2019-08-25 105 浏览
漢堡包係美國人既comfort food佢地鐘意食burger 就好似日本人鐘意食拉麵、香港人鐘意食茶記一樣呢間係IFC 既 shake shack 係佢地喺香港既第一間分店記得嗰時既美國朋友非常期待,不斷咁話有幾好食啱啱開既時候仲特登由銅鑼灣office走去買埋食雖然已經開左其他分店,又多左競爭對手Five Guys,今日黎既時候都仲要排下隊排得咁辛苦緊係叫最好食 / 邪惡既嘢黎食啦包 - Shackstack - 啱晒貪心既人,簡單啲講就係有所有材料,煙肉再加上爆芝大菇,個包高到一啖咬唔晒所有料Cheese fries - 濃濃既芝士加上薯條50/50 - lemonade 加 ice tea, 咁係咪即係凍檸茶呢?Peanut butter shake - 花生醬奶昔,聽到都知肥,但咁好味又唔可以唔試食過就知點解美國人會當漢堡包係comfort food 喇
漢堡包係美國人既comfort food

記得嗰時既美國朋友非常期待,不斷咁話有幾好食
啱啱開既時候仲特登由銅鑼灣office走去買埋食

排得咁辛苦緊係叫最好食 / 邪惡既嘢黎食啦

Cheese fries - 濃濃既芝士加上薯條

食過就知點解美國人會當漢堡包係comfort food 喇
2019-08-10
2019-08-25 6302 浏览
<跟女朋友吃飯系列•五十七>天氣十分好,陽光充沛,於是決定跟女朋友去淺水灣走一趟,享受一下陽光與海灘,看完日落後,就返回中環吃shake snack,以餵飽我倆的肚子。餐廳內外餐廳位於IFC,而且分室內和室外位置。室外位置擁有一個動人美麗的景觀;至於室內,也有一個巨型電視,正在播放著足球賽事。餐牌設計全英文,或者對英文不佳的我有一點不方便。食物方面點了1) cheese fries; 2) smoke shack (single); 3) chicken snack; 4) half-half整體來說,普普通通,但以smoke shack (single)最佳,其他可以放棄!1. cheese fries- 涼了就完全不好吃,且芝士味不濃郁,水準之下的產物。2. Chicken's snack- 材料有雞胸,青瓜。由於是雞胸,所以特別「鞋」,而且雞胸的皮炸得一粒粒,感覺很怪。整體感覺很怪,水準以下。3. Smoke snack-材料有芝士,煙肉,辣椒等,這個的配合十分出色,尤以辣椒為甚,每一口的辣味彷佛刺激我味蕾,single不夠,差點想要多1個。4. 最後點了ha
<跟女朋友吃飯系列•五十七>

餐廳內外

餐牌設計
全英文,或者對英文不佳的我有一點不方便。

食物方面

Chicken's snack

Smoke snack

4. 最後點了half-half,一喝感覺就像檸茶+水,完全沒有新奇。

總結,smoke snack是最好吃的,其他可以放棄,有點失望😅
2019-08-24
$90.5 (晚餐)
Smoke snack
  • SmokeShack
紐約人氣漢堡品牌Shake Shack🍔🍔🍔係香港開店已經一段時間雖然之前聽嘅評語好評同差評都各佔一半當然係要親身去試吓為準位於IFC嘅4樓個電梯好特別..外面有個漢堡包上到去間店係一半室內而另一邊係戶外排隊買包嘅時店員會將餐牌俾你睇咁我未排到就可以揀定先我係叫揀返招牌Shack Burger (Single )$50再加一份芝士薯條 $36共$86佢會俾個機仔你🙃響震嘅時候就自己去拎茄汁同芥辣就係自助式有咁靚嘅景冇理由唔坐outdoor不過中午時分真係非常之晒有部份嘅位係有嘢遮頭嘅我覺得個漢堡包就冇乜太特別肉味都OK嘅,但未到驚為天人芝士薯條做得唔錯不過份量太大份建議薯條可以跟朋友share如果3個飽係滿分🤦🏻‍♀️我有10個
紐約人氣漢堡品牌Shake Shack🍔🍔🍔

有咁靚嘅景冇理由唔坐outdoor
不過中午時分真係非常之晒
有部份嘅位係有嘢遮頭嘅

我覺得個漢堡包就冇乜太特別
肉味都OK嘅,但未到驚為天人

芝士薯條做得唔錯
不過份量太大份
建議薯條可以跟朋友share

如果3個飽係滿分🤦🏻‍♀️我有10個
2019-08-20
2019-08-23 135 浏览
今日特意來到中環的shake shack 食漢堡飽,因為實在太掛住佢的味道。避開午飯時間,雖然還是要排隊,但已經沒有午飯時咁長龍。無他,因為佢真係很好味。來到shake shack, 必食係經典ShackBurger,以安格斯牛肉打成的漢堡扒,軟腍而且味道濃郁,再加上新鮮爽口蔬菜,口感豐富,配上特製的shake shack sauce,令人一試難忘。今次再試SmokeShack,加上脆煙肉,但少了蔬菜,個人認為經典那款更好味。當然少不了芝士薯條,軟滑芝士加上香脆炸薯條,又怎能忍口呢?飲品方面,點了mango lemonade, 個人認為比lemonade 岀色,限時供應,又點可不試呢!
今日特意來到中環的shake shack 食漢堡飽,
因為實在太掛住佢的味道。

避開午飯時間,雖然還是要排隊,
但已經沒有午飯時咁長龍。
無他,因為佢真係很好味。

以安格斯牛肉打成的漢堡扒,
軟腍而且味道濃郁,
再加上新鮮爽口蔬菜,口感豐富,
配上特製的shake shack sauce,
令人一試難忘。

今次再試SmokeShack,
加上脆煙肉,
但少了蔬菜,個人認為經典那款更好味。

當然少不了芝士薯條,
軟滑芝士加上香脆炸薯條,
又怎能忍口呢?

飲品方面,點了mango lemonade,
個人認為比lemonade 岀色,
限時供應,
又點可不試呢!

下午茶
2019-08-22 181 浏览
✨Burger王者🍔冇得輸既Shake Shack✨—————————————————終於試左🥰食完真係番唔到轉頭高質!個人覺得好食過Five GuysFive guys敗筆係用錫紙包住搞到個包淋哂😂呢個真心足料好食 唔怪得咁多人排—————————————————🍔Shack Stack ($86)最豐富既一款 料多到一口咬唔哂炸啡菇係靈魂😍必食好surprise 外面酥脆 咬落又勁juicy!漢堡扒用angus beef打成 肉味濃加上醬汁同拉絲芝士🤤冇得輸好滿足呀☺️.🍔Shack Burger ($50)餡料同上但冇左炸菇細食既話可以揀呢個但我想講多十次 炸菇好好食😭😭最好叫番上一款.🍟Cheese fries ($36)好邪惡🥰芝士濃郁 有拉絲效果但可惜唔夠脆
✨Burger王者🍔冇得輸既Shake Shack✨
—————————————————
終於試左🥰食完真係番唔到轉頭
高質!個人覺得好食過Five Guys
Five guys敗筆係用錫紙包住搞到個包淋哂😂
呢個真心足料好食 唔怪得咁多人排
—————————————————
🍔Shack Stack ($86)
最豐富既一款 料多到一口咬唔哂
炸啡菇係靈魂😍必食
好surprise 外面酥脆 咬落又勁juicy!
漢堡扒用angus beef打成 肉味濃
加上醬汁同拉絲芝士🤤冇得輸
好滿足呀☺️
🍔Shack Burger ($50)
餡料同上但冇左炸菇
細食既話可以揀呢個
但我想講多十次 炸菇好好食😭😭
最好叫番上一款
🍟Cheese fries ($36)
好邪惡🥰芝士濃郁 有拉絲效果
但可惜唔夠脆
1K
Shake Shack係一間美式快餐店,全港只得中環同金鐘兩間,同M記一樣提供漢堡包、薯條、汽水,不過最大分別在於價錢同質素,呢度不設套餐,如果叫齊包+薯條+飲品,閑閑地要過百,值唔值得就見人見智,仲有一樣唔同係用餐完要自己執拾,美式文化你要懂。Shack Stack $86⭐️⭐️⭐️第一次食梗係叫呢個招牌burger啦,因為內𥚃有一大件香脆流心芝士大啡菇,一啖咬落去感覺非常澎湃,芝士流晒出嚟兼拉絲唔斷,不過食兩啖我已經覺油膩,此外,半生熟牛扒非常juicy,超牛超多肉汁,而其他材料如生菜同蕃茄,非常新鮮爽口,整體嚟講好特別SmokeShack (Double) $84⭐️⭐️⭐️⭐️相比招牌burger,我較鍾意呢個,因為煙肉香脆惹味,整個食都容易,同埋牛扒較突出,似食緊burger,越食越想食,下次再嚟會再揀佢Cheese Fries $36⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個扭紋薯條,係我有生以嚟食過最好味嘅薯條,唔會炸到死硬,外脆內軟又唔乾,口感十足,就算凍咗都仲ok,加埋半溶香濃芝士醬,真係無得輸,下次行過路過,都會單買呢個Milk Tea Shake $42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香港限定,真係好HK style,茶香味

Shack Stack $86⭐️⭐️⭐️

Cheese Fries $36⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Milk Tea Shake $42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香港限定,真係好HK style,茶香味濃,奶昔香滑又唔太甜,好味程度係唔好奶茶嘅我都愛上

二人共消費:$258
2019-08-11
  • milk tea shake
  • Cheese  fries
今次又黎Shake Shack食Dinner試新野同男朋友每人一個Burger🍔Share 個Cheese fries 同Peanut butter shake天氣又d熱🥵所以坐咗係indoorCheese fries ($36)每次黎必食❣️趁熱食真係好味到暈🤤今次黎主要目的係試下個新Burger好唔好食所以我就嗌咗個Double Shackmeister Burger本來嘅tomato🍅同lettuce🥬變左做Fried Onions 雖然係用咗啤酒醃製嘅ShackMeister乾蔥不過我就食唔出咩beer味Fried Onions淋嘅,一d同唔脆下次食番shack stack算Double Shack Burger 反而比新推出嘅好食因為有d新鮮蔬菜🥬🍅感覺更fresh💕Peanut butter Shake ($42)邪惡之極嘅Milkshake😈不過今次Blend得唔夠好有好多好大舊好咸既Peanut Butter😪
今次又黎Shake Shack食Dinner試新野

同男朋友每人一個Burger🍔

天氣又d熱🥵

所以坐咗係indoor

Cheese fries ($36)

每次黎必食❣️

趁熱食真係好味到暈🤤

ShackMeister  Burger  (Double)

今次黎主要目的係試下個新Burger好唔好食

本來嘅tomato🍅同lettuce🥬

變左做Fried Onions

雖然係用咗啤酒醃製嘅ShackMeister乾蔥

不過我就食唔出咩beer味

Fried Onions淋嘅,一d同唔脆

下次食番shack stack算

Double  Shack  Burger

Double Shack Burger 反而比新推出嘅好食

因為有d新鮮蔬菜🥬🍅

感覺更fresh💕

Peanut  Butter  Shake

Peanut butter Shake ($42)

邪惡之極嘅Milkshake😈

不過今次Blend得唔夠好

有好多好大舊好咸既Peanut Butter😪

Double  Shack  Burger
Peanut  Butter  Shake
  • Cheese Fries
2019-08-19 89 浏览
過江龍•shake shack• 已經進駐左香港IFC四樓一段時間,但依然人氣不減,每次lunch 都大排長龍。餐廳可以選擇在室內或室外用餐,室外用餐的位置都頗多。但正直夏季,在室外用餐難免都會食到大汗淋頭室外用餐可以望住維港Burger 方面我地不約而同選擇左shake shack ge signature burger Shockburger 以安格斯牛扒作為主打,牛味十分夠。不過略嫌煎得太乾,沒有肉汁。配菜有番茄和生菜,十分新鮮。包是餐包的質感,十分軟熟。Cheese fries芝士薯條真係十分邪惡,不過我覺得啲quota用係呢個薯條上有啲唔值🤔薯條唔夠香脆,芝士淋左係上面搞到薯條唔可以放咁內,會淋左,所以我建議大家啲芝士醬另外上。而芝士醬味道偏淡,唔係勁濃味果啲。Lemonade酸酸甜甜好清新。

室外用餐可以望住維港

Shockburger

Cheese fries
薯條唔夠香脆

Lemonade
酸酸甜甜好清新。

2019-08-18 142 浏览
今日中午時間去左ifc整電話出到黎又未食野咁又醒起呢到有間出名嘅burger店shake shack開左一段時間都未試過一於上去試下去到某一層之後要搭lift再上室內都幾逼幾焗束好似冇咩冷氣咁而且亦full晒 所以我同男朋友轉去室外睇睇去到室外約8成滿座幸運咁我地可以坐到個view幾好嘅位呢到係自助形式嘅餐廳所以要靠男友出去幫手買💕買完再托番位其中一個係牛漢堡一個係炸雞漢堡兩個都好好食夠厚又好juicy 亦夠晒多醬重點係惹味得黎又唔漏至於薯條就一個正常一個加左芝士男朋友就麻麻個芝士而我本身就好鐘意茄醬所以下次都係叫番正常薯條就得最後就係叫左杯朱古力smoothie 真心估唔到咁好飲一般快餐店嘅完全冇得比果然係一分錢一分貨呀最後總結係環境就一般室外坐得舒服但好熱 因為連風扇都冇但食物係一流嘅只係佢位置於ifc呢d位價錢一定高少少 但價錢大致可以接受
今日中午時間去左ifc整電話

室外坐得舒服但好熱 因為連風扇都冇
但食物係一流嘅
只係佢位置於ifc呢d位價錢一定高少少 但價錢大致可以接受
2019-08-16 88 浏览
今日去咗間過江龍shake shack食。我嗌咗兩個漢堡包,一個係芝士漢堡包,一個普通漢堡,一份芝士薯條同兩杯奶昔。我最欣賞係佢個芝士薯條,佢落芝士落得好重手,所以基本上每一條都可以掂到芝士醬。 佢杯奶昔呢又係值得一提,我就揀咗個焦糖奶昔, 個奶昔好creamy嘅又唔會好膩,仲有少少沙冰嘅感覺所以飲落去好涼爽同埋好正。 喺座位方便我今次就坐咗出去‘但係就比較大風,所以食得比較狼狽,因為一食完嗰個薯條盒呢佢就會周圍飛,但係可以望到無敵大海景又真係幾正嘅。 overall呢講喺ifc上面 用呢個價錢食到嘢都真係性價比高!
2019-08-16 121 浏览
Went here for a quick lunch. We knew it gets super busy here past 12:00, so we got here just before 12. Food is pretty , burger was juicy but not too oily.Also the cheese fries were crispy! Overall pretty good!!😝😝😝🍟🍔

2019-08-14 109 浏览
SHACK STACK美國人氣漢堡店Shake Shack除了漢堡外,另有薯條、熱狗供應在ifc的4樓,餐廳有一半為户外用餐區一邊吃漢堡還可以欣賞維港景色!-◾#Shack Stack HKD $86-Shack Burger跟Shroom Burger的混合版芝士漢堡與香脆大啡菇的雙重享受😍配有生菜、蕃茄及秘製的shack sauce漢堡的體積不算大,但餡料多得滿岀來!拿到漢堡的時候整個都熱熱的,芝士都要溶化了牛肉不乾身而且肉味很重香脆大啡菇是炸的,非常的香也不會乾很大一隻咬開裡面有流心芝士🤤只不過稍微熱氣了一點漢堡吃起來口感超級豐富搭配秘製醬料讓人一口接一口的停不了😋-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌗🌑🌑 總分數: 🌕🌕🌕🌗🌑-Shake Shack (中環)🍴中環港景街1號國際金融中心4樓4018號舖📞2522 5611🕐11:00-23:00
SHACK STACK
美國人氣漢堡店Shake Shack
除了漢堡外,另有薯條、熱狗供應
在ifc的4樓,餐廳有一半為户外用餐區
一邊吃漢堡還可以欣賞維港景色!

◾#Shack Stack HKD $86
芝士漢堡與香脆大啡菇的雙重享受😍
配有生菜、蕃茄及秘製的shack sauce
漢堡的體積不算大,但餡料多得滿岀來!
拿到漢堡的時候整個都熱熱的,芝士都要溶化了
牛肉不乾身而且肉味很重
香脆大啡菇是炸的,非常的香也不會乾
很大一隻咬開裡面有流心芝士🤤
只不過稍微熱氣了一點
漢堡吃起來口感超級豐富
搭配秘製醬料讓人一口接一口的停不了😋
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢分數: 🌕🌕🌗🌑🌑
總分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
Shake Shack (中環)
🍴中環港景街1號國際金融中心4樓4018號舖
📞2522 5611
🕐11:00-23:00
  • Shake  Stack
2019-08-11 208 浏览
每次經過都大排長龍一直都鼓不起勇氣試今日不太多人 但室內的位置全滿了只好在烈日當空下選了露天的位置幸好有點風我點了Shack 其實係cheese burger同行朋友選了Smoke 實際是cheese burger加煙肉兩款漢堡的肉是ok的但我們都不喜歡那個麵包感覺好像是早餐在茶餐廳吃的牛油餐包好像和漢堡牛肉不太搭另外我們也點了芝士薯條芝士的味道也很一般薯條用了舊式快餐店那種有紋的薯條如果用原個薯仔整應該會更美味
每次經過都大排長龍
薯條用了舊式快餐店那種有紋的薯條
如果用原個薯仔整應該會更美味

Shack

2019-08-10 150 浏览
期待已久既Shake Shack終終黎左香港喇❗️雖然今次開係港島區但都阻止唔到我地呢D新界牛出黎!第一次食就決定試佢個Shoom Burger🍔呢個係Meat Free既!雖然平時食Burger通常都係有塊漢堡扒係度,但聽人介紹呢個菇扒係佢地既出名菜!每個包都係即叫即整好新鮮熱辣!個菇好Juicy!個包都好軟烘到岩岩好!果然係過江龍人氣burger!因為佢係無Set既🤔所以我地另外加左個Cheese Fries🍟share😍可以要求多Cheese佢會另外俾多碟你👍🏼薯條好脆食唔停!除左burger佢D milk shake🥤都好出名!試左香港限定既奶茶味!幾特別不過加埋個包同薯條會好飽!最好同人share啦😉
2019-06-08
  • Cheese Fries
  • Shroom burger
2019-08-09 145 浏览
已經有好一陣子沒有吃過shake shackLunch 嘅時候便過來食大約12 點半左右,仍然有很多空位點了2 個單層漢堡和一個雞堡今次再吃有點失望!漢堡依舊點了單層牛肉漢堡相比以前,牛肉都薄了很多而且煎得超乾的薄薄的一片牛肉,外層煎得太過火外面有點燒焦了,裡面都沒有肉汁薯條也沒有很脆口另外,友人的雞肉包超鹹的肉質超鞋飲品點了芒果Lemonard ,飲落酸酸甜甜,不太酸,比原味好喝。整體而言,比以前退步了很多,難怪人流也少了很多,現在都不用排隊!
已經有好一陣子沒有吃過shake shack
Lunch 嘅時候便過來食
大約12 點半左右,仍然有很多空位
點了2 個單層漢堡和一個雞堡
今次再吃有點失望!

漢堡依舊點了單層牛肉漢堡
相比以前,牛肉都薄了很多
而且煎得超乾的

薄薄的一片牛肉,外層煎得太過火
外面有點燒焦了,裡面都沒有肉汁

薯條也沒有很脆口
另外,友人的雞肉包超鹹的
肉質超鞋