2015-01-29 703 浏览
店外經常都有長長的人龍,排了一會終於到我們了宇治抹茶雪糕雜錦威化杯:抹茶雪糕色澤誘人,茶味+奶味濃厚,又滑又細膩,至於白玉丸子和紅豆是抹茶的絕配!抹茶大判燒:外皮烤得有少少脆口,咬下去煙煙韌韌,裡面的餡料是很香濃的抹茶吉士
店外經常都有長長的人龍,排了一會終於到我們了

2015-01-24
10 分钟 (外卖自取)
2015-01-13 896 浏览
人人黎食雪糕嘅時候我就黎試熱飲...真係幾怪相。無他, 真係好想食綠茶雪糕但又怕凍過頭...唯有攞個平衡。我相信身體弱d嘅絲打會明白我講咩講番杯飲品, counter係開放式,睇到店員點整D甜品同飲品。杯飲品我見先係擠左我叫左嘅攪扭紋雪糕, 再加沖好既綠茶。扭紋雪糕有d半溶唔會好冰凍, 又幼滑又香濃, 仲有一陣陣綠茶味, 超正!有d人唔鐘意食D雪糕溶溶地, 可能會唔鐘意呢杯嘢。但個雪糕溶左落個綠茶度, 令到成杯變得好香濃同creamy, 又幾過癮。不過飲到最後有d細細粒未溶得晒嘅綠茶粉, 可能因為雪糕撞落熱飲度, 唔夠熱度溶晒d綠茶粉。但整體都好滿意好好味
人人黎食雪糕嘅時候我就黎試熱飲...
真係幾怪相。

無他, 真係好想食綠茶雪糕但又怕凍過頭...唯有攞個平衡。
我相信身體弱d嘅絲打會明白我講咩

杯飲品我見先係擠左我叫左嘅攪扭紋雪糕, 再加沖好既綠茶。
有d人唔鐘意食D雪糕溶溶地, 可能會唔鐘意呢杯嘢。

但整體都好滿意好好味

题外话/补充资料: 同場加映老公嘅扭紋雪糕加丸子同綠茶啫喱, 佢都話好好食, 同日本果d有得fight!
2015-01-06
2015-01-09 994 浏览
宇治綠茶雪糕雜錦威化杯$40: 味道應該是不用多說的了,綠茶味濃而回甘,雪糕質感奶滑而不易溶化。旁邊配有小湯丸及紅豆泥,紅豆泥甜而不膩,配著甘香的綠茶雪糕,入口奶中帶甘,餘味則是紅豆帶來的豆香蜜味。小湯丸質丸煙韌帶勁,內裏沒有餡的,比較上來當然是喜愛I Cremeria的抹茶大福啦。小妹這天不太舒服(不舒服還是要不停吃),吃雪糕的速度猶如龜速,但威化依然久持不淋,脆度十足,果然是十分出色。
宇治綠茶雪糕雜錦威化杯$40:

2015-01-06
  • 宇治綠茶雪糕雜錦威化杯
2014-12-18 1510 浏览
雖然天氣凍,也忍不到雪糕的誘惑! 午飯後,經過海港城的Sweet House CHA CHA,買了杯綠茶雪糕。翠綠色的雪糕,望落去已經好綠茶的感覺,食落好軟滑,有好濃的綠茶味,簡直落足料。雖然成$3X蚊杯,近乎一個午餐的價錢,但好好味,都物有所值GE~

綠茶雪糕
2014-12-15
2014-12-15 1941 浏览
I saw this while I was doing some Christmas shopping. Sweets House Cha Cha has a special Christmas edition of their usual  soft serve ice cream. You can choose between a waffle cone ($38) or in a cup ($48). Of course, I chose the cup. You can choose what flavor ice cream (matcha, Hoikkaido milk or both). I chose matcha.The matcha soft serve ice cream was sprinkled with crunchy cereal balls and topped with a yellow colored chocolate star. The bottom had a layer of warabimochi to resemble the trun
The matcha soft serve ice cream was sprinkled with crunchy cereal balls and topped with a yellow colored chocolate star. The bottom had a layer of warabimochi to resemble the trunk of the tree. It was beautiful to look at. The matcha was strong and the soft serve was smooth. It was delicously yummy.
2014-12-14
5 分钟 (外卖自取)
2014-12-07 1277 浏览
有看我食評的大概都知道我是Sweets House Cha Cha的大粉絲,是日baka突然接我放工且送上驚喜,他在身後拿出那熟悉的綠色紙袋,很幸福~今次他買了兩款泡芙,左邊是特濃朱古力泡芙,右邊則是經典的草莓吉士泡芙。特濃朱古力泡芙以印有可愛雪人及雪花圖案的透明膠袋盛載,相信是為了迎合聖誕節而新出的包裝。這款泡芙較小巧,棕色的朱古力泡芙皮依然酥軟,很喜歡這裡較薄身的泡芙皮,但味道稍欠朱古力味,而中間的朱古力吉士餡也不如預期般濃郁,略為失色,但質地仍舊如往常般幼滑細膩。另外一款是賣相吸引的草莓吉士泡芙,在我看來既上次「抹茶漢堡包」,又一「草莓漢堡包」,嘻嘻~輕輕打開泡芙皮,裡面有大量濃稠的吉士及三顆大草莓,這款泡芙的脆皮比剛才的朱古力泡芙皮更加脆身,穩固於泡芙裡的吉士餡沒有流心的效果,但質地超級滑溜,中間的大草莓則帶清新果香,豐富整體口感和味道。雖然只是小小的甜品,但背後的意義卻暖在心頭,踏進十一月下旬,期待今年又會有個難忘的聖誕節!
特濃朱古力泡芙
草莓吉士泡芙

2014-11-25
草莓吉士泡芙
2014-12-06 1151 浏览
到海港城晚飯後又要來一個小甜品~每次來到city's super也會被「Sweets House Cha Cha」的牛乳雪糕所吸引~當然這次也不例外~腳步又不自覺地走到舖前~臨近聖誕sweet house cha cha新推了兩款聖誕軟雪糕系列,分別係彩色繽紛聖誕樹($48)及彩虹脆脆軟雪糕($35),兩款也同樣色彩繽紛,甚有節日氣氛彩色繽紛聖誕樹($48)X'max tree soft cream雪糕面加入了大量彩虹脆脆及一顆大星星,而底部有數粒蕨餅墊底,雪糕可選擇綠茶、牛乳或扭紋(兩溝)其實個人比較喜歡純牛乳的,但聖誕樹完全沒有綠色,好像有點怪相吧,就選擇扭紋好了~牛乳味雪糕入口香滑,奶味十足,而綠茶味則帶點微澀,所以不太喜歡黃色的星星以朱古力製成,入口香滑,聽店員介紹,彩虹脆脆由日本送來,表面有著少數糖粉,入口帶微甜,口感鬆脆,與早餐的燕麥早餐相似,雖然有綠、黃及粉紅3種顏色,但味道一樣,不算非常特別至於蕨餅,四四方方,大大件的,表面有著黃豆粉,入口香軟富口感,質感黏黏的,黃豆味濃,最愛這種質感,伴著雪糕同吃,味道一流~!Sweets House Cha Cha (尖沙咀)尖沙咀
彩色繽紛聖誕樹($48)
X'max tree soft cream
[評分:8/10]

Sweets House Cha Cha (尖沙咀)
尖沙咀廣東道17號海港城3樓city'super內
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 48
味道:8/10
環境:7/10
服務:8/10
衛生 : 8/10
抵食 : 6.5/10

$48 (其他)
2014-12-03 950 浏览
北海道牛乳軟雪糕O~M~G~!又滑又軟唔係個個鍾意飲奶我就好鍾意...每一個地方奶味唔同我夠膽飲full fat牛奶北海道牛奶 has a special taste有D似北海道牛奶+牛奶糖味love it!!!!
北海道牛乳軟雪糕
O~M~G~!
又滑又軟
唔係個個鍾意飲奶
我就好鍾意...
每一個地方奶味唔同
我夠膽飲full fat牛奶
北海道牛奶 has a special taste
有D似北海道牛奶+牛奶糖味
love it!!!!
5 分钟 (外卖自取)
2014-11-27 931 浏览
是晚約了baka放工後共晉晚飯,想不到在接我的時候同時送上驚喜,他說知道我最喜歡吃Sweets House Cha Cha的甜品,所以特地買給我吃,多謝了!他買了紅豆抹茶吉士泡芙,是我最喜愛的抹茶味道。泡芙份量巨型,從賣相看來有點像漢堡包,由上至下有奶油、紅豆及抹茶。抹茶吉士餡的茶味濃厚,質感冰涼幼滑,即使不配上奶油及紅豆已經很好吃,而泡芙皮烘得酥軟,整體水準依然,值得推介給大家!
紅豆抹茶吉士泡芙
他買了紅豆抹茶吉士泡芙,是我最喜愛的抹茶味道。
2014-11-13
紅豆抹茶吉士泡芙
2014-11-04 1373 浏览
好耐之前已經聽過人話呢間d抹茶甜品好好食,呢日放工經過海港城又有d肚餓,於是專登去買嚟食。既然抹茶最出名,當然要由抹茶嘅甜點試起。間店分為三部分,一間賣雪糕,一間賣泡芙,一間賣大判燒。落咗單要去收銀台俾錢先。海港城好多遊客,所以可能要排隊等一陣,去雪糕嗰邊俾八達通就快啲。呢日買咗個抹茶吉士紅豆大判燒,拎上手暖但唔熱。入面嘅抹茶吉士好幼滑好有茶味,唔會太甜,不過我覺得唔係好夠紅豆,對嗜甜嘅我嚟講有啲不足。可能因為我嗰日一路食一路喺街上行去搭車,所以有啲食而不知其味。幾日後自己一個放工又肚餓,於是諗住再去買大判燒同泡芙做晚餐。晚餐只食甜品怪怪地,於是買咗個芝士火腿大判燒。拎上手仲係熱辣辣!咬第一啖未啖到入心,再咬就食到好香濃拉到絲嘅芝士!大判燒個皮仲加咗黑椒,食落更加惹味!火腿就食唔出特別,不過成個配搭都好match!食完晚餐再買多個甜品:吉士泡芙!唔同大判燒,泡芙拎上手凍嘅,咬落口個皮幾脆,入面注滿用云尼拿籽做嘅吉士,香甜幼滑,加埋脆脆嘅泡芙皮,口感好match!試咗三個產品,覺得泡芙係最好食嘅,下次要再試抹茶泡芙!

既然抹茶最出名,當然要由抹茶嘅甜點試起。

呢日買咗個抹茶吉士紅豆大判燒,拎上手暖但唔熱。
抹茶吉士紅豆大判燒
入面嘅抹茶吉士好幼滑好有茶味,唔會太甜,
不過我覺得唔係好夠紅豆,對嗜甜嘅我嚟講有啲不足。

晚餐只食甜品怪怪地,於是買咗個芝士火腿大判燒。
芝士火腿大判燒
食完晚餐再買多個甜品:吉士泡芙!
吉士泡芙
唔同大判燒,泡芙拎上手凍嘅,
吉士泡芙
試咗三個產品,覺得泡芙係最好食嘅,下次要再試抹茶泡芙!
2014-10-22
2014-10-16 1755 浏览
每天在公司吃完午飯都會到附近散步,今天剛好想逛逛美食廣場,途經很喜愛的sweets house cha cha,看看餐牌,原來萬聖節限定已經悄悄登場了。今次沒有選吃最愛的抹茶雪糕,反而嚐了萬聖節限定泡芙。跟同事選好後便外賣回公司吃。我們都點了萬聖節限定的日本南瓜泡芙($32),聽店員說原來同款泡芙也可分為兩種,南瓜吉士上畫有朱古力醬牙的名叫「嘻嘻」,另外則叫「哈哈」。我選了「嘻嘻」,日本南瓜泡芙的賣相除了形似萬聖節南瓜外,還有點像漢堡包。泡芙脆皮上還用朱古力醬畫有可愛鬼臉,教人愛不惜手,而南瓜頭頂有小小的綠粒,賣相花心思。香脆的泡芙皮口感軟軟,中間有大量軟滑的南瓜吉士和奶油,配搭非常豐富。最有驚喜是南瓜吉士不會甜,反而散發著淡淡的南瓜香味,清新!還有一段時間才到萬聖節,今次吃這個期間限定也算是一種慶祝吧?
今次沒有選吃最愛的抹茶雪糕,反而嚐了萬聖節限定泡芙。
跟同事選好後便外賣回公司吃。
日本南瓜泡芙
「嘻嘻」日本南瓜泡芙

2014-10-08
2014-10-06 1121 浏览
見到好多人, 排長龍,羊群心態試埋一份選了綠茶沙冰配綠茶雪糕好好味呀, 先飲啖沙冰,沙冰唔算太幼,仍然入口一粒粒, 但就好濃厚綠茶味再試一下雪糕....好濃好濃綠茶香,而且夠滑怪不得咁多人排龍,真係好好味呢度無堂食,所以個個買完都企在門口食到尾,我又將雪糕同綠茶混埋變了好滑的沙冰. 呢間店既雪糕除左綠茶仲有牛奶, 下次要試埋佢好味!
見到好多人, 排長龍,羊群心態試埋一份
選了綠茶沙冰配綠茶雪糕
好好味呀, 先飲啖沙冰,沙冰唔算太幼,仍然入口一粒粒,
但就好濃厚綠茶味
再試一下雪糕....好濃好濃綠茶香,而且夠滑
怪不得咁多人排龍,真係好好味
呢度無堂食,所以個個買完都企在門口
食到尾,我又將雪糕同綠茶混埋
變了好滑的沙冰.
呢間店既雪糕除左綠茶仲有牛奶, 下次要試埋佢
好味!
2014-09-28
10 分钟 (外卖自取)
2014-10-01 1044 浏览
放工之後 緊係去食d野la😂突然同frd興起食大判燒😁😁事關好耐冇食☺️叫左2個😁1個吉士 普通個隻!另一個就抹茶紅豆吉士😁普通個隻 幾好好☺️吉士好有蛋味☺️甜甜地!好食!都係13蚊啫!另一隻!正啲😁本人較中意食抹茶野!如果d紅豆多d就好了!味道就夠哂啦!抵食嘅!試下啦😊

放工之後 緊係去食d野la😂
突然同frd興起食大判燒😁😁
事關好耐冇食☺️

叫左2個😁
1個吉士 普通個隻!
另一個就抹茶紅豆吉士😁

普通個隻 幾好好☺️
吉士好有蛋味☺️甜甜地!
好食!都係13蚊啫!
吉士 原味

另一隻!正啲😁
本人較中意食抹茶野!
如果d紅豆多d就好了!味道就夠哂啦!
抵食嘅!試下啦😊
綠茶紅豆吉士
吉士 原味
綠茶紅豆吉士
2014-09-26 828 浏览
我並不算抹茶迷,不過朋友想吃抹茶甜品,我們特別去尖沙咀吃飯再過去試試這間人氣抹茶甜品店。去的當天人不是太多人。抹茶沙冰新地,軟雪糕抹茶味足夠,沙冰抹茶味很濃,真的很消暑。哈密瓜波波外皮很脆而內裏又軟又香也吃到哈密瓜味,不過我麻麻地。抹茶餅沒甚麼抹茶味,不過抹茶moose很香很甜,連紅豆連餅一起吃甜味剛剛好,現在想起也想再吃
2014-09-19
$50 (其他)
2014-09-22 1050 浏览
sweet sweet cha cha 原來係一間人氣店, 真係有眼不識泰山話說我只係經過, 見有像beard papa 賣puff的店, 起初真係以為係beard 的分店, 原來係日式的, 不過賣相唔錯, 所以就買返個食外層的餅殼係唔差的, 脆卜卜, 什至比beard 更好, 不過再咬, 咬深的, 好似都無咩cream 味, 差唔多去到個核心, 先得小小creamy野食到,  受騙了...唔知係唔係我唔好彩, 但如果cream咁少就唔係好食啦

,  受騙了...

唔知係唔係我唔好彩, 但如果cream咁少就唔係好食啦
2014-09-04
2 分钟 (外卖自取)
$25 (其他)