胃 舒服 龍蝦味濃郁🦪辣酒煮藍青口 ($82)青口份量比想象中多 粒粒都好肥美用左辣酒既關係 非常惹味 對林芝蓮黎講有啲辣 嗜辣人士可以一試🔥🐣鹹蛋脆雞翼 ($60)新鮮滾熱辣炸好嘅雞翼 外皮炸得好酥脆每一隻雞翼都均勻沾有左鹹蛋黃汁 仲要係流沙質感咬開肉質都係嫰滑多汁 👏🍹菠蘿柚子茶、荔枝蜜桃茶 ($40)2杯都係放有真。 菠蘿同荔枝蜜桃既茶味道少少偏甜 唔係化學甜味 讚喔👍
𝙏𝙝𝙚 𝙏𝙝𝙞𝙧𝙙 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙧𝙮 🍞

之前就已經有留意開呢間cafe
文青得黎又帶點古代風+現代既fusion
係平時好少會見到既fusion cafe ✨

一入到去餐廳裝潢係分成2邊 現代啲
一邊係簡約白淨既coffee shop
一邊係用木同湖水綠為主調既用餐區
而餐具係中式 會用古代用既酒埕同酒杯

🦞香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉 ($158)
呢個都真係幾豐富 有龍蝦半隻 虎蝦3隻
肉質爽口 仲好細心咁將蝦腸清乾淨 👍
幾中意個意粉均勻撈左蝦籽粉 更加惹味
成個意粉都唔會太油/ 太鹹 又好有鮮味💕

🦞龍蝦湯
中式湯既做法 飲落暖胃 舒服 龍蝦味濃郁

🦪辣酒煮藍青口 ($82)
青口份量比想象中多 粒粒都好肥美
用左辣酒既關係 非常惹味 對林芝蓮黎講有啲辣
嗜辣人士可以一試🔥

🐣鹹蛋脆雞翼 ($60)
新鮮滾熱辣炸好嘅雞翼 外皮炸得好酥脆
每一隻雞翼都均勻沾有左鹹蛋黃汁 仲要係流沙質感
咬開肉質都係嫰滑多汁 👏

🍹菠蘿柚子茶、荔枝蜜桃茶 ($40)
2杯都係放有真。 菠蘿同荔枝蜜桃既茶
味道少少偏甜 唔係化學甜味 讚喔👍

2022-01-29
$177.5 (下午茶)
2022-02-07 315 浏览
西營盤The Third最近轉型行新路線~變成提供多款fusion菜式、主食嘅cafe🍽餐廳喺原有嘅湖水綠牆壁加上中式嘅佈置甚至用酒埕黎裝水 呢種中西合璧嘅格局非常特別😝-餐牌上嘅主食喺set黎嘅 包埋餐湯同野飲🤓是日餐湯係櫻花蝦湯 酸酸甜甜好開胃🍅-🍔香煎鵝肝安格斯漢堡包薯條 $138芝麻包夾著肥美嘅鵝肝、漢堡扒、波菜同紅洋蔥🧅紅洋蔥鮮甜帶辣 中和咗鵝肝嘅肥膩感😚醬汁有齊沙律醬同芥末醬 味道層次豐富😛-🍝煙鴨胸、虎蝦、冬陰功椰香扁意粉 $138呢個意粉嘅份量係兩個女仔嘅份量😹😹大大隻嘅虎蝦鮮甜彈牙 煙鴨胸亦好爽口🦐後勁有淡淡嘅冬陰功味 整體辣辣地幾惹味🌶-🥐牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 $70即叫即焗嘅croffle非常香脆 牛油味重🧈🤤伴碟除咗有忌廉同水果 仲有粟米片增加口感!客人仲可以自己揀雪糕口味添🍨🤪今日有雲呢拿、朱古力、士多啤梨同綠茶味揀由於已經有有榛子醬 我地覺得雲呢拿味會最襯🥰-🍵Matcha Latte (轉特飲+$15)拉花非常細緻 令人心情大好🌷☺️佢抹茶味超級濃郁 奶味反而無咁重!好濃茶嘅一定要試下 好回甘架🥰
西營盤The Third最近轉型行新路線~
變成提供多款fusion菜式、主食嘅cafe🍽
餐廳喺原有嘅湖水綠牆壁加上中式嘅佈置
甚至用酒埕黎裝水 呢種中西合璧嘅格局非常特別😝

餐牌上嘅主食喺set黎嘅 包埋餐湯同野飲🤓
是日餐湯係櫻花蝦湯 酸酸甜甜好開胃🍅

🍔香煎鵝肝安格斯漢堡包薯條 $138
芝麻包夾著肥美嘅鵝肝、漢堡扒、波菜同紅洋蔥🧅
紅洋蔥鮮甜帶辣 中和咗鵝肝嘅肥膩感😚
醬汁有齊沙律醬同芥末醬 味道層次豐富😛

🍝煙鴨胸、虎蝦、冬陰功椰香扁意粉 $138
呢個意粉嘅份量係兩個女仔嘅份量😹😹
大大隻嘅虎蝦鮮甜彈牙 煙鴨胸亦好爽口🦐
後勁有淡淡嘅冬陰功味 整體辣辣地幾惹味🌶

🥐牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 $70
即叫即焗嘅croffle非常香脆 牛油味重🧈🤤
伴碟除咗有忌廉同水果 仲有粟米片增加口感!
客人仲可以自己揀雪糕口味添🍨🤪
今日有雲呢拿、朱古力、士多啤梨同綠茶味揀
由於已經有有榛子醬 我地覺得雲呢拿味會最襯🥰

🍵Matcha Latte (轉特飲+$15)
拉花非常細緻 令人心情大好🌷☺️
佢抹茶味超級濃郁 奶味反而無咁重!
好濃茶嘅一定要試下 好回甘架🥰
2022-02-06
2022-02-07 18 浏览
好有藝術成份嘅餐廳, 牆上掛滿畫。枱上有一壺酒,其實係水,非常搞笑。鮑汁炆鮑魚、戟瑤柱、野菌意大利飯中x意fusion 菜,非常創新!鮑魚炆得好入味,幾彈牙。個汁不算好鹹,但夠曬濕潤,真係好似risotto咁!龍蝦pancake三層迷你圓形嘅pancake,每層夾住小龍蝦肉,仲有龍蝦沙律,好滋味~聞到好香嘅荔枝同水蜜桃味,茶味吾會好濃,帶冰涼清爽感覺牛奶味較重,綠茶唔會好苦澀,略嫌綠茶粉未能完全溶解,會飲到少少綠茶粒,但整體都不錯。星期六、日好多人, 建議大家可以book定位先~

鮑汁炆鮑魚、戟瑤柱、野菌意大利飯

龍蝦pancake

聞到好香嘅荔枝同水蜜桃味,茶味吾會好濃,帶冰涼清爽感覺

星期六、日好多人, 建議大家可以book定位先~
2022-02-06 18 浏览
西環中西合璧Cafe鴨胸虎蝦冬陰功椰香扁意粉 $138望落去好似份量好少🥸 其實食落都幾飽 扁意粉軟硬適中 調味除咗有冬陰功酸酸辣辣之外 仲有啲黑椒 更加提升返個辣 虎蝦都算大隻新鮮 成個擺盤都幾靚味道又唔錯😍鮑魚乾瑤柱野菌意大利飯 $158呢個唔係煲仔飯 但係佢用咗煲仔上有種中西合璧嘅感覺都幾神奇🤩🤩 意大利飯都係傳統嗰款 相對比較淋身 有兩粒鮑魚都幾有誠意 食落去都幾香甜 呢款幾得意幾值得推介🥳蜜糖雞翼 $60新鮮滾熱辣整出嚟~ 所以食落去嘅時候仲係熱辣辣 免頭查左陣蜜糖所以甜甜嘅 味道就不過不失啦😋三果茶 $42 係香橙百香果仲有菠蘿 上面仲有檸檬調下個味🤩🤩百香果同埋菠蘿都係食得出嘅!仲有佢啲果肉喺入邊 不過飲落去就比較重橙味多啲 但整體個味道都算清新幾fresh😚
西環中西合璧Cafe

鴨胸虎蝦冬陰功椰香扁意粉 $138

鮑魚乾瑤柱野菌意大利飯 $158

蜜糖雞翼 $60

三果茶 $42
係香橙百香果仲有菠蘿 上面仲有檸檬調下個味🤩🤩
午餐
2022-02-05 34 浏览
星期六同老公去西營盤食lunch。依家lunch叫主食就包埋湯同餐飲,抵。櫻花蝦湯味道濃郁,熱熱的,幾好飲。香煎龍蝦、龍蝦沙律班戟呢個好有驚喜,龍蝦煎得好香,肉質又彈牙,龍蝦沙律又多,每啖都可以塞滿個口,班戟鬆軟,夾埋一齊食好夾,鹹甜鹹甜的,我鍾意。香煎鵝肝、蘆筍、野菌、乾瑤柱意大利飯鵝肝好肥美, 煎得岩岩好,意大利飯屬於煙韌有咬口個種,整體相當唔錯。即焗法式蘋果批、雪糕甜品好好食,即整上碟,蘋果片同提子乾鋪住香脆既金寶,加埋香濃既雲尼拿雪糕同幼滑既忌廉,好正。最後飲埋熱檸水同熱檸茶。
星期六同老公去西營盤食lunch。
依家lunch叫主食就包埋湯同餐飲,抵。
櫻花蝦湯
味道濃郁,熱熱的,幾好飲。
即焗法式蘋果批、雪糕
最後飲埋熱檸水同熱檸茶。
熱檸水&熱檸茶
2022-02-05
2022-02-04 21 浏览
Finally Sunday brunch - decided to treat myself a nice meal with good accompany 💗 we had their :- abalone risotto 🥘- tyg prawn 🦐 pasta 🍝 - spicy fries 🍟 - salted egg wingsThey all tasted above strange and loving the decorations and services here, will definitely return for other dishes. Fries was made hot and crispy ! pasta was done nicely withbig prawns, duck breast, tomatoes! Abalone risotto was cooked just right - rice was not soggy but Al Dente!crispy salted egg chicken wings was very goo
- abalone risotto 🥘
- tyg prawn 🦐 pasta 🍝
- spicy fries 🍟
- salted egg wings

crispy salted egg chicken wings was very good as it was flavorful with large amount of egg yolk attached to it.
both set came with me lobster soup and it was indeed a big hot bowl of soup. Drinks on the other hand looked super artsy & delicious too. Loving the coffee here.
we ended up with our favorite dessert- apple crumble which also came with a n ice cream to ended our happy weekend meal

Rating: 7.8/10
Location: SYP
2022-02-04 255 浏览
西營盤開左好多cafe,最啱weekend遠離煩囂去放空一下。The Third Bakery 外牆塗上柔和嘅淡藍綠色,好容易就spot到。店內裝修擺設同食物都散發著濃厚嘅fusion味道,而裝水嘅酒瓶同酒杯就搶fo兼棧鬼。鮑汁燜鮑魚、乾瑤柱、野菌意大利飯用煲仔飯嘅瓦煲上,意大利飯硬度同飯粒嘅濕度啱啱好,兩隻鮑魚放正中央感覺好高級,非常ig-able。香煎龍蝦、龍蝦沙律班戟係一個幾嶄新嘅嘗試,賣相好吸睛。個人認為鹹嘅龍蝦沙律同甜嘅班戟都係分開食好D,班戟嘅邊位有d乾。仲order左烤大啡菇、意大利黑松露煙三文魚扁意粉但唔記得左影相,黑松露油味好出,屬正常發揮。附上嘅餐湯櫻花蝦好creamy好有誠意,餐飲包   Expresso/Americano,或可以加$轉其他coffee/ special/ iced fruit tea。我order左latte都唔錯。食埋甜品即烤牛角包窩夫、榛子醬、雪糕就超滿足,經窩夫機烤壓扁左嘅牛角包有窩夫嘅格仔紋加牛角包富層次嘅酥皮口感,配雪糕超perfect~Menu-

鮑汁燜鮑魚、乾瑤柱、野菌意大利飯

Latte
烤牛角包窩夫、榛子醬、雪糕
  • 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕
2022-01-27 19 浏览
💖之前經過西營盤呢間cafe,見入面裝修中國風🏮得黎又幾小清新,中西合璧,氣氛唔錯咁,今日去食午餐,順便打個卡📸。而家仲有+$1甜品放題,高質又抵食!1️⃣All day breakfast🍳 $138 (午市套餐 +$48)💖食物包括脆煙肉🥓、大啡菇🍄、車厘茄🍅、德國腸🌭、有機菜🥬、炒蛋🥚同焦糖窩夫🧇。賣相靚,炒蛋香軟順滑,蛋香味濃郁。大啡菇好軟淋,配上口感實在嘅腸仔唔錯。窩夫外脆內軟,淋上焦糖入口香甜,口感緊實。沙律菜淋上柚子醋,清新輕盈。加$48有套餐,配飲品、餐湯🥣同小食,幾抵食!2️⃣香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉🦞 $158 (午市套餐 +$48)💖份量幾大,食得超飽🤣!扁意粉軟硬度適中,滑溜有咬口。調味有蝦米油同黑椒,令意粉更鮮香微辣🌶️,提味之餘再豐富口感,龍蝦肉緊實彈牙,唔會軟爛;虎蝦全部挑左蝦腸,肉質爽口彈牙,食落飽滿,2隻海鮮同蘑菇🍄配上蝦米油更香口。3️⃣ 甜品放題🥞 +$1🔸香蕉朱古力班戟🍫🔸宇治抹茶班戟🍵🔸焦糖香蕉乳酪🍌🔸熱情水果🍓💖午市套餐加1蚊就有甜品放題,好抵食🥰!有3款pancake🥞同3款waffles🧇揀。我地試咗4款,唔好以為$1就hea你,每款都好味😋又足料

3️⃣ 甜品放題🥞 +$1
🔸香蕉朱古力班戟🍫

🔸宇治抹茶班戟🍵

🔸焦糖香蕉乳酪🍌
🔸熱情水果🍓

💖午市套餐加1蚊就有甜品放題,好抵食🥰!有3款pancake🥞同3款waffles🧇揀。我地試咗4款,唔好以為$1就hea你,每款都好味😋又足料,雪糕🍦、奶油同生果🫐都比得唔少!Waffles微脆,有咬口;pancake香甜但唔膩,食落較輕盈(想食多啲建議食pancake,無咁飽肚🤰🏻)。個人最鐘意❤️宇治抹茶,甘甜抹茶雪糕配上香滑cream同紅豆蓉,經典配搭!

4️⃣美式咖啡(冰/熱)☕️ $0🆓
💖美式咖啡、檸茶🍵同檸水🍋跟餐免費,要左凍🧊、熱🔥美式咖啡各1杯,味道溫和回甘,帶煙燻香味。

5⃣️櫻花蝦餐湯🦐 $0🆓
💖鮮甜足料,好多櫻花蝦,飲落有顆粒感(題外話,湯碗好靚🤣!)。

6⃣️炸蟹鉗🦀️ $0🆓
💖跟餐小食,幾驚喜!外皮薄脆香口,肉多而且好彈牙,配上沙律醬更清新。

💖職員態度好,而且上菜快手。餐廳樓底高,而且座位好闊,氣氛又chill,啱晒黎me time😌或者同朋友一齊黎享受下。檯面有中式酒樽裝住啲水🚰,打卡好得意!
周末來到西環一帶走走,在東邊街的階級旁,看到一間淺綠色裝修的cafe,就被環境和餐牌吸引著。 環境設計玩味甚重,牆上有不少中式主題的衣服圖、粵劇圖畫和中國書法字句,連枱面的水壺都以古代客棧風格的陶瓷酒瓶和酒罈取代。 除了環境,連食材用料都是fusion,有西式的全日早餐、漢堡和小食,又有鮑魚、乾瑤柱、冬陰功口味等等,選擇多元化。 櫻花蝦湯 (跟餐)深橙色的蝦湯,口感creamy又蝦味濃,食到嗎4啖的櫻花蝦,調味適中,唔會太鹹。 香煎龍蝦、龍蝦沙律班戟 $138特別喜歡龍蝦和龍蝦沙律,每一口龍蝦都鮮味十足,爽口彈牙,加上簡單的沙律醬調味,配上即烘的三層班戟,跟龍蝦三文治一樣的夾心口感,另有沙律菜和醋,整體清新又唔會太heavy。 香煎鵝肝、蘆筍、野菌、乾瑤柱意大利飯 $148意想不到的特別賣相,以中式煲仔飯一樣的煲仔盛著熱辣辣的意大利飯。材料豐富,由蘆筍、野菌、乾瑤柱混合香草忌廉的醬汁,飯粒煮得唔會過淋,而且十分入味。鵝肝大件油脂豐富,令人滿足。 即焗法式蘋果批、雪糕 $78食完主食才叫起的甜品,即叫即烘,上菜時已聞到香味。金黃色的法式蘋果批,焗得香脆可口,一片片的蘋果肉鮮甜,配上草莓味

櫻花蝦湯 (跟餐)

香煎龍蝦、龍蝦沙律班戟 $138

香煎鵝肝、蘆筍、野菌、乾瑤柱意大利飯 $148

即焗法式蘋果批、雪糕 $78
食完主食才叫起的甜品,即叫即烘,上菜時已聞到香味。金黃色的法式蘋果批,焗得香脆可口,一片片的蘋果肉鮮甜,配上草莓味雪糕,十分搭配。

熱Latte (+$15)
牛奶和咖啡比例平衡,牛奶順滑,咖啡味香濃,以nutty口感為主,拉花用心。

凍麥提莎朱古力 (+$15)
凍朱古力加上邪惡的忌廉,外型吸引,而且有麥提莎碎,提升朱古力濃度,食完豐富一餐再飲到凍朱古力味,舒服爽快。
2022-01-26 12 浏览
同家人到海味街辨年貨,順道黎呢邊的café朝聖打咭一下呢間The Thrid Bakery就正東邊街,餐廳好有特式,明明係賣西餐,但裝飾同餐具都行中式傳統風格假日都有做lunch set,包餐湯同飲品餐湯: 是日係龍蝦湯,入面飲到好重的欔花蝦味,仲食到欔花蝦粒粒冬陰公煙鴨胸扁意粉: 都幾重口味,好勁的香茅味,蕃茄的酸味都好出,但又好似唔多似冬陰公味咁,意粉的份量都幾多,但係配料就少啲煙肉漢堡包配薯條沙律菜:份量真係好大份,好大一個漢堡,牛肉扒都幾厚身,但有少少太乾
同家人到海味街辨年貨,順道黎呢邊的café朝聖打咭一下

假日都有做lunch set,包餐湯同飲品

2022-01-25 17 浏览
西營盤有間新派咖啡店「The Third Bakery」,他們門口以一大片落地玻璃,採光十足,而店內則掛上中國文化壁畫,可謂中西合璧,感覺舒適休閑。餐廳提供各種全日早餐、意粉、意大利飯、漢堡等…種類豐富,真係緊有一款適合你!麥提沙朱古力朱古力上加入粒粒麥提沙碎,飲落有朱古力嘅味道,又有麥提沙嘅粒粒口感,感覺香甜且口感十足。辣酒煮青口 以瓦煲盛著辣酒煮青口 ,甚有中式風味!食起來微微香辣酒香,而又不會蓋過其青口鮮味,真係越食越惹味。鹹蛋黃卡邦尼扁意粉份量十足嘅卡邦尼扁意粉,以香菇、火腿、鹹蛋黃、忌廉而成,扁意粉做到掛汁效果,食起來口感彈牙,啖啖香口惹味,令人一口接一口!烤大啡菇安格斯漢堡包薯條香脆麵包配上鮮美大啡菇、清甜番茄、微辣洋蔥、咸香芝士、還有肉汁豐富嘅安格斯,感覺清爽不油膩,非常Juicy。

麥提沙朱古力

辣酒煮青口
以瓦煲盛著辣酒煮青口 ,甚有中式風味!

鹹蛋黃卡邦尼扁意粉

烤大啡菇安格斯漢堡包薯條
2022-01-23 293 浏览
The Third Bakery (西環)放假喜歡慢活~ 今日小編與友人由大西北突意去港島區小店食好西😋😋呢間cafe 中西合璧😝,提供西餐但裝修同餐具卻是中式~ 例如用嚟裝水嘅酒埕同酒杯,好別緻🥰❣️小食:鹹蛋脆雞翼 $60/4隻新鮮即整好香好脆😍 上面既牛油鹹蛋醬好惹味,邪惡但好可口😝❣️ 主食:烤大啡菇、意大利黑松露煙三文魚扁意粉 $138意粉份量十足,好香松露醬味,每啖都食到煙三文魚同埋大啡菇☺️,醬汁掛麵條唔會水汪汪或太乾,控制得岩岩好👏🏻👏🏻另加$48 包餐湯、小食、餐飲,餐飲可以再另外$15轉特飲~❣️龍蝦🦞湯中式湯碗玩味十足😚 唔會太鹹👍🏻❣️炸蟹鉗2隻炸得金黃脆卜卜,加埋沙律醬好夾😋❣️ 抹茶拿鐵 (加$15)上面係心心💚拉花好靚岩晒小編打卡☺️ 抹茶味夠濃郁唔會太甜~❣️ 特濃朱古力 (加$15)友人叫左杯朱古力🍫同樣有心心💛係上面,香滑同時飲到牛奶🥛香味~❣️ 甜品:即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 $70當然唔少得甜品🥰 croffle 真係做得出色👍🏻👍🏻 切下去好酥脆,再配埋雲呢拿雪糕同埋朱古力🍫醬、雜莓🫐🍓,好滿足☺️回頭度高既cafe❤️❤️地址:西環東邊街40號金石樓地舖
The Third Bakery (西環)

❣️小食:鹹蛋脆雞翼 $60/4隻
新鮮即整好香好脆😍 上面既牛油鹹蛋醬好惹味,邪惡但好可口😝

❣️ 主食:烤大啡菇、意大利黑松露煙三文魚扁意粉 $138

❣️龍蝦🦞湯
中式湯碗玩味十足😚 唔會太鹹👍🏻

❣️炸蟹鉗2隻
炸得金黃脆卜卜,加埋沙律醬好夾😋

❣️ 抹茶拿鐵 (加$15)

❣️ 特濃朱古力 (加$15)

❣️ 甜品:即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 $70

回頭度高既cafe❤️❤️

地址:西環東邊街40號金石樓地舖
2022-01-22
  • 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕
  • 鹹蛋黃雞翼
最近迷上了牛角包窩夫😍於是週末立即尋找一間cafe去滿足心願!🥰一早見不少foodie介紹The third ,但元朗實在太遠,所以一直只在收藏名單中。最近發現西營盤都有分店,就選定此分店🤗⁡👉🏻食物: 4.3/5菜單上有不少fusion菜式!配搭新奇🤗⁡▪️鹹蛋黃雞翼💯💯💯💯💯必點之選😋見有foodie寫是吃過數一數二的鹹蛋黃雞翼🤔好奇心驅使下點來嚐嚐,果然大有驚喜😍⁡雞翼炸過後再淋上鹹蛋黃醬,雞翼能保持香脆!特別一讚鹹蛋黃香而不膩,入口不會太油!一個人食4隻都沒難度😂⁡▪️香煎鵝肝、籚筍、野菌、瑤柱意大利飯用中式砂煲裝著😂打卡一流!鵝肝超肥大😈中間十分軟腍!意大利飯軟硬適中,加入瑤柱比想像中相搭👍🏻但味道可以再濃一點!▪️即焗牛角包窩夫、棒子醬、雪糕💯💯💯💯💯又一必點之選🥰😍打卡美之餘,味道亦令人滿足❤️牛角包窩夫算是近來大熱甜品,比一般窩夫入口更鬆脆,The third的岀品也做到了!每一口都十分滿足🥰不枉我專程來吃!⁡唯一要挑剔是雲尼拿雪糕太甜,不太搭,建議配朱古力或莓類雪糕👍🏻⁡▪️抹茶拿鐵見有foodie大力推薦就點來嚐嚐!甜度低,回甘濃烈,是偏青草味的抹茶。⁡▪️荔枝蜜桃茶解渴解膩一

👉🏻食物: 4.3/5
菜單上有不少fusion菜式!配搭新奇🤗

▪️鹹蛋黃雞翼

▪️香煎鵝肝、籚筍、野菌、瑤柱意大利飯

▪️即焗牛角包窩夫、棒子醬、雪糕

▪️抹茶拿鐵
▪️荔枝蜜桃茶
解渴解膩一流之選🤗
2022-01-17 18 浏览
食主菜送湯&飲品冇諗到 西營盤 有間小店抵食又好味。梗捉個朋友嚟試吓啦 @ 星期日的午餐。我哋叫了2個主食,小食&甜品。主食 鵝肝漢堡 份量好大份,麵包是甜麵包,配菜有蕃茄和洋蔥,牛肉好厚身啖啖肉汁,夾點鵝肝一齊食仲香口。薯條脆口不油身,仲配上新鮮菜沙律好清新甜得來帶點醋酸。煙鴨胸虎蝦冬陰功椰香扁意粉虎蝦爽口,辣度剛好啖啖冬陰公好味,意粉彈牙吸晒醬汁。鹹蛋脆雞翼好濃鹹蛋香脆得嚟不油,雞翼十分脆口。湯是櫻花蝦湯好濃蝦味仲有些櫻花蝦係入面。飲品叫了免費的凍美式咖啡,濃之餘酸度剛好不錯。甜品十分苦惱選邊款,最後就叫了即焗 #法式蘋果批 配雪糕,不甜,肉桂味濃配甜甜的蘋果不錯,雪糕幾滑。

2022-01-17 14 浏览
西營盤。龍蝦pancake好吃(´▽`)小店轉型之後,無論裝修和餐牌也和以往不同,餐牌加入了fusion元素。—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•(´▽`)龍蝦班戟 我和朋友也非常喜歡龍蝦pancake,每一層也有龍蝦沙律啊,這個好吃啊!(´▽`)鮑汁炆鮑魚、乾瑤柱、野菌意大利飯 這個不是煲仔飯,是意大利飯啊完全是中西合璧的fusion,意大利飯的口感是傳統的,所以較有咬口,口感偏硬。(´▽`)即焗法式蘋果批、雪糕 即叫即製的蘋果批好吃,裏面有很多蘋果肉呢。(´▽`)蝶豆花乳酸草莓乳酪 (´▽`)蜜桃果粒花茶 飲品選擇也很多,兩款飲品也非常igable碟豆花顏色好美,不過草莓味道略淡,乳酪的掛杯賣相非常漂亮啊,乳酸的味道就像益力多呢,而花茶清新,也不甜呢。…………………. ………. …………………. ……….
西營盤。龍蝦pancake好吃(´▽`)

—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•

(´▽`)龍蝦班戟

(´▽`)鮑汁炆鮑魚、乾瑤柱、野菌意大利飯
這個不是煲仔飯,是意大利飯啊

(´▽`)即焗法式蘋果批、雪糕
即叫即製的蘋果批好吃,裏面有很多蘋果肉呢。

(´▽`)蝶豆花乳酸草莓乳酪
(´▽`)蜜桃果粒花茶
飲品選擇也很多,兩款飲品也非常igable
…………………. ………. …………………. ……….