2019-01-03 425 浏览
紐約街頭人氣漢堡包店Shake Shack已經在金鐘開了第二分店,不過都係中環店對住海景食得比較舒適,因為除左食物以外,環境都好重要呢!餐廳既漢堡採用100%全天然安格斯牛肉﹑雞肉,招牌Shack Burger (Single) 的麵包鬆軟,牛肉味香濃,夾埋美國芝士、新鮮生菜、羅馬番茄同特製既ShackSauce醬汁,美味!漢堡當然要配上波浪紋厚切薯條,非常香脆熱辣,另有極度邪惡既特製車打及美國芝士醬薯條,要忍得口至好!

2018-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2019-01-02 188 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 -Shake shack burger 🍔 其實都係cheese burger 😌 個包幾淋 漢堡扒都煮得啱啱好 而且芝士味幾重😌 整個口感係幾滿足既🤭Cheese fries 🧀 個形狀係香港老冰堂果隻🤤 芝士味都夠濃😌 不過如果薯條脆返d會更好🙂更多芝士醬又更好🧀Oreo Milk shake 🥛 叫得shake shack 當然要試下佢地既milk shake 又要另外加錢叫既😂 奶味夠濃 但問題係價錢比較錢😂😂😂總結一下 其實味道係可以既 但其實有好多高質小店 不過佢以連鎖店來説 係唔錯-好味值:6/10#foodkillers #hkfoodie #hkfood #burger #sharefood #foodiehk #foodinstagram #macaufoodie #foodlover#allyoucaneat #相機食先#美食#吃貨#foodphotography #手機食先#foodpics #delicious #foodbuddy#foodphoto #foodblogger #macaufood #hkfoodblogger #hk
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
好味值:6/10
#foodkillers #hkfoodie #hkfood #burger #sharefood #foodiehk #foodinstagram #macaufoodie #foodlover#allyoucaneat #相機食先#美食#吃貨#foodphotography #手機食先#foodpics #delicious #foodbuddy#foodphoto #foodblogger #macaufood #hkfoodblogger #hkiger #instafood #foodstagram #foodie #brightonfood #brightonfoodie
2019-01-01 173 浏览
同朋友兩個人夜晚嚟依度食,一開始好多人無位坐,但過咗大概15分鐘都有幾張空枱,我地叫咗,shack burger(single)×2cheese fries×1Shack burger係最經典,而且夾喺中間嘅牛煮得啱啱好,可惜係凍凍地,而蕃茄生菜雖然後配角,但完全唔遜色,都係咁好味Cheese fries薯條炸得脆,但係我覺得薯條加得太多芝士就有小小濟我覺得員工服務態度幾好,好熱誠同埋比心機,另外環境好舒服乾淨,又有靚靚海景望更加係為shake shack點綴
我地叫咗,
shack burger(single)×2
cheese fries×1

2018-12-30
  • shack burger
2018-12-30 607 浏览
終於試到終於試到啦,完全唔洗排隊,都好多位坐,個景超靚,望住維港食,唔怪得咁多人去打卡排隊買完等一陣就有啦,都好快手佢個包好鬆軟,好香,配料唔多,無最愛嘅酸瓜,牛肉都係比較乾身,無乜牛味,整體嚟講個包係有啲失望嘅,薯條好軟身,我仲點咗芝士薯條,個芝士都唔算好濃,完全無拉絲嘅感覺🤧失望而回呀
終於試到終於試到啦,完全唔洗排隊,都好多位坐,
個景超靚,望住維港食,唔怪得咁多人去打卡
排隊買完等一陣就有啦,都好快手
Shack Burger

無乜牛味,整體嚟講個包係有啲失望嘅,
Cheese Fries

薯條好軟身,我仲點咗芝士薯條,個芝士都唔算好濃,
完全無拉絲嘅感覺🤧失望而回呀
2018-12-01
Cheese Fries
2018-12-29 631 浏览
中環返工都無食過,因要排隊人潮實在太恐怖🙈不過今日早放工,所以就可以6點前到,所以終於食到啦!我地叫左一個Shack stack,一個Shack burger,一份cheese fries,一杯lemonade同Hong Kong milk tea shake!買完唔係即刻有得食,等左都十五分鐘先有得攞。🍔Shack stack$86Cheeseburger & a mushroom burger with lettuce tomato & shack sauce今餐最喜愛😍😋亦都覺得值得中間有塊大炸菇,而且啡茹內有芝士,香脆可口,一啖咬落去啲cheese流哂出黎,仲可以拉絲,拉極都唔完😂真係好正!個burger仲有層牛肉,都係好juicy!好重牛味,煎得啱啱好。🍔Smoke Shack $62 可能個shack stack 太特別,所以食返smoke shack burger 就覺得nothing special 只係有個好鹹但膽的bacon 😂🥢Cheese fries $36薯條炸到好香脆,加埋好邪惡的芝士,仲要趁熱食,真係好岩芝士愛好者。🥤Milk tea shake$42係H
中環返工都無食過,
因要排隊人潮實在太恐怖🙈
不過今日早放工,所以就可以6點前到,所以終於食到啦!

買完唔係即刻有得食,等左都十五分鐘先有得攞。

🍔Shack stack$86

今餐最喜愛😍😋亦都覺得值得

Smoke  Shack

🍔Smoke Shack $62

只係有個好鹹但膽的bacon 😂
Cheese  Fries

🥢Cheese fries $36

🥤Milk tea shake$42
係Hong Kong exclusive,所以突登叫來飲,不過真心無特別😂
甜到漏,可以唔叫

2018-12-27
Cheese  Fries
  • Cheese Fries
  • Shake  Stack
2018-12-29 5561 浏览
雖然這間來自美國紐約的漢堡包名店來港開業已有一段時間,但熱潮未冷,人潮未減,當我在一個周末午後來到打算吃個漢堡包,喝杯飲品歇歇腳的時候,便立時感覺到它的魅力。餐廳內人頭湧湧,餐廳外的露天座位也坐得半滿。也是的,沐浴在和暖的陽光下,一邊聊天,一邊享受美味的食物,又真是幾寫意的。 點來 Shack Burger($50)和 Shack-made Lemonade($24/Small)。Shake Burger是這餐廳的招牌出品,材料其實甚為簡單,無非就是漢堡扒、芝士、生菜與蕃茄的組合而已,但添上了開胃美味的 ShakeSauce之後,就有如畫龍點睛一樣,讓這招牌漢堡包的味道得以提升,而當然,有肉汁而不乾巴巴的漢堡扒,新鮮的生菜和蕃茄和鹹香的半溶芝士也應記一功。Shack-made Lemonade酸酸的,開胃得很,但又不會太酸,味道對辦,也令人易於接受。 吃過簡單而好味的漢堡包下午茶,小休片刻,下半場的節目隨即展開。
下午茶
  • Shack Burger
SHAKE SHACK 呢間鋪頭大大話話都食左6、7次(雖然可能中環返工人士表示日日都食,但我係要特登搭車過去食)點解佢甘吸引我,首先係個用餐地方,餐廳出面有一堆枱(所有公眾人士都用得既),佢個景係對住中環碼頭摩天輪,係到用餐成件事心情係會好愉悅~好啦講返ORDER左D咩先:1. Shake Stack (HKD 86)2. Cheese Fries (HKD 36)3. Fifty Fifty (HKD 32)4. English Breakfast Tea (HKD 22)老實講,佢地BURGER既外貌真係一般般,我諗最主要既原因係個包好軟,吾似係坊間個種烘到有一定既承托力令到個包定型。但千萬吾好比佢外表欺騙左!等我講解下佢包含左咩材料:生菜>蕃茄>Shroom>芝士>牛肉扒 中間有煙肉碎沙律汁Shack Stack (Cheeseburger and a 'Shroom Burger with lettuce, tomato, ShackSauce),當初係到望個ingredients,對於"Shroom Burger"完全吾知咩黎,直到真係食落口,先叮返聲,原來係炸芝士大菇!個
,但我係要特登搭車過去食)
好啦講返ORDER左D咩先:
1. Shake Stack (HKD 86)
2. Cheese Fries (HKD 36)
3. Fifty Fifty (HKD 32)
但千萬吾好比佢外表欺騙左!

等我講解下佢包含左咩材料:
生菜>蕃茄>Shroom>芝士>牛肉扒 中間有煙肉碎沙律汁
個大菇包住既芝士係拉芝個種,個日食既時候都拉到成一米長!不過我食既時候咬個菇,覺得係食緊個菇既皮多過係食到菇肉,但都吾緊要,因為菇個個菌味好重,夾埋個CHEESE冇得彈。至於個個牛肉扒就不在話下,SHAKE SHACK 一向出名係100%自然真牛肉,咬去淡淡肉同牛味,會令你食完一淡又好想快D咬下一淡。佢既醬汁帶點燒烤風味但開酸球地好開胃,令到成個包吸引指數100分啊!

另外呢個CHEESE FRIES就係我次次黎到都一定一定要ORDER既!
提供既係波浪薯條個下已經自動加分,搭埋佢個極濃車打芝士醬好食,冇得輸!SO FAR 我覺得係香港餐廳提供芝士醬入面最有誠意個間,吾係好稀,又吾係得個顏色實際上係冇味個種。所以呢個我係大推~
English Breakfast Tea 就正正常常茶包就冇咩特別,只係冬天呢D時間就特別想飲熱野暖下個身。
而杯FIFTY FIFTY 個味就幾得意,佢係lemonade+organic ice tea
我冇特別考究佢organic tea 其實包含左邊幾種茶葉,不過飲落係有茶回甘既味同隱隱若若酸酸地既味,總之好神奇,吾係話好好飲,但下次再黎既時候,你又會想ORDER 返!
2018-12-25
  • CHEESE FRIES
2018-12-28 152 浏览
非常意外地得到了一張快要到期的優惠券,所以趁著還有優惠時去「朝聖」。聽說這個是高級版的麥當勞。第一次來,很多人在排隊,一直排到店外「打蛇餅」。看了之前的食評,我們最後點了以下幾樣,芝士薯條﹑Shack Burger﹑Shack Stack﹑聖誕節限定的薄荷朱古力奶昔﹑Lemonade。2個burger都偏小,但不用怕不飽,因為其他的食物都好頂胃。特別想推薦Shack Stack,中間夾了一塊芝心炸菇,非常特別!芝士薯條有點膩,奶味很濃但不咸,不知道是否多cream,2個人食的話,點一客就可以。奶昔好好味!Lemonade有點像葡萄適。

Lemonade有點像葡萄適。
2018-12-24
庆祝纪念
圣诞节
  • Shake  Stack
2018-12-27 142 浏览
可能佢係第一間由new york黎既burger, 所以大家都吹到好大,又強勢又咩過江龍。 食過之後就會知,shake shack絕對算不上係「龍」,過江大肥蟲就差唔多。人人都話要試cheese fries, 我都唔執輸啦咁,第一啖,嘩淋既??唔講佢硬定淋,啲薯條扭紋起晒角,但咬落反而唔太舒服,好吉。 芝士好膩卻唔好味。burger方面,「shack stack」係由cheese burger+ shroom burger, shroom burger舊炸菇好大,入面好多芝士,就咁食係幾好食,但如果夾埋個cheese burger, 我又覺得唔係咁啱味,不過幾特別既。 可以一試總結,個人認為five guys略勝一籌

唔講佢硬定淋,啲薯條扭紋起晒角,但咬落反而唔太舒服,好吉。
芝士好膩卻唔好味。

總結,個人認為five guys略勝一籌
2018-12-26 211 浏览
是日是聖誕節正日,晚飯不想去餐廳捱貴Set ,就去IFC 食Shake shack 食Burger 🍔,一早預計一定好多人,電梯一打開門多人到像開Party 一樣,找了好一陣子才找到排隊人龍,最少排了六七十人先排到我地,本想放棄,但又想食,只能屈服,45分鐘後食物到手,🍔Burger 一口咬下去肉汁滿瀉,等也是值得🤣🍔Double shack x 2 飽飽鬆軟及烘過的,兩塊牛肉不得了,肉汁多得邊吃邊流,配上經典的芝士,生菜,番茄非常好吃,好彩點Double 🤣🤣😋😋😋😋😋🍟Cheese fries薯條加芝士一定不會失望,外脆內軟😋😋😋😋😋🥤Chocolate shake超濃的朱古力味,細食的千萬不要配Milk shake ,好飽好飽😋😋😋😋🥤50/50 Lemonade x ice tea = ice lemon tea🤣🤣好解喝清甜😋😋😋😋

🍔Double shack x 2
😋😋😋😋😋

🍟Cheese fries
薯條加芝士一定不會失望,外脆內軟
😋😋😋😋😋

🥤Chocolate shake
😋😋😋😋

🥤50/50
🤣🤣好解喝清甜
😋😋😋😋

2018-12-25
2018-12-26 125 浏览
I have been meaning to try their festive holiday shakes which come in three flavours: cookie, chocolate and peppermint and hazelnut.It was difficult deciding between the two but chose the peppermint in the end.Sadly, I should have chosen the hazelnut as the chocolate peppermint was a bit boring in the sense that chocolate was too prominent and the peppermint was light.Anyway, I will return because they have other enticing flavours such as caramel!The best thing is that they have a C-Line if you
The best thing is that they have a C-Line if you just want drinks so you can jump the queue here!
2018-12-25 126 浏览
是这样的,圣诞节一家人想出来走走,走着走着就走到了中环ifc,刚好听说有一家汉堡店贼有名,就想试一下,结果一上来人人山人海,这队伍比弥敦道还长,想着说,既然来那就硬着头皮排队吧,排了一小时终于排到了,我日,点餐还得用英语,真的装逼呀,5个人点了566,太贵了,味道真的跟麦当劳差不了多少,哎小小失望,而且比麦当劳腻多了,不会有下次了

2018-12-24 162 浏览
🍔Double Shack Burger▪️聽聞很好吃的漢堡開了來香港(◍ ´꒳` ◍)提提在香港站 C出口一出行6min左右搭電梯上4樓就會到,甚快的,不要像兔傻傻的🤦🏽‍♀️在香港站求其一個可通往國際金融中心的出口出了,打算在裡面會通到過去🙅🏻‍♀️結果白白找了很久很久😭幸好漢堡的味道不俗,倒算值得的。當日人潮滿滿,排隊等候大概40min,點了一份漢堡 芝士薯條和Milk shake。🍔🍔🍔🍔🍟🍟🍟🍟🥤🥤🥤🥤一啖咬落去(੭ु˶˭̵̴⃙⃚⃘᷄ᗢ˭̴̵⃙⃚⃘᷅˶)੭ु味道豐富 濕潤 肉汁 新鮮 柔軟和老麥真是不同層次!麵包柔軟,牛肉鬆軟有肉汁,不會乾韌,配上咸香芝士🧀清爽減膩的蕃茄蔬菜,縱使不特別愛吃漢堡的都覺得滿意,組合邪惡,但出奇地吃完不會太膩。(平時愛吃🐟魚堡>肉堡🐮🐷)薯條是有鋸齒紋嘅幼身版,平時鋸扒餐廳那些會更粗一點,中間插了一枝木叉,但我覺得那枝叉不太好使😂反倒叉到薯條🍟斷了,薯條我覺得不過不失沒有特別好吃,不太脆又不算太多薯蓉在內,略乾,加上淋了點芝士醬,不快快吃就腍了加粘埋一坨,配上的芝士汁底部也滲了很多🧀不過我還是愛蘸蕃茄醬🥫酸酸的開胃點,-Milk shake點了花生醬味🥜好重花生醬味!質地

🍔Double Shack Burger
▪️
聽聞很好吃的漢堡開了來香港(◍ ´꒳` ◍)
提提在香港站 C出口一出行6min左右
搭電梯上4樓就會到,甚快的,
不要像兔傻傻的🤦🏽‍♀️
在香港站求其一個可通往國際金融中心的出口出了,
打算在裡面會通到過去🙅🏻‍♀️結果白白找了很久很久😭

幸好漢堡的味道不俗,倒算值得的。
當日人潮滿滿,排隊等候大概40min,
點了一份漢堡 芝士薯條和Milk shake。
🍔🍔🍔🍔🍟🍟🍟🍟🥤🥤🥤🥤
一啖咬落去(੭ु˶˭̵̴⃙⃚⃘᷄ᗢ˭̴̵⃙⃚⃘᷅˶)੭ु
味道豐富 濕潤 肉汁 新鮮 柔軟
和老麥真是不同層次!
麵包柔軟,牛肉鬆軟有肉汁,不會乾韌,
配上咸香芝士🧀清爽減膩的蕃茄蔬菜,
縱使不特別愛吃漢堡的都覺得滿意,
組合邪惡,但出奇地吃完不會太膩。
(平時愛吃🐟魚堡>肉堡🐮🐷)

薯條是有鋸齒紋嘅幼身版,
平時鋸扒餐廳那些會更粗一點,
中間插了一枝木叉,
但我覺得那枝叉不太好使😂
反倒叉到薯條🍟斷了,
薯條我覺得不過不失沒有特別好吃,
不太脆又不算太多薯蓉在內,
略乾,加上淋了點芝士醬,
不快快吃就腍了加粘埋一坨,
配上的芝士汁底部也滲了很多🧀
不過我還是愛蘸蕃茄醬🥫酸酸的開胃點,
Milk shake點了花生醬味🥜
好重花生醬味!質地濃稠,
但實在不配和漢堡餐一起喝😂
不夠爽快,稠稠的使食物更難㖔咽
2018-12-24 141 浏览
7/10.🕺🏻🕺🏻shake it🕺🏻🕺🏻shake shack呢間🍔其實係我wish list 好耐,自從美國食過後,見到hk 開了分店就想去搵返當時嘅回憶。唯獨對於一個新界人黎講,中環真係太遠啦😂今次啱啱好有野係中環做終於有機會去shake shack 啦!6點本左右去到已經非常多人,加上落雨,室外嘅座位大減,所以見到好多人等位,非常熱鬧!double burger 同shroom burger 邊個好d?雖然我係食肉獸,但對比下我會推薦shroom burger! 食落冇咁油膩,同個蘑菇炸左口感同味度都好好😋朱古力milkshake 就有d 甜,建議order 杯啤酒嘆嘆好過!
7/10
🕺🏻🕺🏻shake it🕺🏻🕺🏻shake shack

shroom  burger

2018-12-23
shroom  burger
  • Shroom burger
2018-12-24 123 浏览
美國成日食既shake shack開到黎香港都一段日子上網睇好似好虛冚咁所以唔想排隊既我就無去趁墟啦咁岩去完離島落船行經ifc就醒起咁就不如去試下啦~個場其實都幾旺去到都夜晚十點都仲八九成滿座係網上見到出左holiday shake好吸引我一黎就緊係試左個佢先啦我揀左hazelnut味~杯上好貼心痴左contain nuts既貼紙再三提醒有nuts allergy既人就千萬唔好飲喇~而無allergy既我緊係即係飲番啖啦一飲我真係好開心呀因為好濃味好滑係有濃烈既繽紛樂味衝上腦!除左佢唔係太夠凍之外我甜王都非常滿意呢杯holiday shake繽紛樂lover必飲buger方面我就食番shake stack因為我好中意食磨菇同埋入面既芝士食落去就覺得個芝心菇火喉未係控制得好好因為唔可以好似美國食到拉哂絲咁同埋個芝士有dd唔夠熱啦咁就變相件事無咁cheesy但整體黎講都不過不失咁啦~係美國我通常自己一個食就好少叫薯條因為食唔哂架嘛今次有多兩個朋友一齊食就share個薯條啦呢個薯條望落好正呀但食落去就真係較為失望一黎芝士好少啦二黎味道較為普通所以如果唔係好似我咁抱左期望去食就應該唔會失望sh
美國成日食既shake shack開到黎香港都一段日子
上網睇好似好虛冚咁
所以唔想排隊既我就無去趁墟啦

咁岩去完離島落船行經ifc就醒起
咁就不如去試下啦~

個場其實都幾旺
去到都夜晚十點都仲八九成滿座

係網上見到出左holiday shake好吸引
我一黎就緊係試左個佢先啦

我揀左hazelnut味~
杯上好貼心痴左contain nuts既貼紙
再三提醒有nuts allergy既人就千萬唔好飲喇~
而無allergy既我緊係即係飲番啖啦

一飲我真係好開心呀
因為好濃味好滑

係有濃烈既繽紛樂味衝上腦!

除左佢唔係太夠凍之外

食落去就覺得個芝心菇火喉未係控制得好好
因為唔可以好似美國食到拉哂絲咁
同埋個芝士有dd唔夠熱啦
咁就變相件事無咁cheesy
但整體黎講都不過不失咁啦~

係美國我通常自己一個食
就好少叫薯條因為食唔哂架嘛