2017-10-28 423 浏览
Hehee, 我太大頭蝦, 忘記了同事生日, 無買生日蛋糕。突然見到呢間門口好花花佈展, 好大間, 專門賣花花裝飾蛋糕, 仲有不死花裝飾tim 😍😍一入店, 見到蛋糕櫥窗已經被俘虜了我的心☺️真係真係好靚!一開始,我打算都係買茶味既蛋糕, 但店員話比我知, 現時只得櫥窗內的口味,一般都是需要客人早2天預訂的。之後, 細心地逐一介紹俾我, 有咩口味選擇。最後我簡了一個 **spring garden **(玫瑰同荔枝味), 店員會主動親切問我需不需要生日牌加名。店員寫好生日牌後會問okay ? 附送埋切刀&一支金色蠟燭^ - ^那位可愛既女同事原本好眼訓, 一見到個蛋糕咁靚, 都立刻精神哂!!好creamy , 外面係玫瑰味忌廉, 內層玫瑰忌廉同海綿蛋糕&jelly ,成口中充斥著玫瑰味道。足夠4人share ❤️

一入店, 見到蛋糕櫥窗已經被俘虜了我的心☺️真係真係好靚!

之後, 細心地逐一介紹俾我, 有咩口味選擇。
店員寫好生日牌後會問okay ?
附送埋切刀&一支金色蠟燭^ - ^

足夠4人share ❤️
2017-10-25
外卖自取
2017-10-23 319 浏览
星期日下午本身諗住去hotel icon ge the Green 食movenpick tea set, 不過因為full左所以走左去隔離食呢間SP.2個人叫左個afternoon tea set, 個份量係少到咁.......似係一人份多過2人份,d食物已經夠細件,仲要咁少....基本上唔飽之餘,唔覺得特別好味,食完係仲覺得好餓 😅埋單兩個人$482, 如果呢個價錢,去其他酒店仲有好多選擇,呢間應該冇下次lu~ 認真唔推薦~

似係一人份多過2人份,d食物已經夠細件,仲要咁少....

基本上唔飽之餘,唔覺得特別好味,食完係仲覺得好餓 😅

認真唔推薦~

Afternoon  tea  set
2017-10-22
2017-10-13 327 浏览
餐廳以花做主題🌺是一個十分適合女士用餐的地方。餐廳不大,週未 tea session 是滿座的🈵。當然,全店都是女人😂今日book 左afternoon tea 時段同朋友慶生。Tea session 只有90分鐘。如果朋友愛遲到可能就會不適合了⏱。一早打電話來預約蛋糕☎️。蛋糕上的裝飾採用了鮮花🌼,吃完鮮花還可以帶走😍店員指裝飾會視乎當日有什麼花,所以即使提早預訂蛋糕,也不知當日的蛋糕是什麼顏色。Afternoon tea set 的份量有點少。不吃午餐單吃這個絕對不夠飽。味道比不上大酒店,可蛋糕不算很甜🎂,兩個人也能吃完一個👭。最後掛住拍照📸📸90分鐘不知不覺就過去了。店員沒有催促我們,但眼見食客一個一個自覺的離開,我們也實在也不好意思再坐。總括來說,這是一個環境美美的餐廳。這麼漂亮的蛋糕,價格其實不算貴💰相信女士們都一定喜歡💕
餐廳以花做主題🌺
是一個十分適合女士用餐的地方。
餐廳不大,週未 tea session 是滿座的🈵。
當然,全店都是女人😂

Tea session 只有90分鐘。
如果朋友愛遲到可能就會不適合了⏱。

一早打電話來預約蛋糕☎️。
蛋糕上的裝飾採用了鮮花🌼,
吃完鮮花還可以帶走😍
店員指裝飾會視乎當日有什麼花,
所以即使提早預訂蛋糕,
也不知當日的蛋糕是什麼顏色。

Afternoon tea set 的份量有點少。
不吃午餐單吃這個絕對不夠飽。
味道比不上大酒店,
可蛋糕不算很甜🎂,
兩個人也能吃完一個👭。

最後掛住拍照📸📸
90分鐘不知不覺就過去了。
店員沒有催促我們,
但眼見食客一個一個自覺的離開,
我們也實在也不好意思再坐。

總括來說,
這是一個環境美美的餐廳

這麼漂亮的蛋糕,
價格其實不算貴💰
相信女士們都一定喜歡💕

Afternoon    tea
Afternoon    tea
2017-10-08 318 浏览
最近閨蜜生日,想諗諗新意思訂個靚靚蛋糕送俾佢無意中發現呢間花花題既cafe 💐🌷呢間cafe行小清新既風格因此佢地既蛋糕都係以花花為主連最近好hit既玻璃球玫瑰花蛋糕都有真係有好多款好靚既蛋糕俾人預訂不過貴唔貴就因人而異啦最平都2百幾蚊一個小蛋糕不過個人就覺得佢既外表同味道都係值得既你知啦,有啲蛋糕真係得個靚字但唔好食既但閨蜜都讚話除左靚佢都仲要係好食既入面既jelly有陣陣花香味架Cafe仲有提供其他食物都係值得欣賞既,味道都係健康有機為主所以好適合喜歡輕食既女生去打卡場內既風格簡直就係打卡既地方行簡約清新的風格如果想俾閨蜜一個驚喜既就可以去考慮下啦。
最近閨蜜生日,想諗諗新意思訂個靚靚蛋糕送俾佢
無意中發現呢間花花題既cafe 💐🌷

呢間cafe行小清新既風格
因此佢地既蛋糕都係以花花為主
連最近好hit既玻璃球玫瑰花蛋糕都有
真係有好多款好靚既蛋糕俾人預訂
不過貴唔貴就因人而異啦
最平都2百幾蚊一個小蛋糕

不過個人就覺得佢既外表同味道都係值得既
你知啦,有啲蛋糕真係得個靚字但唔好食既
但閨蜜都讚話除左靚佢都仲要係好食既
入面既jelly有陣陣花香味架

Cafe仲有提供其他食物
都係值得欣賞既,味道都係健康有機為主
所以好適合喜歡輕食既女生去打卡

場內既風格簡直就係打卡既地方
行簡約清新的風格

如果想俾閨蜜一個驚喜既就可以去考慮下啦。
2017-10-01 320 浏览
姊妹們工作忙碌,趁假期係時候聚一聚鬆一鬆~姊妹E 推薦SP Flower & Tea Room, 環境優美之餘食物亦相當精彩,好味道又健康,啱哂嘴饞又要身材的女士們今次我地試左西班牙黑豚豬肩肉牛油果芝士燉飯,有機雞扒蕃茄窩夫同和風味噌野菌意粉,各有各精彩,雞扒香甜,黑豚肉味濃,令人食指大動!食完飯我地一人一杯蜜桃薑煎茶,一面聊天一面欣賞店內花景(好多女仔都文青斯文碎花look黎影相),為完美的午餐畫上句號^~^P.S. 店員服務細心親切,有個戴眼鏡哥哥仲幾靚仔即使我地坐耐左少少都無趕我地,貼心態度值得一讚‼️
姊妹們工作忙碌,趁假期係時候聚一聚鬆一鬆~

P.S. 店員服務細心親切,有個戴眼鏡哥哥仲幾靚仔
即使我地坐耐左少少都無趕我地,貼心態度值得一讚‼️
2017-09-23 403 浏览
餐廳啱啱開時就被佢嘅裝修吸引,幫襯咗兩次,老闆都在場,親自介紹各種茶、蛋糕,感受到佢嘅用心。 cake set 一個蛋糕加兩壺茶好似要288。老闆話用嘅係日本蛋,cream非常滑,唔算甜,但同我認知嘅雪紡蛋糕唔同,質素雖然比唔上五星酒店,但比坊間嘅好太多喇。pasta 同risotto 用料都較健康,肉唔多,愛健康人士嘅選擇。個人覺得甜點更值得推薦。最近去嘅一次感覺係差咗,尤其係服務方面。但對鍾意影相啱like嘅人嚟講,係一個好選擇。

蛋糕
蛋糕
2017-09-18 281 浏览
9/9 再睇克勤演唱會,這晚心情輕鬆愉快,因明天不用上班。系尖東吃點輕食,SP Flower & Tea Room,以花為佈置,優雅漂亮。但可惜人手不足,有點混亂。Matcha Latte ,泡沫細緻,很香滑!烤雞waffle,waffle是鬆軟的,不會硬石頭,雞扒煎得香口,但如果是一份正常晚餐,份量會有點少!鮮果希臘乳酪pancake,乳酪比奶油健康,味道也不會怪怪,加上小小蜜糖,輕食之選。Pancake 鬆軟綿密,很好吃!這晚位置較高,但也無損我來支持克勤。Good Show!
9/9 再睇克勤演唱會,這晚心情輕鬆愉快,因明天不用上班。
Matcha Latte ,泡沫細緻,很香滑!

Pancake 鬆軟綿密,很好吃!

這晚位置較高,但也無損我來支持克勤。
Good Show!
2017-09-09
2017-09-16 379 浏览
每次經過都想試,其實本來約了一大班朋友到SP食晚飯,後來先發現9:30就關門,所以只好買生日蛋糕到其他地方慶生今次試荔枝玫瑰紅梅雪芳蛋糕,外表吸引不在話下,蛋糕上的玫瑰花很大朵呀!雪芳蛋糕香滑而軟

2017-09-14
庆祝纪念
生日
2017-09-13 435 浏览
一早預訂了$238既蛋糕,加字牌唔使另外收錢,預定蛋糕仲要唔使過定數,都幾好既!可惜,寫錯字XD 閨蜜寫成閏蜜,笑了😆😆環境方面,其實都幾逼,檯與檯之間好近,未必有輕鬆的感覺。店員比了中間檯我地,朋友話想座最邊的位置,都還好😸😸哈哈,跟住叫了個花茶,花茶可以不斷添水的。還有另外一杯,味道麻麻😹😹😹😹😹不過飲品等左好耐先黎到!
2017-09-06 361 浏览
to celebrate a girl 's birthday We are at the SPEarly in this morning After doing some research we have chosen the rose 🌹 love looking Laichi taste expensive small flower cake here 150$/1delicious and delicate All because of the flowers and plantation share a breakfast set 88$ plus ten Of course cup of hot coffee ☕️ fruits and ginger tea Below The blue berry milk shake from breakfast menu 68$ all fresh flowers 🌺 Or green day with the garden feel Only one Renovations Makes you difficult to find th
We are at the SP

68$
all fresh flowers 🌺
Only one
Renovations
Makes you difficult to find the rest room
2017-09-06
$158 (早餐)
庆祝纪念
生日
  • Greek  yogurt  breakfast
2017-09-03 372 浏览
90分鐘到底是什麼概念?友人於一星期前訂位,為了方便大家所以選擇在尖沙咀選擇一間可以坐得舒服又可以相機先食的餐廳。事前對此茶屋完全沒有概念,在網上看他們的蛋糕很美觀,所以為了慶祝好朋友的生日先在此茶屋訂了生日蛋糕!在此出現了90分鐘的用餐時間通知。1140我們陸續到達,第一時間已再一次被通知用餐時間為90分鐘!1145第一對先鋒已立刻點了3套午餐!1150第二分隊隨後完成點餐!1200,6杯小餐湯送到!1207,3杯餐飲,2碟主食送到!1218,餐飲齊!1235,主食齊!1242,什麼!蛋糕被插上蠟燭送了過來,我們六人一臉呆樣...看着蛋糕上的蠟燭一點點的燃燒,越來越短!啊!要唱生日歌,要不然就要火燒蛋糕了!(餐枱上因為我們是分享著食,所以一片狠藉,又有已經被拋棄的雞皮、用過的餐巾、已飲了一半的水杯,已經飲完但未收的杯子、食完食物的碟....)1243,Happy birthday to u! Happy birthday to u...1246,自行收拾桌面再拍大合照!1250,被埋單及狼吞虎嚥蜜桃英式茶蛋糕!1258,girls,最後2分鐘,加油!1300,完成!(當時餐廳大約有六
90分鐘到底是什麼概念?

1145第一對先鋒已立刻點了3套午餐!
1150第二分隊隨後完成點餐!
1200,6杯小餐湯送到!
1207,3杯餐飲,2碟主食送到!
1218,餐飲齊!
1235,主食齊!
1246,自行收拾桌面再拍大合照!
1250,被埋單及狼吞虎嚥蜜桃英式茶蛋糕!
1258,girls,最後2分鐘,加油!
1300,完成!(當時餐廳大約有六成吉枱)

環境味道食物外觀我們都很滿意,是的,我們一早知道用餐時間為90分鐘,加上我們是一群會遲到的、相餐先食、吱吱渣渣的港女!

但,如果在蛋糕被插上蠟燭前,通知我們一聲,感覺是180度的不同!我們會將蛋糕帶往另一間沒有90分鐘限時的咖啡店,因為港女是想享受一杯飯後咖啡的。

問題在於,你守住了守時的美德時,有沒有想過更完善的待客之道?很明顯,守時在你的世界來說比什麼也重要,更甚於客人之上!

那,我們明白亦同時尊重,後會無期!

Energy
Energy
2017-07-16 913 浏览
1)本人與母親是日去此餐廳用膳(中午),我先坐下來,母親正在路上。可是,都未坐下,服務員就同我講,只能吃90分鐘。當時餐廳一點也不滿,只有1/3人,到我食完都係唔滿,何必這樣說增加人客壓力?2)再說,這是Tea House,來的人是希望輕鬆悠閒地飲tea食cake,要趕人客就不要做teahouse。3)用餐人數不多,缺遲遲不為人客加水。4)即使是非嚴格的素食,也難以選擇。全部嘢(連pancake)都要加啲肉,唉
3)用餐人數不多,缺遲遲不為人客加水。
2017-07-14 694 浏览
又係慶祝我生日嘅日子今日中學同學揀咗一間尖東嘅咖啡店呢間鋪頭我之前一早就留意過因為我經常係星期日同爹哋媽咪飲茶嘅時候就經過,次次都好想入去食但係次次都就唔到時間😭今日超好囉 中學同學同我心有靈犀咁揀咗呢一間😍我終於可以品嚐下啦約咗係平日嘅晚上七點鐘食飯就見到餐廳嘅人不多,大概有三台左右雖然人客好少但係起碼可以給予我哋私人空間,唔使講秘密都隔離枱聽到講下食物先,我就叫左一客煙三文魚意大利粉配熱飲桂花茉利烏龍茶以我朋友就叫咗芝士奚扒意大利飯配上凍飲berry juice我嗰個三文魚意大利粉超好食,雖然意大利粉有點硬但係配上煙三文魚嗰種香味,同埋調味調得非常之好呢😊我依家都仲係好想食 最好係我朋友仲買咗一個小蛋糕同我慶祝生日,蛋糕超級軟熟, 好似食緊空氣咁輕新重點係可以去餐廳每個角落同啲乾花一齊影相,好靚呀❤️
又係慶祝我生日嘅日子
今日中學同學揀咗一間尖東嘅咖啡店
呢間鋪頭我之前一早就留意過

約咗係平日嘅晚上七點鐘食飯
就見到餐廳嘅人不多,大概有三台左右

講下食物先
,我就叫左一客煙三文魚意大利粉配熱飲桂花茉利烏龍茶

重點係可以去餐廳每個角落同啲乾花一齊影相,好靚呀❤️
2017-07-05 646 浏览
一早book 左梳化位,因為背景係花 影相靚dMenu由於我地係中午時間到,有個lunch set 但我冇影到,內容同正常menu 差唔多一個lunch set 跟一杯南瓜湯用細杯上幾得意 而且幾好味豬扒鮮菌牛油果意大利飯雖然份量唔大 但豬扒都幾多下將牛油果加入意大利飯又幾夾 整體黎講唔錯安格斯牛肉長通粉呢個辣辣地 底下仲有泡菜 幾惹味味噌雜菌意粉黎到個感覺有d 似carbonara, 但好濃既味噌味都值得一試巴馬火腿炒蛋窩夫第一次食咸既窩夫 都幾好味 個窩夫脆卜卜我叫左雜莓雪糕奶昔好味
一早book 左梳化位,因為背景係花 影相靚d

Menu

將牛油果加入意大利飯又幾夾 整體黎講唔錯

安格斯牛肉長通粉
呢個辣辣地 底下仲有泡菜 幾惹味

味噌雜菌意粉
黎到個感覺有d 似carbonara, 但好濃既味噌味
都值得一試

巴馬火腿炒蛋窩夫
第一次食咸既窩夫 都幾好味 個窩夫脆卜卜

我叫左雜莓雪糕奶昔
好味
2017-07-02 514 浏览
Originally booked afternoon tea with a friend at nearby hotel but the staff told us there is not tea set on weekend, we walked to a nearby tearoom and attracted by the beautiful flower decoration! Cakes are so stunning and lovelyDried flowers are used as cake decoration. We order a savoury brunch set and looking forward to our macaron mini cake in pink. Wow the cake is so yummy and light, the cake set cost 286+50 include 2 drinks. I think it's worth trying as a relaxing weekend compensation.
2017-07-01