2019-03-14 302 浏览
中女獨食難肥日誌 Simplylife Bakery CafeSimplylife,簡便西餐,至少沒有被宰一頸血!燒美國安格斯肉眼扒 $208牛扒要了medium,剛剛好,肉帶粉紅,不會鞋口,水準不錯薯條熱辣辣新鮮炸好,配上特別的醬汁停不了口白酒煮蜆辣肉腸手製意大利麵 $138蜆做得不錯,份量亦不少,但手製意粉口感不夠彈牙,沒有味道,整道菜較為遜色,可以不吃是日餐湯及冰茶 +$30是日餐湯是南瓜湯,感覺像把整個南瓜打碎成為湯,十分濃厚,不錯
中女獨食難肥日誌
Simplylife Bakery Cafe
Simplylife,簡便西餐,至少沒有被宰一頸血!

燒美國安格斯肉眼扒 $208

牛扒要了medium,剛剛好,肉帶粉紅,不會鞋口,水準不錯
薯條熱辣辣新鮮炸好,配上特別的醬汁停不了口

白酒煮蜆辣肉腸手製意大利麵 $138

蜆做得不錯,份量亦不少,但手製意粉口感不夠彈牙,沒有
味道,整道菜較為遜色,可以不吃

是日餐湯及冰茶 +$30
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-03-05 504 浏览
星期日在將軍澳午飯,愛人在這𥚃shopping,結果總共在這商場逗留了4丶5小時。累了,忍不住要想吃點甜品丶咖啡,就選了在這裏悠閒小休。點了兩個不同咖啡,Toffee coffee及caramel coffee, 我喜歡點前者比較香甜,奶味咖啡恰到好處,後者有點苦丶奶味不夠濃。另點了芒果蛋糕丶士多啤梨芝士蛋糕及香蕉丹麥酥,芒果蛋糕不過不失,上面的芒果比較酸,沒有太大的驚喜。反而士多啤梨蛋糕更為出色,芝士蛋糕濃郁,而香蕉丹麥酥尺寸小,味道普通。整體來說,味道不算是超棒水準,但因為環境舒適及門口的麵包十分吸引,是悠閒休息的好地方! 題外話,因為是日是星期日,所以沒有下午茶餐。每樣也需要單點,所以埋單差不多$160,價錢有點略貴。

2019-03-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-02-25 550 浏览
草莓🍓和朱古力🍫平時經常光顧的超值划算美味吃到飽下午茶餐完全可以抵過一餐飯,$52每人套餐,10%服務費,6款主食和手工蛋糕🍰可供選擇,任選一款飲品(自家製冰茶/汽水/咖啡/茶)搭配下午茶時間段:週一~四14:30-17:30 1.車打芝士煙肉牛肉漢堡🍔麵包+牛肉餅+芝士+煙肉:麵包這次烤的很香很棒~ 牛肉餅煎全熟,跟芝士煙肉絕配,味道中規中矩,份量蠻足2.哥達芝士雞肉漢堡🍔麵包+雞肉+芝士:麵包看起來很有食慾吧雞肉🐔有加一些配料一起煎過,因為料很碎加在一起,猜測是蘑菇🍄和一些不知道什麼的綠色菜哈哈~味道普通,草莓🍓自己沒有吃完整個🍔,薯條🍟有吃光下面會單獨寫這個免費搭配的薯條,太美味3.免費搭配薯條🍟好抵好抵非常非常好吃外皮足夠脆,裡面馬鈴薯🥔足夠嫩,充分體現外焦裡嫩的精髓除手工蛋糕外,6款主食都有搭配免費的薯條喔4.自家製冰茶冰茶一直是他家的招牌,之前有幾次沒有新鮮的西柚在裡面了,冰茶整體味道變很差,味很淡,還蠻失望的,因為除了🍟以外,冰茶是草莓🍓和巧克力🍫的最愛了不過今天過來好驚喜又恢復了,開心用🥄不斷擠壓西柚,讓西柚的果肉和汁充分與茶融合在一起,看到滿滿的果肉在裡面漂浮著,酸酸
草莓🍓和朱古力🍫平時經常光顧的超值划算美味吃到飽下午茶餐

下午茶時間段:週一~四14:30-17:30
1.車打芝士煙肉牛肉漢堡🍔

2.哥達芝士雞肉漢堡🍔
麵包+雞肉+芝士:麵包看起來很有食慾吧
哈哈~味道普通,草莓🍓自己沒有吃完整個🍔,薯條🍟有吃光
下面會單獨寫這個免費搭配的薯條,太美味

3.免費搭配薯條🍟好抵好抵
非常非常好吃
外皮足夠脆,裡面馬鈴薯🥔足夠嫩,充分體現外焦裡嫩的精髓
除手工蛋糕外,6款主食都有搭配免費的薯條喔

4.自家製冰茶
不過今天過來好驚喜又恢復了,開心

用🥄不斷擠壓西柚,讓西柚的果肉和汁充分與茶融合在一起,看到滿滿的果肉在裡面漂浮著,酸酸甜甜,滿足滿足
2019-02-25
  • 冰茶
  • 薯條
2019-02-20 543 浏览
今星期拎咗星期一放個假😁去睇咗套戲,睇完都兩點幾,於是乎諗到食呢度,過來望望,真係無記錯,係有茶餐㗎! 每個都係$52,抵😃👍🏼揀咗一個車打芝士煙肉牛肉漢堡包,一個烤酸種麵包配蘑菇、菠菜、哥達芝士,每份都配有香辣薯條,有杯飲品。 仲可以揀手調咖啡添,所以我倆都覺得呢個$52嘅茶餐好抵食😁toast 黎喇,料十足,但好可惜用雜菌,如果係蘑菇就差好遠喇🤨 登時係無咁好味! 跟住到我個 burger 到喇,個包面就黑咗啲,塊芝又未夠溶,好彩味道都好ok😋我呢就叫咗焦糖咖啡,因今早已經飲咗齋啡,所以呢個tea叫個甜飲吓😁😁
今星期拎咗星期一放個假😁

Sourdough  toast  with  mushroom ,  spinach ,gouda  cheese

beef  burger  with  bacon  &  cheddar  cheese

Caramel latte
2019-02-18
$57.2 (下午茶)
2019-02-19 367 浏览
Simplylife 有好多分店 但係屋企附近呢間偏偏冇試過可能因為weekend既關係? 今日冇lunch set只有brunch set ($138 + 10% service charge) 貴過lunch都幾多下等左大約35min 終於可以入座餐廳面積好大 勁有空間感 座位都隔好開好舒適不過餐廳唔係好夠人手 遞左幾次手都冇職員見到我😂點左餐之後餐飲好快就送上我地點左兩杯自家製冰茶 少冰少甜少甜既甜度岩岩好 但係杯野飲飲落真係好似橙味清潔劑 我同朋友都接受唔到要放棄 只好要多兩杯水😯跟住就上埋餐湯同餐包 餐包都幾好食 類似法包但係冇咁硬同乾😂南瓜湯都幾濃郁 唔錯唔錯☺朋友叫既係牛油果牛肉漢堡 份量都幾大但係由於我戒左牛肉 所以我冇試到 不過據說係好食既 薯條有經過調味 都幾香脆我叫既係香煎鰽魚茴香有機糙米飯有機糙米飯類似risotto 但係入面加左不少糙米 令到成個飯更加有嚼頭😄汁既份量好多 (比飯多) 而且個汁既味道好rich鰽魚煎得十分好 好香一d都唔會腥 佢仲左落左d洋蔥響入面 同魚好夾味除左杯餐飲之外 食物既質素overall都幾唔錯 但係138呢個價仲要再加一就真係唔係
Simplylife 有好多分店

不過據說係好食既
薯條有經過調味 都幾香脆

我叫既係香煎鰽魚茴香有機糙米飯
汁既份量好多 (比飯多) 而且個汁既味道好rich

除左杯餐飲之外 食物既質素overall都幾唔錯 但係138呢個價仲要再加一就真係唔係好抵
建議大家揀番有lunch set既時間黎食
2019-02-10
等候时间
35 分钟 (堂食)
2019-02-12 388 浏览
繼續唔食中餐🤣 所以揀咗simplylife bakery cafe 食!估唔到,都仲有咁多人放緊假👍🏻大概拎咗飛等左15至20分鐘左右先有位。見好耐冇食過burger, 所以就叫左佢哋嘅beef bacon cheese burger 食!但唔知係咪人太多嘅關係,好可惜個包烘燶咗😟重點係有啲苦。。。☹️不過我冇投訴到,因為橫掂我都食唔晒,所以我放棄左烘燶左個邊嘅包包算數喇😅其實除咗個片包燶咗之外,其他同平時食嘅都差不多,係好食嘅👍🏻

2019-01-30 483 浏览
呢日想食好d~於是晚餐揀左simplylife同老公chill一下!環境方面昏昏暗暗非常浪漫,每檯都有小蠟燭更添氣氛!呢個就係我鍾意黎既原因~Menu選擇唔多~我地叫左肉眼扒同燒春雞~加錢可以做set有湯或salad配飲品~大食既我地梗係轉set la~是日餐湯係蘑菇忌廉湯,配埋法包。我想講我真係好鍾意將麵包點湯食~尤其是呢個蘑菇忌廉湯既菇菇味超濃~配埋法包真係好好味!個湯入口順滑仲食到粒粒菇菇粒~而salad份量比較少,食落甜甜地~應該係黑醋加蜜糖~用料都好新鮮,不過我都係鍾意蘑菇忌廉湯多D~肉眼扒同燒春雞同時送上,10安士既肉眼扒果然份量一足! 7成熟D肉唔會太UN,牛味好濃!配埋個汁食味道更上一層次。配菜有薯條同蘆筍~薯條炸得香脆又熱辣辣~平時最怕食到好林又凍既薯條,呢度既薯條仲加左鼠尾草,食落好香口!而蘆筍都唔係俾D幼身既BB我地~每條都正常size而且好嫩口好爽,感覺好新鮮!而燒春雞我覺得更出色!果種香烤燒雞味真係不得了~食落口皮脆肉嫩,雞肉真係一d都唔鞋口!而且冇咩肥膏痴住~真係啖啖嫩肉!冇得彈!配菜有車厘茄,甜椒,仲有西班牙辣肉腸,全部都烤得好香而且索哂d汁~正!食完ma

食完main course第二個胃又呼喚我,走出去pastry區望下~俾d酥酥吸引~忍唔住叫左個榛子酥,睇見個賣相已經好吸引!老公怕甜但都覺得好好食!榛子忌廉好濃榛子味,上下夾既酥皮層鬆化!一支叉吉落去大啖食真係好滿足呢!!

Simplylife真係唔錯~~如果唔係佢價錢咁貴~我真係日日黎食都唔會厭呢!

2019-01-24 342 浏览
好似都有一段時間未黎過 simplylife 食飯。今晚黎到只係等左3分鐘左右就有位喇!真係好!因為平常一般都好多人,要等位。今日嘅 dinner menu 我地選擇咗食「紅酒燴牛尾有機糙米飯」同埋 「燉紐西蘭嫩羊膝,薯蓉,烤蒜蜜糖汁」。一向都有跟餐嘅西柚茶 。 (個杯上面嘅icon好得意)好鬼鍾意食佢哋嘅麵包,正!😋冇問到係咩餐湯添,但係好好味😋紅酒燴牛尾有機糙米飯 -》原來去咗骨,個飯軟硬度做到啱啱好超長名😅「燉紐西蘭嫩羊膝,薯蓉,烤蒜蜜糖汁」~》好味,烤蒜好甜

今日嘅 dinner menu

一向都有跟餐嘅西柚茶 。 (個杯上面嘅icon好得意)

好鬼鍾意食佢哋嘅麵包,正!😋

冇問到係咩餐湯添,但係好好味😋

紅酒燴牛尾有機糙米飯 -》原來去咗骨,個飯軟硬度做到啱啱好

2019-01-24
等候时间
3 分钟 (堂食)
2019-01-24 390 浏览
難得平日放假,心血來潮想食返個下午茶,於是自己一個去咗simplylife嘆番個tea先,靜靜咁享受下獨處既時光🙂可能係平日嘅關係,今日並唔需要等位。而入面用餐嘅人數都唔多,我被安排左去一個四人嘅圓檯坐。我表示想要一杯水送藥,服務員都好快手比杯水我,仲要係暖水,好貼心。我最後簡左哥達芝士大磨菇雞肉漢堡配熱latte❤️講講個Burger先,睇相都見到好乾身,食落一樣😂但食材個配答其實唔錯,juice d就好啦🤤 latte 就不過不失,飲完精神哂。
哥達芝士雞肉漢堡
2019-01-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
哥達芝士雞肉漢堡
2019-01-22 205 浏览
不會再來,態度惡劣,個碟仲有個包都照收,有一個著恤衫但無著圍裙的男服務生,態度極差,我地好好聲氣問佢扲水,佢黑臉扲到過黎,我地問可唔可以放底支水,佢大大聲話 唔可以!,然後直走了去.... omg.....is he the boss ?

2019-01-15 340 浏览
今早和太太行山,中午來到將軍澳Popcorn商場Simplylife Bakery Cafe 午膳,由於早到,我們揀選一張較寧靜的二人枱坐下,平日的午市套餐相對便宜,$92包括冰茶、餐湯和自選主菜,今次餐湯是熱辣辣褐色的磨菇湯,一看便知不是罐頭貨式,香濃的磨菇味芬香撲鼻,主菜我揀了燒雞胸配巴馬火腿、烤薯和意大利青瓜,雞胸煎得恰到好處,鮮嫩可好,巴馬火腿味香濃,烤薯香脆鬆軟,有牛油香味,意大利青瓜爽脆請新,太太點了牛油果醬牛肉漢堡,鮮綠色的牛油果醬加入芝士漢堡牛肉包,一望已令人垂涎三尺,配以香脆薯條,令人回味無窮。
2019-01-15
  • 燒雞胸  巴馬火腿  烤薯  燒意大利黃瓜
2019-01-09 240 浏览
今日中午食lunch, 諗左好耐唔知食乜。屋企樓下商場無乜特別好食的餐廳。見到天氣不太凍,於是行過將軍澳天晉Pop Corn,個邊商埸有多間餐廳選擇。行左一陣諗到想,食西餐,於是去左Simplelife.叫左二個Set lunch.南瓜湯好creamy,沙律菜好新鲜,麵包好食。松露忌廉雜菌有機糙米飯 - 忌廉汁好Creamy 好香,同糙米飯好夾。魚柳他他汁漢堡 - 這個漢堡餐使我非常失望。薯條魚柳炸得唔趣口,食落正口油。
叫左二個Set lunch.

南瓜湯好creamy,沙律菜好新鲜,麵包好食。

2018-12-27 323 浏览
Simplylife初體驗🤤👤: 🕺🏻🕺🏻🕺🏻🕰: 星期三7:30PM 等咗一陣有位🍴: 環境還可以 普通西餐setting 燈光比較暗 有feel!🤵🏻: 服務ok💸: ~$470(+10%)對住個開放式廚房坐 望住廚師煮嘢食又幾得意 嘻嘻落完單店員即切咗啲法包俾我地有啲太硬 本身鍾意淋啲嘅包👉🏼配燒露荀、鼠尾草炸薯條、伯納西醬汁牛扒嗌咗五成熟 唔會太淋太韌個醬主要由蛋黃、牛油同醋整成 幾滑 不過覺得有啲膩芝士附咗喺磨菇上面雞肉有啲乾 整體不過不失🤔另外有叫 白酒煮蜆辣肉腸手製意大利粉 ($138)牛扒張相格隔嗰碟🤔手製意粉比一般最常用嘅意粉粗啲幾有咬口 幾好食!整體嚟講啲嘢食都ok 份量都唔細間唔中食一次都可以!
Simplylife初體驗🤤
👤: 🕺🏻🕺🏻🕺🏻
🕰: 星期三7:30PM 等咗一陣有位
🤵🏻: 服務ok
💸: ~$470(+10%)
對住個開放式廚房坐 望住廚師煮嘢食又幾得意 嘻嘻
落完單店員即切咗啲法包俾我地
有啲太硬 本身鍾意淋啲嘅包
燒美國安格斯肉眼扒(10安士)

👉🏼配燒露荀、鼠尾草炸薯條、伯納西醬汁
牛扒嗌咗五成熟 唔會太淋太韌
個醬主要由蛋黃、牛油同醋整成
幾滑 不過覺得有啲膩
哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡

芝士附咗喺磨菇上面
雞肉有啲乾 整體不過不失
🤔
另外有叫 白酒煮蜆辣肉腸手製意大利粉 ($138)
牛扒張相格隔嗰碟🤔
手製意粉比一般最常用嘅意粉粗啲
幾有咬口 幾好食!
整體嚟講啲嘢食都ok 份量都唔細
間唔中食一次都可以!
2018-11-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
燒美國安格斯肉眼扒(10安士)
哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡
2018-12-23 283 浏览
星期日最適合就係可以有個地方坐得舒舒服服甘嘆返杯咖啡,比自己放空一下。去飲咖啡好多人都會選擇去連鎖咖啡店,無奈係枉枉都好難搵位,而且通常係open area會比較嘈。我同老公就好鐘意下午茶時間黎依間餐廳,因為下午茶時間只會提供飲品及甜點,所以次次去親都唔洗等位我同老公都叫左杯regular size cappuccino, 再加左個strawberry cheese cake作下午茶雖然無連鎖咖啡店甘大杯,但佢個杯同環境都加返唔少分下午茶再黎返個蛋糕再配杯咖啡,令星期日都變得完美,心情都會變好

Cappuccino

雖然無連鎖咖啡店甘大杯,但佢個杯同環境都加返唔少分

Strawberry  Chesse  cake

Cappuccino
Strawberry  Chesse  cake
2018-12-14 694 浏览
呢日爸爸生日,見成日食連鎖西餅店既生日蛋糕咁悶,所以呢次想搞搞新意思。咁岩係pocpcorn行街見原來simplify有提供蛋糕。每個百多蚊又吾貴喎,而且賣相幾靚,於是就揀左兩個黎試下。6個人份岩岩好,每人兩小件。我比較鐘意呢個肉桂白朱古力蛋糕,因為肉桂味同白朱古力味好夾,減低左白朱古力既甜膩感。肉桂味既蛋糕係出面較少見,鐘意肉桂既朋友必揀。阿姨就鐘意味個藍莓芝士蛋糕多d,讚藍莓芝士夠幼滑,而且藍莓味出,味道吾會比芝士蓋過。上面既藍莓仲好新鮮,份量又足,認真吾錯。呢度既蛋糕性比價幾高,下次某人生日一定會再試其他口味。

Blueberry cheesecake White chocolate cinnamon cake

我比較鐘意呢個肉桂白朱古力蛋糕,因為肉桂味
White chocolate cinnamon cake

Blueberry cheesecake

呢度既蛋糕性比價幾高,下次某人生日一定會再試其他口味。
庆祝纪念
生日