2022-08-19 325 浏览
日出康城選擇真係唔太多 今次揀咗你嚟試下pizza 🍕可能下午茶時間 我哋一枱包哂場 同員工齊齊開餐 見到佢哋自己都食pizza應該唔錯吧 今次㨂咗四式芝士pizza 🍕好味薄批 芝士味濃同好均勻嘅䶢香 個批都係我自己鍾意嘅手工薄批 熱辣辣出爐 仲可以拉埋絲 樣靚味道亦好仲有一個沙律 羽衣甘藍沙津配烤大蝦依個係配合埋啲藜麥 希臘乳酪做個汁 配合半個焗過嘅牛油果 兩隻大蝦而成嘅蝦係彈牙爽口 成碟菜滿滿的放在大碟上 係超健康之選但正因為成碟望落去超健康 擺盤係唔吸引 因為真係好多羽衣甘藍但配搭嘅材料唔多 不過新鮮嘅菜可以加返好多分我覺得佢可以將牛油果切開分開放 唔好連皮上由得人哋分 乳酪亦要多返一半 先可以拌得勻成碟菜 我平時食開喱啲沙律賣喱啲價 會加埋啲果仁同雜莓等 味道同層次即刻豐富返 依個我覺得有啲失色再包埋兩杯桃茶同湯免加錢 不過湯係磨菇湯想升級係要加錢變周打蜆湯 兩個湯嘅味道都唔夠濃郁 反而磨菇湯較加錢嘅出色桃茶個桃味好突出 係甜嘅 如果想食pizza 依間係可以選擇的啊
日出康城選擇真係唔太多 今次揀咗你嚟試下pizza 🍕

四式芝士薄餅
羽衣甘藍沙律配烤大蝦
四式芝士薄餅
2022-08-14 235 浏览
羽衣甘藍沙律配烤雞 $128菜的份量好大,配堆希臘乳酪,唔會好似落左沙律醬咁食完有罪惡感,牛油果🥑燒過,質感更加軟滑,而烤雞就正正常常,不過不失食肉獸Pizza $118Pizza個燒烤醬絕對唔吝嗇,啖啖都食到燒烤醬味道同埋肉,成件事十分之夾,絕對要試自選意粉(意大利香草醬配野菌及烤雞)$88餐廳好特別會有自選意粉,客人可以根據自己口味去調製自己鍾意的意炒,超人性化,而且個味道都好唔錯The Point Kitchen (The Lohas) (將軍澳)將軍澳康城路1號日出康城The Lohas3樓310號舖
羽衣甘藍沙律配烤雞 $128

食肉獸Pizza $118

自選意粉(意大利香草醬配野菌及烤雞)$88

將軍澳康城路1號日出康城The Lohas3樓310號舖
早食飯嘅話,日出康城the point 冇咩人。本來以為好伏,但係食完之後又覺得冇咩問題。可能只係咁啱得咁蹺太早,就冇咩客。叫咗個牛肉漢堡。跟一個細細地嘅薯條。都係啲普通嘢啦。薯條熱辣辣,好脆。係好味嘅。不過薯條好難整得難食。跟住望一望個漢堡包⋯有少少唔開心。點解個漢堡扒咁細。個麵包大佢咁多。不如壓扁啲個漢堡扒,等佢同個麵包差唔多大啦。覺得個漢堡扒好空虛寂寞。好彩,個漢堡扒係好味嘅。佢都真材實料。食得出淡淡牛肉。煎到裏面仲有少少生,所以都多汁好味。佢嘅醬汁都好好味。麵包又好味。但真係個漢堡扒個直徑同個包好唔陪囉。如果塊肉大少少就100分啦。可能cost 嘅問題. 地方乾淨,侍應有禮。

地方乾淨,侍應有禮。
2022-07-22 334 浏览
#西式eatcovery #將軍澳eatcovery💡 環境舒適的西餐近期番工愈來愈忙,少左好多時間同朋友相聚,咁岩今日早放少少,即刻約朋友chill下,輕鬆下,呢間餐廳環境舒適,地方又大,岩曬同朋友慢慢傾計,而且價錢親民,份量適中。🍽羽衣甘藍沙律配烤大蝦🦐羽衣甘藍非常新鮮,藜麥和南瓜子增加口感,大蝦大隻得黎夠曬惹味😀整體很清新健康。好fresh,好開胃。🍽意大利風乾火腿夏威夷披薩🍕Pizza即點即烤,上到枱仲係熱辣辣,風乾火腿好食,又唔會太鹹,加埋菠蘿味道好夾,加埋新鮮火箭菜,所以食落又唔會太滯。薄餅厚薄適中,芝士份量岩岩好,做到拉絲,食落好滋味😂🍽自選意粉🍝呢個都幾特別,自己選麵底,材料。今次就選左闊條麵,材料就選左烤雞及波菜。醬就選左意大利香草醬。烤雞仲係幾嫩滑,唔會覺得鞋。波菜索曬個醬汁,好好味。好岩健康飲食人士。如果個意大利香草醬濃小小會更好🥰🍽Mojito Mango🍸入邊有rum、mint leaves 同soda,成杯野都好fresh,酒味又唔會濃,唔鍾意飲酒的人都可以試下。
#西式eatcovery #將軍澳eatcovery

💡 環境舒適的西餐

🍽羽衣甘藍沙律配烤大蝦🦐

🍽意大利風乾火腿夏威夷披薩🍕

🍽自選意粉🍝

🍽Mojito Mango🍸

2022-07-03 320 浏览
原本為食貓既朋友想訂遠d既外賣上黎屋企,但因為8號風球,結果只可以叫附近既外賣有朋友只可以食素,結果就訂左the point kitchen 黎試下我地叫左2個pizza,1個沙律,1個薯條,1個意粉,1個長通粉,同埋1個意大利飯但係咁多樣野之中,只有pizza同沙律係好食🥲食得出d pizza係handmade,個皮都算脆同薄,唔會成口麵粉,另外d芝士味都夠哂香濃不過其他粉同飯都唔太ok,因為完全無味😂😂好似只係落咗油去炒咁。真係需要改善下(之前為食貓都叫過2人餐,跟住係食唔飽,份量有d少)

但係咁多樣野之中,只有pizza同沙律係好食🥲

(之前為食貓都叫過2人餐,跟住係食唔飽,份量有d少)
2022-06-27 1257 浏览
間中都經過The Point Kitchen,見佢主打意粉pizza,LOHAS Park呢間地方仲好闊落,平日都好快有位Dinner Set for 2 💰$268二人餐嚟講非常抵,有餐湯/ salad,Main course,包餐飲2杯🥄餐湯呢日係粟米湯,好濃郁好好飲🍝波隆那肉醬配手工意大利寬條麵好多肉醬,寬條麵係手工製,較彈牙有口感,味道唔錯🍕水牛芝士披薩呢到pizza都係手工製,不是機製,誠意之作,手工製餅底較有口感,除咗水牛芝士仲有車厘茄,芝士仲可以拉絲㗎Staff recommend我哋試埋mocktail,的確幾靚幾好飲,跟餐仲可以半價升級🥂Mock Champagne💰+$24真係好似champagne,其實係用咗蘋果汁lime juice同ginger ale混合而成,外表吸引,飲落都清新🍹Fruit Punch💰+$24同🍹呢個emoji一樣樣🤣有橙汁西柚汁士多啤梨仲有梳打,好好飲,仲有少少果料添💰$348/2ppl🚩The Point Kitchen (The Lohas) (將軍澳) @thepointkitchen 📍將軍澳康城路1號日出康城The Lohas

Dinner Set for 2 💰$268

🥄餐湯
呢日係粟米湯,好濃郁好好飲

🍝波隆那肉醬配手工意大利寬條麵
好多肉醬,寬條麵係手工製,較彈牙有口感,味道唔錯

🍕水牛芝士披薩

🥂Mock Champagne💰+$24

🍹Fruit Punch💰+$24

💰$348/2ppl
📍將軍澳康城路1號日出康城The Lohas3樓310號舖
2022-06-22
食咗個二人套餐,唔記得影相個湯同沙律有誠意👍🏾三文Pizza嘅三文魚份量足,包煙韌👍🏾漢堡包牛肉厚又嫩👍🏾員工服務態度又好👍🏾👍🏾👍🏾只想講,抵食質素好👍🏾👍🏾👍🏾會再來👍🏾
食咗個二人套餐,唔記得影相
個湯同沙律有誠意👍🏾
三文Pizza嘅三文魚份量足,包煙韌👍🏾
漢堡包牛肉厚又嫩👍🏾
員工服務態度又好👍🏾👍🏾👍🏾
只想講,抵食質素好👍🏾👍🏾👍🏾
會再來👍🏾
2022-06-16
  • Pizza
康城西餐選擇唔多,今次食依間意大利菜,係睇中佢嘅手工pizza~意式忌廉芝士馬鈴薯丸子 $88- 馬鈴薯丸子煙煙韌韌,好有咬口- 個sauce好濃芝士味- 撈埋啲火箭菜食可以解膩意大利風乾火腿夏威夷披薩 $128- Pizza皮整得好鬆脆,個邊位一啲都唔硬- 個底係薄餅,成塊食晒都唔會好飽- 乾火腿就正常,唔會好鹹醬燒豬肋骨 $118- 份量偏少,成塊切開得四條- 肉質都比較乾- 薯條就好多依間餐廳食物質素係唔錯嘅,如果份量可以多翻三分一就更好🤓

意式忌廉芝士馬鈴薯丸子 $88

- 馬鈴薯丸子煙煙韌韌,好有咬口
- 個sauce好濃芝士味
- 撈埋啲火箭菜食可以解膩

意式忌廉芝士馬鈴薯丸子

意大利風乾火腿夏威夷披薩 $128

- Pizza皮整得好鬆脆,個邊位一啲都唔硬
- 個底係薄餅,成塊食晒都唔會好飽
- 乾火腿就正常,唔會好鹹

意大利風乾火腿夏威夷披薩

醬燒豬肋骨 $118

- 份量偏少,成塊切開得四條
- 肉質都比較乾
- 薯條就好多

醬燒豬肋骨

依間餐廳食物質素係唔錯嘅,如果份量可以多翻三分一就更好🤓
2022-05-28
意式忌廉芝士馬鈴薯丸子
意大利風乾火腿夏威夷披薩
2022-05-05 346 浏览
呢間餐廳放工番屋企經常經過,但係未有機會一試。今晚臨時拍板幫襯呢間,點知真係(怒`Д´怒)忍唔住放上食評,等住係附近居民同入黎康城玩既朋友千其唔好中伏!!•意粉未完全煮熟,鞋口雞肉,盛惠$8x +10%(唔包餐湯餐飲)•牛肉漢堡包,牛肉漢堡雖然厚但有渣,盛惠$9x+10%(唔包餐湯餐飲)全場最佳---薯條雖然價錢唔係十分貴,但係佢味道同食物質素真心對唔住呢個價。(雖然康城餐廳食嘢唔平,但成間商場最難食個幾間一定有呢間份)員工工作態度消極到1個點,仲見到廚師係廚房唔帶口罩煮野,衞生程度......😵‍💫😵‍💫終於明白成個康城商場內面呢間餐廳係極少人幫襯,真心伏味濃,應該無下次推介指數:唔會推薦🤢🤢(好討厭既人例外🤣🤣)
呢間餐廳放工番屋企經常經過,但係未有機會一試。
全場最佳---薯條
推介指數:唔會推薦🤢🤢(好討厭既人例外🤣🤣)

2022-05-02 264 浏览
今日放工约了个住日出康城的两个朋友一起聚餐。我们都选这间The Point Kitchen。相信是疫情关系,好抵食。我们叫了二人餐($268)加烟三文鱼凯撒沙律($108)和香蒜辣椒白酒炒大蚬($98)。罗马沙律菜鲜甜,难忘的是香蒜辣椒白酒炒大蚬。蒜味好浓我超钟意,加上有少辣,而且只只蚬都大大只,又软又滑,随蚬壳上盛着的蒜香辣汁,真系好好味又好有口感。仲有几片脆口香蒜多士(我再加上辣汁),有口味的享受。🥰🥰二人餐主食叫了面豉酱烤三文鱼(+$38)和经典牛肉汉堡。面豉酱汁加上肥美的三文鱼,好味。但我觉得牛肉汉堡惹味多D。面包外软内脆,是加上蒜蓉酱一起烤,所以单是面包已好味。牛肉汉堡扒好厚好juicy,连同沙律汁和芝士并新鲜蕃茄和生蔬一齐食,fantasy 。💯💯

罗马沙律菜鲜甜

• 經典牛肉漢堡
  • 香蒜辣椒白酒炒大蜆
2022-05-02 178 浏览
最近有幾個朋友搬咗入日出康城,我好自然都多咗日去行同埋食嘢。這間分店在MegaBox食過,今次發現他的套餐真的10分抵。$268竟然有主食、湯/沙律、菠蘿🍍特飲。麵豉湯三文魚🍣外面濃郁的麵豉味,略帶脆的三文魚外皮,內裏鬆軟柔嫩,不錯👍🏻很喜歡它用香草煮的薯仔,有少許薯蓉的感覺,好味!牛扒漢堡包🍔這是老公點的,這個漢堡包的包很香脆可口,有點像豬仔包,我覺得很好味。煙三文魚凱撒沙律🥗就是一般的凱撒沙律,加上煙三文魚,也是很滿意。白酒煮蜆最正係佢加咗啲辣椒味,配搭濃郁嘅海鮮味,好大隻好蜆啊!有點驚喜!Baileys Chocolate 這樣的配搭加上少許酒精,真係三個字「冇得說」。好喜歡!

麵豉湯三文魚🍣

牛扒漢堡包🍔

煙三文魚凱撒沙律🥗
就是一般的凱撒沙律,加上煙三文魚,也是很滿意。

白酒煮蜆

Baileys Chocolate
這樣的配搭加上少許酒精,真係三個字「冇得說」。好喜歡!
2022-03-23 161 浏览
話說上個月去完食lunch,個大蜆意粉令我回味無窮,今次決定要覆桌。介紹返午餐一個主菜,送餐湯同埋飲品。價錢大概係$88- $128。今次兩個主菜揀咗「香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉」同「All day breakfast」。餐湯加錢轉咗「周打蜆湯」,而餐飲係熱酸果茶。All day breakfast:好豐富,個酸種麵包做得好食,toast咗好香口,配合墨西哥牛油果醬,味道好夾。炒蛋炒得好滑,仲有羽衣甘藍,感覺健康啲。👍🏼👍🏼香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉: 繼續保持水準,蜆算幾大隻,鮮甜,少少辣,好惹味。😋😋周打蜆湯:十分之熱辣辣,質感略嫌唔夠creamy, 但味道唔錯,都唔少蜆肉。

All  day  breakfast
香辣蜆肉扁意粉
All  day  breakfast
香辣蜆肉扁意粉
2022-03-13 132 浏览
第一,個意粉係完全冇番茄味,有茄汁但冇番茄味係咩玩法?第二,連肉醬都係冇味完全唔知自己食緊d咩連咖啡都冇得飲除咗個意粉係熟既之外我唔知可以講d咩98蚊食一兜烚意粉
第一,個意粉係完全冇番茄味,有茄汁但冇番茄味係咩玩法?
第二,連肉醬都係冇味
完全唔知自己食緊d咩
連咖啡都冇得飲
除咗個意粉係熟既之外我唔知可以講d咩
98蚊食一兜烚意粉
2022-03-06 125 浏览
今日嚟到康城嘅The Point Kitchen嘆個靚lunch😋地點好方便,康城站落,喺商場入面,行幾步就到😬黃金雞翼 $58有六隻,即叫即炸好香口,肉質都嫩,有淡淡嘅鹹蛋黃味,再加上墨西哥辣椒蛋黃醬,有一點點辣,幾醒胃。每款菜式都跟餐湯同飲品🤗🍅蕃茄甘筍湯熱辣辣㗎,蕃茄同甘筍比例完美,同時飲得岀有佢地嘅味道,口感順滑,好飲🤤🍝原味辣烤雞,溫泉蛋,忌廉意大利粉 $88呢度有自選醬料同配料嘅意粉,鐘意mix and match 嘅人必點。本身想要香草醬,但隔離嗰位想要溫泉蛋,為免怪怪的就轉番忌廉醬🙈。意粉質感爽滑,每條都掛滿醬汁,而且雞肉份量算多,唔錯。🍕自選九吋Pizza可選一款醬料,一款調味料。我哋揀咗忌廉芝士醬同黑胡椒。可自選一款免費普通配料,我哋揀咗升級配料軟殼蟹,就要加$28 。個Pizza本身有少量馬蘇里拉芝士,如果多點更加好。個Pizza邊脆脆地,餅底唔算厚又唔算太薄,口感軟糯,有陣陣炭烤味,熱辣辣食最好食。軟殼蟹炸得酥脆可口,啖啖肉👍🏼🍨Ice Oreo chocolateStrawberry ice cream float每次去親都點呢兩款,就知道有幾好飲啦,跟餐仲有

地點好方便,康城站落,喺商場入面,行幾步就到😬

黃金雞翼 $58

每款菜式都跟餐湯同飲品🤗

🍅蕃茄甘筍湯

🍝原味辣烤雞,溫泉蛋,忌廉意大利粉 $88

🍕自選九吋Pizza
可選一款醬料,一款調味料。我哋揀咗忌廉芝士醬同黑胡椒。

🍨Ice Oreo chocolate
Strawberry ice cream float
每次去親都點呢兩款,就知道有幾好飲啦,跟餐仲有半價呀🤩🤩🤩
2022-03-01 179 浏览
次次去The Point都係食dinner,今次一定要試一試lunch 的自選系列。黃金雞翼$58黃金雞翼香脆可口,帶點鹹蛋黃味,帶有芥末醬 非常衝擊味蕾。自選意粉+是日餐湯及特飲 $88 (意粉+醬料+兩款配料)忌廉風味辣烤雞加溫泉蛋意粉忌廉味香濃,烤雞帶點微辣,雞肉不鞋口,有雞味,溫泉蛋火候剛好戳開雞蛋,整個流心蛋完美融入忌廉醬和意粉,令意粉口感更香滑。自選披薩+是日餐湯及特飲 $88( 醬料+ 1款配料+ 調味料)巴馬臣芝士+軟殼蟹(+$28)+黑胡椒一隻大軟殼蟹,口感鬆脆,餅底夠煙韌,整塊pizza都佈滿巴馬臣芝士,芝士很香口,帶點黑胡椒味道,整體味道更提升。每一次來The Point 都要點 Iced Oreo Chocolate和 Strawberry Ice Cream Float,今次以半價升級,香滑Chocolate,而且oreo味濃。 Strawberry Ice Cream Float 還有一球雲呢拿味雪糕,非常解渴。

黃金雞翼$58
黃金雞翼香脆可口,帶點鹹蛋黃味,帶有芥末醬 非常衝擊味蕾。

自選意粉+是日餐湯及特飲 $88 (意粉+醬料+兩款配料)
忌廉風味辣烤雞加溫泉蛋意粉

巴馬臣芝士+軟殼蟹(+$28)+黑胡椒