2018-04-22 248 浏览
book左星期日既1點鐘黎到,座窗口位鋪頭唔算好大 加上可能今日係假日,又唔算好多人哈哈叫左龍蝦仔雙重芝士意粉,好多龍蝦仔,意粉都好多汁,好好食賣相都靚本來想食酥皮紅酒牛肋條飯,不過話今日無,轉左忌廉海鮮都好啦,嘩好多海鮮有青口,魷魚之類,個忌廉汁正好食玫瑰雞翼 , 淡淡既玫瑰味 , 好香。軟殼蟹牛油果沙律D軟殼蟹斬到甘細件既份量又少,真係麻麻地飲品叫左櫻紅櫻花芝士特飲呢杯野好難飲呀唔知咩味好怪呀另外杯黃金蛋黃芝士金牌奶茶,好普通,就係平時飲既奶茶味再叫左個花茶,好靚呀個茶壺茶杯,我地揀左果茶做茶底,另外比左盤放左好多唔同既茶,自已溝,放入茶包,再沖泡,幾得意,呢個唔錯喎,又唔貴!$45 甜品叫左特濃芝麻豆腐芝士蛋糕,都算幾香,都ok啦另外店員都好有禮貌同Nice !
book左星期日既1點鐘黎到,座窗口位
鋪頭唔算好大
加上可能今日係假日,又唔算好多人
哈哈

叫左龍蝦仔雙重芝士意粉,好多龍蝦仔,意粉都好多汁,好好食
賣相都靚

本來想食酥皮紅酒牛肋條飯,不過話今日無,轉左忌廉海鮮
都好啦,嘩
好多海鮮
有青口,魷魚之類,個忌廉汁正
好食

玫瑰雞翼 , 淡淡既玫瑰味 , 好香。

軟殼蟹牛油果沙律
D軟殼蟹斬到甘細件既
份量又少,真係麻麻地

飲品叫左櫻紅櫻花芝士特飲
呢杯野好難飲呀
唔知咩味
好怪呀

另外杯黃金蛋黃芝士金牌奶茶,好普通,就係平時飲既奶茶味

再叫左個花茶,好靚呀個茶壺茶杯
呢個唔錯喎,又唔貴!$45
甜品叫左特濃芝麻豆腐芝士蛋糕,都算幾香,都ok啦
另外店員都好有禮貌同Nice !
2018-04-03 262 浏览
已經不只一次來這cafe 了,今次又有芝士主題餐點,應該要一試吧!芝士雞翼,雞翼脆身,內裏依然嫩滑,芝士醬不夠濃,但整體是好吃的。記得要把芝士醬塗滿整隻雞翼才吃啊!龍蝦仔芝士意粉,鮮味😆如果再熱啲就好了空氣雲意粉,沒有芝士的😛上面的蛋白空氣感強烈,放入口後就消失了,有趣有趣!松露味很香。周六、日及假期才供應的酥皮紅酒牛肋條飯,味道比我上次食的時候改進了,贊!特色芝士飲品😆有驚喜芝士奶茶,上面的芝士很美味,不過個人覺得奶茶不夠凍,是台式芝士奶蓋奶茶的變奏港版。芝士牛油果沙冰,朋友仔十分喜歡,說很特別,我下次一定要試!還有其他芝士特色食品未品嚐,期望在限期供應內能找到時間一嚐吧!

記得要把芝士醬塗滿整隻雞翼才吃啊!

龍蝦仔芝士意粉,鮮味😆如果再熱啲就好了

特色芝士飲品😆有驚喜

芝士牛油果沙冰,朋友仔十分喜歡,說很特別,我下次一定要試!

2018-02-26 226 浏览
Sogno+ Cafe has been on my to-dine list for quite sometime, as they are having a cross-over with the cartoon Fluffy Cloud. I was happy to visit this cafe finally, which is nicely decorated with lots of Fluffy Cloud cartoon figures and stickers.The best part of this dessert is the cookie. Yes, it has a strong taste of butter and sesame, which is almost like a sesame short bread. I love it. As for the black sesame tofu cheesecake, it was just okay. I guess there was too much gelatin which makes th
Black Sesame Tofu Cheesecake
The best part of this dessert is the cookie. Yes, it has a strong taste of butter and sesame, which is almost like a sesame short bread. I love it. As for the black sesame tofu cheesecake, it was just okay. I guess there was too much gelatin which makes the cheesecake more like jelly. Couldn't quite taste black sesame in the black layer if I was not eating it with the black sesame sprinkled on top. As for the white layer, I could barely taste tofu.

Their hot food might be better? I don't know. If you want to give it a try, it's worth it in this cute and cozy cafe.
题外话/补充资料: Credit card is not accepted.
2018-02-24
Black Sesame Tofu Cheesecake
幾年前已經想黎,點知拖下拖下直到而家先去試。朋友book左一點鐘,星期六中午cafe人流不多,環境寧靜,hea得好舒服。我同朋友揀左窗邊既位置,有暖暖既自然光照射,有種好放鬆既感覺😄店內有好多可愛既雲仔😍窗邊都有好多decorations空氣蛋白忌廉黑松露意粉 ($98)蛋白整到好似雲朵,賣相十分可愛。下面既黑松露意粉份量足夠,有淡淡黑松露味,煙肉有好多粒食極都有咁😋唔記得全名😣酥皮好脆,牛肉好香。特濃芝麻豆腐芝士蛋糕 ($68)打卡必叫😍雖然灰色既雲仔望落去好似有點sad, 不過食落肚一d都唔sad, 好濃芝麻味😋芝麻味太濃,食唔出豆腐味。雲仔餅乾同樣都係芝麻味,唔會太油,係乾身既餅乾🍪法式焦糖香蕉朱古力千層蛋糕 ($48)未黎之前已經決定左要食呢個千層蛋糕😎果然冇失望,面頭既焦糖脆脆地,為千層蛋糕增添左一份口感😌千層皮幾薄,cream都鋪得幾平均👍

店內有好多可愛既雲仔😍

窗邊都有好多decorations

空氣蛋白忌廉黑松露意粉 ($98)

唔記得全名😣
酥皮好脆,牛肉好香。

特濃芝麻豆腐芝士蛋糕 ($68)

法式焦糖香蕉朱古力千層蛋糕 ($48)
  • 芝麻豆腐芝士蛋糕
  • 香蕉朱古力千層蛋糕
2018-01-11 347 浏览
見呢間食評都ok餐廳環境佈置又幾靚所以約埋朋友來食個午餐,朋友早上打來book定位,餐廳位置係一棟舊式大廈2樓,中環宜家有好多呢類型餐廳,入去原來坐位非常迫,枱細張但就係週邊擺放不少雲公仔既擺設,午餐選了卡邦尼意粉及韓式泡菜牛肉飯卡邦尼意粉份量充足但無咩意粉汁同埋味道唔似卡邦尼只係普通忌廉意粉韓式泡菜牛肉飯份量都足夠有少少辣但d牛肉有d鞋餐飲朋友叫了熱檸水,我就叫杯熱咖啡,咖啡都係一般無特別張檯細張到放了以上幾樣野已full晒,仲要枱與枱之間條路窄到人行過都驚會掃跌杯飲品,身型健碩d都行唔到😅
韓式泡菜牛肉飯份量都足夠有少少辣但d牛肉有d鞋
餐飲朋友叫了熱檸水,我就叫杯熱咖啡,咖啡都係一般無特別
午餐
2017-12-24 227 浏览
賣相同品質都非常好環境好舒服又乾淨價錢合理雖然我唔多影相 但cafe裏面有好多好靚嘅影相位 搞到我都忍唔住影咗幾張鍾意影相嘅一定啱曬樓上cafe嚟講算係非常好 啲嘢份量唔算細一定會再encore
賣相同品質都非常好
啲嘢份量唔算細
一定會再encore
2017-12-23
2017-12-12 321 浏览
放假同朋友出左中環行下街,行到累累地,我們揾左間小Cafe食下野傾下計。見到Openrice有間係用有好可愛的天氣公仔做主題的Cafe,就決定係呢到作中途休息。餐廳好光猛,坐係到嘆個Tea真係好舒服。餐廳不同角落都放左不同的公仔。餐廳以簡約的設計。同朋友仔叫左一個意粉share。呢份空氣忌廉蛋白黑松露意粉。打到非常輕的蛋白加蛋黃撈埋意粉,口感倍升!另外,意粉內的煙肉除左份量夠多外,仲預先煎香,所以令味道更加香。今次同朋友仔都係飲Earl Grey Latte,茶香奶滑最適合形容呢杯飲品了。另外,我們仲Extra叫左一份松露班尼迪多士,個汁非常好食!!另外多士夠脆身,加埋蛋汁真係好食!最後,我們地以一份彩虹妹妹BB蛋糕作今餐的終結。蛋糕口感軟身唔會乾爭爭,另外味道唔算太甜,加上可愛的外表,呃Like一流!若果大家係中環揾個靚靚地的地方傾下計,同閨蜜影下呃Like的相,推薦大家黎呢位Cafe。

餐廳好光猛,坐係到嘆個Tea真係好舒服。

餐廳不同角落都放左不同的公仔。

餐廳以簡約的設計。

2017-12-11 187 浏览
午飯時間有時候好喜歡到中環呢間小清新Café全店都以小雲公仔做主題,就好像置身在韓國的Café 之中每日的餐牌都會不同,用上手寫餐牌,看得出店主的用心製作今次試了玫瑰雞翼($18)和吉列豬配珍珠飯($88)玫瑰雞翼面層係帶玫瑰味的麥芽糖漿,食落會有些麥芽糖漿脆甜甜的又很有玫瑰清香的味道,很特別吉列豬排完全新鮮炸起,外脆內軟,有肉汁不會乾身加上少少紫菜粉和配上珍珠飯,好滋味,不會膩!
午飯時間有時候好喜歡到中環呢間小清新Café
全店都以小雲公仔做主題,就好像置身在韓國的Café 之中
每日的餐牌都會不同,用上手寫餐牌,看得出店主的用心製作
今次試了玫瑰雞翼($18)和吉列豬配珍珠飯($88)
又很有玫瑰清香的味道,很特別
吉列豬排完全新鮮炸起,外脆內軟,有肉汁不會乾身
加上少少紫菜粉和配上珍珠飯,好滋味,不會膩!

2017-12-07 303 浏览
💁🏻Sogno Cafe 💁🏻Super nice place for weekend gathering!👯cafe 而家係雲先生系列既佈置,真係好得意而且做得好細緻!😍特別推介:💁🏻軟殼蟹沙律🥗一流既前菜!軟殼蟹炸得剛好,沙律醬酸酸甜甜勁開胃!💁🏻空氣蛋白忌廉黑松露意粉🍝 蛋白打得好輕,一擺入口就即刻變成泡泡既感覺😂💁🏻灰雲先生芝麻芝士蛋榚🍰芝麻味超濃,除左芝士蛋榚/餅底混入了黑芝麻,中間更有超香芝麻醬!口感更豐富👍🏻💁🏻彩虹妹妹bb蛋榚🎂造型好得意😍味道都係意想不到地好,重點在於忌廉(不是普通現成的),質感較輕,甜甜而不油膩😋絕對是回頭之選!😍.P.s. 食得好開心亦都係因為店員超nice, 仲可以攞postcard蓋印仔架!😇.
💁🏻Sogno Cafe 💁🏻
特別推介:
💁🏻軟殼蟹沙律🥗
一流既前菜!軟殼蟹炸得剛好,沙律醬酸酸甜甜勁開胃!

💁🏻空氣蛋白忌廉黑松露意粉🍝
蛋白打得好輕,一擺入口就即刻變成泡泡既感覺😂
空氣忌廉蛋白黑松露意粉

空氣忌廉蛋白黑松露意粉
彩虹妹妹bb蛋糕
  • Miss Rainbow cake
2017-12-02 327 浏览
終於到星期五喇! 一於搵個特別啲嘅地方同好姐妹食lunch. 呢間cafe實在太可愛喇!! 估唔到喺中環扶手電梯旁竟然有間咁得意嘅主題cafe. 呢間樓上cafe雖然唔大,但非常乾淨明亮,零油煙味. Cafe播住輕快嘅k-pop俾咁可愛嘅公仔包圍住,真係好似置身韓國嘅主題cafe. 個心即刻提早放假!朋友要食All Day Breakfast,而我就要咗香草鮮茄龍脷柳焗飯,另加咗4隻玫瑰雞翼.餐飲選擇好多 All Day Breakfast 賣相ok,味道都幾好龍脷柳焗完仲好嫰滑,芝士蕃茄汁開胃又唔覺膩,食唔出有味精,感覺好健康.玫瑰雞翼真係好!! 應該叫做拔絲玫瑰雞翼先啱. 外面一層厚厚麥芽糖上面有玫瑰花瓣,食落好香玫瑰味,口感就係拔絲蘋果咁,最好趁熱食,否則會變冰糖葫蘆咁. 值得一讚係雞翼中心仍然保持嫩滑多肉汁! 真係一試難忘~ 順帶一提,原來啲公仔係本地創作㗎!

呢間cafe實在太可愛喇!!

餐飲選擇好多

All Day Breakfast 賣相ok,味道都幾好
All  Day  Breakfast

香草鮮茄龍脷柳焗飯

玫瑰雞翼真係好

玫瑰雞翼

順帶一提,原來啲公仔係本地創作㗎!

2017-12-01
All  Day  Breakfast
香草鮮茄龍脷柳焗飯
2017-10-21 5455 浏览
中環,想搵問cafe坐下都難,尤其係夜晚。而且好多地方都好早休息,一行六人今日去左一間行可愛風路線的cafe,入面有好多figures, 一個白雲的公仔,賣萌樣好可愛。最緊要係靜靜地,咁啱一班人傾計 (其實係傾功課)晚上都有dinner set, light dinner, 小食,蛋糕選擇。不過留意下最低消費係$150每人,都嚇到眼突。本身唸下食下小食就算,不過始終都係中環高消費地區,小店始終都有生存的難處,都明白嘅吉列豬扒窩夫漢堡在小店整窩夫時成間店都勁香!上碟直情係澎湃!個窩夫唔乾身,香軟可口!而且入面個沙律醬好開胃,入面仲夾埋沙律菜。而吉列豬扒好淋身,食落唔痴牙,好邪惡。店員仲好有心切開幾份比我地開心分享!玫瑰雞翼食物熱辣辣真心加左唔少分!呢個玫瑰雞翼好多枱都有叫!蜜糖當中有少少淡淡玫瑰香,唔偽甜。雞翼香脆,食到停唔到!蘋果金寶好有心機,又係焗熱左。肉桂味令整個甜品更上一層樓,主食好味,估唔到甜品都唔差喎!小食拼盤夠三四個人開心些牙!蜜糖腸好有驚喜,輕輕煎過表面金黃色,而薯角炸雞煙肉卷都好熱,好啱傾計食!好難得搵到一個好地方喺中環,食物同環境水準之上!地方又靜靜地,地方仲有好多影

吉列豬扒窩夫漢堡

玫瑰雞翼
食物熱辣辣真心加左唔少分!呢個玫瑰雞翼好多枱都有叫!
蜜糖當中有少少淡淡玫瑰香,唔偽甜。雞翼香脆,食到停唔到!

蘋果金寶

小食拼盤

好難得搵到一個好地方喺中環,食物同環境水準之上!地方又靜靜地,地方仲有好多影相位,白雲公仔又得意,好啱女仔去!
  • 玫瑰雞翼
  • Sogno小食拼盤
2017-10-15 375 浏览
同閨蜜血拼完當然食個tea抖下傾下計👭1️⃣玫瑰雞翼👑🌹🍗 $88/6pcs呢個真係十級推介 超級好食😍😍😍雞翼大大隻外脆內軟 沾滿唒玫瑰醬汁🤤開頭怕會好甜 食落又不錯喎 勁香🌹味2️⃣蟹籽牛油果軟殼蟹沙律🥑🦀 $108 呢個配搭真係冇得輸👍🏻牛油果同沙律菜新鮮 軟殼蟹脆卜卜啖啖肉沙津醬加左蟹籽 口感一流 好開胃喔3️⃣花茶💐 $45個base自己揀嘅 我就揀左果茶洛神花味最岀 酸酸甜甜好開胃亦可以就個人喜好製作獨一無二嘅花茶☺cafe裏面有好多☁️先生 環境舒服tea time靜靜地同朋友一邊食一邊談心實屬一大樂事☺👍🏻⚠️即叫即製所以要慢慢等 心急人士注意

同閨蜜血拼完當然食個tea抖下傾下計👭

⚠️即叫即製所以要慢慢等 心急人士注意
蟹子軟殼蟹牛油果沙律
花茶
2017-09-14 375 浏览
感動 終於食到間有質素既食肆 一入門口有個好似雲朵既公仔 (餐廳用呢隻公仔做theme❤️餐具個d都有佢嘜頭 )向着你笑 好療癒啊 餐廳感覺上都好清新有粉紅色花花 仲有book corner 方便讀者睇書 散發出書卷味📗芝士雖然唔稱得上好creamy cheese個隻但好濃芝士味唔濟 so far so gd 咁啦龍脷柳冇雪味 咬洛係淋唔硬 配上酸尾尾蕃茄份外開胃 但飯多汁唔多蕃茄汁多d就好啦明明都用蒜頭同羅勒葉,點解食洛口係清清淡淡既效果既 蜆肉味淡 汁又唔夠 搞到成兜野dry 爆多

芝士鮮茄龍脷柳焗飯
蒜香羅勒蜆肉意粉
芝士鮮茄龍脷柳焗飯
2017-09-13 335 浏览
一星期番五日工,未到happy Friday,就係一星期既中間食個好啲既lunch叉叉電十二點9左右上到嚟,細細地既鋪頭已經滿左8成左右,只係淨係一個窗邊位🙁全餐飯就比太陽曬住咁食😂不過都好彩,因為食食下再有人上嚟已經無位嚕~真係要book定先好上嚟Lunch set同嘢飲都有幾款選擇,都係大路既cafe食物~聽聞佢啲蛋糕幾好食,但可惜今日未有機會試煙肉卡邦尼意粉~賣相唔錯😛可惜太重香草味,又唔夠芝士味🙁整體麻麻地見隔離枱唔少人都嗌左依個菠菜長通粉,確係唔錯雞扒好嫩滑,雞皮夠脆長通粉既菠菜味好濃郁,食食下有刻以為自己食緊菜芝士同長通粉都好夾另外再有少少三色椒點啜一下,清新啲,無咁漏難怪咁多人嗌依個最後就係跟餐既peach tea~略嫌太甜,甜到有少少假但係係被太陽曬住底下,我同朋友都好快飲完杯嘢了兩個lunch set都係$88,再加一,每人$100左右~係番工中段既lunch time上嚟cafe食個lunch做下文青,放鬆下,都算唔錯希望遲啲有機會坐耐啲試埋佢其他嘢食

卡邦尼意粉

雞排菠菜長通粉

見隔離枱唔少人都嗌左依個菠菜長通粉,確係唔錯
雞扒好嫩滑,雞皮夠脆
長通粉既菠菜味好濃郁,食食下有刻以為自己食緊菜
芝士同長通粉都好夾
另外再有少少三色椒點啜一下,清新啲,無咁漏
難怪咁多人嗌依個

Iced  Peach  Tea

最後就係跟餐既peach tea~略嫌太甜,甜到有少少假
但係係被太陽曬住底下,我同朋友都好快飲完杯嘢了

希望遲啲有機會坐耐啲試埋佢其他嘢食

2017-09-13
雞排菠菜長通粉
2017-08-28 4183 浏览
上一次來,原來已經係三年前的事喇!嗰時個high tea有伯爵茶戚風蛋糕。今次就無喇,但有西瓜蛋糕喎今個夏天係限量版西瓜玫瑰蛋糕,以水果為主題。三點食到六點,HKD208一位,已包加一同飲品。我地一行5人殺上去,要訂左先有得食𠺢首先講下五款鹹點1. 啤梨蟹肉伴鳯尾蝦好清新丫本身白蘑菇就脆口的,再加上爽甜的蝦。又有蟹肉醬係中間,啤梨清甜。口感好豐富丫2. 牛油果木瓜煙三文魚千層脆餅(右)個醬好creamy, 本來三文魚同牛油果就好夾。加上木瓜都無破壞到佢地的和諧。加埋脆餅,配搭得宜丫3. 玉米卷釀芝果煙肉燉飯(左前)呢個比較乾,而且食唔到煙肉味。如果可以增加濕潤感就好喇!4. 西班牙雜果凍湯(左後)好似食到西芹味,但食唔出有咩水果。呢個係食晒所有鹹點先飲的,一般般。5. 烤鴨胸配西瓜肝醬個鴨胸唔係我地買到嗰啲pre-pack左嗰種,係廚師用鹽水唔知腌左幾耐,等啲鴨肉鬆軟啲煮成的再加埋個甜甜地的醬,真係好好食丫。食完鴨肉再食返嚿西瓜解下油膩食完鹹點就開始甜點,有6款咁多丫1. 藍蝶花薑汁天使蛋糕 (上)細細件,啲cream入面食到薑絲。淡淡的薑味,好香,好特別2. 自家玫瑰醬無花果鬆餅 (
。今次就無喇,但有西瓜蛋糕喎

水果主題high  tea

首先講下五款鹹點
1. 啤梨蟹肉伴鳯尾蝦

好清新丫

啤梨蟹肉伴鳯尾蝦

2. 牛油果木瓜煙三文魚千層脆餅(右)

3. 玉米卷釀芝果煙肉燉飯(左前)
呢個比較乾,而且食唔到煙肉味。如果可以增加濕潤感就好喇!
4. 西班牙雜果凍湯(左後)
牛油果木瓜煙三文魚千層脆餅、玉米卷釀芝果煙肉燉飯、西班牙雜果凍湯

5. 烤鴨胸配西瓜肝醬

烤鴨胸配西瓜肝醬

食完鹹點就開始甜點,有6款咁多丫

1. 藍蝶花薑汁天使蛋糕 (上)

細細件,啲cream入面食到薑絲。淡淡的薑味,好香,好特別

2. 自家玫瑰醬無花果鬆餅 (中)
無影個玫瑰醬
太甜喇。個scone就無咩特別。
藍蝶花薑汁天使蛋糕、自家玫瑰醬無花果鬆餅

3. 熱情果檸檬迷你撻(前)
個醬好稠,不過酸左少少。
4. 紅莓荔枝軟慕絲(左後)
最上面個焦糖脆脆好好食
仲有啲nuts係度。粉紅色啲慕絲有啲甜,中間有啲好似燕麥的野。下面白色的cream定慕絲加埋啲藍莓都幾好味

5. 士多啤梨櫻花撻(右後)
個人唔like豆蓉類的野,佢個撻的面頭就係豆蓉質地的。入面有粒完整的士多啤梨,唔算甜,不過都ok。撻底都鬆脆的。

熱情果檸檬迷你撻、紅莓荔枝軟慕絲、士多啤梨櫻花撻

6. 西瓜玫瑰蛋糕

食到好重玫瑰味。啲cream好滑。但上下嗰兩層蛋糕好甜,好似浸濕左的texture。不過咁多層夾埋一齊食,都係好好味的

西瓜蛋糕

由於無左伯爵茶戚風蛋糕係個set入面,我地要order埋先滿丫
佢好重茶味,好軟熟

伯爵茶戚風蛋糕