2011-10-01 17 浏览
朋友約食飯...家住青衣關係....唔多去APM個頭....但佢堅持話LEE間野好多人讚...就去啦~~~又真係幾多野食....HAPPY HOUR飲品半價~~~最讚係有我最鐘意食既德國香腸併盤仲跟埋酸菜添...個沙律拼盤就有點俾騙了的感覺~~但整體黎講非常滿意=)
2011-09-24
HAPPY HOUR 半價 ~~我的PARADISE
德國腸拼盤...MY 飛佛
個STEAK 叫5成熟整得剛剛好~~
煙三文魚意粉又係我至愛=P
  • 德國香腸併盤
2011-09-29 27 浏览
母親的公司就在這裡附近,因利成便,很多時都到觀塘這個商場內午餐,有時會嘗試走到街外其他小店去,但為了在餐後能逛逛街和坐得舒服些,最後十居其九也是會回到這個商場內。 Table 18 Bar & Restaurant 可算是場內數一數二的熱門餐廳,店子平日午市又設自助頭盤,假日則有lunch和tea buffet,而其食品亦甚有口碑,唯之前多鐘情於壽司而且餐廳長期爆滿,故一直未有機會前來一試。今天又到這裡找母親午膳,我早來了便在商場內先找地方,這天沒有吃壽司的意慾,相反卻很想吃pasta,想起一直未試的Table 18便姑且前去看看。十二時半左右來到,看看餐牌,午市套餐包括:自助沙律吧($68)、pasta類($76, 已包沙律吧)、主菜類($82, 已包沙律吧)和較貴的一項主菜($88, 已包沙律吧)。食品挺合口味,致電過母親已快要來到便向店員說,怎料店員告知因是日full booking,要等到十二時五十五分,如book的人客未到,才能讓我們入座。沒法子,只好等上了一會,幸好在將近一時便能進內,這此亦不忘說一聲店員態度良好,欣勤地帶我們到座位處。因我倆在等候期間已看過了餐牌並有了心水
加上主菜也不是太貴
沙律吧鮮艷奪目,refill也很快
因我倆在等候期間已看過了餐牌並有了心水,故一坐下便沒有花很多時間,立刻點菜,我要了pasta類中的蒜片香辣蜆肉意大利粉($76),母親則要了定價最高的香草燒紐西蘭羊西冷伴黑菌薯茸($88)。店員下單後便告訴我們是日餐湯為鮮蠔湯,稍後會送到,而其他頭盤則自行到不遠處的沙律吧拿取。
鮮蠔湯
[不喜西湯的我只試了一口鮮蠔湯便給了母親,蠔湯味道不錯,至少不是罐頭貨色,蠔味雖不算太濃但湯底滑滑的,也可過關
,母親對其也十分滿意,是把兩碗湯統統喝掉呢。
不要浪費時間,試了一口湯後我便急急走到沙律吧去拿頭盤,沙律吧中有七款選擇,當中包括紅腰豆南瓜、辣青瓜番茄洋蔥、薯仔沙律、吞拿魚螺絲粉、青豆蓮藕紅蘿蔔片、烤小番茄和黑醋汁雜菜沙律,另有像pizza樣子的厚身麵包。沙律吧的更新速度值得一讚,盤內還剩下兩成時,店員已把新一盤捧出。
試了當中的大部份:
烤小番茄十分甜美,是頭盤中最出色的一項,必試
紅腰豆南瓜南瓜挺甜,煮得沒有過腍但又不會太硬,質感不俗,味道也很對。

辣青瓜番茄洋蔥 – 三種蔬菜口感也正常,青瓜爽脆,吃了一口時沒甚特別,但當連續吃了這個數口,辣味便漸濃,到最後是一整口都是辣味

薯仔沙律和吞拿魚螺絲粉 – 沒有試,但看母親反應,成品應是不過不失的。
青豆蓮藕紅蘿蔔片 – 正常,蓮藕片爽口配合較軟身的青豆同吃,不錯。
烤小番茄 - 小番茄鮮甜可口,加上面頸上的芝士碎,十分滋味。

黑醋汁雜菜沙律 - 雜菜尚算新鮮,醋味十足,很醒胃。

Pizza面厚身麵包 - 麵包鬆軟可口,面層是傳統的芝士、番茄汁和煙肉,可是成品如非新鮮出爐會失去熱力,食味大減。
雜菜類全都新鮮爽口,很不錯
還不錯
記得要在新鮮出爐時吃啊!
主菜不久便送到,先來的是母親的香草燒紐西蘭羊西冷伴黑菌薯茸,成品賣相精緻,六片厚度切得一致的羊西冷醮上汁料,底下是黑菌薯茸伴以三兩件配菜,份量不少,顏色上也很誘人。
我個人不太能接受羊的味道,只好奇的試了一小塊,羊西冷入口味道淡淡的,但一經咀嚼後羊味立刻滲出來,羊肉味甚為濃郁,肉質亦帶點咬口但不會過韌,嗜羊者大可一嘗
,至於薯茸和配菜聽聞也不錯。
羊西冷份量不少,羊味濃郁
我的蒜片香辣蜆肉意大利粉以一個呈長型的碗子送上,份量偏少,對於吃過頭盤後已飽了一大半的我來說是剛好。
當中的蜆肉相對十分足夠,粒粒也帶點鮮味,意大利麵條是港式的質感,沒有al dente的水準,但掛上了面頭的蒜片和香辣的汁料同吃,也算不錯
,但個人覺得汁料是有點過多,如能煮得乾身一點,相信會好一點。
意粉是小小的一碟,汁有點過盛,蜆肉可口
麵條質感沒特別
最後二人皆以熱檸茶作結,茶是一小壺的送上,自行在杯子加上檸檬和茶,味道對辦。
餐廳定期會更換餐牌,提供新鮮感,二人對是次的午餐亦相當滿意
,連加一後是一百八十多元,定價不算高,又可以坐上好一會兒談談天,相信我們是會再來的,而到時更不會忘記先作booking呢!

2011-09-27
加上主菜也不是太貴
沙律吧鮮艷奪目,refill也很快
雜菜類全都新鮮爽口,很不錯
鮮蠔湯
記得要在新鮮出爐時吃啊!
還不錯
烤小番茄十分甜美,是頭盤中最出色的一項,必試
羊西冷份量不少,羊味濃郁
意粉是小小的一碟,汁有點過盛,蜆肉可口
麵條質感沒特別
2011-09-13 133 浏览
因為在APM看電影,所以便選擇在這裡吃東西。是晚叫了燒豬肋骨,安格斯牛排(黑椒汁)及芒果軟殼蟹PIZZA......燒豬肋味道尚算不錯,味道有點甜甜的,而芒果軟殼蟹PIZZA就很一般,至於安格斯牛排(黑椒汁)完全感受不到有黑椒汁味,而且不是很有肉味,所以下次怕了不會再叫牛排的東西......
因為在APM看電影,所以便選擇在這裡吃東西。
燒豬肋骨
芒果軟殼蟹PIZZA
安格斯牛排
2011-08-30
2011-09-01 11 浏览
好似冇咩機會黎table 18 食dinner...多數都係黎食lunch...今次朋友請食birthday dinner...就揀左黎lee 度啦!!佢一定要7時book table, 8.45 還table..其實都幾唔方便...不過佢要做2輪生意..都明既!好快就揀左3樣野食...1.鮮三文魚沙律(其實冇咩菜的..只係好幾片好薄既三文魚..一d都唔好食亦唔抵囉!)2. 小食併盤(lee個見到人地隔離枱食..好似幾正..樣樣都有d咁..所以我地又叫黎試下~都唔錯wor..幾樣野都幾好食!我最鐘意個炸蝦囉!)3. 西冷扒+鵝肝(叫左7成熟都ok的..都算大塊..不過d汁冇咩味,件牛好乾..個鵝肝好腥..唔好食!!)我諗我下次都係會黎返食lunch set 算啦!! lunch 其實都ok的..最like 佢個自助沙律bar..有好多款揀...但dinner...就真係要諗清楚了..幾貴又唔算好食~
好似冇咩機會黎table 18 食dinner...
多數都係黎食lunch...
不過佢要做2輪生意..都明既!

好快就揀左3樣野食...

1.鮮三文魚沙律

2. 小食併盤
我最鐘意個炸蝦囉!)

3. 西冷扒+鵝肝

有好多款揀...但dinner...就真係要諗清楚了..
幾貴又唔算好食~
2011-08-25
2011-08-23 19 浏览
apm經常爆場, 所以預早book位, 7pm都見有人起面外等候侍應帶了我們到一間好似vip room咁, 內裡有4-5張檯, 感覺private d, 又無咁嘈每檯奉送的biscuit stick淋左囉, 都唔新鮮併盤的炸魷魚圈比較咸, 雞翼整得唔錯忘記了那個甚麼帶子焗飯, 太多汁, 又係咸parma ham pizza同個牛肋骨都唔錯飲品叫左杯Milky roadee (hot)走cream, 呢杯有少少酒精, 暖暖的,都幾好飲記得以前食過tea time 係任食的, 果時質數好好多而家差左lu
感覺private d, 又無咁嘈
每檯奉送的biscuit stick淋左囉, 都唔新鮮

併盤的炸魷魚圈比較咸, 雞翼整得唔錯
忘記了那個甚麼帶子焗飯, 太多汁, 又係咸

parma ham pizza同個牛肋骨都唔錯

記得以前食過tea time 係任食的, 果時質數好好多
而家差左lu
2011-08-16
  • parma ham pizza
2011-08-03 25 浏览
好耐之前諗住約人係觀塘食飯.上網見到Table18. 已經好想黎試以為係自助餐.. 因為見到人地話限時個半鐘打電話去問.. 接線的說不是自助餐. 只不過落單起計個半鐘要埋單..基於好奇大過興趣.. 於是黎試下坦白講.. 如果劣評如潮而且限你個半鐘埋單. 我諗我都唔會咁好奇但係限時之餘又咁多人讚.. 又應該值得一試.. 對嗎?無book 檯.. 六點三去到.. 或者太早.. 餐廳唔多人..門口reception 好強調個半鐘要交檯.. 見到餐廳燈光比較暗.. 情調都唔錯而且檯與檯之間比較鬆動. 真的好適合黎傾計拍拖仲要有draft 飲.. 真的一大樂事一邊傾計一邊飲酒. 仲要前菜的棒棒麵包..麵包上帶點薄荷.. 佐酒一流!餐牌上最吸引我的是那個麵包湯..麵包盛著湯? 可能嗎?我點了南瓜湯..噢.. 友人的麵包湯實在好吸引..基本上我飲完南瓜湯都食之無味..他說麵包內的忌廉湯很濃很滑..(其實係佢專登引我定真的咁好食?)我個南瓜湯好濃好杰.. 而且充滿南瓜的甜.. yummy..友人連麵包湯的蓋也吃掉...(蓋亦是麵包)而我內心一直後悔中.... 只有乾瞪眼的份了點了羊架和芝士腸..羊架要
好耐之前諗住約人係觀塘食飯.
上網見到Table18. 已經好想黎試
以為係自助餐.. 因為見到人地話限時個半鐘
基於好奇大過興趣.. 於是黎試下

但係限時之餘又咁多人讚.. 又應該值得一試.. 對嗎?

門口reception 好強調個半鐘要交檯..
見到餐廳燈光比較暗.. 情調都唔錯
而且檯與檯之間比較鬆動. 真的好適合黎傾計拍拖
仲要有draft 飲.. 真的一大樂事
一邊傾計一邊飲酒. 仲要前菜的棒棒麵包..
麵包上帶點薄荷.. 佐酒一流!
餐牌上最吸引我的是那個麵包湯..
麵包盛著湯? 可能嗎?
我點了南瓜湯..
噢.. 友人的麵包湯實在好吸引..
基本上我飲完南瓜湯都食之無味..
友人連麵包湯的蓋也吃掉...(蓋亦是麵包)
而我內心一直後悔中.... 只有乾瞪眼的份了

點了
羊架和芝士腸..
羊架要medium.. 而佢地燒到八成幾.. 對我黎講太熟了
好怪的.. 我地要七八成.. 佢話""一係六七成.. 一係八九成
呆了.. 我地要求可唔可以唔好六成咁生.. 但唔好八點咁熟...
結果出黎都係八九成囉..
芝士腸沒什麼特別. 芝士唔多. 腸皮好厚.. 所以下次唔會點呢個
不過墊底的酸菜好好味 =)

本身點o左個巴拿馬pizza
我地食晒以上果野個pizza 都未黎..
而佢地又換晒我地d 碟喎..
以為仲整緊啦..
等多兩等唔對路.. 問一問先發現佢地落漏單.
問我地仲要唔要..
我話::你地限人食個半鐘.. 而家上得菜黎食得黎都要九個字啦.. 得返三個字咋喎..
侍應話::我延長返半個鐘俾你地啦
結果我都係唔要..
邊可能唔問下我地d 野食到齊未ga..
仲要幫我地換晒碟..

其實佢唔同我講delay 半個鐘或者我都無咁憫..
算啦.
咁樣埋單都差唔多四百蚊..
論情調論質素佢係唔差. 不過未至於要去到呢個價錢囉..
值唔值當然係見人見置啦~不妨試下~
2011-06-07
  • 麵包湯
  • 羊架
2011-07-23 70 浏览
那天是星期日, 我們六點多到達沒有訂枱, 幸好也不用等位!由於menu有太多選擇, 我們選了差不多十五分鐘才決定到吃什麼呀!菠菜意大利雲吞 - 有6件, 上面鋪滿了濃濃的芝士, 而雲吞內包著滿滿的菠菜茸, 加上底部有茄汁, 配合得相當不俗!煙三文魚薄餅 - 薄而脆的薄餅, 有很多塊煙三文魚, 煙三文魚下有千島醬, 吃完這個已經有些飽了!南瓜奄列飯 - 淨係睇相已經唔拾得食! 用上新鮮日本南瓜裝住d海鮮, 連d海鮮都帶有甜甜的南瓜味, 而海鮮包括有大蝦數隻、魷魚、青口及魚柳等, 配上用茄汁炒的奄列飯, 讚啊!!Slake your Lips - 好好飲, 好重蜜瓜味, 還帶有少少青蘋果味, 好滑, 如果加少少蜜瓜肉係內面就完美啦!Refresh - 有2粒新鮮桃係裡面, 雙比之下就無Slake your Lips咁滑同咁好味!這餐廳在觀塘的確少有, 服務很好, 收碟加水也十分快, 而且還主動唱生日歌給隔離枱的客人, 一定會再幫襯的!
那天是星期日, 我們六點多到達沒有訂枱, 幸好也不用等位!
菠菜意大利雲吞
煙三文魚薄餅
南瓜奄列飯
Slake your Lips & Refresh

2011-07-03
$170.5 (晚餐)
菠菜意大利雲吞
煙三文魚薄餅
南瓜奄列飯
Slake your Lips & Refresh
  • Slake your Lips
2011-07-09 19 浏览
友人生日,便預先book 枱慶祝。book 枱時指枱很full。到達時見到外面真的有很多人,心想幸好預先book 枱,但內進後,發覺又並非真的那麼滿座。枱與枱的空間很少,晚膳時基本上全聽到鄰座客人談話的內容。麵包條並不如食評般自動送上,要我主動問侍應。食物等候需時。點了幾個菜,先上煙三文魚凱撒沙律,味道一般,安格斯牛扒則略嫌份量較少,肉質較難入口,意大利雲吞則不錯。餐前小食蟹肉穌皮卷最後上,但想不到鬆脆又熱,值得推介。
枱與枱的空間很少,晚膳時基本上全聽到鄰座客人談話的內容。
2011-07-02
  • 蟹肉穌皮卷
2011-07-04 12 浏览
一向都好多人,現在無一個星期都book不到位lunch有沙律巴,任吃,最好味係任吃pizza,d沙律好新鮮個湯好入味但主菜款選擇不多只有3款,仲要係羊扒,個主菜魚柳就少d,'仲要無配飯或意粉,得個薯仔
一向都好多人,
現在無一個星期都book不到位
lunch有沙律巴,
任吃,
最好味係任吃pizza,
d沙律好新鮮
個湯好入味
但主菜款選擇不多
只有3款,
仲要係羊扒,
個主菜魚柳就少d,'
仲要無配飯或意粉,
得個薯仔
2011-07-04
2011-06-28 24 浏览
星期一放工來到APM,由於老公已買好了8:00PM戲飛,我們想早一點吃晚飯,於是來試試Table 18。由於時間未到6:00PM,很多人未放工,我們walk-in即刻有枱,侍應禮貌地問可否7:30交枱,我們表示無問題。店內客人不算多,看來都是在附近上班的白領放工來happy hour。餐廳內部裝修時尚,環境明顯比餐廳外,放於商場通道旁的幾張枱好,餐枱及座位安排得宜,熱鬧得來並不陝窄,坐得挺舒服。我們點了Nachos, Buffalo wings, 煙三文魚pizza 同啤酒。Nachos的肉醬及芝士比例恰當,即使上枱放了一段時間,肉醬也沒有令粟米片變軟,最啱用來餸啤酒。Buffalo wings 肉質夠腍,醬汁亦惹味,但比起正宗口味來說,辣味略嫌不夠,可能是為遷就港人口味吧! 煙三文魚pizza面頭舖滿三文魚,三文魚下是厚厚的芝士,但食多兩件容易覺膩,建議考慮將煙三文魚及芝士的份量稍稍調整,加入一點口味清新的配菜,減少飽滯感。侍應的服務亦算細心,我們吃過nacho 及雞翼之後,碟上都沾了不少醬汁,侍應見我們接下來還要吃pizza,主動替我們換碟,值得一讚!我們吃了一個多鐘頭,於7:15

我們吃了一個多鐘頭,於7:15PM叫埋單,此時店外已出現輪候人龍,以星期一工作天的晚上來說,餐廳生意不俗。雖然生意旺而且我們進來時應承7:30PM交枱,直至7:15叫埋單,侍應都未有提醒我們要交枱,沒有出現客人未食完已被催促的情況,這亦值得一讚!

侍應結帳迅速,不用我們等很久,二人合共消費約300元,以環境、服務及食物水準來說,價錢很合理,我們以後來觀塘行街睇戲食飯,又多一家餐廳選擇了!
2011-06-27
  • Nachos
  • Buffalo wings
2011-06-27 51 浏览
一家三口為老伴慶祝生日,在毫無頭緒下,突然想起 CITIBANK 的推廣,在這個集團的半價推廣餐牌上逐一挑選。囡囡喜歡吃海鮮,這裡的四人餐包括海鮮盤和芝士焗蠔,加上早前購買了這個集團的 Wine pass,便順勢選擇在這裡慶祝生日。從這裡得知餐廳要求客人在兩小時後交枱,當天稍遲了一點到達,俱坐下,馬上 order 已選擇好的四人餐。不到五分鐘,海鮮盤已端上,其時所點的餐酒還未上桌,回想起也覺好笑。早前買的 Wine pass,有多款餐酒選擇,今次揀了新西蘭的白酒和南非紅酒,白酒果味濃郁,飲杯!海鮮盤有水準,可惜部份青口的外殼已損毀,有些敗筆。三文魚沙律上菜的次序也有點混亂,未見餐湯,先來意粉。這個意粉其貎不揚,一入口,蟹肉的鮮味已在口腔遊走,非常好吃。這時上桌的蟹肉忌廉湯顯得太淡點餐時太心急,匆匆只說要這個四人餐,也沒有交代其餘要求。此時,囡囡問︰點解無問我地牛眼肉要幾成熟既?找來侍應一問,她的回應已知不妙,有點感覺在吃豉油西餐。果然,上桌的牛眼肉質地很薄,肉味也不夠,何以頂級?咸豬手跟同集團的德國餐廳相距甚遠,又咸又硬。甜品是濫竽充數的角色,合格而已。結賬的銀碼非常好意頭,很配合生日

海鮮盤有水準,可惜部份青口的外殼已損毀,有些敗筆。
三文魚沙律
這時上桌的蟹肉忌廉湯顯得太淡
咸豬手跟同集團的德國餐廳相距甚遠,又咸又硬。
甜品是濫竽充數的角色,合格而已。
結賬的銀碼非常好意頭,很配合生日宴呢!
2011-06-24
2011-06-21 26 浏览
約了數位朋友星期六下午茶聚, 其中一位提議 Table 18 的 tea buffet, 星期六下午 3:00 準時到達, 需全場爆滿但不算太嘈吵, 大家不需扯大嗓門也聽到對方的說話 沙律吧與凍肉祗有三四款選擇, 但勝在蔬菜夠 fresh, 其中一款車厘茄沙律新鮮之餘又酸酸咪咪, 好食 即煎香腸有豬和牛兩款, 個人較喜牛肉腸的彈口, 配黃芥末一流, 可惜沒有酸菜絲. 煙三文魚很似平平無奇也不油潤, 但一入口馬上改觀, 三文魚的油香在口中漫漫滲出, 除油香也帶煙燻香和咸香, 好好食 另一款我一吃再吃的是燜牛尾, 牛尾腍滑人口味膠質豐富, 喜嗗骨頭的我吃足幾大舊 其它的魚柳巻, 蝦多士, 雞翼都相當有水準, 反之即點即煮的意粉就味道過啖, 蕃茄汁還好, 忌廉汁就真係強差人意. 甜品以 New York Cheese Cake 最合我意, 芝士味夠濃重. $98 是連飲品一杯, 我點了凍朱古力, 待應說朱古力要另加 $5.00, 但一口渴下就知這 $5.00 是值得的, 朱古力又濃又香滑. 這店的 tea buffet 比很多酒店的出色, 如想和朋友.家人在週未或日 hea 吓食吓,
需全場爆滿但不算太嘈吵, 大家不需扯大嗓門也聽到對方的說話

除油香也帶煙燻香和咸香, 好好食

忌廉汁就真係強差人意.

這店的 tea buffet 比很多酒店的出色, 如想和朋友.家人在週未或日 hea 吓食吓, 此店是不錯的選擇
煙三文魚必食
凍朱古力 - 好飲
2011-05-28
煙三文魚必食
凍朱古力 - 好飲
2011-06-12 18 浏览
是日約了姐姐晚飯,姐姐早就選定了位於觀塘APM的Table 18 Bar & Restaurant,雖然餐廳是開了很久,可是我還是第一次去呢。服務員很貼心,知道姐姐身體不舒服,為她換了一杯暖開水,並且建議不要喝冰飲料♥看看菜單,Citibank信用卡用戶可以以半價優惠享用價值港幣780元的「星級2人套餐」,因為我剛巧有帶Citibank信用卡,而且菜式都是我們喜歡的,所以便點了這個作晚餐。每張桌都會先奉上餐前餅乾條,因為我不太喜歡吃這種餅乾條,所以不知道味道如何。Grilled Semi Salmon and Mix Vegatables Salad - 很讚的前菜,清甜的沙律醬配上新鮮的三文魚和雜菜,相信很多女生們都會很喜歡。Pan-Fried Goose Liver with Wild Mushroom in Cream Sauce - 沒有誇張,這個前菜又是很讚!肥美的鵝肝配搭用忌廉拌勻過的野菌,雖然吃到最後幾口是有點膩,可是還是整碟吃下了!★唔~略厭味道太濃,不過味道也是不錯的,如果可以清一點就更理想。順帶一題,服務員雖然忙碌,但也很貼心地留意食客的進食情況,他們待我們吃完了前

餐前餅乾條
前菜1︰燒半熟三文魚伴雜菜沙律
前菜2︰香煎鵝肝伴忌廉汁野菌
是日餐湯︰蕃茄雜菜湯

順帶一題,服務員雖然忙碌,但也很貼心地留意食客的進食情況,他們待我們吃完了前菜和湯後,才開始遞上主菜~
主菜1︰烤大蝦配黑橄欖醬扁意粉
Grilled King Prawn with Linguine Pasta in Black Oliver Paste Sause - 扁意粉咬感硬度適中,每條意粉都沾上汁料,很讚!而且大蝦沒有腸,很鮮甜。(可是,我已開始覺得飽了...前菜太豐富~)
主菜2︰炭燒紐西蘭西冷肉眼扒伴美國焗薯
Charcoal Grilled New Zealand Rib Eye with US Baked Potato - 七分熟的肉眼扒肉汁鮮甜,焗薯也非常美味!
是日甜品︰藍梅芝士布丁、木糠布丁
最喜歡就是吃甜品了,這個是日甜品真是超~讚♫~!甜味適中,細細的杯子,讓你同時嘗到兩款甜品,即使已飽到不行,也堅持統統吃下!♥

總括而言,這次的晚飯實在太驚喜了!要是在其他餐廳點這種優惠2人餐都會比菜單上其他菜式較遜色的,不過,這次真的很讚!如果大家有機會的話,一定要試試喔!餐廳的環境是那種偏高格調的感覺,情侶們去晚餐都很適合~♥~不過記得要預先訂位,還要問清楚交枱時間,就像我們這一次,服務員就安排了2小時給我們,但我們聊天聊久了,過了交枱時間,但他們也讓我們慢慢品嘗完甜品,沒有催促我們交枱,服務真的很貼心!只是我們也不好意思,快快吃完便撐著大肚子走了~♪
2011-06-09
  • 燒半熟三文魚伴雜菜沙律
  • 烤大蝦配黑橄欖醬扁意粉
  • 木糠布丁
2011-06-09 7 浏览
晚餐沒有吃到甜品, 就在看完電影後來這裡補一個甜品餐. 是晚文迪突然想飲杯野, 於是又要了兩杯飲品.Peach Blossom $38, 8分, 包括gin, peach liqueur, peach juice, lemon juice, white wine, soda, 酒精成分是幾高, 也不算易入口, 但帶點桃味, 當然是我的喜愛.Palm Tree $38, 幫文迪揀了這杯, 包括watermelon liqueur, peach liqueur, vodka, pineapple juice, kiwi puree, 只試了一口, 是酒精度沒有那麼濃烈的.豆腐巧克力芝士餅配巧克力汁 $40: 7分, 賣相是幾靚的, 朱古力味道不夠濃, 豆腐味反而幾出, 芝士餅質感不俗, 不會太實, 芝士的濃度剛好.巧克力心太軟 $40: 6分, 本來是叫了另加雪糕, 但店員忘記了, 要等一大輪先再另上雪糕. 流心度是麻麻, 不太流, 朱古力濃度跟豆腐巧克力芝士餅一樣不太足夠, 外層也嫌不夠硬淨, 一切開已開始倒塌. 雲尼拿雪糕就幾香滑.記得上次來吃的時候甜品水準是高一點, 這次來到的滿意度

記得上次來吃的時候甜品水準是高一點, 這次來到的滿意度只算一般, 不過計及$38一杯酒精飲品, 而水準又幾好, 整體還是個愉快的夜晚.
$96 (宵夜)
  • Peach Blossom
2011-05-30 28 浏览
今日放half day leave去左amp行街飲下午茶。因為我無食午餐,肚仔非常肚餓,叫左個海南雞飯,朋友叫左cake set。個海南雞飯都好大碟,飯係有味飯(但無雞油飯甘油),雞無雪味,幾爽口唔鞋。加D XO醬非常好食。反而個朋友升就話件CAKE一般,不過我睇上去都好CREAMY下。最好係坐左個半鐘都無吹,仲不時加水。非常好。
今日放half day leave去左amp行街飲下午茶。

最好係坐左個半鐘都無吹,仲不時加水。非常好。
2011-05-30