2023-01-20 52 浏览
農曆新年前夕,嚟愉景新城行完年宵攤位,見到呢間泰國餐廳,入嚟坐低醫下肚先餐廳坐位夠多,坐得寬敞Menu款式真係好多選擇,價錢大眾化✨辣椒膏炒蜆辣辣地嘅炒蜆份量都好多,個汁好正好惹味,一隻接一隻食到停唔到口✨泰式串燒串燒好厚肉,一次過享受哂豬.牛.雞沾上旁邊嘅醬汁更惹味✨椰汁西米糕係我最愛嘅甜品,香滑嘅椰汁面米,覆蓋裡面啖啖西米同粟米粒唔會太甜✨芒果糯米飯煙煙靭靭嘅椰汁糯米飯,配上鮮甜又多汁嘅芒果,正✨芒果沙冰沙冰打得好細膩,口感幼滑,唔會一舊舊冰,加入芒果嘅味道,大人小朋友都Like✨椰青原個椰青大大個,椰青水好鮮甜,裡面嘅椰肉超軟滑,比我食到乾乾淨淨

農曆新年前夕,嚟愉景新城行完年宵攤位,
見到呢間泰國餐廳,入嚟坐低醫下肚先

餐廳坐位夠多,坐得寬敞
Menu款式真係好多選擇,價錢大眾化

✨辣椒膏炒蜆

辣辣地嘅炒蜆份量都好多,
個汁好正好惹味,一隻接一隻食到停唔到口

✨泰式串燒

串燒好厚肉,一次過享受哂豬.牛.雞

沾上旁邊嘅醬汁更惹味

✨椰汁西米糕

係我最愛嘅甜品,香滑嘅椰汁面米,覆蓋裡面啖啖西米同粟米粒
唔會太甜

✨芒果糯米飯

煙煙靭靭嘅椰汁糯米飯,
配上鮮甜又多汁嘅芒果,正

✨芒果沙冰

沙冰打得好細膩,口感幼滑,唔會一舊舊冰,
加入芒果嘅味道,大人小朋友都Like

✨椰青

原個椰青大大個,椰青水好鮮甜,
裡面嘅椰肉超軟滑,比我食到乾乾淨淨
2023-01-19
用餐时段
  • 辣椒膏炒蜆
  • 椰汁西米糕
  • 芒果沙冰
  • 芒果糯米飯
2023-01-18 86 浏览
今次食既呢間係位於愉景新城既泰國菜,食物選擇好多,價錢都唔貴,Lunch時段去仲有D抵食既Lunch Set🙌🏻我地叫左個菠蘿海鮮炒飯($70)、泰式串燒($78)、泰式薄餅($28)、Thai 2.0芒果糯米飯($60)、芒果沙冰($36)同泰式青檸梳打($12)😛個菠蘿炒飯係lunch set嚟,勁抵🤪個飯好足料,有蠔、魷魚、蝦等等,啲海鮮好大舊同鮮甜,配埋酸酸地嘅提子乾同新鮮菠蘿,好開胃😍最鍾意佢落左好多腰果同肉鬆,口感更豐富❤️串燒方面可以雞牛豬任意配搭,啲肉嘅表面燒到微焦,醃得好入味加埋啲沙嗲醬夠哂香口🤪三款入面雞串最好味,咬落去仲好多肉汁😛薄餅方面唔會煎到好油,表面仲有少少脆,同串燒個沙嗲醬一齊食都好夾😬一餐飯緊係要有埋甜品先完滿🤣個芒果糯米飯有成個芒果,食落好清甜💕個糯米飯好煙韌,甜而不膩,好食!兩杯野飲都好大杯,個芒果沙冰成左山咁😂芒果味好濃,好正😗呢間坐得舒服,野食又ok,啲lunch set又抵,值得一試🤣

兩杯野飲都好大杯,個芒果沙冰成左山咁😂芒果味好濃,好正😗

2022-12-30 218 浏览
《午餐 🍽️之選😉》,平時都係嚟食下午茶,今次時間唔許可,就嚟食個午餐吧😉Thai 2.0同隔離嘅港式茶餐廳合併為一間,同一個老闆,沿用Thai 2.0的舖位,餐牌就變為港·泰混合,選擇多元化👍🏻好滿足嘅招牌雜扒(豬扒,雞扒,煙肉,法蘭克福腸)(配薯菜)(蒜蓉汁)🍽️,最鍾意食肉😆,份量多,雞扒最正💯泰式雞肉炒粉絲 ~ 賣相唔錯,味道都好啊😉今次就唔飲泰式奶茶🧋,揀返港式奶茶🥤,沖得幾好飲😋你向來都係揀特色飲品,今次揀咗荔枝梳打🧆🥤,好香嘅荔枝味

泰式雞肉炒粉絲 ~ 賣相唔錯,味道都好啊😉

今次就唔飲泰式奶茶🧋,揀返港式奶茶🥤,沖得幾好飲😋

你向來都係揀特色飲品,今次揀咗荔枝梳打🧆🥤,好香嘅荔枝味

2022-10-20 233 浏览
荃灣抵食泰菜🤪生蝦刺身🦐 都幾新鮮😛菠蘿海鮮炒飯🍍🦑有好多青口 魷魚 不過就普通急凍海鮮🥲🥲馬拉盞炒通菜 有獲氣 通菜都好鮮嫩😜😜青咖哩雞🐔 甜甜地唔會辣既咖哩 好香濃既椰汁🥥味🤣🤣Thai2.0 椰汁三色冰 有涼粉咬口😛😛😛甜甜地
荃灣抵食泰菜🤪

生蝦刺身🦐 都幾新鮮😛

菠蘿海鮮炒飯🍍🦑有好多青口 魷魚 不過就普通急凍海鮮🥲🥲

馬拉盞炒通菜 有獲氣 通菜都好鮮嫩😜😜

青咖哩雞🐔 甜甜地唔會辣既咖哩 好香濃既椰汁🥥味🤣🤣

Thai2.0 椰汁三色冰 有涼粉咬口😛😛😛甜甜地
2022-10-17 191 浏览
.咖喱雞肉蛋麵:是黃咖哩加兩種麵條,老公說泰國本地是湯麵類型的,且麵條泡湯會軟化,咖喱口味是對的。河粉:偏甜,是道地的泰式河粉雞米花:份量算多炸的口感也不會因為醬而變膩,但吃起來就像糖醋肉🫣松阪豬青木瓜沙拉:好吃清爽👌但越吃越拉.泰式鴛鴦:泰奶+咖啡,喝下去兩種味道都有出現,調配的比例蠻對的,不會太甜桂花氣泡咖啡:比鴛鴦甜😳咖啡味較淡.後記:年紀大了不宜太多重口味,吃完兩人都脹氣一整天(崩潰🤢)
河粉:偏甜,是道地的泰式河粉
松阪豬青木瓜沙拉:好吃清爽👌但越吃越拉
桂花氣泡咖啡:比鴛鴦甜😳咖啡味較淡
這天與娘娘路過這餐廳,還早,沒什麼人,就這裏吃個快餐唄。“炭燒豬頸肉凍檬”,賣相齊整、企理,豬頸肉肥瘦均勻,既嫩口又彈牙,燒得有點燶邊,增加了點焦香。“黃咖哩雞扒飯”,賣相一樣企理,只是咖哩的“快餐感覺”強烈,咖哩汁內又沒什麼渣,只有三數粒洋蔥、紅椒、青椒,明顯是後加下去當青菜的配料,至於雞扒,味道還可,最欣賞是煎完後 廚房把雞扒齊整的切成幾份,讓食客吃得方便。平均才五十多塊一個午巿套餐,還算不錯㖿。
這天與娘娘路過這餐廳,還早,沒什麼人,就這裏吃個快餐唄。

平均才五十多塊一個午巿套餐,還算不錯㖿。
2022-07-21
2022-09-17 172 浏览
俾好評個啲係咪唔知咩叫抵食店方推介嘅炒金邊粉冇特色只係填飽個肚 完全唔會想再返嚟食最後食咗一半就食唔落 真係唔好食泰奶冇落糖漿 係得茶味 唔知自己飲緊乜咁都仲要收加一 完全唔推介
俾好評個啲係咪唔知咩叫抵食
店方推介嘅炒金邊粉冇特色
只係填飽個肚 完全唔會想再返嚟食
最後食咗一半就食唔落 真係唔好食
泰奶冇落糖漿 係得茶味 唔知自己飲緊乜
咁都仲要收加一 完全唔推介
2022-08-27
2022-08-20 132 浏览
從來未食過咁難食嘅粉,我預咗商場鋪唔會咁好食,但係都冇諗到咁難食啲粉完全係港式嘅炒法,勁多垃圾青椒,仲有嗰啲垃圾蟹柳條,加埋啲蛋散,成碟野嘅口感好奇怪同我屋企食炒米粉有咩分別☠️☠️☠️☠️大家千祈唔好嗌呢個,中伏!

同我屋企食炒米粉有咩分別☠️☠️☠️☠️
大家千祈唔好嗌呢個,中伏!
馬拉盞海鮮炒檬粉
2022-08-12 150 浏览
位置有點不起眼,但性價比高的泰菜😋😋環境各方面都幾舒服~.泰式鐵板蠔餅🦪🥚🍳好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️來到見份量好大。。雖然蠔份量都唔少,但蛋的比例好多🤣🤣🙈加上鐵板熱住,有好有唔好,好就無咁快凍,唔好就個蛋會再硬少少,但整體味道係好味的😋👍🏻🦪🥚🍳.鮮蝦炒金邊粉好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️個粉炒得好好味。。加上味度都剛好,所以整晚都好欣賞呢個金邊粉😁😁.飛天通菜好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️.椰汁西米糕😋😋好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️每舊糕個底,除左西米,有d 有粟米,有d 仲有芋頭😍👍🏻 剛好有一件入面係芋頭,驚喜😋😍😍.涼粉椰汁冰咁arm 應該佢地的椰汁變左味,所以試左一細啖發現,於是同返餐廳講,果邊check 完真係椰汁變左,最後換過另一杯比我地~侍應態度都好好👍🏻.因為揀唔到飲咩。。最後都有問侍應,如果再揀椰汁類型,會唔會有新的椰汁,最後果邊話有,於是揀左珍多冰~😋好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️.
位置有點不起眼,但性價比高的泰菜😋😋
環境各方面都幾舒服~
泰式鐵板蠔餅🦪🥚🍳
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
來到見份量好大。。雖然蠔份量都唔少,但蛋的比例好多🤣🤣🙈

椰汁西米糕😋😋
椰汁西米糕

涼粉椰汁冰
涼粉椰汁冰

珍多冰

椰汁西米糕
2022-07-22 165 浏览
愉景新城好闊落,食晚餐一流,夠靜,唔洗爭排隊,又夠安全(疫情下,保持距離),卡位坐得又舒服。講返泰國菜,咖哩軟殼蟹有4隻,咖哩好大方,仲有好多三色椒,食得好忘我,聽朝起身就肚痾了,因為受唔起太結的濃咖哩,甚是可惜。泰國炒雜菜有5種蔬菜,不過不失,唔吸引。冬蔭公湯有5隻蟹,足料多菇,每人飲一碗好開胃,又酸又 甜,但肚仔脹了😂串燒只要加$40,雞串比豬串野味、香。金邊粉都美味可口的,有5隻蝦,唔孤寒,但唔小心撈埋辣醬,我唔點食了,好曬😭😭野飲推薦熱龍眼冰,可舒緩一下spicy food埋單$329/2人,尖沙咀食呢個份量泰國菜約需要$700/2人

泰國炒雜菜有5種蔬菜,不過不失,唔吸引。

串燒只要加$40,雞串比豬串野味、香。

野飲推薦熱龍眼冰,可舒緩一下spicy food

2022-07-01 137 浏览
最好食係生蝦 可能因為唔洗整串燒正常 不過 sauce 都係無味冬蔭公無味 好似飲水咁沙律粉絲無味炒蜆得甜味,極少蜆肉凍奶茶熱 得幾塊冰泰國菜可以做到咁都十分難得除了蝦有辣椒所以有辣 其他都無一點點辣利申:我唔算非常食得辣 味覺正常
最好食係生蝦 可能因為唔洗整
串燒正常 不過 sauce 都係無味
冬蔭公無味 好似飲水咁
沙律粉絲無味
炒蜆得甜味,極少蜆肉
凍奶茶熱 得幾塊冰

泰國菜可以做到咁都十分難得
除了蝦有辣椒所以有辣 其他都無一點點辣
利申:我唔算非常食得辣 味覺正常

2022-06-28 1859 浏览
🇹🇭抵食Thai lunch假日去咗荃灣探親,同小朋友一齊食晏座位闊落,價錢親民又好食🧄泰式蒜蓉包💰$33蒜蓉牛油已經夠好味又脆身,鐘意點埋咖哩汁,口感juicy啲又豐富啲🥘黃咖哩豬扒飯💰$54黃咖哩好食唔辣,不知不覺會食晒啲飯,豬扒啖啖肉又腍,小朋友都爭住食埋一份呀🐷炭燒豬頸肉凍檬💰$55炭燒豬頸肉又係無得輸嘅,醃得夠味,肉質爽口,夏天食凍檬酸酸甜甜夠開胃🐥香茅雞中翼(6隻)💰$52大人細路都鐘意食嘅雞翼,又香又脆,雞肉嫩滑,最鐘意佢外面酥脆,又多炸蒜😍☕️泰式奶茶平時好少飲Thai tea但食Thai food無理由唔飲嘅Thai tea奶味偏多偏甜,茶味都好泰國香料feel🥭芒果沙冰💰$36小朋友指定飲品,凍到牙都酸🤣一嚟到就俾佢賣相吸引,飲落甜甜的,夠晒消暑🥥椰汁西米糕💰$34好鐘意呢個Thai dessert,椰汁香,西米多,唔算太甜🚩Thai 2.0 (荃灣)📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
🇹🇭抵食Thai lunch

假日去咗荃灣探親,同小朋友一齊食晏
座位闊落,價錢親民又好食

🧄泰式蒜蓉包💰$33

🥘黃咖哩豬扒飯💰$54

🐷炭燒豬頸肉凍檬💰$55

🐥香茅雞中翼(6隻)💰$52

☕️泰式奶茶
Thai tea奶味偏多偏甜,茶味都好泰國香料feel

🥭芒果沙冰💰$36

🥥椰汁西米糕💰$34

🚩Thai 2.0 (荃灣)
📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
2022-06-25
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 香茅雞翼
2022-06-27 131 浏览
👍🏻 喇沙豬頸肉湯檬粉(中午套餐)喇沙湯香濃惹味 有淡淡椰奶香 飲落順口微辣💕想一讚佢嘅豬頸肉 燒得剛好 內裏嘅脂肪已成半融嘅狀態 入口即化🐖👍🏻 馬拉盞炒芥蘭(跟餐加48蚊)跟餐小食估唔到咁大碟 馬拉盞同芥蘭嘅比例唔錯 每一啖都食到辣辣鹹香 而且提供嫩身芥蘭 炒過之後依然能夠保持翠綠、爽口 正💁🏻‍♀️👍🏻 炸蝦餅(2件)(跟餐加32蚊)蝦肉超口 兼且爽口彈牙 調味唔算好濃🦐外層炸皮金黃酥脆 點少少泰式辣醬 更加滋味👍🏻 Thai2.0 芒果糯米飯超級鍾意佢嘅芒果糯米飯 芒果鮮甜多汁不在話下🥭最難得係糯米飯個質感掌握得好好 仲可以粒粒分明但同時間又有足夠嘅黏口感覺 上面椰汁同烘過既椰絲 係糯米飯既最佳好友👯‍♀️注意事項⚠️- 餐廳座位位置頗多 而且闊落舒適🫶🏻- 中午套餐會附送飲品🥤轉凍飲/特飲需額外加錢 另外可無限追加小食

👍🏻 喇沙豬頸肉湯檬粉(中午套餐)

👍🏻 馬拉盞炒芥蘭(跟餐加48蚊)

👍🏻 炸蝦餅(2件)(跟餐加32蚊)

👍🏻 Thai2.0 芒果糯米飯

注意事項⚠️
- 餐廳座位位置頗多 而且闊落舒適🫶🏻
2022-06-27 177 浏览
無啦啦想食吓泰國嘢,但九龍城距離有啲遠,懶慵慵嘅大胃只想近水樓台愉景新城喺好入嘅位置開咗間泰國嘢,大胃一直都唔知,而家嚟就啱晒喇泰式蠔餅,同一般港式好唔同,唔係脆卜卜,而係有啲似炒蛋但呢碟蠔餅,可以令討厭食蠔嘅胃弟,食得大快朵頤,實力真係非凡蠔仔幾新鮮,蛋又夠香,點埋魚露辣醬仲吊味椰青海鮮飯性價比一向唔錯,呢間嘅份量亦然。我地兩個去挑戰食一個椰青飯,都有啲不自量力,實在係勁飽。裡面有大量嘅海鮮餡,例如青口、蝦、蟹柳等等,仲有腰果、泰式蠟腸同提子乾,大滿足呀飲品一啲都唔hea,芒果沙冰超大杯,上到檯滿到就嚟瀉,唔快啲飲咗佢唔得龍眼冰超有果香,龍眼肉同龍眼乾溝埋一杯,新陳交集,甘香無比

泰式鐵板蠔餅

泰式蠔餅,同一般港式好唔同,唔係脆卜卜,而係有啲似炒蛋

蠔仔幾新鮮,蛋又夠香,點埋魚露辣醬仲吊味

原個椰青海鮮飯

芒果沙冰

泰式龍眼茶

龍眼冰超有果香,龍眼肉同龍眼乾溝埋一杯,新陳交集,甘香無比

2022-06-26
原個椰青海鮮飯
芒果沙冰
泰式龍眼茶
2022-06-23 149 浏览
第一次嚟呢間,午餐叫咗幾樣泰國菜必食食品,「海南雞飯」~賣相還可以,但雞肉淡而冇味,個飯過濕同冇油香,「泰式豬手飯」~豬手肉偏干,汁少同較淡,最差係啲咸菜可以冇味到同白烚一樣,「泰式海鮮炒河」~又係偏淡,加上個獻汁太多,好似食緊湯河咁😓,啲河粉又碎濕濕,「五香豬肉卷」~正常少少,皮脆香口,「炸蝦餅」~算係水準最好出品,「泰式炒什菜」~好多獻汁浸住,同碟炒河上面果層一模一樣😞,個人嚟講食過咁多次泰國菜,呢間水準認真麻麻。
2022-06-23