今日三十幾度天氣,出街整個人好似溶左一樣。商場係夏天避暑聖地😏,見有一排冇黎過油塘大本型行街,專程過黎望下,順便食個下午茶。今次試呢間"Spade by Lassana",以前都有留意過佢,但食就係第一次。由於開放式設計,好難會望唔到佢存在,加上舖頭外表以白色圍欄同雪糕筒板組成,極度吸睛,特別對女仔黎講😍好夢幻嘅Feel。枱櫈都盡量以白紅為主,簡潔且不失前衞風格。前衞在於有些白櫈係冇椅背,而且入面個坐墊有唔同顏色。再者,中間紅色布沙發,設計者將焦點放係整間店中心,成功捕捉到人的眼睛。經過的人都會忍唔住望幾眼,縱使只有路過沒有光顧,都會留意到。快快進入我的英式下午茶😚第一次食點少得招牌菜-英式皇牌下午茶(99蚊)包兩杯熱茶或熱咖啡,另外叫左個原味牛角窩夫,配蜜糖(10蚊?)英式皇牌下午茶有三層架,相信大家都唔陌生。呢種三層架英式下午茶好多地方都有,咁點解要揀黎呢度先?因為佢價錢取勝,性價比又高,唔係唔試下呀嘛?!因為好多人都影過三層架,我就唔重覆影個架,focus係食物最底層開始講,會見到係麵包熱食類,碎蛋沙律小牛角兩件,吞拿魚三文治兩件,仲有兩粒芝士球。我好喜歡食牛角酥,不其然就會愈食

快快進入我的英式下午茶😚

因為好多人都影過三層架,我就唔重覆影個架,focus係食物

我好喜歡食牛角酥,不其然就會愈食愈嘴刁。但!呢間牛角酥都剛剛列入左我愛食嘅牛角酥清單裡。牛角酥皮好脆,脆到可以用crispy形容😂我食到成枱碎,我已經盡量食得似一個淑女。食到入口會有一種麵色烘香嘅味道,而碎蛋沙律都好味但未至於令我好驚艷。碎蛋部分做得相當好,蛋白大小剛好,有咬口。但沙律未有好香蛋黃醬味,沙律醬味唔夠突出。

吞拿魚三文治,麵包烘得相當乾身,但咬落保持到入面柔軟,吞拿魚醬有別於普通一般罐頭個種味,冇吞拿魚腥味,份量唔算好多,但好食

芝士球,兩隻字形容-特別。☺我咬完望下入面,又睇唔到麵包店個種一大塊芝士係入面,可是卻做到香香的芝士味。芝士味唔算好濃好臭,一般人都接受到。口感帶點芝士波波那種彈性。

三種不同口感味道的麵包,包含脆、軟、彈,如果問我會認為邊種最深刻,我會話芝士球。牛角酥雖然是我至愛,但芝士球的芝士香略勝一籌。

第二層開始到甜品,有檸檬慕絲蛋糕,兩種唔同口味的雪糕,一種係抹茶,一種係草莓。
抹茶雪糕有點似綠茶紅豆個種味道,但呢個冇任何紅豆的☝️係屬於甜系淡淡抹茶奶香,而唔係苦澀版。
至於草莓味帶少少酸酸甜甜,味道絕對唔假。我就覺得抹茶對我講太甜🙊草莓就恰到好處,有少少酸味,唔會太膩。

檸檬慕絲蛋糕,檸檬味好出,酸酸地,但稍微與餅底唔太夾,分開食覺得幾好味,但一齊食的時候,味道很奇怪。上面慕絲很挺身,Cream味唔算重,沒有喧賓奪主,奪去檸檬香味。

第一層是Tiramisu 和朱古力慕絲蛋糕。🤔我覺得似Brownie多啲,但朱古力底部係海綿蛋糕底,有些小分別。食落好香好甜朱古力味,個陣朱古力味係好濃郁。😚濃郁程度係食完成口都係朱古力,所以食完要飲啖熱茶先可以食下一件。
Tiramisu方面,聞落似臭芝士味,但食就唔重芝士味的。成個三層架,我個人覺得最麻麻係呢個提拉米蘇。並唔係我唔鍾意食帶芝士味的食品,但呢件絕對未到最好食。

牛角窩夫都係熱賣產品,唔貴又好食。

窩夫可以自選口味,我食傳統少少,加蜜糖食。可以係相入面見到,側邊有白色粉,係糖粉。口感係外脆內軟,我好怕窩夫太硬,食到周圍都係碎,呢個剛好。
味道真係好特別,佢係用好香嘅蜜糖味,唔肯定係咪楓糖,糖漿稀身得黎又有稠度。雖然係甜品,但又未至於甜到漏,作為呢餐結尾就相當完美。

熱茶方面,我要passion fruit with peach,友人叫左杯English breakfast tea。我杯茶聞有好香甜味,但飲個陣就只係淡淡果茶香,冇任何甜味的。配上以上甜品,呢杯茶既解膩又香,坐近商場窗口位置,望住外面藍天白雲景色是一大享受。呢杯真係我杯茶

English breakfast tea就冇咩太特別,單純紅茶味。不過食甜品飲熱茶,其實比飲咖啡汽水類好,更食得出甜品味道之餘,仲真真正正感受到英式下午茶個種感覺。

總括下,甜品與麵包確實唔錯,偶爾嘆下享受人生都係一個幾適合的地點。如果想同朋友傾下計,都可以考慮下。
我會極推薦俾女性朋友,因為環境佈置啱晒女仔,尤其相機食先一族!
份量唔算多,不能當正餐食,會唔夠飽。(或者係我大食😂
少少缺點係枱會稍微搖晃,店內冇洗手間,需要到商場使用。通常食完都想行下消化下,但附近商場唔算多野行,除非真係好耐冇黎過大本型。

會否再光顧?我會, 我會等新出品😁有之後再去試。

2017-06-29
  • 碎蛋沙律小牛角
2017-06-26 91 浏览
由於天氣太熱,所以沒有胃口,晚上只想吃點輕食。想起附近的spade 有午夜優惠—雪糕買一送一及新出的黑白牛角窩夫,所以就決定到那裏吃個輕怡晚餐吧!很喜歡spade 的環境,大大的玻璃幕牆,能看到廣濶的天空。是夜選了熱狗薯格,因為沒有薯格,用粟米取代。 麵包焗得熱辣辣的,也焗得有點脆,加上醬汁,酸酸的,十分開胃。粟米份量很多,加了牛油的粟米,必定好味,而粟米本身也很甜。接著就是甜品牛角窩夫,其實是心形來的,味道不錯,焗得也剛剛好,外面脆脆,內裡煙靭 ,而買一送一的牛奶雪糕奶味很香濃價錢也不貴,很多地方六十元只能吃到雪糕窩夫,而在這裏就能吃到捧著肚子回家去!

是夜選了

接著就是甜品

2017-06-19 62 浏览
每逢經過Spade by lassana ,見到廣告有$99High tea set 都很想一試。今天因為早餐吃得太飽,所以下午三點將幾就來到這裡試下個high tea set ,滿足心願吧!今次的主題是泰式High tea,三層的食物各俱特色。最底層的藍莓多士和蛋沙律牛角包很明顯是焗得過火了,不過味道還可以,中間那層是椰子奶凍配芒果汁,買相一流但味道一般,還有芒果雪糕和椰子雪糕,份量很大,我最喜歡的是最頂層的士多啤梨迷你撻,很美味,還有兩杯熱飲,二人也吃得很飽。$99二人在這環境吃下午茶,的確是物超所值吧!
還有芒果雪糕和椰子雪糕,份量很大
,我最喜歡的是最頂層的士多啤梨迷你撻,很美味
泰式high tea set

2017-06-17 84 浏览
幸福二人下午茶與好友星期五放工後。。。嘆個high tea...談天說地。。。 牛角包香口有口感。。。香草牛油炒蛋香滑。。。雪糕口感香滑 有香龍藍莓果味。。。36蚊西冷扒餐。。。99蚊二人下午茶。。。28蚊悠閒小食。。。埋單172兩個人抵到爛 經濟又好食高質素選擇
幸福二人下午茶
與好友星期五放工後。。。嘆個high tea...
談天說地。。。

牛角包香口有口感。。。
香草牛油炒蛋香滑。。。
雪糕口感香滑 有香龍藍莓果味。。。
36蚊西冷扒餐。。。
99蚊二人下午茶。。。
28蚊悠閒小食。。。
埋單172兩個人抵到爛
經濟又好食高質素選擇
2017-06-16
  • 二人下午茶。。。牛角包
2017-06-12 136 浏览
被食評吸引了我來這所餐廳數次,特別喜歡這裡的位置和簡約的紅白色配搭,讓你感到格外清新悠閒,是與朋友來個下午茶的好地方。今次在下午時段來到這裡,沒有選擇面包午餐,而是被燈廂的甜品照片吸引著,我和朋友仔最後決定選擇兩份甜品當作late lunch。今次分別選了香蕉朱古力窩夫和雜莓果醬窩夫。香蕉併上朱古力雪糕,當然是天作之合,而雜莓雪糕的酸酸甜甜味道,開胃之餘,更讓你不能停口。說實話,四十多元一份窩夫,買相討好之餘,味道當然也不錯,以這價錢來看實在抵到不得了吧!

雪糕窩夫
雪糕窩夫
2017-06-07 936 浏览
雖然近排放長假,但呢幾晚都訓得好差夜晚完全訓唔到所以尋日一起身都經已係中午1點梳洗完都已經係食下午茶既鐘數,好彩家中女皇原來都未食晏,所以決定同佢去屋企附近嘆返個“平民英式下午茶”HKd$99免加一包飲品呢個價錢真係好貼地又可能坐得舒舒服服無人趕你走個tea set 簡簡單單,賣相都唔差呀先講第一層:多士味道不過不失,而個choco cake真係好濃朱古力味,而且唔會好甜,唔錯啵第二層有草莓雪糕、抹茶雪糕同檸檬cheesecake~雪糕但要盡快食呀,如果唔係溶左就...cheesecake 就一般般啦,餅底太淋了....而最底層既都係咸點,味道水準正常不過tea set既份量都比較精緻,所以未食晏既我地都有啲唔夠喉(但如係 for下午茶黎講就一定夠)原來近排新出左牛角窩夫啵~反正未飽就同女皇一人一份啦大食既我地仲加左三球雪糕黎配窩夫食一款配蜜糖,另一款配朱古力醬個窩夫造型好可愛呀,真係成個牛角包咁架!食落好有驚喜呀唔同一般既窩夫,多左一種酥脆既口感~~配埋雪糕真心好好味呀嘆埋杯野飲就係一個滿足既下午啦!
雖然近排放長假,但呢幾晚都訓得好差
夜晚完全訓唔到

所以尋日一起身都經已係中午1點

HKd$99免加一包飲品呢個價錢真係好貼地

又可能坐得舒舒服服無人趕你走

個tea set 簡簡單單,賣相都唔差呀

先講第一層:

第二層有草莓雪糕、抹茶雪糕同檸檬cheesecake~
雪糕
但要盡快食呀,如果唔係溶左就...

cheesecake 就一般般啦,餅底太淋了....

而最底層既都係咸點,味道水準正常

原來近排新出左牛角窩夫啵~
反正未飽就同女皇一人一份啦

大食既我地仲加左三球雪糕黎配窩夫食

一款配蜜糖,另一款配朱古力醬

牛角窩夫

個窩夫造型好可愛呀,真係成個牛角包咁架!
食落好有驚喜呀
唔同一般既窩夫,多左一種酥脆既口感~~配埋雪糕真心好好味呀

嘆埋杯野飲就係一個滿足既下午啦!
2017-06-06
牛角窩夫
2017-06-05 85 浏览
係香港,酒店食過好既high tea 都要$400樓上,出面餐廳平既都要$200起跳,但對於我呢d $200 食個 high tea都嫌貴既人,唔通真係冇機會平食 high tea?一向經過油塘大本營都知道商場內開放位置有間cafe,但就從未幫襯過。今日行過見到大大個牌寫住$99二人仲包野飲,圖又吸引,即刻入去睇下伏唔伏。英式下午茶 $99/二人檸薑香草茶熱情果蜜桃香草茶食high tea好少叫凍飲,叫左兩杯熱茶襯番,味道都幾香,又可以消濟。上層(朱古力Mousse,豬頸肉多士)朱古力Mousse有濃厚既朱古力味,都幾膩。多士細細件,脆口,上面有豬頸肉碎粒。中層(綠茶雪糕,草莓雪糕,檸檬忌廉蛋糕)兩款雪糕份量都好多,綠茶味道清清地,草莓雪糕,味道濃,帶少酸,但十分開胃。檸檬忌廉蛋糕酸酸甜甜,整個蛋糕cream感十足。下層(碎蛋牛角,吞拿魚三文治,黑椒牛肉沙律)下層有咸點:碎蛋牛角和吞拿魚三文治。自己最怕high tea太多甜點而少咸點,因為會無咩飽肚感,加埋呢兩個咸點就滿足到我。朱古力牛角窩夫 $13見個價錢都幾吸引,一般食牛角包都要十元八塊,而朱古力牛角窩夫都只係$13。個人喜歡牛角
英式下午茶 $99/二人
檸薑香草茶
熱情果蜜桃香草茶
上層(朱古力Mousse,豬頸肉多士)
朱古力Mousse有濃厚既朱古力味,都幾膩。
多士細細件,脆口,上面有豬頸肉碎粒。
中層(綠茶雪糕,草莓雪糕,檸檬忌廉蛋糕)
檸檬忌廉蛋糕酸酸甜甜,整個蛋糕cream感十足。
下層(碎蛋牛角,吞拿魚三文治,黑椒牛肉沙律)
朱古力牛角窩夫 $13
見個價錢都幾吸引,一般食牛角包都要十元八塊,而朱古力牛角窩夫都只係$13。個人喜歡牛角窩夫多於平常吃的窩夫,窩夫的外表加上牛角包的口感和大量朱古力醬,非常有新鮮感。

$99 high tea 的確好平,而且食物的份量充足,要嚐英式下午茶,何需破費?
2017-06-03
下午茶
油塘同藍田呢頭真係冇咩甜品店可以揀...有時甜品癮起真係只可以係美 心買下蛋糕或者去便利店買雪糕食下。大本營嘅Spade算係同區僅有嘅選擇,由佢一開店到而家草根已經去過無數次,最初只有雪糕同多士盒,後來出埋窩夫,鹹食,到而家Tea Set成為店內最出名嘅必點之物,草根真心對呢間甜品店有d感情,所以每隔一排總會想去巡視下業務今次一去,見到又有新野!!牛角窩夫?!一問之下先知原來係用牛角夾成嘅窩夫,見到價錢好貼地,一於叫嚟試下!當然唔少得叫個Tea Set啦~牛角窩夫配雪糕 ($25)餐廳好有諗頭甘用左牛角包做窩夫,外層脆身,唔會好厚實。牛角包上枱時好熱辣辣嫁。由於我地叫左個貴少少嘅($25),可以任揀一球雪糕,草根試咗焦糖香蕉雪糕同士多啤梨味。草根妹妹覺得焦糖香蕉味好驚喜,個香蕉絕對係亮點,由於有落焦糖,所以雪糕較甜,但依然十分討喜,好似食緊香蕉蓉嘅感覺,真材實料也。店員會落埋朱古力醬係面,朱古力同香蕉配合得天衣無縫。好食!另外,草根另一個要左士多啤梨雪糕,士多啤梨味酸酸地,質感同樣好滑身。呢個店員好貼心甘配左草莓醬,好match啊泰式下午茶 ($99/2人)話說草根其實已經係第3次食S

牛角窩夫配雪糕 ($25)

牛角窩夫配雪糕
泰式下午茶 ($99/2人)
話說草根其實已經係第3次食Spade嘅下午茶,真心每一次都有d進步。$99蚊2個人當然唔可以話期望有咩好驚艷款式,但味道真係唔錯。如以往一樣有3層加2杯飲品,最下層有藍莓多士,蛋沙律牛角包同莎莎牛肉多士;第二層係雲呢拿雪糕, 野莓雪糕同紅豆蓉綠茶窩夫;頂層嘅係皇牌芝士蛋糕同豬頸肉多士。
先講底層個3樣,最突出嘅係
蛋沙律牛角包,蛋沙律份量好多,牛角包又焗到酥脆,很不錯
。而
莎莎牛肉多士以兩塊烘脆嘅多士夾住牛肉絲,唯牛肉份量更多會更有口感。
藍莓多士味道正常,驚喜不大。
中層有兩款口味嘅
雪糕,草根較中意當中嘅野莓味,食落味道自然,仲有d粒粒嘅口感,似係真係由野莓加乳酪打成嘅雪糕,雲呢拿味好滑,味道都不錯。
紅豆蓉窩夫還算不錯,窩夫不會過於厚實,但第一時間俾草根嘅感覺係日式多於泰式。
頂層的
芝士蛋糕絕對係亮點!好好食啊!不慨係皇牌
!cheese cake質感好對板,有芝士嘅香甜得嚟唔會令人覺得滯。同時,質感夠厚實,餅底厚d會更滿足,但已好過好多酒店出品,推介啊!
(下次草根要買番個番屋企食!)最後嘅係豬頸肉多士, 豬頸肉撕成細絲,加上調味起初還以為是雞肉呢!
泰式Tea Set
飲品揀左CappuinoMocha,
沖得好靚仲有拉花呢~
總結呢次的嘅下午茶還算不錯,今次個主題係泰式, 雖然泰式風味就唔明顯,但以味道同價錢係相乎嘅,加上環境真係一絕!落地大玻璃之餘仲有個靚境,可以俾我日日都有時間嚟歎個下午茶嗎?
  • 泰式下午茶
2017-05-30 506 浏览
小妹忙碌的peak season因為考試假而暫告一段落心情亦變得愉快假期又係我相約友人覓食友人正如火如荼準備考試所以我便選了在她家附近的餐廳位置非常方便 位於油塘站大本營商場內食個high tea順便聚個舊聽她說這家店的二人high tea set性價比高因此我相當期待首先我們找了個位置後便排隊點餐 拿了個號碼牌放在枱上店員便會把餐點送來等了大概5分鐘我們點的咖啡便到了上面還有拉花咖啡味道濃郁氣泡濃密 以這個價錢有兩杯咖啡 差不多已經價回票價了二人high tea set $99包括了兩杯飲品 可選擇伯爵茶 cappucano mocha 等~三層的high tea層架送到每款都有兩件 有咸有甜熱點都是即叫即製等得是有價值的~我與友人最欣賞的是牛角包熱辣辣的 包內的煙肉蛋芝士配合得很好~啖啖滋味另外頂層的焦糖芝士蛋糕都係誠意之作芝士味濃郁 面層的焦糖甜而不膩與友人邊食邊聊天 享受這舒服休閒的時光
小妹忙碌的peak season因為考試假

二人high tea set $99

三層的high tea層架送到

每款都有兩件 有咸有甜
熱點都是即叫即製
等得是有價值的~
我與友人最欣賞的是牛角包

與友人邊食邊聊天
享受這舒服休閒的時光

2017-05-27
2017-05-30 47 浏览
黎到油塘依個商場,見到間餐廳既 so call 'All day breakfast' 好抵食,所以試下😁我地叫左2個All day breakfast, 老公飲咖啡,我飲檸檬水。依個價錢,杯咖啡拉埋花俾你,真係好有 heart.而且味道香濃,都幾抵飲😁佢個牛角包都幾軟熟,但略欠牛油味唔夠重。雞蛋炒得夠滑,唔實。煙肉唔油,不過硬左少少。豬仔包茶左蜜糖,好香好甜,但我係蜜糖怪,如果d 蜜糖茶滿個豬仔包會更加好😁腸仔無咩特別。不過其實三十幾蚊黎講,有依d野食,質素又唔差,環境又幾好,仲要咖啡拉埋花,真係幾抵食。😁

依個價錢,杯咖啡拉埋花俾你,真係好有 heart.
而且味道香濃,都幾抵飲😁
佢個牛角包都幾軟熟,但略欠牛油味唔夠重。
雞蛋炒得夠滑,唔實。
煙肉唔油,不過硬左少少。
腸仔無咩特別。

2017-05-28
2017-05-28 205 浏览
週六去左油塘買野,試左呢間下午茶,之前都聽好多人講過,見到100蚊唔洗兩位用,真係幾吸引嘅。餐廳就喺大本型商場入面,冇乜裝潢可言,位置開揚,有部分布梳化位,都坐得舒服,不過午後會有陽光曬入黎,坐近窗邊會稍熱。除左二人下午茶,佢地仲有其他甜品、漢堡、麵包供應。泰式午後時光 $99/2人 配 兩杯熱美式咖啡/茶 (可升級配其他特式咖啡)下午由兩點開始,不設加一,真係100蚊埋到單!先喺收銀處點單,然後會有個號碼牌,由職員送上食物,但餐具自取。當日食物同以上圖片有少少唔同,喺收銀處會有張餐牌,係顯示當日有嘅鹹點甜點款式。下午茶共有3層,四款鹹點,三款甜點。最底層有碎蛋沙律牛角包、吞拿魚三文治、黑椒牛肉沙律。牛角包係最好食,碎蛋沙律餡料正常,其他兩款味道普通。中層係檸檬忌廉芝士蛋糕、芒果雪糕、椰汁雪糕。因為餐廳有賣磅裝蛋糕,所以呢款檸檬忌廉芝士蛋糕味道不錯,質地軟身。芒果雪糕同椰汁雪糕都幾大球,味道都ok,不過溶得快啲,要快啲食。底層係焦糖芝士、豬頸肉多士,面頭嘅焦糖微脆, 可惜味道一般,蛋糕質地較硬。豬頸肉多士不過不失,唔算太油膩。洋甘菊香草茶、朱古力咖啡(+$12)朱古力咖啡完全冇朱古力味

除左二人下午茶,佢地仲有其他甜品、漢堡、麵包供應。

下午茶共有3層,四款鹹點,三款甜點。
泰式午後時光 $99

碎蛋沙律牛角包、吞拿魚三文治、黑椒牛肉沙律

吞拿魚三文治

芒果雪糕、椰汁雪糕

豬頸肉多士不過不失,唔算太油膩。
焦糖芝士、豬頸肉多士

洋甘菊香草茶、朱古力咖啡(+$12)

朱古力咖啡完全冇朱古力味

洋甘菊香草茶、朱古力咖啡

餐牌:

2017-05-27
2017-05-28 78 浏览
稍早前已在這裡吃過一次下午茶套餐,上次吃到的是泰式下午茶,今天吃到的是普通西式下午茶。我點的是大杯Latte,套餐要加錢,普普通通,拉花很隨便,而且我上次和這次來都是點單要「奶香咖啡(Flat White)」,但兩次出單的都是「拿鐵(Caffe Latte)」,有點無言...不過我也無所謂就是了。友人的朱古力,套餐也要加錢,也很普通,有點太甜。套餐最底層的鹹點,有醋汁沙律、吞拿魚三文治和碎蛋牛角包,沙律菜新鮮,不過沒有特別。我不太喜歡吃吞拿魚及麵包,但是吞拿魚三文治和碎蛋牛角包都非常美味,均有加熱,兩者都鬆軟脆口,抵讚!套餐中層,是甜點抹茶意大利雪糕、士多啤梨意大利雪糕和檸檬蛋糕,其實我不太能接受意大利雪糕(Gelato)的口感,沙沙的,也許是我平凡人不懂高尚的食物吧!而且兩款口味也不怎麼樣。檸檬蛋糕挺不錯看的,很香又不會太酸,最重要是不甜不膩,好吃。套餐最頂層,鹹點豬肉多士和甜點焦糖芝士蛋糕。豬肉多士有點油,焦糖芝士蛋糕的焦糖略厭有點少,但很好吃,芝士不膩!下午茶套餐$99二人共享,不需加一服務費,餐具自助式取用,價錢合理,素質值得回頭光顧,個人認為這家的鹹點比甜點好吃,飲品就不過不

朱古力(中杯)

Latte(大杯)

友人的朱古力,套餐也要加錢,也很普通,有點太甜。

醋汁沙律、吞拿魚三明治、碎蛋牛角包

抹茶Gelato、士多啤梨Gelato、檸檬蛋糕

豬肉多士、焦糖芝士蛋糕

High  tea  set

下午茶套餐$99二人共享,不需加一服務費,餐具自助式取用,價錢合理,素質值得回頭光顧,個人認為這家的鹹點比甜點好吃,飲品就不過不失。店鋪地點、位置、裝潢、氣氛都挺好的,算是非常寫意、舒適。建議住鄰近的食家們來一試。

2017-05-28
  • 吞拿魚三文治
  • 豬肉多士
  • 焦糖芝士蛋糕
2017-05-27 88 浏览
下午茶時份, 又係搵食0既時間LEE間甜品店一向只係賣雪糕同WAFFLE,而家多左好多咸食連餐牌好幾樣仲有另一個下午茶的冇影本來想叫個熱狗餐, 係新的, 但我想食果個冇曬所以改左叫鴨肉PIZZA加咖啡LEE度個叫餐方式有D似快餐(但係佢又吾快喎)叫完野食之後會比個牌你咁係就拎住個號碼牌, 跟手自己拎埋餐具以前餐具係放係點餐處個位, 而家放遠左...餐廳對住個大大落地玻璃, 望住個維港(前面有少少吾太美觀0既地盤...工業大廈...)好開揚, 好RELAX, 但係呢....其實LEE度0既人執木台好慢我去搵位果陣, 有好多位食完都冇人執咁可能LEE度D WAITER都係偏後生吧...等左好一陣子, 我杯啡終於到我以為佢都算係一間CAFE, 咖啡都有好幾種咁佢0既啡應該吾會差得去邊但LEE杯啡, 對我而言是偏淡的而奶方面, 有打過才加進去, 算很好, 不是直接加進去略細杯了點, 其實可以慷慨少少主角出場, 我還以為48蚊一個餐佢個PIZZA會勁細點知意料之外係...佢個PIZZA好鬼大個...味道呢, 鴨絲係偏乾那種每塊大約手指尾咁大上面仲有蕃茄, 同超多醬底部應該係燒烤醬之類味道太濃了,
下午茶時份, 又係搵食0既時間
LEE間甜品店一向只係賣雪糕同WAFFLE,
而家多左好多咸食
連餐牌好幾樣

仲有另一個下午茶的冇影
本來想叫個熱狗餐, 係新的, 但我想食果個冇曬
所以改左叫鴨肉PIZZA加咖啡

LEE度個叫餐方式有D似快餐(但係佢又吾快喎)
叫完野食之後會比個牌你
咁係就拎住個號碼牌, 跟手自己拎埋餐具
以前餐具係放係點餐處個位, 而家放遠左...
餐廳對住個大大落地玻璃, 望住個維港
(前面有少少吾太美觀0既地盤...工業大廈...)

好開揚, 好RELAX, 但係呢....
其實LEE度0既人執木台好慢
我去搵位果陣, 有好多位食完都冇人執咁

可能LEE度D WAITER都係偏後生吧...

等左好一陣子, 我杯啡終於到
我以為佢都算係一間CAFE, 咖啡都有好幾種
咁佢0既啡應該吾會差得去邊
但LEE杯啡, 對我而言是偏淡的
而奶方面, 有打過才加進去, 算很好, 不是直接加進去
略細杯了點, 其實可以慷慨少少

主角出場, 我還以為48蚊一個餐
佢個PIZZA會勁細
點知意料之外係...
佢個PIZZA好鬼大個...
味道呢, 鴨絲係偏乾那種
每塊大約手指尾咁大
上面仲有蕃茄, 同超多醬
底部應該係燒烤醬之類
味道太濃了, 有點"拿"喉
上層有沙律醬之類, 整個就是醬..
好重口味..
下次會想試其他PIZZA~
(PIZZA等了約10分鐘)

草根姐妹知道油塘有個好平嘅2人Tea Set,一至星期日都係賣緊$99 /2個人,其實間店自開左後都食過好多次,次次都係食多士盒,真心以多士盒嚟講佢嘅出品係唔錯,今次Morning Off一於2姐妹去享受一個貴婦下午茶其實$99真係冇咩期望會好好食,都係志在去Hea下,食d野,2點開始供應個Set,見到在場唔少人都係食緊呢個,睇嚟呢個價錢真係吸引到唔少人嚟食一個Set有3層,仲包2杯野飲,今次我地就揀左熱Mocha同熱Cappuccino落單後大概等左10分鐘左右個Set就到,等我地由最底層開始介紹啦底層:吞拿魚三文治、蟹肉迷你漢堡、蛋黃醬沙律牛角包 最底層嘅咸點幾唔錯,3個咸點草根都好中意,吞拿魚三文治 係普通野但味道係唔錯嘅、蟹肉迷你漢堡個包好鬆軟,中間用左蟹柳絲帶甜味幾清新、最後嘅蛋黃醬沙律牛角包個餡好足料,牛角酥烘熱左都夠酥脆,好食啊!中層:特濃朱古力慕絲蛋糕、野莓雪糕中間個層只有2樣野,特濃朱古力慕絲蛋糕同野莓雪糕,個朱古力 講真真係超濃!!口感亦都夠濕潤,草根都幾中意而個雪糕亦好滑,加上係野莓味,帶酸酸地都唔錯,以份量嘅講成杯滿晒都幾大杯最頂層:檸檬芝士蛋糕、鮮果吉士撻 講

Tea Set for 2
底層:吞拿魚三文治、蟹肉迷你漢堡、蛋黃醬沙律牛角包
Tea Set for 2
中層:特濃朱古力慕絲蛋糕、野莓雪糕
Tea Set for 2
最頂層:檸檬芝士蛋糕、鮮果吉士撻
講真,頂層係三層之中最弱嘅,檸檬芝士蛋糕味道還好,但餅底太薄唔夠口感,而且濕左d。鮮果吉士撻個撻真係fail,d莓亦唔夠新鮮,成個撻淡而無味
Tea Set for 2
野飲方面咖啡味略為淡,水準只屬一般

整體嚟講$99-2個人真係好平,而且可以對住個開揚景觀食,環境真係好唔錯,食左好耐都冇人趕你走,hea時間真係一流,不過野食方面款式真係唔多,咸點比甜品出色,放假去hea下都ok嘅
2017-03-12 463 浏览
其實頭先lunch食得唔夠滿足,所以就去搵間食下午茶嘅地方坐喺度Hea下。見到食評呢間有個下午茶set只係$99兩個咁就坐下傾吓計啦。平時食呢啲下午茶係由下至上食飯想去嘅不過呢今日我見到有個似曾相識嘅士多啤梨塔喺上面,(擬似公司成日叫都會呢個係某品牌嘅食品),我估到佢係最唔好食嘅所以就食咗佢先。因為我不嬲都係將最好食嘅放喺最後,果然皮太硬⋯⋯搞到我好驚成個塔都好難食,點知一路食又覺得後面舊舊都幾好味。由底層食起吞拿魚三文治個包好脆,一咬落去果種質感,醬有啲辣辣地幾惹味。隔離個碎蛋牛角包估唔到個牛角包仲係層層鬆化。蟹柳漢堡包仔個包有少少實左,不過個餡料蟹柳沙律都足料。(食咗呢三件鹹點我就更確信佢呢度賣既係某品牌嘅來貨食品🙄)上面一層有雜莓乳酪雪糕酸酸甜甜幾好味,隔離個歌劇院蛋糕好濃好軟滑朱古力味都幾大件切餅。上面得返個檸檬芝士餅,其實我覺得個檸檬酸得蓋開過左芝士味,因為食到最尾芝士溶所以好軟滑但係餅底就林晒啦。因為呢度有啲自助形式嘅,坐窗邊有個玻璃開揚啲,可以睇下出邊啲景(雖然都係啲工廠地盤同樓景🙈)但係隔離有條電梯😅沙發位俾人坐到有啲殘,個位太深但張枱有太矮頂住隻腳唔係咁舒服。吧枱為仲有插蘇可以做功課叉電都唔錯係嘈左啲。
twiling  茶包茶
2017-03-11