2008-07-24 8 浏览
一入到sugar就有人俾左張餐牌我地動作好快我同朋友坐左系入d既位置入去個下既位置好細好難入同埋好驚果幾支棍整親我話曬鐵棍喎我同我朋友叫左個仲夏甜夢同甜蜜軟飯首先講下仲夏甜夢...我朋友話仲夏甜夢既芒果好甜唔似一般既芒果既甜佢d軟雪糕溶得好快果枝百力枝咁既野又好似唔知點咁同d芒果好唔襯自己食既係甜蜜軟飯...本身好鐘意食甜品成日周圍試一食就知佢d雪糕係牛奶公司既好冇驚喜底下好似果凍咁既野好似冇味咁淡淡地食左都唔知咩事而且d飯硬得黎又冇味我以為自己食左粉漿落口咁又好細我估到係整個特色出黎不過搞成咁我真係唔多鐘意個人而言只可以話入得口襯左雪糕一齊食會好食d!staff既態度ok有笑容而且把聲好好聽我地坐得入諗住要大聲叫一叫佢先見到我地幫到我地落單點知我一舉手佢就睇到...一開頭只叫左1杯雪糕個staff都俾左2隻匙我地好似知我地一定會share咁唔錯!不過可能坐得入...我見到有d應該係烏英咁既野飛飛下同埋個架d野有d亂...覺得衛生情況唔係太好整體黎講只可以話係失望/冇驚喜
一入到sugar就有人俾左張餐牌我地
動作好快

我同朋友坐左系入d既位置
入去個下既位置好細
好難入
同埋好驚果幾支棍整親我
話曬鐵棍喎

我同我朋友叫左個仲夏甜夢同甜蜜軟飯
首先講下仲夏甜夢...
我朋友話仲夏甜夢既芒果好甜
唔似一般既芒果既甜
佢d軟雪糕溶得好快
果枝百力枝咁既野又好似唔知點咁
同d芒果好唔襯

自己食既係甜蜜軟飯...
本身好鐘意食甜品

又好細
我估到係整個特色出黎
不過搞成咁我真係唔多鐘意
個人而言只可以話入得口
襯左雪糕一齊食會好食d!

staff既態度ok有笑容而且把聲好好聽
我地坐得入
諗住要大聲叫一叫佢先見到我地幫到我地落單
點知我一舉手佢就睇到...
一開頭只叫左1杯雪糕
個staff都俾左2隻匙我地
好似知我地一定會share咁
唔錯!

不過可能坐得入...
我見到有d應該係烏英咁既野飛飛下
同埋個架d野有d亂...
覺得衛生情況唔係太好

整體黎講只可以話係失望/冇驚喜
2008-07-24 23 浏览
喝了酒,想找地方吃麵,但記憶中這裡的麵店已結業了,但見隔離有這間甜品店,看門面印上的朱古力堡壘芭菲,賣相也很吸引,就來一試。轉眼有得吃,朱古力堡壘的材料都幾豐富的,除了朱古力雪糕及云呢拿軟雪糕之外,還有朱古力脆片、朱古力奶凍、香蕉及玉米片,加上朱古力棒及朱古力漿,雖然用上的材料不算很精美,但勝在朱古力味濃濃之餘,也有不同的口感,35蚊一杯,算是不錯。全店只得一位店員,服務態度卻是十分之一般,如將食物放下檯是絕對的鏗鏘有聲;又吃了一會兒,還剩下小半杯,雪糕也未吃完的,拿部PSP出來,打陣先,但店員已急不及待的要將其收去。收的時候雖然還遁例地一問「吃完未?」,但還是漠視我在忙不迭的說「未!」,要我再說「未!未!未!」,才可以安然的吃完這個朱古力堡壘。不收加一,不過老實說,以這個服務水平,也不應收服務費

不收加一,不過老實說,以這個服務水平,也不應收服務費
都ok好味的朱古力堡壘
$35 (其他)
都ok好味的朱古力堡壘
2008-07-23 10 浏览
左上角果個吾記得叫喵名...其實整個甜品所以既用料都好普通不過勝在喵都有dd左上角果個雪糕首先最上有軟雪糕配朱古力醬 ..旁邊則是芝麻雪糕2種雪糕一起吃的感覺不錯...一啖軟一啖較硬芝麻雪糕入面有原粒炒口芝麻....令整個雪糕感覺很香口..好好味 !--仲夾埋左d 涼粉..西米lo..粟米片..慕絲...我覺得係好特別同好有心機做出黎..一杯雪糕有吾同口感..吾同甜味..都好少有一間甜品店一款甜品有咁多吾同材料吧 ?--榛子waffle + chocolate 球waffle 是新鮮整的還暖的 ..並切到一小一小塊不用自己動手切真夠窩心唷^^....點埋朱古力醬好好味~另外朱古力球冇喵特別 ..我會再去試埋其他的^^
左上角果個吾記得叫喵名...
其實整個甜品所以既用料都好普通
不過勝在喵都有dd
左上角果個雪糕
首先最上有軟雪糕配朱古力醬 ..
旁邊則是芝麻雪糕
2種雪糕一起吃的感覺不錯...
一啖軟一啖較硬
芝麻雪糕入面有原粒炒口芝麻....
令整個雪糕感覺很香口..好好味 !
仲夾埋左d 涼粉..西米lo..粟米片..慕絲...
我覺得係好特別同好有心機做出黎..
一杯雪糕有吾同口感..吾同甜味..
都好少有一間甜品店一款甜品有咁多吾同材料吧 ?
榛子waffle + chocolate 球
waffle 是新鮮整的
還暖的 ..並切到一小一小塊
不用自己動手切
真夠窩心唷^^....
點埋朱古力醬好好味~
另外朱古力球冇喵特別 ..

我會再去試埋其他的^^
2008-06-22 11 浏览
食左椰皇雪山雖然D冰GE分量偏少但係好有椰皇味, 同埋好綿, 唔會食到一塊塊好硬GE冰粒佢仲配埋紅豆同涼粉不過兩樣都太甜,而且我唔太鍾意涼粉+椰皇呢個配撘如果改配西米就更好LU我地仲試左豆漿豆腐花, 一般la
食左椰皇雪山

雖然D冰GE分量偏少
但係好有椰皇味, 同埋好綿, 唔會食到一塊塊好硬GE冰粒

佢仲配埋紅豆同涼粉
不過兩樣都太甜,
而且我唔太鍾意涼粉+椰皇呢個配撘
如果改配西米就更好LU

我地仲試左豆漿豆腐花, 一般la

• 椰皇雪山
2008-06-02 10 浏览
是晚多得大家包容,雖然有半數人對甜品興趣麻麻,仍然陪我去食SUGAR甜品屋,還行了頗長的一段路...終於找到了,當然要試盡多款有名的甜品: 朱古力堡壘-此店的甜品全部份量不大,雪糕球尤其袖珍,不過由於味道一般,份量不多也是好事,免得吃剩太多造成浪費。這杯芭菲杯賣相與味道均一般,比較吸引是杯底的粟米片了~榛子朱古力窩夫-窩夫朱古力濃郁,是較好的一味甜品,不過雪糕與窩夫的比例久佳,雪糕太少了。香蕉朱古力奶凍-朱古力奶凍頗滑,但香蕉與曲奇味雪糕就不太吸引。椰皇雪山-其實是充滿椰香的刨冰,另加紅豆與jelly,對椰子好感度一般的我少吃了~ 我又學Oli點了一碗熱紅豆沙+湯圓暖胃,不過食完上面甜品後,紅豆沙已經變涼;湯圓是幾彈牙,如果熱點吃應該更好。 有幾位不吃甜品的同學沒有參與戰鬥,只點了果汁支持;而我食完這餐,也覺得整體感覺一般。下次再找些更好的餐廳,再一起開餐吧!

我又學Oli點了一碗

朱古力堡壘.蕉朱古力奶凍
椰皇雪山
熱紅豆沙+湯圓
$30 (宵夜)
榛子朱古力窩夫
叫咗夢幻組合、仲夏甜夢、蕃薯糖水、豆腐花~甜品 ok 啦.......不過我諗唔會再嚟 lu~仲夏甜夢 $3x我叫咗呢個, 其實都係唔知揀乜先至求其揀咋~佢底嗰度有啲脆脆片 & 豆腐花, ok 啦~
叫咗夢幻組合、仲夏甜夢、蕃薯糖水、豆腐花~
甜品 ok 啦.......不過我諗唔會再嚟 lu~

仲夏甜夢 $3x
我叫咗呢個, 其實都係唔知揀乜先至求其揀咋~
佢底嗰度有啲脆脆片 & 豆腐花, ok 啦~
仲夏甜夢
夢幻組合
$35 (其他)
2008-05-25
期五真係好旺場,好多餐廳都被人訂晒,想去Apple Green無位,轉去味一番又無,決定來甜品治療法,以甜品作晚餐。幸好7點半還有下午茶時間,好等老公可以食點鹹品,我就食了少許咸牛肉飛碟的邊皮後,就全力對付接下來的5個甜品。飛碟烘得勁脆,餐飲是香蕉奶,太多奶味,香蕉味已"無定企"。先來朱古力堡壘及仲夏甜夢,味道當然不及麻布茶坊的聖代,或UCC的芭菲,相對價錢來說是大眾化。前者故明思意是朱古力主題,軟雪榚、兩球朱古力雪榚、朱古力脆脆、粟米片、朱古力奶凍,絕對朱古力迷至愛。後者是主要以芒果為主,有雪榚外還有粟米片、奶凍、西柚肉、大西米等,雪榚香甜、芒果肉甜蜜,最敗筆是加了苦味的西柚肉,真是大打折扣。朱古力香蕉窩夫及榛子朱古力窩夫-一細粒一細粒的窩夫,令人食不停口,又熱又脆與冰凍的雪榚形成一種對比。食完4個凍甜品後,想食熱甜品來暖一暖胃,要了熱紅豆沙加湯丸。湯丸皮薄煙韌,紅豆又多渣岩晒我。食完5個甜品後,立即開心番晒^^

食完5個甜品後,立即開心番晒^^
朱古力堡壘
仲夏甜夢
朱古力香蕉窩夫
朱古力堡壘
2008-05-25 9 浏览
終於都食到招牌雪糕:.........朱古力堡壘喇....真係好味...有兩個朱古力雪糕球..有一個雲呢拿雪糕,,,不過我就唔係好鍾意個慕絲...整體上O黎講係好味同值呢個價錢。
終於都食到招牌雪糕:.........朱古力堡壘喇....
真係好味...有兩個朱古力雪糕球..
有一個雲呢拿雪糕,,,
不過我就唔係好鍾意個慕絲...
整體上O黎講係好味同值呢個價錢。
$40 (其他)
2008-05-23 33 浏览
今晚同honey行尖沙咀發現有間新開既甜品屋,雖然食得好飽但係都想試下,好多人排隊…等咗around 10mins先入得...一入到舖頭就有股香味湧出來,一坐我就問侍應係什麼香味,佢話係窩夫味,但最後叫咗嗰"椰皇雪山"(因為好飽同新作品)….woo….雪山駕到…d冰好清甜,好綿,好特別,非常好味,同埋底層D涼粉超级冰凍(夏天消暑一流) 一定再食, 下次再去試埋個窩夫先!!!
2008-05-19
吃完飯,跟老婆來吃甜品,紅豆沙豆腐花,豆腐花香滑,可惜紅豆沙是原粒紅豆煮熟加水,失望!芝麻糊加湯圓,湯圓皮薄煙韌,餡料有芝麻粒,有嚼勁!可惜芝麻糊是開粉貨式,大打折扣!下回還是點西式甜品較穩陣!
2008-05-10
溫書溫到差不多時間,就去找甜品吃。見這裡好評不少,於是就來這吧。一心想著吃心太軟,可惜沒有,真失望。夢幻組合($34)︰有兩球芝麻雪糕,軟雪糕,少量紅豆,大西米,幾小件水果。芝麻雪糕很明顯是牛奶公司的,軟雪糕都算滑,但當然不能與麻布的相比。大西米焗得太腍了,其餘都是一般。這個甜品比較簡單,沒有太大驚喜。榛子朱古力窩夫($32)︰窩夫新鮮焗起,內夾有巧克力,很好吃。不過我倆十分期待的hazelnut卻十分十分少,很失望呢﹗這裡環境不差,但很嘈雜。甜品比較一般,價錢有點貴,可能沒試到心太軟而有點不甘吧。

一心想著吃心太軟,可惜沒有,真失望。

夢幻組合
2008-05-09 2 浏览
"椰皇雪山" -- 驚喜昨晚去了sugar 食甜品, 因為好想食d好凍的甜品, 所以叫了她們的新出的 "椰皇雪山". 初初有d擔心會無味…因為幅相d冰好少汁…但原來食落好好味, d 冰好清甜, 好綿 , 好特別呀!! 而且又有雪米和好冰凍的粉在底,, 好 豐富!一定會再去食~~~
"椰皇雪山" -- 驚喜

一定會再去食~~~
2008-05-08
全店充滿一種幸福的感覺(<-朋友說),其實這是一種製窩夫的氣味...雲呢拿棒子窩夫-雲呢拿雪糕的味道並不只有雲呢拿味,還有一種另外的味道.不過不知是什麼,可是窩夫很新鮮,少少脆.醬亦濃朱古力聖代??(<--忘記了)-有雲呢拿軟雪糕,兩球朱古力球,粟米片,介乎它們中間有一層朱古力慕絲.整體來說,朱古力球吃不到朱古力味,但其他的配搭很好楊枝金露豆腐花-很淡,可能是吃過以上兩款才吃吧! 但亦可以吃到豆腐花的豆香味.楊枝金露並不特出如在加拿芬道遇到有sugar的傳單,不防拿一張..因為有九折呢!

雲呢拿棒子窩夫
朱古力聖代??
楊枝金露豆腐花
$30 (其他)
2008-04-06 7 浏览
今日熱到咁,真係唔方唔仲夏呢度唔到3點都唔開,上次黎都仲未開..今次係佢地第一批CUSTOMERS XD其實係幾抵食架個tea set$23包2件飛碟,加埋一個$20或以內的甜品任簡好抵, 不過我飽無叫個餐..朋友叫左, 甜品叫朱古力奶凍,試左一啖, 唔錯呀=)我自己試招牌甜品之一"仲夏甜夢" 係芒果芭菲有個雲呢拿軟雪糕, 兩球芒果雪糕,三片芒果, 幾粒透明既粉圓, 有個奶凍係中間,一D粟米片係底.. 我覺得雲呢拿雪糕好好味啵, 以為係杯芒果芭菲度會有D求其TIM絕對唔係留的, 味道夠甜夠奶又濃..芒果肉又唔會酸呀, 個奶凍都幾impress架!!真係好重奶味, 口感好好tim.. 唔錯唔錯!! 都坐得幾舒服=)不過坐多陣已經好多人黎了,唔好意思hea咁耐, 食完見有人等就閃了

今日熱到咁,
真係唔方唔仲夏

呢度唔到3點都唔開,
上次黎都仲未開..
今次係佢地第一批CUSTOMERS XD

其實係幾抵食架個tea set
$23包2件飛碟,
加埋一個$20或以內的甜品任簡
好抵, 不過我飽無叫個餐..
朋友叫左, 甜品叫朱古力奶凍,
試左一啖, 唔錯呀=)

我自己試招牌甜品之一
"仲夏甜夢" 係芒果芭菲
有個雲呢拿軟雪糕, 兩球芒果雪糕,
三片芒果, 幾粒透明既粉圓, 有個奶凍係中間,
一D粟米片係底..
我覺得雲呢拿雪糕好好味啵,
以為係杯芒果芭菲度會有D求其TIM
絕對唔係留的, 味道夠甜夠奶又濃..
芒果肉又唔會酸
呀, 個奶凍都幾impress架!!
真係好重奶味, 口感好好tim..
唔錯唔錯!!

都坐得幾舒服=)
不過坐多陣已經好多人黎了,
唔好意思hea咁耐, 食完見有人等就閃了
仲夏甜夢 - 芒果芭菲 ($35)
2008-03-28 12 浏览
** 此食肆的第二十九個笑**尋晚27-3-2008(Thur)約o左幾個朋友8點食晚飯,但因有啲肚餓,於是同先匯合o既女友人CK一齊食少少o野先.我o地先o係加拿芬廣場匯合,佢帶我o黎呢間.去到,環境都幾好,座位闊落舒適.侍應畀o左茶餐同甜品menu我o地,CK睇到話茶餐好低喎,只須$23.00就有飛碟同$20.00以下o既甜品食,且我o地o黎到都已經係7點,原來茶餐係供應到7點半,真攪鬼.於是佢叫o左咸牛肉芝士飛碟+凍紅豆沙豆腐花,我要心太軟,不過佢o地話冇供應喎,=.=”(係我o地行過o黎中途見到佢o地有個廣告話有心太軟個喎.)咁我就叫$32.00 o既榛子朱古力窩夫.一會,一股好香o既味道由廚房傳o黎,好想食啊.之後,凍紅豆沙豆腐花先到,都幾大碗,然後兩樣o野都到齊.我同CK先食飛碟,味道唔錯,可惜芝士唔夠,要有一絲絲至滿足o架嘛.到我o既窩夫,雪糕係朱古力味,至於榛子……原來o係側邊一少撮忌廉o度.窩夫就一格格搣開o左,方便客人食o掛,不過就淰o左.呢個OK啦.而CK o既紅豆沙豆腐花我冇試到,佢冇任何comment.
** 此食肆的第二十九個笑**

而CK o既紅豆沙豆腐花我冇試到,佢冇任何comment.
左:飛碟,前:凍紅豆沙豆腐花,右:榛子朱古力窩夫