2023-03-16 73 浏览
If you're missing Japan, I highly recommend checking out Shari Shari Kakigori House for some delicious shaved ice and desserts. This cozy spot offers a unique twist on the traditional Japanese shaved ice dessert, with a variety of flavors and toppings to choose from.Whether you're in the mood for something fruity and refreshing or rich and indulgent, Shari Shari has something for everyone. And what better way to enjoy these sweet treats than with your loved ones by your side?So head on over to S

So head on over to Shari Shari and transport yourself to Japan with every delicious bite. You won't be disappointed!

Missing Japan ? Shari Shari kakigori House shaved Ice & Dessert is something you have to try with your love ones !
  • Mango  coconut  &  early grey  tea  with  Mochi
2023-03-04 133 浏览
⌂ 中環Shari Shari Kakigori House 氷屋 中環奧卑利街11號地舖星期日至四 13:00 - 22:30星期五六 我13:00 - 23:00· 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm中環#ewm甜品︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜超級期待嘅佐賀莓小姐系列゜・*舊年出已經好想食!但唔知原來得一個月限定!!想食嘅時候已經完咗!等咗成年終於等到今日可以去試!!!超級超級期待!今次去咗中環嘅新分店食! 店舖面積比舊鋪大咗好多!咁就唔怕無位要排好耐啦~𖧷 只收現金、支付寶、微信支付好可惜!本來都唔用大陸嘅支付軟件,記得一定一定要帶Cash!或者叫Frd比住先再Payme 返比佢xdd𖧷 平日大概7點去食嘅話,完全唔洗排隊!!(其他人仲食緊飯未有第二個胃去食甜品住☉д⊙)︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140超級香濃開心果味,面頭有好Fluffy 嘅士多啤梨忌廉,冰入面亦都有消化餅,好有crunchy 嘅口感!食到底仲有個士多啤梨味嘅冰!略
⌂ 中環

· 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140

#ewm中環
#ewm甜品

*・゜超級期待嘅佐賀莓小姐系列゜・*

𖧷 只收現金、支付寶、微信支付

๑ 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140
超級香濃開心果味,面頭有好Fluffy 嘅士多啤梨忌廉,冰入面亦都有消化餅,好有crunchy 嘅口感!食到底仲有個士多啤梨味嘅冰!略嫌定價有啲貴!

#中環美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #中環好去處 #香港美食指南 #甜品 #tapas #刨冰 #sharishari
2023-02-27
🧚🏻‍♀️ 【我最愛嘅冰屋:開心果味冰🍧】 依間嘅雪花冰真係我嘅最愛!暫時仲未食到另一間係可以做到好似佢嘅質地、口感同味道。佢款款嘅冰都係可以做到質地蓬鬆柔軟,入口即溶,食落唔會有冰粒,仲要啖啖都可以食到佢調得啱啱好嘅味道,真係不得了!🤤🤤而今次試咗佢期間限定,同佐賀莓小姐聯乘嘅開心果味!之前去過銅鑼灣嗰間見到依隻味,但嗰時唔敢貿貿然咁試開心果味嘅甜品(排咗咁耐隊唔想中伏)。嗰排去銅鑼灣間ikea試咗個開心果味新地筒覺得開心果味甜品原來好ok,但當想試嘅時候,佢已經冇咗。所以當我早兩日ig見到佢今次聯乘有出返嘅時候就即刻過嚟試!今次咁啱嚟咗中環分店。第一次嚟咗中環依間分店,比我想像中大間(但都唔算好大間),但位置就真係偏高嘅(?),強烈建議唔好跟google map行樓梯,搭咗中環街市對面嘅電梯一路上到去先,再行過去!今次我哋就係冇搭到電梯,而係自己慢慢咁行上去,所以行到 超 級 攰 !不過都因為咁而發現咗一間我係油麻地嗰邊食過幾次嘅,好食抵食嘅、性價比之最嘅紐約Pizza店,佢係中環都有分店!!!(之後再po返~~)🔹開心果味 (配佐賀莓小姐🍓) $140佢真係完全冇令我失望!質地、口
🧚🏻‍♀️ 【我最愛嘅冰屋:開心果味冰🍧】

🔹開心果味 (配佐賀莓小姐🍓) $140

佢真係完全冇令我失望!質地、口感同味道就同平時一樣咁完美~😋😋開心果嘅味道均衡分布咗係成個冰度,而味道調得啱啱好,唔會太濃亦唔會太淡,同士多啤梨的味道加埋變得更清新!佢特別嘅位係表面上會有一層嘅士多啤梨cream同埋紅卜卜嘅士多啤梨🍓,cream嘅味道唔會好假,貌似有少少沙冰嘅感覺🤏🏻,而中間亦會有啲打溶咗一半嘅士多啤梨😆非常特別~

P.s.今次嘅聯乘活動貌似只去到3月7日!

📍shari shari 氷屋
自從中環開咗間分店,唔洗排咁耐隊,就可以瘋狂食日式刨冰店 Shari Shari。食過好多甜品店嘅刨冰都做唔到咁綿滑,完全唔洗咬,入口即融的感覺。最特別係,碎冰入面會有好多食材去增加口感,仲要定期都有期間限定的味道,所以經常去食都唔會覺得悶。🍧 香濃開心果味士多啤梨刨冰 ($ 140) 👅: 97.27期間限定之一。開心果味出奇地濃烈,平時出面食咩開心果產品都唔係太出味,士多啤梨唔係好甜,不過由於其他野都係帶甜,所以味道剛剛好。🍮 + $55 焦糖燉蛋味道過甜,質地比較creamy,唔洗特別試。🍨 栗子焙茶刨冰 ($120) 👅: 93.46 分 呢個係秋冬季節限定。外層係粟子焦糖醬,中間係大量焙茶醬同消化餅碎,略嫌粟子味唔夠濃。‼️ 最低消費每人$45, 基本上兩個人share都夠。環境: 👍👍 👍回頭率: 👍👍👍👍 訂座: ❌等候位置時間: 平日夜晚七八點不用等候

🍮 + $55 焦糖燉蛋

味道過甜,質地比較creamy,唔洗特別試。

🍨 栗子焙茶刨冰 ($120) 👅: 93.46 分

‼️ 最低消費每人$45, 基本上兩個人share都夠。

環境: 👍👍 👍
回頭率: 👍👍👍👍
訂座: ❌
等候位置時間: 平日夜晚七八點不用等候
焦糖燉蛋
2023-02-25 58 浏览
🍧🍧🍧久仰大名嘅刨冰店🍧🍧🍧本身唔算特別好刨冰,都幾好奇點解呢間刨冰會咁受歡迎近排天氣回暖返啲,決定要嚟食吓bookmark咗好耐嘅人氣刨冰試完真係明白點解大家會大讚🤭今次嚟咗中環分店,排隊嘅人唔算太多等咗10分鐘左右都入到去啦店舖有set揀,任何刨冰可以優惠價選配5款小食⬇️季節限定Baileys Cream+蕨餅成個set一嚟到已經好吸睛😍圓圓嘅冰山,隔住口罩都聞到Baileys嘅香味快快手影完相就開動啦☺️☺️店員拎個冰過嚟嘅時候都提一提我哋記住由頂食起小心翼翼少少哋咁筆嚟食,Bailey coat得好均勻每啖冰都充滿住Bailey嘅酒香,好好食😋啲冰軟綿綿,入口唔會太刺激,有敏感牙齒都唔怕😂😂配埋面頭嘅cream,令到入口感覺rich啲唔會淨係得冰咁削,而且啲cream都好香仲有almond碎碎喺面,口感更加提升👍🏻食到中間,見到佢個餡啦😍😍😍係一舊tiramisu呀🤍🤍🤍🤍舊蛋糕浸滿咖啡,配埋酒味同啲冰一齊食,呢個複雜又多重嘅組合一次過喺口入面溶化,一路食一路讚嘆額外加嘅厥餅都唔失色黃豆粉均勻包住每塊厥餅再淋埋黑糖糖漿,呢個set我會比🈵未黎之前仲諗住食完一次唔會好快想再嚟食但係我
🍧🍧🍧久仰大名嘅刨冰店🍧🍧🍧
本身唔算特別好刨冰,都幾好奇點解呢間刨冰會咁受歡迎
試完真係明白點解大家會大讚🤭
今次嚟咗中環分店,排隊嘅人唔算太多
等咗10分鐘左右都入到去啦

店舖有set揀,任何刨冰可以優惠價選配5款小食

⬇️季節限定Baileys Cream+蕨餅

成個set一嚟到已經好吸睛😍
圓圓嘅冰山,隔住口罩都聞到Baileys嘅香味
快快手影完相就開動啦☺️☺️
店員拎個冰過嚟嘅時候都提一提我哋記住由頂食起
小心翼翼少少哋咁筆嚟食,Bailey coat得好均勻
每啖冰都充滿住Bailey嘅酒香,好好食😋
啲冰軟綿綿,入口唔會太刺激,有敏感牙齒都唔怕😂😂
配埋面頭嘅cream,令到入口感覺rich啲
唔會淨係得冰咁削,而且啲cream都好香
仲有almond碎碎喺面,口感更加提升👍🏻
Baileys  Cream

食到中間,見到佢個餡啦😍😍😍
係一舊tiramisu呀🤍🤍🤍🤍
舊蛋糕浸滿咖啡,配埋酒味
同啲冰一齊食,呢個複雜又多重嘅組合
一次過喺口入面溶化,一路食一路讚嘆

額外加嘅厥餅都唔失色
黃豆粉均勻包住每塊厥餅
再淋埋黑糖糖漿,呢個set我會比🈵
蕨餅

未黎之前仲諗住食完一次唔會好快想再嚟食
但係我而家已經心思思想再去多次
試埋佢其他口味,尤其係季節限定嘅嗰啲🤪
2023-02-19
蕨餅
行開大館想食刨冰🍧2月新口味係同佐賀莓小姐聯乘,仲有開心果味添,食得🤤佐賀莓系列有三款,不過Tiramisu淨係得銅鑼灣店先有。食咗:▪️開心果味🍧+佐賀莓 $140綠色冰山上面有士多啤梨味、粉粉地色嘅忌廉、3粒對半切開咗嘅佐賀莓。Keep住快手影相嘅態度同速度(再唔食,佐賀莓要跣落嚟啦!)開心果味刨冰有驚喜。由頂開始食,食到大概忌廉位置,就會見到原來中間仲收埋咗兩粒🍓,即係總共有2.5粒原整嘅佐賀莓。再食多少少就會見到餅乾碎,底部就有士多啤梨醬,冰融晒都唔會好似飲水咁。

佐賀莓系列有三款,不過Tiramisu淨係得銅鑼灣店先有。

食咗:
▪️開心果味🍧+佐賀莓 $140

2023-02-22 36 浏览
女人見到期間限定通常都會特別心動,今次shari shari kakigori house又再度同佐賀莓小姐一齊出期間限定嘅刨冰,作為刨冰嘅大粉絲一定要試🥰今次呢一個期間限定嘅開心果味刨冰係$140 ,老實講其實就一啲都唔平,但係因為佢開心果味真係好濃郁,甚至有啲nutty,加埋入邊都有幾多餅碎,所以其實成個甜品食落去都幾有驚喜地好味🥰而且士多啤梨嘅份量都幾多,除咗面頭有之外入邊都仲有,所以覺得都值得一試👍🏻

2023-02-20 38 浏览
由銅鑼灣食到中環中環呢間舖頭大啲 多啲位 唔使好似銅鑼灣排咁耐隊次次食Shari Shari都要好小心一唔覺意啲冰就會跌晒落枱推薦抹茶味伯爵茶味!記得+白玉 有topping唔使齋食冰咁單調~
由銅鑼灣食到中環
中環呢間舖頭大啲 多啲位 唔使好似銅鑼灣排咁耐隊
次次食Shari Shari都要好小心
一唔覺意啲冰就會跌晒落枱
推薦抹茶味伯爵茶味!
記得+白玉 有topping唔使齋食冰咁單調~
2023-02-17 40 浏览
大家想食刨冰嘅話就一定要去呢間餐廳餐廳所用嘅冰係由日本運送到港🤩🤩近排佢地就新出左開心果味食落口真係有一種好幸福嘅感覺🥰🥰每一啖都有好濃郁嘅開心果味中環呢間分店係新地址📍之前鋪面比較細,坐得比較迫夾新舖頭就比較寬敞,可以容納較多嘅客人🤣喺中環附近食完晚飯嘅話就最適合過嚟食個甜品,近排佢哋除咗有開心果味之外,仲新出左Baileys 味,有興趣嘅朋友可以一試,口味都幾創新,應該幾特別嘅🤭🤭
大家想食刨冰嘅話就一定要去呢間餐廳
餐廳所用嘅冰係由日本運送到港🤩🤩
近排佢地就新出左開心果味
食落口真係有一種好幸福嘅感覺🥰🥰
每一啖都有好濃郁嘅開心果味

中環呢間分店係新地址📍
之前鋪面比較細,坐得比較迫夾
新舖頭就比較寬敞,可以容納較多嘅客人🤣

上年萬聖節介紹咗中大名物cafe tolo,今年萬聖節一直有留意其他餐廳嘅限定menu,不過冇乜啱心水,最後兜兜轉轉都係返返去我至愛shari shari🧡我諗好多人都食過呢個Halloween special ($110) 但其實我今年先第一次食🤡 冇諗過萬聖節正日附近嘅週末排咗十零分鐘就入到去👹 講真呢個真係抵食,紫薯同南瓜嘅醬係好綿,feel到好多蓉係入面咁,而且個味好自然,加埋面頭有oreo,入面有消化餅,食到入面都仲有超多醬,成兜食晒好滿足💜💛

2023-02-17 27 浏览
📍多次回訪嘅刨冰店‼️· 佐賀莓系列回歸🍓— Shari Shari Kakigori House❄️·#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_甜品========================最近sharishari再次推出佐賀草莓系列!🥰包括有法國雲呢拿味、開心果味同tiramisu味😍=======================⭐️法國雲呢拿味配佐賀莓小姐 $140面頭嘅士多啤梨忌廉香滑,雲呢拿刨冰幾有奶香,配上士多啤梨酸酸甜甜幾夾,食到中間仲有脆餅碎,口感豐富~😆整體嚟講味道唔錯但無驚喜嘅感覺😂而且略嫌刨冰嘅質感無之前食咁綿密🥹但係...都係會想試埋tiramisu味!!🤣------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3/5推介度:3.5/5------------------------------店舖資料名稱:Shari Shari Kakigori House 氷屋 地址:中環奧卑利街11號地舖前往方法:香港站C出口
#pigfoodiexhk_中環

推介度:3.5/5
店舖資料
地址:中環奧卑利街11號地舖
前往方法:香港站C出口
襯Happy Friday 同同事黎試下,10點幾黎到都仲有人龍,排15分就入得!今次主要想試下期間限定既BAILEYS味,估唔到有啲失望😣‣ Baileys 味刨冰 ($110)同預期確實有啲岀入🙆🏻‍♀️ 店員表示係最後一份Baileys味,唔知係咪因為材料唔夠,反正食落Baileys味比較淡; 睇介紹中間部分係Tiramisu,其實只有Tiramisu 既粉,變相好乾,同刨冰亦唔係咁夾,整體黎講覺得一般~‣ 日本柚子芝士蛋糕 (+$45)蛋糕正常發揮,芝士味唔算好濃,柚子味亦唔係好濃,口感都夠滑👌🏻💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟Happy Friday 既中環分店都係要排隊,勝在位置比較多,唔洗等好耐~提提大家有最低消費,人均$50😊今次呢隻味係有啲失望,但見其他Foodie介紹其他味道感覺唔錯,下次再試下其他味😉💰Total: $155 ($51.6/pp 無服務費)📍Shari Shari Kakigori House 氷屋|@sharishari_hk 中環奧卑利街11號地舖 (到訪分店)銅鑼灣加路連山道13號地舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_甜品 🚩更多同區餐廳 #food

‣ Baileys 味刨冰 ($110)

‣ 日本柚子芝士蛋糕 (+$45)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $155 ($51.6/pp 無服務費)
中環奧卑利街11號地舖 (到訪分店)
銅鑼灣加路連山道13號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_甜品
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 #foodstep_銅鑼灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
$51.6 (宵夜)
Shari 好食就唔使多講🤣 所以佢每次出新口味都會去試吓🫡 今次係中環店試Baileys🥸(少少題外話先)中環店嘅location係勁多樓梯嘅斜坡中間,大館隔離🏘️大家認真一直行樓梯就會搵到🦌Baileys 110 ⭐️⭐️⭐️講咗結論先,俾三粒星唔係因為佢唔好食,而係因為佢係shari🤣 同店內其他刨冰比較就只可以委屈下三粒星🥲上面奶蓋一向出色,仲有果仁豐富口感😗成個刨冰食落就好似你揼咗一粒冰落baileys 之後塊冰融左溝淡完之後嘅味道😶‍🌫️ 冇晒酒味但係keep到Baileys 陣奶香🤭食完奶蓋之後就會發現下面有一細塊好苦嘅咖啡蛋糕碎☕️ 少少少少咁樣配合啲冰嚟食會覺得唔錯😋比較可惜嘅位係成個刨冰除咗最頂嘅¼之外就冇再有其他餡料去增加層次🥹 雖然shari 嘅優點就係誠實反映味道,講到明係嗰隻味就真係嗰隻味,絕對冇好假嘅感覺✨但係成個冰有¾係同一隻味真係少少悶😞我自己就覺得佢其他嘅味道更加值得一試啦😝話說佢之前有一隻期間限定係檸檬芝士味🥺 真係超級好食,唔知有冇機會再返😵‍💫

大家認真一直行樓梯就會搵到🦌

Baileys

Baileys 110 ⭐️⭐️⭐️

上面奶蓋一向出色,仲有果仁豐富口感😗

但係成個冰有¾係同一隻味真係少少悶😞

我自己就覺得佢其他嘅味道更加值得一試啦😝

2023-02-11
2023-02-10 27 浏览
呢間氷屋🧊相信鐘意打卡既大家一定吾陌生🍧銅鑼灣分店每次去都一定會大排長龍!好多人唔知原來中環都有一間分店㗎如果吾想排隊推薦大家可以搭多幾個站去中環嗰間分店食!仲坐得舒服啲添!🤩中環分店喺正大館側邊食完仲可以去嗰度行吓!!開心果雜莓味 $𝟏𝟎𝟖呢個本身係聖誕限定!🎄兩年前既聖誕🎄同朋友仔食過一次之後冇再見過啦!今次去到竟然見到加咗入餐牌入面係𝐇𝐨𝐢𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲 𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝!😋😳所以如果有興趣試吓既朋友仔就要快啲啦👀😘開心果味好香濃!好滑!食到中間開始會有紅莓汁!🤩令到整體味道昇華左!✨整體吾會過甜👍🏻食曬成個都吾會覺得好漏!推👍🏻👍🏻✨
呢間氷屋🧊相信鐘意打卡既大家一定吾陌生🍧
銅鑼灣分店每次去都一定會大排長龍!
好多人唔知原來中環都有一間分店㗎
如果吾想排隊推薦大家可以搭多幾個站去中環嗰間分店食!
仲坐得舒服啲添!🤩
中環分店喺正大館側邊食完仲可以去嗰度行吓!!

開心果雜莓味 $𝟏𝟎𝟖
呢個本身係聖誕限定!🎄
兩年前既聖誕🎄同朋友仔食過一次之後冇再見過啦!
所以如果有興趣試吓既朋友仔就要快啲啦👀😘
開心果味好香濃!好滑!
食到中間開始會有紅莓汁!🤩
令到整體味道昇華左!✨
整體吾會過甜👍🏻食曬成個都吾會覺得好漏!
推👍🏻👍🏻✨
開心果紅莓
開心果紅莓
➲中環 Shari Shari Kakigori House 不斷來食,冬天一樣無阻食冰嘅快樂!今次係食新出嘅秋冬限定刨冰!➳ 栗子焙茶味日式刨冰 𝐂𝐡𝐞𝐬𝐭𝐧𝐮𝐭 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝐰/ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝑲𝒂𝒌𝒊𝒈𝒐𝒓𝒊 ⁽¹⁰/¹⁰⁾秋季限定!內餡同普通焙茶味一樣,外面多咗層栗子焦糖醬,濃濃甜甜,唔會蓋過咗栗子味,秋意滿滿。但淨係得出面層醬係有栗子,如果內餡都有栗子元素就更好啦。⤵ @sharishari_hk中環奧卑利街11號地舖√ 香港站C出口, 5分鐘步行√ Walk-In#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #中環美食 #銅鑼灣美食 #日式刨冰 #dessert #sharisharihk #sharishari #hkno1

@sharishari_hk
中環奧卑利街11號地舖