2019-07-15 154 浏览
咁熱嘅天氣梗係要消下暑喺中環食完 晚飯後就過咗嚟食刨冰 當晚都幾多人,要排隊門口有個牌可以寫低自己個名,有位就會有職員叫名入座一開始認識Shari Shari係因為朋友極度推薦呢度嘅豆腐味刨冰(之前食過真係幾正!)但係今次menu上就唔覺有呢個選項 所以就叫咗伯爵奶茶刨冰伯爵奶茶味好重食到中間仲有奶凍同埋餅乾碎增加口感嘅同時仲令人有一邊食一邊挖寶嘅感覺最正嘅係食到最後都仍然有奶茶味,唔會得番d冰刨冰價格大約90-100蚊,聽落比其他刨冰貴,但係絕對值回票價
咁熱嘅天氣梗係要消下暑
喺中環食完 晚飯後就過咗嚟食刨冰
當晚都幾多人,要排隊
門口有個牌可以寫低自己個名,有位就會有職員叫名入座

但係今次menu上就唔覺有呢個選項 所以就叫咗伯爵奶茶刨冰

伯爵奶茶味好重
食到中間仲有奶凍同埋餅乾碎
增加口感嘅同時仲令人有一邊食一邊挖寶嘅感覺

最正嘅係食到最後都仍然有奶茶味,唔會得番d冰

2019-07-02 283 浏览
This is definitely a must-eat Japanese shaved ice shop in HK, especially in this hot weather. They provide a wide range of flavours to choose in a reasonable price, around $70-90. And the portion is pretty large, can be shared by 2-3 people.-I always go for their Earl Grey Milk Tea and actually tried this flavour only🙈 The flavour is really really rich and they also put the milk pudding and digestive biscuits inside the shaved ice. Still remember the first time I came here, this shaved ice truel
I always go for their Earl Grey Milk Tea and actually tried this flavour only🙈 The flavour is really really rich and they also put the milk pudding and digestive biscuits inside the shaved ice. Still remember the first time I came here, this shaved ice truely surprised me a lot. 😍🤤
2019-07-01 125 浏览
同女朋友食完dinner 未滿足😢周圍行下見到間食冰gei 😍眼放光yeah我地勁貪心order 左二個冰earl grey 同 🍓strawberryearly grey 幾好味strawberry 反而超有surprise !!!😍一d 都唔伏 仲要超似strawberry 糖味
同女朋友食完dinner 未滿足😢
strawberry 反而超有surprise !!!😍
一d 都唔伏 仲要超似strawberry 糖味
2019-06-26
2019-06-14 228 浏览
Huge portion of delicious ice so you may have to take that into consideration before ordering. I could barely finish one set.It’s quite an experience as you have to dig each layers of kakigori to discover different crunch and flavours. Absolutely refreshing during a hot summer day

2019-06-06
$250 (其他)
2019-06-10 137 浏览
其實專登嚟中環分店係想食佢嘅栗子味🌰不過嚟到發現冇咗真心有啲失望🙍🏼好彩仲有個期間限定嘅櫻花抹茶味🌸而我又冇試過 所以就揀呢個嚟試下啦😌〰️✏️ 櫻花抹茶味 ($95)個樣就真係好靚啊 好粉紅完全係少女心爆發😂而我揀櫻花抹茶 而唔係單單櫻花味 除咗因爲我鍾意食抹茶之外 更重要嘅係我怕櫻花味係唔知點樣 萬一唔好食都仲有抹茶嘅味道🤣結果我覺得我咁樣嘅選擇係冇錯🌚個人覺得個櫻花味道有啲藥水嘅感覺😧我自己唔係特別鍾意不過個冰內裏嘅抹茶部分就真係好濃郁🙆🏼‍♀️係帶少少回甘嗰隻 一齊食嘅話係會蓋過左面頭嘅櫻花味😂今次個冰整得唔係咁好 中間嘅空心位比平時多 變咗好快佢就下陷🤥而且分量少左啲啲整體黎講呢個味道試過就夠 唔會再encore 好彩抹茶味搭夠 如果單單叫咗櫻花味嘅話 我估我應該會有啲唔開心🤣
〰️
✏️ 櫻花抹茶味 ($95)

2019-06-02 196 浏览
呢幾日鬼咁熱即係話 終於到咗可以食冰嘅季節😘去啱左呢間氷的小店😌但係叫錯左一款有藥水味的櫻花冰🙈。Sakura blossom $92外型看的確好少女心🥰淺粉紅色嘅外表第一口 我和朋友都覺得有淡淡的藥水味😭食落去 浸藥水味好似有被牛乳味覆蓋無端端變得好易入口☺️再者 食到最落的時候有啲冰都已經溶溶地 浸藥水味又再次出返來🙈食呢個冰嘅時候 唔會覺得悶因為佢裏面包着消化餅有咬口 都算okay既😄下次都係穩陣啲叫綠茶加焦糖味
呢幾日鬼咁熱

因為佢裏面包着消化餅
有咬口 都算okay既😄
下次都係穩陣啲叫綠茶加焦糖味
2019-05-29 161 浏览
假日不少人都會到中上環區看看展覽隨心走走。最近日子變得越來越悶熱,真想來吃個透心涼的東西。平日經過門口總是人頭擁擁的Shari Shari 今天竟然不用排隊😍夏日炎炎,最適合來一碗綿綿冰!門面小小店內環境一眼看完,全場滿座。我們進店以後,店外開始排了長長人龍牆上的小裝飾及logo我是第一次來的,而同行友人來過這邊幾次,可想而知,這確實是她們心中的口袋名店番石榴味綿綿冰和焙茶蕨餅番石榴口味綿綿冰😀面層淋上粉肉色的番石榴醬,好清甜而不膩的味道內層的鮮奶布丁及煉奶相輔相成,配合得天依無縫。好好吃呀,而且冰涼綿密細緻的冰層,絕對是我目前吃到最幼感的綿綿冰。味道:4/5分💖💖💖💖價格:3/5分 冰品單價較坊間的貴,可是一分錢一分貨,而且店舖位於高價地段,所以都值得去吃看看。焙茶蕨餅上面灑滿焙茶粉,使得每一塊蕨餅都均勻沾滿粉。另外附上黑糖糖醬,可自行添加分量。味道就不過不失,蕨餅則Q彈軟滑。味道:3/5分💖💖💖抵食度: 3/5分💖💖💖假若大家到附近看完展覽,又想坐下來休息一回,吃吃小甜點,不妨來這裡試試看
假日不少人都會到中上環區看看展覽隨心走走。
最近日子變得越來越悶熱,真想來吃個透心涼的東西。

平日經過門口總是人頭擁擁的Shari Shari
今天竟然不用排隊😍夏日炎炎,最適合來一碗綿綿冰!
門面小小

店內環境一眼看完,全場滿座。
我們進店以後,店外開始排了長長人龍

牆上的小裝飾及logo

[期間限定]番石榴味綿綿冰和焙茶蕨餅

番石榴口味綿綿冰😀
面層淋上粉肉色的番石榴醬,好清甜而不膩的味道

味道:4/5分💖💖💖💖

焙茶蕨餅
上面灑滿焙茶粉,使得每一塊蕨餅都均勻沾滿粉。
另外附上黑糖糖醬,可自行添加分量。
味道就不過不失,蕨餅則Q彈軟滑。
味道:3/5分💖💖💖
抵食度: 3/5分💖💖💖

2019-05-20 192 浏览
之前成日見好多人post呢間綿綿冰,心思思左好耐,想試又覺得太貴,同自己講次次食綿綿冰都失望,而且食來食去咪又係冰有幾好食啊。 終於今次行SOHO區意外經過呢度,又唔駛排隊,唔入去點對得住自己。食完之後👇🏻“這究竟是什麼神仙綿綿冰點解可以咁好味‼️我宣佈從此以後Shari Shari係我最愛的刨冰店‼️”回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌗味道:🌕🌕🌕🌕🌗【半分扣係白玉】價錢:HKD50/Pal 等待時間: 5min◆Summary◇日本刨冰店,環境雅緻座位少,中環店排隊短。口味選擇多,味道驚艷超出色💯白玉偏硬普通可以唔試。份量大,如果share食嘅話性價比高。——————————————————————◆伯爵奶茶味(配白玉)◇HKD100🤩明明望住佢裝緊一碗白雪雪嘅冰,點解上來就變左咁入味嘅伯爵茶綿綿冰🤤綿綿冰最怕1️⃣結塊唔綿2️⃣食到一半冇味3️⃣食食下麻木左好悶⚠️呢度完全冇上述問題啊❣️✅入口即融略帶絲絨的口感✅濃郁的伯爵茶醬均勻地滲入冰的每個角落☕️甜而不膩仲帶著奶香的餘韻✅食到中間有軟滑的奶茶布甸同消化餅碎,口感層次好豐富,令凍到麻左嘅舌頭瞬間回復觸覺👅

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

——————————————————————
伯爵奶茶味配白玉

◆伯爵奶茶味(配白玉)◇HKD100🤩

✅入口即融略帶絲絨的口感

💁🏻‍♀️中環店係Soho附近,位置唔算方便,勝在唔駛排隊
💁🏻‍♀️一碗冰九十蚊望落幾貴💰但係其實咁大份兩個人share食啱啱好,唔會話冰融曬都未食完,計落其實都好抵
💁🏻‍♀️如果你都好似我咁,曾經好懷疑刨冰有咩咁好味要排隊又貴,不妨俾個機會佢,話唔定有意外驚喜🥳
伯爵奶茶味配白玉
  • 伯爵奶茶味
2019-05-16 158 浏览
氣溫漸漸回升, 逛街逛到汗流浹背, 走得累需要休息, 一個可以閒坐, 又提供冰品讓我極速降溫的地方, 腦海閃過Shari Shari。餐牌不時更新, today special 有 Avocado, Sakura Blossom 和 Sakura Blossom with Matcha。Sakura Blossom with Matcha (季節限定) $95Sakura Blossom with Matcha 外層為櫻花味刨冰, 包著抹茶味刨冰, 當中有餅碎以增加口感。櫻花花瓣為朱古力, 刨冰軟綿, 抹茶味濃, 呷一口實在是透心涼。

2019-05-12
  • SakuraBlossomwithMatcha
經常光顧這家冰店 萬萬想不到他們會推出#chestnut這個我最喜愛的味道啊🤤💗濃郁香醇的栗子流醬🌰⛲️ 絕對不是死實的糖水味內𥚃還有一粿粿栗子粒 和餅乾碎搭上綿密冰雪 感覺好幸福😚❣️如果你食厭了strawberry / earl grey / matcha.../連Halloween 的pumpkin flavour也吃過了那你就要跟我一樣 試下這個新味道了😍題外話 同男朋友同時覺得 吃過銅鑼灣新開的雪之下後還是Shari Shari 的冰更細緻錦密 味道更自然和有誠意🤨—————————————————————#中環 #central #日式刨冰 #刨冰 #iceshaving #shavingice #dessert #sweet #hkdessert #chestnuts #栗子 #好好食 #食左先講 #香港好去處 #拍拖好去處 #相機食先 #手機食先 #甜品 #甜品控 #真心好食 #氷菓 #氷 #sharishari
經常光顧這家冰店 萬萬想不到他們會推出#chestnut
這個我最喜愛的味道啊🤤💗

濃郁香醇的栗子流醬🌰⛲️ 絕對不是死實的糖水
內𥚃還有一粿粿栗子粒 和餅乾碎
搭上綿密冰雪 感覺好幸福😚❣️
那你就要跟我一樣 試下這個新味道了😍

題外話 同男朋友同時覺得 吃過銅鑼灣新開的雪之下後
—————————————————————
有睇開我posts 都知我係shari shari忠實fans去咁多次都未試過嬲住走今次試到了 應該一年內唔想再去🙅🏿‍♀️..話說琴日特登想帶朋友去中環諗住食刨冰見openrice話11pm 閂門都估到有last order time 於是10:39pm分打去問📞接線女侍應👩🏿‍🍳將佢一副趕收工既態度表露無遺!. .-📞: 唔該我想問你地幾點last order. /-👩🏿‍🍳: 我地收咗喇.-📞: 你地唔係收11pm咩??/-👩🏿‍🍳: 係...但我地10:45pm last order丫嗎-📞: 宜家10:40pm咋喎 我地係隔離行緊過黎.. 我地(我都未講完話應該2分鐘內行到了)-👩🏿‍🍳已經話: 係呀 唔該哂 拜拜 💩咩事🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬 咁樣諗住耍走我?! 我10:40pm即刻再打去問多次係咪10:45p先last order. 👩🏿‍🍳解釋唔到點解可以未講完就咁無品意圖模糊過骨收個客線 然後開始亂兜:「係呀 但我地收左機喇」「宜家枱枱都full哂 你黎到都無位啦」「等到有位你都過10:45pm」唔恨做生意無問題 你早左收左機唔係問題大家都係打工仔 我知你趕收工但你可唔可以俾
去咁多次都未試過嬲住走
今次試到了 應該一年內唔想再去🙅🏿‍♀️.
話說琴日特登想帶朋友去中環諗住食刨冰
見openrice話11pm 閂門
接線女侍應👩🏿‍🍳將佢一副趕收工既態度表露無遺!
. .
-📞: 唔該我想問你地幾點last order. /
-👩🏿‍🍳: 我地收咗喇.
-📞: 你地唔係收11pm咩??/
-👩🏿‍🍳已經話: 係呀 唔該哂 拜拜 💩

唔恨做生意無問題 你早左收左機唔係問題
大家都係打工仔 我知你趕收工
但你可唔可以俾d禮貌 解釋返e.g. 唔好意思啊因為人比較多 我地早左少少收啊今日 下次再黎丫你..etc

平時收90幾100蚊先食一盤冰 我以為包埋服務
原來咁簡單既服務態度可以咁差 ☠️😤
Okay BYE
———————————————————————
#central #sharishari_hk #sharisharihk #sharishari氷屋 #sharishari #poor #poorservice #badservice #bad #angry #hate #hkdessert #hkdessertshop #🤬
2019-03-01
2019-04-19 183 浏览
在附近吃完晚餐,跟朋友聊天意猶未盡,又不想喝酒,於是來到這間餐廳食刨冰。餐廳座位數目唔多,但由於時間尚早(八時左右),唔使排隊都有位(不過入座後10分鐘左右就已經見到有幾個人等位)。是日選擇是櫻花刨冰,不過朋友話之前食過綠茶味比較好吃,我地就揀咗綠茶刨冰分甘同味(留意最低消費係$35 )。刨冰嘅份量比預期大好多,中間仲有焦糖味,同朋友邊食邊吹水,真係好開心。食到九點幾,因為餐廳外面有人等位,我哋就要讓返個位出嚟。
綠茶刨冰
綠茶刨冰
2019-04-16 118 浏览
呢間分店搵左好耐,結果原來係喺半山電梯burger king個街口轉右一直行就係,唔使行斜路,好方便。呢個baileys cream刨冰係中環店獨有,原本好怕會有好大陣酒味,但出黎結果同牛奶刨冰融入得好好,物超所值
Baileys  Cream

Baileys  Cream
2019-04-10 150 浏览
路過此店,天氣甚熱,見有限定櫻花🌸刨冰,坐下來吃一趟。試過首爾的雪冰,令一向對刨冰沒甚興趣的我重新愛上。這回試了櫻花綠茶刨冰,櫻花味著實有少少怪,始終不只櫻花的味道,但配綠茶味來吃著實好吃。冰入囗則溶,水份適中,消暑之選。
路過此店,天氣甚熱,見有限定櫻花🌸刨冰,坐下來吃一趟。
2019-04-10 115 浏览
食完晚餐當然要食返d飯後甜品啦哈哈,天氣開始熱,食日式冰都係一個唔錯既選擇。冰食落肚溶左就會變水,食完都覺得冇咁飽(好似係)。去到果陣已經九點幾,岩岩好仲有最後一張枱,四個人坐迫少少都ok。我地叫左兩款冰食,分別係甜酒味同草莓蜜柑味。草莓蜜柑味其實係一個以草莓味為冰底既冰,頂部放半個蜜柑。個冰係冇蜜柑味既,草莓冰味道就不過不失,甜得黎都有果肉香味既。而另外既甜酒味,個人認為幾好味,好似飲緊酒咁,但同時又俾到人透心涼既感覺,食落既感覺好得意。冰入面有d咖啡味既蛋糕碎,同個冰一齊食好夾,令個冰食落更加豐富。其實今次唔係我第一次食,之前都食過好幾次。我中意食呢度既冰係因為食到底每一啖都有味,唔會好似食緊普通冰咁。所以如果要食冰,我都幾推介呢間。