2024-03-19 118 浏览
Shari Shari 係中環好有人氣嘅冰屋, 全天侯都好多人排隊等候. 今日經過Shari Shari竟然唔需要排隊, 當然要幫襯啦.一行四人選了必食嘅抹茶忌廉刨冰🍧加白玉($110)和士多啤梨🍓配北海道牛乳奶凍($110)刨冰幼細綿密, 份量十足, 抹茶🍵香濃带微甘, 配上刨冰頂上忌廉焦糖更甜美, 加上煙韌白玉, 口感豐富, 十分滋味.士多啤梨🍓配以北海道牛奶凍, 賣相好吸引, 味道亦很好👍👍, 粉紅色刨冰🍧, 士多啤梨🍓味自然味濃, 加上牛乳奶凍滑捋捋又带濃郁牛奶味, 一啖食晒奶凍和刨冰🍧, 雙重享受😎, 頂部粒士多啤梨🍓好甜啊! 真正Shari Shari 一間不只打咭好去處, 刨冰🍧亦好出色👍

士多啤梨🍓配北海道牛奶🥛凍
搽茶忌廉刨冰🍧加白玉
2024-03-17
士多啤梨🍓配北海道牛奶🥛凍
搽茶忌廉刨冰🍧加白玉
🍧 I have had the pleasure of frequenting Shari Shari on numerous occasions, and without a doubt, it holds the crown for the best shaved ice in Hong Kong. Allow me to share two separate experiences I had at this delightful dessert shop!
𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐩𝐞𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥
𝐇𝐨𝐢𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 & 𝐊𝐢𝐧𝐚𝐤𝐨 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐩𝐞𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥
𝐇𝐨𝐢𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 & 𝐊𝐢𝐧𝐚𝐤𝐨 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
2024-03-04 67 浏览
—🍓🍧草莓Special かき氷Strawberry Milk Syrup | Whipped Cream | Strawberry—難得有人話同我吃かき氷🤩好味道 好天然的草莓味 吃極都仲有 下次要再來試埋其他味🤤

🍓🍧
草莓Special かき氷

難得有人話同我吃かき氷🤩
好味道 好天然的草莓味 吃極都仲有

下次要再來試埋其他味🤤
2023-12-29
2024-02-29 96 浏览
呢間刨冰店喺幾年前仲係人氣排隊店而家雖然唔洗排隊直入但人氣依然高企✨⇢🍧 抹茶忌廉焦糖味刨冰 (配白玉) $110刨冰好大份 2個人share食啱啱好一入口就有好濃嘅抹茶味湧出嚟🍵不過食食下就會比焦糖味遮住咗整體都幾甜下食到最尾覺得直情甜到有啲口乾🫣⇢ 個人比較推薦其他口味抹茶焦糖味真係太甜😣同埋記得唔好打咁耐卡📸因為啲冰溶嘅速度都幾快💚❀ 食物:7/10❀ 性價比:7/10❀ 環境:7/10
呢間刨冰店喺幾年前仲係人氣排隊店

❀ 食物:7/10
❀ 性價比:7/10
❀ 環境:7/10
2024-02-20 119 浏览
好耐無來吃了,又加價了不少,幸好門口沒有排隊,人不算多。環境比較擠擁,也很吵鬧,不宜久坐聊天。叫了芒果刨冰和柚子芝士蛋糕,有最低消費而且很strict,其實真吃不下這麼多,但沒辦法☹️芒果刨冰味道很清新,不會很甜,質地剛剛好不會過多碎冰也不會太水,裡面有芒果糖漿,還有一點脆脆,如果有果肉就更好,不過還是最推薦抹茶味!芝士蛋糕不會很膩,偏向日式的感覺,配刨冰都match!如果非繁忙時間不需要最低消費會好啲,畢竟咁大個冰要消滅都有些難度

芝士蛋糕不會很膩,偏向日式的感覺,配刨冰都match!

喺香港好食嘅甜品店,基本上一年四季都咁旺場,刨冰專門店亦唔例外🤩!之前有朋友講過「#ShariShari」係最好食嘅刨冰店,今次終於有機會一試😻🍧我哋加埋叫咗3款刨冰:🍵#抹茶忌廉焦糖刨冰(配白玉):身為抹茶控,當然要揀返抹茶味先滿足🤭 可惜嘅位係,抹茶味嘅苦比焦糖嘅甜味搶走咗;如果一啖裡面只係得焦糖味,就會甜到死,多過抹茶味嘅話亦會錯重點🥲 我諗配紅豆嘅宇治金時味應該會好少少~🫠🍨#伯爵奶茶刨冰(配白玉):呢間刨冰嘅高質之處,就係可以好簡單、唔需要太多配料都好好食😋 除咗白玉,刨冰入面只係有消化餅碎同奶凍🍮 我本身唔太鍾意伯爵茶味,但都覺得好食😀🖤#日本黑芝麻刨冰(季節限定):芝麻味超級濃郁!!芝麻醬多到滿瀉咁滯,就好似食緊夠濃嘅芝麻糊咁,同埋有之前喺日本食黑芝麻芝士蛋糕嘅味道🥰唔知遲啲會唔會再出豆腐味呢🥹?同埋下次好想試吓焙茶黃豆粉~~🤤

🍧我哋加埋叫咗3款刨冰:
抹茶忌廉焦糖刨冰(配白玉)

伯爵奶茶刨冰(配白玉)

2024-02-13
宵夜
抹茶忌廉焦糖刨冰(配白玉)
伯爵奶茶刨冰(配白玉)
2024-02-05 124 浏览
超鍾意食sharishari嘅冰🩷今次試左培茶黃豆粉口味🍧sharishari嘅冰一如概往咁綿密,浸滿了培茶糖漿,非常濃郁,夾埋黃豆粉忌廉一大啖食都唔會膩,而且味道好夾又唔會太甜。今次仲試埋柚子蛋糕,柚子味非常清新!
今次仲試埋柚子蛋糕,柚子味非常清新!
不吃也罷!服務態度非常差,我們一家四口,侍應要求我們坐一張枱,我覺得大迫,要求二人一張枱,反正其他顧客也是二人一枱,店員多番留難😡其實二人一枱有何不妥,就當我們是兩組客人😪真的可以招呼開小朋友,無反抗能力😅我們中年人真的接受不了不舒適,為了陪兩個女兒吃,惟有屈就一下🤣老實說,如果店員根我說,一張枱的最低消費會便宜一點,我可能也會接受迫一點點,因為我根本對店的食物一點興趣都沒有🤣

士多啤梨沙冰
2024-02-04
宵夜
2024-01-21 73 浏览
在香港一講起刨冰 應該都會諗起依間佢真係好好味?ok啦~只係香港都無咩可以選擇🌝入坐後 先付錢後上刨冰🍧·焙茶黄豆粉忌廉味好大一碗 可以兩個人share一碗個人真係好鍾意食黃豆粉焙茶味道濃郁👍🏻
在香港一講起刨冰 應該都會諗起依間
佢真係好好味?ok啦~
只係香港都無咩可以選擇🌝
入坐後 先付錢後上刨冰🍧
焙茶黄豆粉忌廉味
好大一碗 可以兩個人share一碗
個人真係好鍾意食黃豆粉
焙茶味道濃郁👍🏻

2024-01-16 52 浏览
可能係香港最好食嘅刨冰!超級人氣刨冰店sharishari由舊店到搬左新店,都係經常有好多人排隊,要食預左等最少半個鐘而sharishari我最中意既口味就係培茶黃豆粉忌廉!培茶的香濃與黃豆粉的綿密,蕨餅煙煙韌韌食到最尾冇咁甜,仲可以加埋黑糖😽另外仲有士多啤梨味同開心果都係絕對值得一試經常推出期間限定口味,每次食都唔會厭。例如,南瓜抹茶冰,絕對係必試既一款刨冰!刨冰好易溶,記得打完卡就快啲食啦!比起刨冰,柚子芝士蛋糕就稍微有點遜色芝士味濃郁,柚子味清香,普普通通~
可能係香港最好食嘅刨冰!超級人氣刨冰店sharishari

食到最尾冇咁甜,仲可以加埋黑糖😽
另外仲有士多啤梨味同開心果都係絕對值得一試

比起刨冰,柚子芝士蛋糕就稍微有點遜色
芝士味濃郁,柚子味清香,普普通通~

2024-01-14 52 浏览
炎炎夏日必食,每人最低消費45HKD . 愈多人吃越抵食!叫2 個5 個人食都好飽!第二次食啦!🍧hojicha & kinako cream 焙茶黃豆粉忌廉 100HKD加咗 2 份 mochi 20HKD ,真係好巨型!最鐘意茶味嘅嘢!很濃焙茶味!料都好多🍧mango & coconut 芒果椰子 100HKD加了 曲奇碎 10HKD ,一開始搵唔到曲奇碎,以為漏咗,點知原來係裏面!多咗吾同口感。芒果同椰子咪都特出,吾會話食吾出食一食透心涼!!

🍧mango & coconut 芒果椰子 100HKD

食一食透心涼!!
2024-01-11 86 浏览
📍Shari Shari Kakigori House 氷屋中環奧卑利街11號地舖焙茶黃豆粉忌廉味 $110黑蜜 +$6蕨餅 +$48賣相靚,啲冰幾綿,焙茶味濃但蕨餅一般,唔夠煙韌,口感鬆散,有啲後悔加配黑蜜係份量少到係幾滴咁,食唔出有味道總括而言刨冰本睇唔錯仲有醬汁食到最尾可以加。但加配嘅醬料同埋蕨餅就麻麻地。
中環奧卑利街11號地舖

焙茶黃豆粉忌廉味 $110
黑蜜 +$6
蕨餅 +$48

賣相靚,啲冰幾綿,焙茶味濃
但蕨餅一般,唔夠煙韌,口感鬆散,有啲後悔加配
黑蜜係份量少到係幾滴咁,食唔出有味道

趕得切limited edition的口味🎄 after all依舊係我愛店 今次去中環分店 搬咗去大館對面之後舖位大咗 好多 座位都亦都多咗~ 咗 · 🎃🍵 ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ 南瓜抹茶冰 $120 ⇾ 𝟴. 𝟲/𝟏𝟎 ⭐️𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱, 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱, 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦, 𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘦𝘦𝘥, 𝘬𝘶𝘳𝘰𝘮𝘪𝘵𝘴𝘶 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱刨冰外面淋上既南瓜醬頗濃郁 比我預期濃! 味道天然唔假✨ 南瓜籽存在感唔高 另外除咗南瓜都有少少黑蜜 黑蜜同南瓜其實幾夾 但加埋之後甜度偏高 約7-8分甜 南瓜我鍾意如果無黑糖就好~ 入面都唧咗南瓜同抹茶既syrup 所以整體好夠味 入面主要係抹茶 苦甘並重 屬於明顯但都容易接受既抹茶 中間有消化餅碎🍪 多個口感整體pumpkin&matcha兩者可以話係互相平衡 雖然口感偏單調 只有冰+啲消化餅 但呢個口味我幾鍾意😆🫶🏻 · Warabi Mochi $48 ⇾ 𝟲/𝟏𝟎 口感斷口 近似啫喱 未夠煙韌 不過勝在唔會太甜! 黃豆粉好香 味道唔會好濃厚➰More sharishari 🍷➡️ #rubikkeating_sh

· Warabi Mochi $48 ⇾ 𝟲/𝟏𝟎
Warabi Mochi蕨餅

➰More sharishari 🍷➡️ #rubikkeating_sharishari

🍧 ꜱʜᴀʀɪꜱʜᴀʀɪ ʀᴀɴᴋɪɴɢ🏆
1. 🎃🍵ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ 南瓜抹茶
2. 🍓🥣ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ʏᴏɢᴜʀᴛ ᴡ/ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ草莓乳酪味
3. 🧋ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ ᴡ/ ꜱʜɪʀᴀᴛᴀᴍᴀ ᴍᴏᴄʜɪ伯爵奶茶味 配白玉
4. 🍓🥛ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ w/ ᴘᴀɴɴᴀ ᴄᴏᴛᴛᴀ草莓ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ味
〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 𝟴.𝟰/𝟏𝟎
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 𝟴/𝟏𝟎
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 𝟳.𝟴/𝟏𝟎
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 𝟵/𝟏𝟎
📍 Shari Shari Kakigori House 氷屋
G/F, 67 Staunton Street, Soho, Central
中環奧卑利街11號地舖
Warabi Mochi蕨餅
  • 南瓜抹茶
鍾意Shari Shari嘅冰🍧係因為啲冰夠幼細,入口即溶,而且仲有好多款口味,依加唔同分店都有啲限定口味,間中仲會推出啲期間限定口味,例如萬聖節出過竹炭南瓜味🎃 啲味道唔係得表面嘅冰先有,係差唔多成個冰都有味,淨係得最底一層係無味道嘅冰,但其實慢慢食落去,啲味都會流到落最底!🤤•🥢焙茶黃豆粉忌廉 $110焙茶味超級濃,面頭嘅黃豆粉同忌廉同焙茶好夾,因為有黃豆粉,所以食落都會有啲甜味,但茶味相對其他味會清新啲,一啲都唔膩!蕨餅係上面同入面都有,份量都多,但就腍咗啲啲。

🥢焙茶黃豆粉忌廉 $110
焙茶黃豆粉忌廉
焙茶黃豆粉忌廉
2023-11-28 77 浏览
食一次就愛上的刨冰!!!!絕對係香港數一數二必食的🤪抹茶忌廉刨冰加白玉 非常出色🤤D冰都係有味,入口即溶,口感非常好。份量又夠大!每次去都要排一陣隊,但係值得排🙈
食一次就愛上的刨冰!!!!絕對係香港數一數二必食的🤪

抹茶忌廉刨冰加白玉 非常出色🤤

D冰都係有味,入口即溶,口感非常好。份量又夠大!
每次去都要排一陣隊,但係值得排🙈