2017-06-30
今日三十幾度天氣,出街整個人好似溶左一樣。商場係夏天避暑聖地😏,見有一排冇黎過油塘大本型行街,專程過黎望下,順便食個下午茶。今次試呢間"Spade by Lassana",以前都有留意過佢,但食就係第一次。由於開放式設計,好難會望唔到佢存在,加上舖頭外表以白色圍欄同雪糕筒板組成,極度吸睛,特別對女仔黎講😍好夢幻嘅Feel。枱櫈都盡量以白紅為主,簡潔且不失前衞風格。前衞在於有些白櫈係冇椅背,而且入面個坐墊有唔同顏色。再者,中間紅色布沙發,設計者將焦點放係整間店中心,成功捕捉到人的眼睛。經過的人都會忍唔住望幾眼,縱使只有路過沒有光顧,都會留意到。快快進入我的英式下午茶😚第一次食點少得招牌菜-英式皇牌下午茶(99蚊)包兩杯熱茶或熱咖啡,另外叫左個原味牛角窩夫,配蜜糖(10蚊?)英式皇牌下午茶有三層架,相信大家都唔陌生。呢種三層架英式下午茶好多地方都有,咁點解要揀黎呢度先?因為佢價錢取勝,性價比又高,唔係唔試下呀嘛?!因為好多人都影過三層架,我就唔重覆影個架,focus係食物最底層開始講,會見到係麵包熱食類,碎蛋沙律小牛角兩件,吞拿魚三文治兩件,仲有兩粒芝士球。我好喜歡食牛角酥,不其然就會愈食
快快進入我的英式下午茶😚
因為好多人都影過三層架,我就唔重覆影個架,focus係食物
我好喜歡食牛角酥,不其然就會愈食愈嘴刁。但!呢間牛角酥都剛剛列入左我愛食嘅牛角酥清單裡。牛角酥皮好脆,脆到可以用crispy形容😂我食到成枱碎,我已經盡量食得似一個淑女。食到入口會有一種麵色烘香嘅味道,而碎蛋沙律都好味但未至於令我好驚艷。碎蛋部分做得相當好,蛋白大小剛好,有咬口。但沙律未有好香蛋黃醬味,沙律醬味唔夠突出。
吞拿魚三文治,麵包烘得相當乾身,但咬落保持到入面柔軟,吞拿魚醬有別於普通一般罐頭個種味,冇吞拿魚腥味,份量唔算好多,但好食
芝士球,兩隻字形容-特別。☺我咬完望下入面,又睇唔到麵包店個種一大塊芝士係入面,可是卻做到香香的芝士味。芝士味唔算好濃好臭,一般人都接受到。口感帶點芝士波波那種彈性。
三種不同口感味道的麵包,包含脆、軟、彈,如果問我會認為邊種最深刻,我會話芝士球。牛角酥雖然是我至愛,但芝士球的芝士香略勝一籌。
第二層開始到甜品,有檸檬慕絲蛋糕,兩種唔同口味的雪糕,一種係抹茶,一種係草莓。
抹茶雪糕有點似綠茶紅豆個種味道,但呢個冇任何紅豆的☝️係屬於甜系淡淡抹茶奶香,而唔係苦澀版。
至於草莓味帶少少酸酸甜甜,味道絕對唔假。我就覺得抹茶對我講太甜🙊草莓就恰到好處,有少少酸味,唔會太膩。
檸檬慕絲蛋糕,檸檬味好出,酸酸地,但稍微與餅底唔太夾,分開食覺得幾好味,但一齊食的時候,味道很奇怪。上面慕絲很挺身,Cream味唔算重,沒有喧賓奪主,奪去檸檬香味。
第一層是Tiramisu 和朱古力慕絲蛋糕。🤔我覺得似Brownie多啲,但朱古力底部係海綿蛋糕底,有些小分別。食落好香好甜朱古力味,個陣朱古力味係好濃郁。😚濃郁程度係食完成口都係朱古力,所以食完要飲啖熱茶先可以食下一件。
Tiramisu方面,聞落似臭芝士味,但食就唔重芝士味的。成個三層架,我個人覺得最麻麻係呢個提拉米蘇。並唔係我唔鍾意食帶芝士味的食品,但呢件絕對未到最好食。
牛角窩夫都係熱賣產品,唔貴又好食。
窩夫可以自選口味,我食傳統少少,加蜜糖食。可以係相入面見到,側邊有白色粉,係糖粉。口感係外脆內軟,我好怕窩夫太硬,食到周圍都係碎,呢個剛好。
味道真係好特別,佢係用好香嘅蜜糖味,唔肯定係咪楓糖,糖漿稀身得黎又有稠度。雖然係甜品,但又未至於甜到漏,作為呢餐結尾就相當完美。
熱茶方面,我要passion fruit with peach,友人叫左杯English breakfast tea。我杯茶聞有好香甜味,但飲個陣就只係淡淡果茶香,冇任何甜味的。配上以上甜品,呢杯茶既解膩又香,坐近商場窗口位置,望住外面藍天白雲景色是一大享受。呢杯真係我杯茶
English breakfast tea就冇咩太特別,單純紅茶味。不過食甜品飲熱茶,其實比飲咖啡汽水類好,更食得出甜品味道之餘,仲真真正正感受到英式下午茶個種感覺。
總括下,甜品與麵包確實唔錯,偶爾嘆下享受人生都係一個幾適合的地點。如果想同朋友傾下計,都可以考慮下。
我會極推薦俾女性朋友,因為環境佈置啱晒女仔,尤其相機食先一族!
份量唔算多,不能當正餐食,會唔夠飽。(或者係我大食😂
少少缺點係枱會稍微搖晃,店內冇洗手間,需要到商場使用。通常食完都想行下消化下,但附近商場唔算多野行,除非真係好耐冇黎過大本型。
會否再光顧?我會, 我會等新出品😁有之後再去試。