2022-08-20 29 浏览
今天天氣大雨後一片晴朗,其實本想找一間可以看天睇雲cafe, 但openrice只可選海景的,多數酒店餐廳,除此那就寥寥無幾,就返回原本計劃就嚟呢度啦! 唔知幾時開始就喜歡睇雲,烏雲灰雲白雲散雲雨雲閒雲筋斗雲一舊雲 以為這裏好難找,原來就是地鐵出口一轉後面就到,女侍應開門温柔招侍,一人位暫時要等,可在牆中間板位坐住等,該女侍應還給我一杯水,說約等15分有位。 終於有位,並且是吊藤籃位,睇食評話有幅手繪畫,天空一片片雲 綠色 白色 藍色 紫灰 射燈照耀部分有彩雲,山水樹木就打咗金粉幾靚,有幾隻鹿仔...... 選擇困難症又來,食蝦麵,菇粉或雙蛋?問蛙蛙意見,蝦粉有喇沙辣-,菇粉都係加松露油,三文魚班尼蛋特別的,哦咁就點。 冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋$108,三文魚有深度煙燻味,但2片仔好少,底層窩芙真有點像手抓餅(其中食評說),冬蔭味完全無到,只high邊皮辣,流心蛋王不在話下,蛋味可選更好。 檸檬起泡咖啡$58, 正,本要走冰,話得番半杯,咁少冰,選用埃塞俄比亞咖啡,味道清香,滑,不太濃,用厚底杯盛上,拿上手,總覺有的嘢黐住,賣相靚,當然好過茶餐廳0啡,假如茶餐廳0啡淡啲加梳打水,效

冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋$108,三文魚有深度煙燻味

檸檬起泡咖啡$58
, 正,本要走冰,話得番半杯,咁少冰,選用埃塞俄比亞咖啡,味道清香,滑,不太濃,用厚底杯盛上,拿上手,總覺有的嘢黐住,賣相靚,當然好過茶餐廳0啡,假如茶餐廳0啡淡啲加梳打水,效果如何,價錢一定平的,但無cafe 氛圍。

檸檬起泡咖啡

冬陰功蛋黃醬煙三文魚班尼蛋

2022-08-13
檸檬起泡咖啡
▫️最近西環開左間東南亞風打卡cafe😍 一去到就俾門口既佈置吸引住💗 門口位置擺放左藤製吊椅同藤梳化🛋️ 可以俾食客打卡或者食野,非常有渡假feel🌴🍓 Strawberry Croffle with Cream Cheese Frosting $78▫️一上碟已經被賣相吸引住😍 無論士多啤梨定碟邊都舖滿金粉✨ Croffle即係croissant🥐 + waffle🧇 食落鬆軟得黎帶點酥脆😋 cream cheese味道有少少似吉士醬,甜甜地又唔會太漏💕 🇻🇳 Vietnamese Banh Mi Bites $68▫️黎到東南亞風餐廳當然要試返啲東南亞風美食啦😎 呢款係扎肉一口小多士,中間有少少肝醬,味道幾特別,配埋青瓜好fresh🥒 仲可以食埋伴碟沙律🥗 想少少地食啲小食配咖啡就岩晒喇😛🍋 Sparkling Lemonade Coffee $58▫️非常特別既咖啡☕️ 飲落有少少檸檬既酸同苦味,但又唔會太搶🤣 再加左sparkling🫧 係呢個炎炎夏日之下真係好爽🤩🥥 Coconut Latte $58▫️呢杯椰奶咖啡真係好有渡假風情🌴😆 杯邊會有椰絲,所以一路飲可以一路連埋啲椰絲一齊食😙

🥥 Coconut Latte $58
▫️呢杯椰奶咖啡真係好有渡假風情🌴😆 杯邊會有椰絲,所以一路飲可以一路連埋啲椰絲一齊食😙 咖啡同椰奶比例岩岩好,咖會搶左是但一邊既味😝

▫️店員非常nice!!🥰 話說想出去影下門口既藤椅,即刻出黎問洗唔洗幫手影相📸 非常friendly😆

1K
2022-08-08 591 浏览
週六要去西營盤攞蛋糕,近近哋喺呢頭搵間咖啡店食嘢。呢間新開㗎,位置喺石塘咀 (旁邊係另一間cafe)。餐廳裝潢幾靚,靠門口嘅藤製搖籃同室內嘅藤椅打造咗悠閒東南亞風中間幅手繪油畫,好似將cafe分開兩邊用餐區;當日天氣非常之曬,冇人坐室外啦,所以我哋臨走都可以影番幾張相,打個卡啦。冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪蛋 $108班尼迪蛋賣相幾靚店員上菜都要小心翼翼,因為雞蛋好容易滾落嚟雞蛋唔夠流心有啲可惜。冬蔭公醬稠身,酸辣度可以再重手啲添。以croffle做底,食落夠酥唔油。海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕 $88甜品個名就好大堆頭,味道預期之中,croffle唧咗焦糖醬,加一球雪糕,唔會覺得唔好味但價錢進取咗啲啲~檸檬氣泡咖啡 $58椰子牛奶咖啡 $58湯力配鹹食清爽不過偏甜;另一杯點咗coconut latte,杯邊黏上椰絲,椰漿味道係淡淡嘅啫。
冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪蛋 $108
班尼迪蛋賣相幾靚
店員上菜都要小心翼翼,因為雞蛋好容易滾落嚟
海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕 $88

但價錢進取咗啲啲~
檸檬氣泡咖啡 $58

椰子牛奶咖啡 $58
2022-08-07 394 浏览
很喜歡店內的設計 那塊人手繪畫的牆真的很吸引 現場看更立體更有質感 還有左右兩邊樹幹的設計 令空間感更大 當然還有搖籃和藤織的椅子~ 完全符合了它主打東南亞風情的主題👉🏻Lemonade Sparkling Coffee $58夏天點這個很舒服啊😌清新開胃之選!🍋檸檬和咖啡平衡得很好, 沒有互相蓋過味道👉🏻Flat white $45 可選nutty/fruityEspresso 底香濃亦夠nutty👉🏻Smoked Salmon Eggs Benedict with Tom Yum Hollandaise $108 冬蔭功Hollandaise帶點微辣而且質感輕身 詆銷了本來Hollandaise 的厚重膩感~很特別的fusion 🤩Croffle 其實是croissant +waffle的變奏版 這個有手抓餅般的酥脆 也有waffle的厚度 不會太軟身 配煙三文魚很不錯 吃完超級飽肚第一次吃croffle 表示印象不錯☺️另外 對它的甜味croffle 也有興趣~
很喜歡店內的設計
那塊人手繪畫的牆真的很吸引 現場看更立體更有質感
還有左右兩邊樹幹的設計 令空間感更大
當然還有搖籃和藤織的椅子~
完全符合了它主打東南亞風情的主題

👉🏻Flat white $45
可選nutty/fruity
Espresso 底香濃亦夠nutty
Flat  White

這個有手抓餅般的酥脆 也有waffle的厚度 不會太軟身
配煙三文魚很不錯 吃完超級飽肚
第一次吃croffle 表示印象不錯☺️
另外 對它的甜味croffle 也有興趣~
Flat  White
2022-07-22 107 浏览
呢間Cafe嘅環境好異國風情好靚~個班尼迪克蛋好特別✨係配冬陰蛋黃醬同煙三文魚🍣酸酸辣辣嘅冬陰功 再加蛋黃醬 好惹味🌶加埋流心水波蛋同酥脆嘅牛角包窩夫🥐🧇口感味道層次好豐富😍
2022-07-21 123 浏览
石塘咀新開東南亞風情Café座位主要用藤椅感覺非常Chill店內牆壁嘅油畫好靚好壯觀Menu以東南亞Fusion為主喇沙意粉幾惹味虎蝦肉質新鮮Espresso配Lemonade都係開胃之選不過今次太飽下次先試泰茶Tiramisu- Sparkling Lemonade Coffee用Lemonade取代常見嘅Tonic酸甜感更為突出感覺更配合東南亞風味- 娘惹喇沙老虎蝦扁意粉呢個意粉極之惹味用料非常新鮮擺盤精緻打卡一流
石塘咀新開東南亞風情Café

擺盤精緻打卡一流

Sparkling Lemonade Coffee
Sparkling Lemonade Coffee
2022-07-20 521 浏览
西環一帶的CAFE愈來愈多,但真係有好多好高質的CAFE係呢區出現~TBC都係其中一間~ 佢高質到我真係想一食再食個隻//門口裝潢好東南亞風~ 佢張吊椅真係睇見都覺得好似好舒服好好坐咁~但我最後都唔係坐門口位既~ 因為出面太熱~ 其2係本身個度係有人坐梗XD咁我大約等左20分鐘位啦~ 不過係門口唔敢周圍行,但門口真係多蚊~ 無計~ 又熱又濕的天氣影響~入到去安排左我坐牆邊位置~ 我覺得環境幾好~ 好舒服~睇見個幅油畫牆真係好賞心樂事~ 位子唔算話太迫所以我覺得整體環境都係幾舒服~咁呢度落ORDER係採用QR CODE自助ORDER,咁當然如果對食物方面有問題可以向店員詢問,佢地絕對清楚了解菜式的資料~咁呢度有收10%服務費同埋用餐時間係90分鐘~ 咁講真~ 1.5小時絕對都好夠,可能我係個D食飽坐唔得耐既人啦再者,我都唔好意思JAM人地張枱咁多時間~ 哈哈咁今次我ORDER左2樣野~1.  慢煮牛面頰多士配沙律Slow Cooked Beef Cheek on Mini Toasts $78呢個小小多士~ 對我黎講~ 輕食係呢個好選擇~ 當然仲有好多MAIN DISH可以揀啦(下次可以

TBC都係其中一間~ 佢高質到我真係想一食再食個隻
入到去安排左我坐牆邊位置~ 我覺得環境幾好~ 好舒服~
睇見個幅油畫牆真係好賞心樂事~ 位子唔算話太迫
所以我覺得整體環境都係幾舒服~

可以向店員詢問,佢地絕對清楚了解菜式的資料~
1977 浏览
咁呢度有收10%服務費同埋用餐時間係90分鐘~
再者,我都唔好意思JAM人地張枱咁多時間~ 哈哈

咁今次我ORDER左2樣野~
1.  慢煮牛面頰多士配沙律
Slow Cooked Beef Cheek On Mini Toasts

(下次可以試下呢度既PASTA類~ 因為好多人都話呢度個虎蝦意粉好好食!!!)

咁呢個牛面頰正正就係因為用慢煮的方式去燉煮
可以入口可以話係好嫩滑,每片牛面頰都保持到肉質的鮮嫩
同埋一定唔會係老柴皮啦~ 加上醬汁都好配搭到個牛~ 多士個外脆內軟程度都可以接受
唔會係過硬的感覺

沙律方面,菜係好FRESH! 但我個人認為個配汁我自己唔係好鐘意
咁我問過店員話個沙律菜配汁係黑松露油醋~ 其實個黑松露味係好突出
但個醋我個人認為好酸,我覺得同個牛味加上多士上的汁醬唔係好夾
我反而覺得一係就係旁邊加個碟仔等客人自己加上可能會好點~

飲品方面,
Coconut Latte
2. 椰子鮮奶咖啡  Coconut Latte $58
~咁呢杯野得凍飲架JE~
本身抱住一試的決心~ 黎到杯野真係好靚好打卡ABLE~ 飲落好FRESH~
椰子味都好突出,同本身配上的啡底相當夾~ 同埋好有泰國FEEL~
可能因為佢配埋D椰絲係杯邊~ 好鬼正啊呢杯野真係~
總括黎講~ 呢間野我應該會再黎~
因為真係好出色~ 大家行經開山道個頭~ 真係可以一試~
不過真係位子唔多架XD
2022-07-14
午餐
Coconut Latte
  • 椰子鮮奶咖啡
  • 慢煮牛面頰多士配沙律
2022-07-18 91 浏览
TBC門口設有戶外座位區,放置一張IG able 既藤製搖籃椅、藤沙發、原木小枱&攀藤植物,小空間充滿東南亞渡假feel。店內樓底高,空間感十足,一枱一椅都用上大地色系。各式藤椅、木製家具、單人高靠背藤椅,又有高靠背隻人藤椅,就算要花時間等都想坐靚靚藤椅用餐。Cafe中間以一面油畫牆分隔,粉藍粉紅和閃粉的油畫,感覺好夢幻。牆身鏤空加上坐墊,很舒適又帶點玩味。冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋$108以牛角酥窩夫,而荷蘭汁加入冬陰功口味,帶點酸辣很有趣,Croffle 脆身又帶鬆軟,配合蛋汁,yummy🥰娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 $138喇沙汁夠濃&creamy,十分惹味,扁意粉有咬口又掛汁,老虎蝦大隻夠新鮮,肉質質牙,正😋Nutella榛子醬牛角包窩夫配榛子雪糕$88牛角包窩夫賣相普通但榛子味超濃,朱古力、雪糕配窩,又香又甜冷熱交融,好幸福🤩🥰Latte尼加拉瓜果仁風味 $45拉花只有一個小心心,以一杯$45既咖啡黎講,麵堅係失望咖啡帶nuts味,好香濃玫瑰蜜桃果茶$52自然紅既果茶好香,茶壺&杯都非常精緻,只係唔明點解冇小托盤上整體十分喜歡TBC,下次再遊HKU 順道再試其他食物。

冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋$108

娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 $138

Nutella榛子醬牛角包窩夫配榛子雪糕$88
牛角包窩夫

Latte尼加拉瓜果仁風味 $45
拉花只有一個小心心,以一杯$45既咖啡黎講,麵堅係失望
咖啡帶nuts味,好香濃

玫瑰蜜桃果茶$52

整體十分喜歡TBC,下次再遊HKU 順道再試其他食物。
2022-07-16 86 浏览
ɴᴇᴡ ᴄᴀғᴇ ᴀʟᴇʀᴛ~ ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 🐶最近不停有新Cafe進場.石塘咀附近一間新店明天正式開業.由門口到室內都充滿東南亞度假.而多個位置都以木製裝置同藤椅元素帶比人一種小旅行感🤓巧遇很Hyper的 @staywivkoko ☺️門口位都適合朋友仔同主子一齊坐藤椅打卡📷.➿娘惹喇沙老虎蝦扁意粉幾位外國回流的店主由飲品到主菜都加人東南亞fusion.娘惹喇沙虎蝦意粉很推介~🦐醬汁調配齊適中.唔會過咸.後勁帶辣幾惹味🤤份量再多D就好.➿海鹽焦糖香黛牛角包窩夫Croffle不是新鮮事但幾心位落在一球花生醬雪糕🍨以及自家調配的海鹽焦糖醬.食到不少花生碎.香蕉乾很有泰國小食感覺🍌.➿椰子牛奶咖啡以椰醬做Base加入牛奶.Espresso.如果略嫌椰子味未夠重.飲用時可以連埋杯邊椰絲一起飲用🥥.與其說是Cafe.不如說是餐廳水準.店主對飲食既熱誠令大家都好期待再訪之後推出嘅新菜式🇹🇭 🍔🫕🐣🧉..➿ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟻➿椰子牛奶咖啡 ʜᴋᴅ 𝟻𝟾➿檸檬氣泡咖啡 ʜᴋᴅ 𝟻𝟾➿海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫 ʜᴋᴅ 𝟾𝟾➿娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 ʜᴋᴅ 𝟷𝟹𝟾𝟷𝟶% sᴇʀᴠɪ
➿娘惹喇沙老虎蝦扁意粉
📸  打卡指數: 9/10
🤵🏼  環境服務: 9/10
🤔  推薦指數: 8/10
2022-07-04
$200 (早餐)
  • 海鹽焦糖香黛牛角包窩夫
2022-07-14 374 浏览
.📍TBC 📍香港西環山道38號佳景閣地下1號舖75% Chocolate Mocha (52hkd)咖啡☕️味比朱古力🍫味稍重,微甘苦,不會飲到一半覺得太甜膩,是大人口味的mocha,上面的拉花很美,喜歡打卡就fit哂😍Thai Milk Tea (48hkd)我一向都覺得泰式奶茶普遍偏甜,所以抱住一個試伏心態在西式cafe叫泰式奶茶,點知居然有驚喜😮完全不會過甜,是手搖店的5分糖左右,聞到泰茶經典的香料味,但有迎合local口味不會太重口味👍🏻Mushroom Farfalle with Black Truffle Cream Sauce (108hkd)黑松露給得算大方,聞起來很香,份量足夠,加上蝴蝶🦋粉都幾掛汁,用的菇菌類挺新鮮,以cafe來說價錢都好合理,cp值不錯😋 Salted Caramel Banana Croffle with Peanut Butter Ice Cream (88hkd)這個絕對是必點又非常邪惡的甜品😝croffle🥐會比一般waffle更加多layer,雪糕🍦是微咸微咸的海鹽焦糖味,又balance番個甜度,不過有加花生🥜醬真係好正👍🏻#foodi
📍TBC
📍香港西環山道38號佳景閣地下1號舖

75% Chocolate Mocha (52hkd)
Mocha

Thai Milk Tea (48hkd)
泰式奶茶

#foodiblum西式
2022-07-14
$150 (早餐)
Mocha
泰式奶茶
𓈒𓏸𓐍以東南亞風作靈感的@tbc_cafe 今天grand opening 了!店內桌椅都好有度假的感覺店外的搖椅好適合拍照呢美美的咖啡師非常friendly喜歡不太甜但非常濃郁的 75% Premium Chocolate!綿密的奶泡加上朱古力粉 喝起來非常細滑終於被我找到不甜的朱古力飲料了 會為這杯而回訪呢Coconut latte令人回想起到越南旅行時的椰子咖啡呢croffle加上微鹹的cream cheese醬加上士多啤梨片 酸甜不會過膩還有可愛的彩針糖不論是飲料 食物 還是打卡位置來說都是非常好的地方𓇢 75% Premium Chocolate 58𓇢 Coconut latte 58𓇢 Strawberry cream cheese croffle

𓈒𓏸𓐍

Coconut  latte
2022-07-05
Coconut  latte
75%  premium  chocolate
  • Strawberry cream cheese croffle
2022-07-12 96 浏览
呢間喺石塘嘴新開嘅Cafe店內有好多東南亞元素例如植物同藤椅,勁有渡假風情,非常適合打卡🌿🏝 🍳Smoked Salmon Eggs Benedict with Tom Yum Hollandaise ($108)有驚喜地個醬係冬陰功味,唔會辣又勁有泰式風情,幾得意🇹🇭 Croffle都鬆脆,如果隻蛋可以再流心啲就好了~🍫Nutella Chocolate Croffle with Hazelnut Ice Cream ($88)食完鹹嘅Croffle我哋都試埋甜嘅,一睇就知食落個味會好似繽紛樂咁🤣 幾鍾意佢個Hazelnut雪糕,頗香濃~不過要快啲食因為雪糕好快溶然後Croffle會開始吸收啲雪糕🥲🥥Iced Coconut Latte ($58)推介呢杯飲品,好香椰子味但又唔會蓋過咖啡味,想飲啲特別啲嘅咖啡可以試吓呢個!☕️Iced 75% Premium Chocolate Mocha ($58)鍾意飲朱古力嘅朋友應該會幾鍾意呢杯,因為都幾濃嘅朱古力味~我覺得個味幾襯個甜品🤣

🥥Iced Coconut Latte ($58)

2022-07-11 72 浏览
無意中見到香港大學站後面開左間打卡cafe趁放假又去試下先 最吸引係佢地主地東南亞野食除左主食 仲有牛角包窩夫 咸甜二款都有門口有籐吊椅同木頭枱 打卡係好靚不過呢幾日熱到咁就咪搞喇 係度影下相都仲可以😂喇沙大蝦扁意粉 $138喇沙醬好惹味 虎蝦肉食落厚實蕃茄仔咬落都爆汁 好甜 係份量細左小小 可能我太大食😂焦糖香蕉牛角包窩夫 $88呢個真心有驚喜 牛角包窩夫超級脆身上面除左有香蕉同海鹽焦糖醬 竟然係用左花生醬雪糕 成件事即刻再好食左 椰子鮮奶咖啡 $58初初飲落第一啖咖啡既味比較重攪勻左飲就飲到好香椰子味☕️勁有泰國feel😆75%朱古力咖啡 $58呢杯Mocha都好推薦 一啲都唔甜但飲落又唔會好苦 仲有好濃郁既朱古力味杯邊仲有朱古力醬 打卡勁靚🫶🏻
無意中見到香港大學站後面開左間打卡cafe

呢杯Mocha都好推薦 一啲都唔甜
但飲落又唔會好苦 仲有好濃郁既朱古力味
杯邊仲有朱古力醬 打卡勁靚🫶🏻
2022-07-07 158 浏览
西環山道最新開的cafe,位置就在香港大學站B2出口後方,很容易找到。早前在ig看到介紹,這天剛好經過,就決定一試。餐廳門口有一張吊椅,感覺很chill。走入店內,擺放了不同的藤椅和花朵植物,還有一幅刷了粉色畫作的牆,給人舒適的感覺。坐在藤椅內,懶洋洋的,很relax! 😌點餐是用QR code,我點了一杯latte和一碟黑松露雜菌蝴蝶粉。Latte有漂亮的拉花,味道方面我選擇了nutty的豆,很香濃。蝴蝶粉口感彈牙,調味也剛好。整體食物質素高,價錢合理,最重要是環境舒適,很適合去放鬆或與朋友聚會。

Latte
黑松露雜菌意蝴蝶粉