2023-12-10
週末嚟到南豐紗廠輕鬆逛一逛,行到攰就到地下嘅THE MATCHA TOKYO打個卡,食個下午茶。呢間日本過江龍由2022年進駐香港,由於人流太多一直都冇機會試。THE MATCHA TOKYO主打100%有機抹茶,所以毫無懸念,就點咗一杯100% matcha,HOT TOKYO RICH - $38。🍵落單後,店員會即場喺櫃檯手打抹茶,抹茶香氣撲鼻,我亦賞心悅目。沖出嚟嘅份量大概係半本杯Starbucks嘅Tall Size(即係唔多)。味道非常濃郁,一邊飲一邊充聞,非常寫意。另外亦點咗份HONEY & NUTS CROFFEL 🥐(croffel= crossant waffle)。蜜糖、果仁、cream cheese、waffle,噢~一個經典又好味嘅組合🤤非常推介行過可以入去坐,鋪面非常開陽,陽光充足,非常relaxing,人流亦都冇之前咁多。🫡