2025-02-09 1953 浏览
今次去咗🚇九龍灣 MegaBox 嘅「The Salted Pig」,🐖呢度地方好大好開揚,感覺好休閒😊。佢哋啲野食質素十分唔錯👍,加上佢哋由中午12點至下午6點都係 happy hour 時段😆,真係好啱放工過嚟飲杯嘢🍻再食埋晚餐。呢度嘅飲品🥂款式十分之豐富,仲有多款特色 mocktails。🍸Vodka Punch 入面有伏特加、🍊橙汁、🍍菠蘿汁同熱情果,🍹飲落好 refreshing,酸甜平衡得啱啱好,🤤十分開胃!太平洋蟹餅外皮🔥炸得金黃酥脆,入面嘅🦀蟹肉比例十分之高,而且蟹肉👏好鮮甜,真係好食到停唔到口!慢煮脆皮🐖豬腩絕對係呢度必食嘅菜式之一👍,豬腩肉煮得好淋,😍皮脆肉嫩,入口即化!配埋🥔薯仔沙律、烤甜薯🍠同香辣醋汁,味道層次豐富,😋真係令人回味無窮!加配嘅🥓煙肉芝士焗通心粉🥰亦都十分之令我有驚喜,🧀芝士味極之濃郁,煙肉嘅鹹香同🤤通心粉嘅口感完美結合,🤩食落好滿足!

2025-06-23 0 浏览
朋友從加拿大回港,相約一起吃飯聚舊,這次選了公司附近的餐廳吃晚餐。聽同事說餐廳的德國鹹豬手是主打,所以先點了一份來吃吃。鹹豬手比預期中美味,豬手的外皮香脆非常,肉質軟嫩多汁,肥瘦恰到好處。薯仔和甘荀烤得焦香,而酸菜味道爽口,豬手點上芥末籽忌廉汁,十分惹味。太平洋蟹餅是人手新鮮打的,外層酥脆,內裡的蟹肉鮮甜飽滿。青檸蒜香蛋黃醬的清新酸香平衡了蟹餅的油膩感,是自己喜歡的口味。最後的牛油薯蓉細膩滑順,奶香濃郁,入口即化,而且份量大方。

聽同事說餐廳的德國鹹豬手是主打,所以先點了一份來吃吃。

太平洋蟹餅是人手新鮮打的,外層酥脆,內裡的蟹肉鮮甜飽滿。

最後的牛油薯蓉細膩滑順,奶香濃郁,入口即化,而且份量大方。

• 招牌德國鹹豬手
MegaBox有食🐽豬🐷嘅專門,食肉獸點可以唔嚟?夜晚仲有晚市套餐有頭盤🥗主菜🥩甜品🍮飲品 🥤選擇困難過我直接就選擇呢一個套餐頭盤我哋揀咗洋蔥湯🍲洋蔥湯好香濃 作為開胃菜好唔錯👍🏻主菜我哋叫咗🐟香煎比目魚柳🐟配薯蓉、羽衣甘藍、鷹嘴豆、車厘茄、榛子、松露奶油醬🩵比目魚扒勁大塊 魚味夠重 魚肉勁嫩滑🫶🏻🫶🏻仲有甜品食我哋揀咗日式布甸🍮 呢個甜品超高質飲品🥤凍檸茶家人好鍾意食漢堡所以每次食西餐都會有漢堡出現安格斯牛肉漢堡🍔配薯條🍟 另外加配煙肉芝士焗通心粉漢堡勁大個 所以我哋一齊切開share食牛肉勁Juicy 而且仲有沙律🥗伴碟芝士好似熔岩咁就嚟瀉出嚟超級推介🍔🍔❤️有機會下次一定會再嚟🤩💛

有頭盤🥗主菜🥩甜品🍮飲品 🥤

超級推介🍔🍔❤️

有機會下次一定會再嚟🤩💛
  • 香煎比目魚扒
  • 安格斯牛肉漢堡
今日我哋去咗MegaBox豬扒餐廳專門店食晚餐餐廳環境好大好闊落,因為有預先訂位,所以安排到坐卡位,目測卡位數量亦好多呢間餐廳食豬係最出名,所以我哋叫咗招牌德國鹹豬手 、烤薯、酸菜、芥末籽忌廉汁1公斤適合兩人食用鹹豬手皮脆肉嫩 好香口而且份量真係好足夠同埋本身已經切開咗所以好容易就食同埋呢度有兒童餐用精美車仔擺盤主菜四選一 有芝士焗通心粉 英式炸魚薯條 蕃茄芝士肉丸意粉 同埋迷你牛肉漢堡配蔬菜 炸薯條 果汁同埋雪糕真係好豐富呀~另外我哋仲叫咗一個招牌小食太平洋蟹餅 配青檸蒜香蛋黃醬蟹餅係用新鮮蟹肉打成 蟹肉好多而且配蛋黃醬好夾有兩大塊 可以同朋友share食Menu for reference
今日我哋去咗MegaBox豬扒餐廳專門店食晚餐

呢間餐廳食豬係最出名,所以我哋叫咗
招牌德國鹹豬手 、烤薯、酸菜、芥末籽忌廉汁

1公斤適合兩人食用

而且配蛋黃醬好夾
有兩大塊 可以同朋友share食

Menu for reference

2025-06-18 239 浏览
今日去九龍灣megabox度買bb野,順便係埋呢度搵間餐廳醫下個肚先😍見到呢間餐廳食豬都好出名,同老公去食先。我叫左2個lunch set,燒肉眼牛扒set配南瓜餐湯飲凍檸檬茶。🩷🩷🩷🩷🩷個南瓜湯飲落有啲黑椒味再帶點南瓜本身既甜味,好惹味。而且個肉眼扒煎到七成熟啱啱好,夠juicy之餘入口仲有啲咬口,個燒汁同個扒好夾,本身仲配咗啲薯條同埋沙律菜都好夠飽。份量十足。另外,仲叫左個醬燒肋骨set配田園沙律飲可樂。🩷🩷🩷🩷🩷個沙律好多新鮮,而且個豬肋骨燒得岩岩好,好少可食到咁多肉汁既豬肋骨,通常都燒到過左火候,但佢哋火候拿捏得十分好。原本以為佢個份量都係一人份量,點知lunch set都好大份,我仲叫多左三個小食都好正,有酥脆魷魚圈,斯洛文尼亞腸仔同埋秘製香料脆雞翼🩷🩷🩷🩷🩷啲炸物炸得好酥脆,而且個腸仔爆汁啲酸菜酸酸meimei好開胃。醬料搭配得非常之好。
2025-06-16 50 浏览
環境闊落,坐得幾舒服,而服務都係唔錯嘅。至於食物方面,餐牌選擇眾多。 以今次試食左嘅而論,外觀賣相幾吸引,但食落又唔係話差,但冇咩驚喜。 感覺食物水準只算中上。豬手又唔係話好細隻,但又未至於嘩一聲咁大。 外皮都算脆,但係又未至於好脆。 肉質尚算鮮嫩,不過調味稍淡。 有趣係佢配芝麻汁,而唔係芥沬。 整體算中上水平,但係相比專食豬手、腸同飲啤酒果間,就爭咗少少喇。海鮮燴飯,賣相其實幾靚。 鑊仔上,海鮮配料有青口、魷魚、魚、蝦等等,都算豐富。 但係食落就發覺隻鑊仔比較淺。 至於飯本身,同預期中嘅西班牙海鮮燴飯相比,飯比較濕,冇咗應有嘅煙韌咬口。 另外,海鮮配料就咁食都唔差嘅,但係海鮮味就冇咩點燴到入飯入面。整體上,座位寬敞舒適,服務都唔錯。 食物水準中上已經可以接受的話,咁開開心心食返餐可以一試嘅。
環境闊落,坐得幾舒服,而服務都係唔錯嘅。

呢間專門食豬🐷嘅餐廳喺MegaBox戲院隔離,環境好寬敞卡位同卡位之間嘅隔板夠晒高,坐得好舒服,又有私隱度👍🏻 - 太平洋蟹餅 (配青檸蒜香蛋黃醬):$165一碟有兩大件蟹餅,面頭炸到脆卜卜😋入面有滿滿嘅蟹肉絲,配埋少少洋蔥粒,唔會死實不過可能蟹肉嘅鮮味太出啦,搶晒個青檸蒜香蛋黃醬嘅味 - 慢煮醬燒豬肋骨 (配椰菜沙律、粟米、薯條):$288嚟到呢間專食豬肉嘅餐廳,點可以唔叫豬肉?🐷🐖而呢個豬肋骨好好味,店員一早有同我哋講,因為呢度啲豬肉係靚豬,所以大約只有八至九成熟,切開中間會有少少粉紅色但正正因為唔會過熟,所以肉質好鮮嫩☺️豬肋骨好容易切開,但啲肉又唔會太乾或者霉晒👍🏻 - 牛油帶子番紅花意大利飯: $188呢個Risotto嘅飯好有咬口,而且個汁好香cream同牛油味🤤略嫌帶子煎得有啲過熟,有少少韌不過帶子好大粒,仲要有成四粒咁多👏🏻 - Prosecco:$68呢間餐廳唔止有嘢食,仲有酒飲,六點前係佢哋嘅happy hour時段,不過我哋就Miss咗啦不過就算冇happy hour,價錢都合理 - Minty Grape:$62唔想飲酒都有好多mocktail嘅選擇,呢杯嘢飲有薄
呢間專門食豬🐷嘅餐廳喺MegaBox戲院隔離,環境好寬敞
卡位同卡位之間嘅隔板夠晒高,坐得好舒服,又有私隱度👍🏻

- 太平洋蟹餅 (配青檸蒜香蛋黃醬):$165
一碟有兩大件蟹餅,面頭炸到脆卜卜😋
入面有滿滿嘅蟹肉絲,配埋少少洋蔥粒,唔會死實
不過可能蟹肉嘅鮮味太出啦,搶晒個青檸蒜香蛋黃醬嘅味

- 慢煮醬燒豬肋骨 (配椰菜沙律、粟米、薯條):$288
嚟到呢間專食豬肉嘅餐廳,點可以唔叫豬肉?🐷🐖
但正正因為唔會過熟,所以肉質好鮮嫩☺️
豬肋骨好容易切開,但啲肉又唔會太乾或者霉晒👍🏻

- 牛油帶子番紅花意大利飯: $188
略嫌帶子煎得有啲過熟,有少少韌
不過帶子好大粒,仲要有成四粒咁多👏🏻

- Prosecco:$68
不過就算冇happy hour,價錢都合理

- Minty Grape:$62
唔想飲酒都有好多mocktail嘅選擇,呢杯嘢飲有薄荷葉同埋青提,紅清新😎

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5

接老公收工Megabox睇戲,近近哋先喺隔離既The Salted Pig開餐! 🐽BBQ 豬肋骨 $288 份量震撼,有8條骨成隻碟咁長, 肋排厚肉,超滿足,輕輕一切離骨,肉質軟嫩。 微辣帶甜嘅 BBQ 醬燒到入味,惹味得嚟唔膩口,仲帶點焦香~ 粗薯條炸到金黃脆身,放涼咗都仲脆!仲有清甜燒粟米、椰菜沙律,真心抵食!🍗脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬外皮香脆,雞肉juicy唔乾身。 甜辣蛋黃醬,甜中帶微辛,又香又開胃。😸香煎雞肉貓耳朵粉貓耳朵粉厚身有咬口,掛滿忌廉青醬,羅勒香味溫和平衡,拌勻芝士碎好惹味,雞胸肉煎得嫩滑!

🐽BBQ 豬肋骨 $288
份量震撼,有8條骨成隻碟咁長,
肋排厚肉,超滿足,輕輕一切離骨,肉質軟嫩。
粗薯條炸到金黃脆身,放涼咗都仲脆!
仲有清甜燒粟米、椰菜沙律,真心抵食!

🍗脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬
外皮香脆,雞肉juicy唔乾身。
甜辣蛋黃醬,甜中帶微辛,又香又開胃。

😸香煎雞肉貓耳朵粉
九龍灣返工嘅朋友有福啦!MegaBox 11樓呢間名唔改嘅「鹹豬仔」餐廳,簡直係食肉獸秘密基地。晚市$198三道菜套餐,仲膽粗粗加咗隻傳說中嘅「1KG德國鹹豬手」,兩個人食到捧住肚皮走🤭.🍲頭盤:法式洋蔥湯一上枱焦糖洋蔥甜香攻鼻,面頭層芝士厚到要用叉「鋸」開!浸滿牛肉湯嘅法包索盡精華,飲完暖笠笠😍.🐟主菜:松露比目魚 香煎比目魚柳顛覆想像!魚皮脆過薯片,肉質滑溜到夾唔起🥢 松露奶油醬撞榛子嘅組合好鬼馬,羽衣甘藍同鷹嘴豆做配角夠晒健康。薯蓉綿密☁️ 驚喜位係車厘茄爆汁解膩,fine dining feel即刻出晒嚟~.🍖加碼:1KG德國鹹豬手 巨型豬手上台,全場目光秒殺我哋枱!金黃脆皮好似盔甲咁威猛,刀叉一掂「咔嚓」聲✨ 秘訣係㨂髀位食,肥瘦層次好分明!酸菜夠道地,芥末籽忌廉汁仲有粒粒籽咬口,夾住烤薯仔同蘿蔔食,罪惡感?食完先算啦!🤭.🦐追加:西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸配多士蝦夠晒大隻,爽口彈牙,配埋臘肉腸,同埋啲汁放喺多士上一齊食,好惹味🍨甜品:吉拿棒配雪糕 - 冷熱交鋒** 肉桂香撞凍冰冰雲呢拿雪糕,冰火二重奏大滿足🍦.📢溫馨提示:豬手要等30分鐘⏳ 建議一坐低就柯打!Set dinn

🍲頭盤:法式洋蔥湯

🐟主菜:松露比目魚

🍖加碼:1KG德國鹹豬手

🦐追加:西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸配多士
🍨甜品:吉拿棒配雪糕 - 冷熱交鋒**
肉桂香撞凍冰冰雲呢拿雪糕,冰火二重奏大滿足🍦

📢溫馨提示:
豬手要等30分鐘⏳ 建議一坐低就柯打!Set dinner主菜仲有牛扒/豬肋骨揀~
2025-06-05
  • 招牌德國鹹豬手
召喚一眾豬肉愛好者晚市個dinner set都係$198一個人幾抵食🔸ITALIAN SALAD呢個意大利沙律真係好清新開胃😍,裡面有新鮮既火箭菜,同埋香濃的意大利橄欖油,加上水牛芝士同埋紅石榴粒,味道層次豐富,調味一流‼️非常適合作為開胃菜🤩🔸PORK KNCKLE PIZZA薄餅底鬆脆,配上慢煮的豬腳,肉質鮮嫩,味道濃郁。而且芝士份量絕對唔少,完美展現拉絲嘅感覺😍🧀🔸BBQ PULLED PORK SANDWICH果然係招牌嘅三文治,份量超級大份😍 豬肉經過慢煮,肉質軟嫩,搭配甜美的BBQ醬,味道濃烈。再加上香脆的麵包同埋酸甜嘅沙律菜,整體口感非常豐富。而且麵包亦都用牛油煎香咗 真係非常惹味 而拌菜嘅薯條亦都炸得好出色😍🥰🔸BROWN BUTTER SCALLOPS & SAFFRON RISOTTO扇貝煎得金黃香脆,搭配香濃的藏紅花意大利飯,味道好特別🥹 但係飯粒嘅質地偏硬,個人覺得如果再淋多少少就會更加好食🔸EGG PUDDING呢個蛋布丁滑嫩得來又香甜,口感十分順滑。配搭面頭嘅糖漿亦都唔會過甜🤭
召喚一眾豬肉愛好者
晚市個dinner set都係$198一個人幾抵食

🔸ITALIAN SALAD

🔸PORK KNCKLE PIZZA

🔸BBQ PULLED PORK SANDWICH

🔸EGG PUDDING
2025-05-27 188 浏览
休閒「豬」門店🐽 餐廳主打多國料理及創意豬肉料理 餐廳環境舒適 行完MegaBox食野啱哂~==== ᪥ Crispy Pork Knuckle $318係整整1kg嘅招牌德國鹹豬手~ 可能切咗件望落唔多 但其實份量勁多🤣 啖啖肉 配上芥未籽忌廉汁就冇咁膩~ 仲有啲烤薯同酸菜️᪥ Seafood Paella $235味道酸酸maymay嘅西班牙海鮮飯🥘 配料都相當豐富 包括蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸、煙雞肉~🤭🤭
====

᪥ Crispy Pork Knuckle $318

️᪥ Seafood Paella $235
2025-05-26 177 浏览
去咗megabox, 之前一直有聽過依間的豬料理超好食,最近終於預約到去食。店舖都好大間,座位闊落海鱸魚柳煎得太完美!魚皮脆脆的,魚肉嫩滑鮮甜,入口滿是海味。海鮮燴超豐富,鮮蝦彈牙,蜆肉飽滿,湯汁帶點海鮮的鮮甜和辣肉腸的微微辣香,超開胃。麵包粒吸了湯汁,咬下去又香又脆,給整道菜加了好多層次。這盤貓耳朵粉真的好吃到不行!雞肉煎得雞香濃郁。忌廉青醬滑順香濃,青醬的草本香氣跟奶香完美融合,裹在Q彈的貓耳朵粉上,每一口都超滿足。粉條咬起來軟中帶點嚼勁,吸滿醬汁,味道豐富又不膩。豬腩皮脆得像餅乾,咬下去喀滋喀滋,肉質軟嫩多汁,肥瘦剛好,滿口肉香。薯仔沙律滑順清爽,帶點酸甜,超解膩。烤甘荀甜甜的,烤得軟糯,帶點焦香,吃起來好溫暖。

店舖都好大間,座位闊落

這盤貓耳朵粉真的好吃到不行!雞肉煎得雞香濃郁。

2025-05-24 226 浏览
收工經過九龍灣,當然要去MegaBox行下街同覓食😬,發現這間主打歐陸風情的The Salted Pig,主打不同肉類與海鮮食物,另外,餐廳裝潢走工業風混搭木系元素,環境舒適,氛圍輕鬆,適合情侶、朋友、家人聚餐、節日慶祝打卡既地方👭 😊👯‍♀️🎉 🍽️ 晚市套餐 - dinner set 〔真心推介😋 〕$198STARTER 頭盤✔️ 西班牙大蒜蝦配蘋果酒醬 〔真心推介😋 〕另加 $28SPANISH GARLIC PRAWN AND APPLE CIDER SAUCE👍🏻 蝦肉彈牙👍🏻 蒜香濃郁 👍🏻 醬汁酸甜清爽 👍🏻 開胃MAIN 主菜✔️ 香煎比目魚柳配薯蓉 〔真心推介😋 〕 BAKED SEARED HALIBUT👍🏻 魚皮金黃脆口👍🏻 魚肉嫩滑👍🏻 無腥味 👍🏻 松露奶油醬香而不膩👍🏻 綿密薯蓉👍🏻 羽衣甘藍新鮮👍🏻 口感豐富MAIN 主菜✔️ 招牌手撕豬手薄餅 8吋 〔真心推介😋 〕另加 $28PORK KNUCKLE PIZZA👍🏻 薄餅脆邊👍🏻 豬手肉軟👍🏻 入味👍🏻 意大利肉腸和火腿鹹香惹味 👍🏻 拉絲DESSERT 甜品✔️ 西班牙油條配雲尼拿雪糕、朱古力醬 〔真心推介😋

STARTER 頭盤

👍🏻 入味
👍🏻 意大利肉腸和火腿鹹香惹味
👍🏻 拉絲

DESSERT 甜品
✔️ 西班牙油條配雲尼拿雪糕、朱古力醬 〔真心推介😋 〕另加 $48
👍🏻 外脆內軟
👍🏻 濃郁朱古力醬
👍🏻 滿足
2025-05-03 161 浏览
同frd喺megabox溜完冰好肚餓,見到set dinner 都幾抵先$198,已經有三道菜。法式洋蔥湯有厚厚既芝士拉絲,湯入面有洋蔥絲既份量好多,幾足料,飲落好清甜。意式沙律新鮮有紅石榴,加上有柚子醋,作為開胃菜就啱晒。英式羊脾肉批加咗大量芝士喺面,羊膝以紅酒燴,肉嫩得來亦有咬口,味道幾香濃,且沒有羊羶,最底層係好Creamy嘅薯蓉。意大利香草辣肉腸薄餅呢真係非常鹹香惹味,餅底口感軟腍得嚟帶略煙韌,批邊位置就焗得香脆。重點係辣肉腸嘅份量一啲唔少。最後有日式布甸做甜品。

2025-05-01 136 浏览
3-course set dinnerstarter揀咗沙律,沙律菜係我最愛嘅火箭菜,唔係平價菜,抵讚。仲有Mozzarella同parma ham。主菜比目魚,非常嫩滑,特別要讚個薯蓉,好香牛油味,又好creamy!2. 炸雞柳,炸到好脆,而雞柳居然好滑,非常推介!3. 手撕豬三文治,果然係signature,煙燻味好重,好野味,嗰包好有誠意,好多nuts,加埋好多椰菜沙律一齊食好正!4. side dish要芝士通粉,份量好大,好濃郁嘅芝士,好邪惡,但好好味!
3-course set dinner

2. 炸雞柳,炸到好脆,而雞柳居然好滑,非常推介!